Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Germinator blogja

4. évad, 1. rész: The Beginning of the End

Germinator | 2008.03.16. 20:07 | kategória: Lost | 2 hozzászólás

(spoilert tartalmazó írás)

Dióhéjban

Az események onnan folytatódnak, ahol a 3. évad utolsó jeleneteiben abbamaradt: Jackék várják a megmentőket, míg Desmond a Looking Glass bázisról úszik vissza a partra. Sawyer, Hurley és Sayid a Többiek elleni megnyert csata után a helyszínen várakozik. Egy baj azonban adódott: Locke kivégezte a mentőcsapatok és a túlélők közötti kapocsként szolgáló Naomit. Ő ugyanis meg van győződve arról, hogy a lány hazudott; hogy a csapatok nem azért jöttek, hogy kimenekítsék a majd’ 40 embert a Szigetről, hanem valami sokkal szörnyűbb dologért, amit jobb, ha senki sem vár meg, hogy bekövetkezzen. Locke érvei ugyan önmagukban nem túl meggyőzőek, főleg úgy, hogy mindenki szemében egy őrült gyilkosnak tűnik a történtek után, de amikor Desmond visszaér a partra, már van ok a túlélők megosztására: ő hozza ugyanis a hírt, miszerint Charlie-val megtudták a víz alatti állomáson, hogy a megmentőhajó nem Penny Widmore-é, mint ahogy azt Naomi állította. A megdöbbent szigetlakóknak ezek után már nem is olyan egyértelmű a Jackkel való szimpatizálás. A doki ugyanis szeretne végre hazamenni, míg Locke a szigeten maradna. Hogy mi lesz az erkölcsi katarzis vége? A túlélők kettészakadnak. Van, aki Jackkel, és van, aki Locke-kal tart. Arra pedig, hogy kik döntöttek helyesen, csak a jövő adhat választ.

Maga az epizód egyébként Hurley-re összpontosít. A Through the Looking Glassban egyébként már alkalmazott flashforwardökön keresztül ismerhetjük meg a dagi túlélő közeljövőjét, melyből érdekes dolgok derülnek ki: Hurley-t az úgynevezett „Oceanic Hatok” tagjaként aposztrofálják a külvilágban – ő a repülőgépbaleset 6 túlélőjének egyike. Sajnos azonban nem sikerült alkalmazkodnia a visszanyert szabadsághoz – egy őrült autós üldözés után végül a rendőrségen tölt ki, ahol az egyik felügyelő kérdésére, miszerint ismerte-e a szintén a gépen utazó kollégáját, Ana-Lucia Cortezt, Hurley nemmel válaszol. Egy furcsa hallucináció után Hurley-t megfenyegeti a rendőr, hogy ha így fojtatja, elmegyógyintézetbe zárják, ez azonban egy olyan dolog lenne, melyet Hugo mindennél jobban szeretne: visszakerülni a pszichiátriára, ahol végre otthon érezheti magát. Ez meg is történik, ahol a túlélő 3 emberrel is találkozik: a halott Charlie-val, akiről kiderül, csak egy hallucináció; Jackkel, aki fél, hogy Hurley talán kikotyogja közös titkukat a nagyközönségnek; és egy titokzatos afro-amerikai férfivel, Matthew Abaddonnal, aki furcsa kérdéseket tesz fel az ijedt Hurley-nek.

Már épp vége lenne a résznek, amikor vágás, és ismét a szigeten vagyunk: Kate és Jack a dzsungelben sétál éjszaka, amikor is furcsa zajra lesznek figyelmesek: egy helikopter közeledik, melyből katapultált valaki. Igen, végre megjött a felmentősereg!

The Beginning of the Season

Az eddigi évadok nagyon ütős, adrenalinnövelő kezdése után (gondoljunk csak a hangos sikoltások között égő repülőgép roncsaira; a titokzatos bunkerben lévő titokzatos férfira; vagy a hangulatos lakópark fölött zuhanó repülőre) hasonló szízönpájlotra vártunk, ám, hogy őszinték legyünk, ezt nem kaptuk meg. A rész nem volt rossz, félreértés ne essék, de maga a kezdés semmitmondó volt, gyakorlatilag az az érzésem, hogy a készítők nem is törekedtek eszméletlen ledöbbenés okozására. De vajon miért?

