Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gerry blogja

Sziget 3. nap

Gerry | 2007.08.11. 15:15 | kategória: fesztivál | 0 hozzászólás

No, ez is megvolt, bár a ráadás még szó szerint a levegőben lóg. Hogy mi is volt meg? Természetesen az eső. Csütörtökön már kaptunk némi ízelítőt abból, hogy mi is várhat ránk, ha esetleg, és netalán, s péntek éjfél után megtudtuk, hogy milyen az, amikor is igazából. Ömlik és szakad, és hangulatilag roppant közelinek tűnik a világvége. A jelek már reggel is tettenérhetőek voltak, nemiába írtam a második napról szólván, hogy sok, kicsinek nem, ámde alattomosnak annál is inkább nevezhető felhő gyűlik. Gyűlni gyűltek egész nap, de a támadással vártak, sőt, még elterelő hadműveletekre is jutott az erejükből. Node kezdjünk mindent az elején.
A Nagyszínpadon volt először is Golol Bordello. A tavalyi Wan2-s fellépésüket sajnálatos mód kihagytam, de a fáma és az énekes, Eugene Hütz szerint fantörpikus volt a koncert, és bár a zenészekben, mint pölö holmi LeMonok bízni nem szabad, azért tettem egy próbát-és nem is bántam meg. A saját maguk által "gipsy punk"-nak nevezett műfaj alapvetően egy, a tömeget mérhetetlenül megmozgatni képes stílus, még kinn a napon, késő délután is. A hangosításról mint olyanról mondották a nálam okosabbak, hogy szar volt, dehát önfeledten táncolva, és élvezve a rettenetes mód, direkt túltupírozott színpadi produkciót, mit érdekli ez az emert? Hát semennyire se. Maximum egy picit, de két nap múlva már úgyse fogunk rá emlékezni, csakis a jóra, abból meg volt dögivel. Legalábbis a Gogol Bordellon, későbbiekben Pinken már kevésbé. Igen, Pinken. Lehet erre aszondani, hogy agyilag lágyulófélben lévő cikkfirkászokat küld a Dome a szigetre (egyébként a válasz határozott igen), dehát na, ezt is meg kell nézni egyszer. Ha már itt van, s az adott időpontban semmi egyéb értelmes koncertet nem véltem felfedezni, akkor nosza, nézzük meg. A színpad felé menet éppen azon, az egyik honi újságban megjelent kitételen morfondíroztam, miszerint lesz Pink, ergo kisiskolások egész armadájára lehet számítani. A Nagyszínpadhoz közel érvén már éppen arra jutottam, hogy pediglen itten nincsenek is nagyon tinédzserek, amikor mellettem feltűnt egy egész menetoszlopra való ifjú fiú és lány, akik roppant mód elszántan törekedtek még előrébb. Hogy látni mint láttak az örök rejtély marad számomra, de legalábbis elszántak voltak, az biztos. Mint ahogy az őket követő több tucatnyi, végre egy remek, "A" kategóriás, VIVA kompatibilis sztárra kiéhezett ifjú egyed is. Lehetne persze cinikusan írni, hogy napersze, tinik, de nem teszem, lévén egyszer egyrészt mindenki volt ilyetén ifjú, másrészt meg ugyan mindenki azt gondolja, hogy persze, ő nem volt ilyen lüke. Holott volt. Tény, van aki kevésbé, van aki jobban, és nagyapám bölcs mondása szerint "fiatal hülyékből maximum öreg hülyék leszek", de hát akkor is, na. Kell ez is a Szigetre, legalábbis elvileg. Gyakorlatban azonban Pink koncertje nemhogy rövidke egy órás volt, hanem lehetetlenül vér és ingerszegény is. Kötve hiszem, hogy bárki is azt az pop energiabombát kapta volna, mint amire számított-sokkal inkább egy jól kiszámított, ámde unottan eőadott plasztikus koncertet kaptunk, aminek ugyan volt egy-egy jó pillanata, azonban ez sokkalta inkább az adott, a struktúrában jól elhelyezet számnak köszönhető, mintsem az előadásnak.
A hullámvölgyön túl viszont a Madness koncertje méltó zárása volt a napnak. A számos számukban ska elemekkel dolgozó, finoman szólva sem mai gyerekekből álló együttes reflektorfényben lévő tagjai ötször annyit mozogtak a színpadon, mint