Nem akarok nagy poént lelőni, de az ez után következő rész sokkal inkább illett volna szezonkezdésnek, mint ez. Olyan, mintha az egész elcsúszott volna, és úgy érződik, hogy ez szándékos volt, de mi lehet az indok? Na mindegy, ezen ne rágódjunk tovább, mint mondtam, maga a rész nagyon jó volt, hisz jó pár dolog kiderült belőle.

Kezdjük például az Oceanic Six-dologgal. Ha jól vettük ki a részből, akkor az a helyzet, hogy hatan tértek csak haza a Szigetről, ezek közül az egyik ember Hurley. Illetve rajta kívül még itt van Jack és Kate is, hiszen őket láthattuk a 3. évad záróepizódjának flashforwardjében (sőt, Jacket még ebben a részben is), szóval összegezve a dolgot akkor már rögtön három embert ismerünk az Oceanic Six hat tagjából. Azt gondolhatnánk, tényleg csak ők élték túl, de egyre gyanúsabbá válik a dolog az olyan jelenetek után, mint a kihallgatóteremben történtek, a Matthewval lezajlott beszélgetés vagy a Jackkel folytatott társalgás. Az olyan (nem szó szerint idézett) mondatok, mint „Életben vannak még?”, vagy „Nem mondhatjuk el senkinek” mind-mind egyértelműen utalnak arra, hogy Hurley és Jack (és valószínű Kate is) titkolnak valamit. Közösen. Talán a Szigeten történtekről.

A kerekek kattognak az átlagos rajongó fejében, próbáljuk összerakni a puzzle darabjait, néhány elem passzol is: talán történt valami szörnyűség, miután megérkeztek a magukat megmentőnek beállító emberek? Most még semmi konkrétat nem tudhatunk, még azt sem, hogy kik katapultáltak a Szigetre – jók, vagy rosszak -, csak azt, hogy valami nagy titok van elhallgatva, ami jobb, ha nem kerül felszínre, legalábbis Jackék szemében. Ráadásul Jack és Hurley úgy beszél a Szigetről és az arra való visszatérésről, mintha ott még lennének emberek… lehet, hogy vannak is? Lehet, hogy az egész, hogy hatan élték túl, csak hazugság? Ez is a nagy titok elhallgatása érdekében van? A két fél közti beszélgetés során egyre valószínűbbé válik a dolog; Hurley azt mondja, Jackkel kellett volna maradnia, nem pedig Locke-kal, mint ahogy azt a részben láthattuk. Locke a Szigeten maradt a többi túlélővel? Mi történhetett? Miért kell azt hazudni, hogy csak hatan élték túl? És egyáltalán ki ez a hat ember?

A rész bár nem volt olyan ütős, mint az eddigi évadpremierek, de rengeteg érdekes és új kérdés merült fel, melyre érdemes lesz kivárni a választ… és kivárni a következő részt.

Utolsó módosítás: 2008.03.18. 19:39

Hozzászólások

1 | ABal 2008.03.17. 19:02
Én ugyan csak az ertéelen követem a történetet, - tehát ezt a részt még egyáltalán nem is láttam - nem bánom, ha fellebbented a fátylat néhány dologról. (Az ABC oldalán már úgyis elolvastam a tartalmi összefoglalót) Mire újra műsorra kerül a TV-ben, már úgyis az újdonság erejével fog hatni, meg aztán jó látni, hogy ki hogyan kombinál a végkifejletet illetően és összevetni azt a saját elméletemmel.
Barthezz
2 | Barthezz 2008.03.17. 19:35
Hát én a helyedben azért nem olvasnám el elore a részek tartalmát. Iszonyatos élménytol fogod így megfosztani magad, mivel eszméletlen lehidalások vannak a 4. évadban.

Kezdd el sztem te is leszedegetni torrentrol a részeket és nézd inkább velünk a 4. évadot ;-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.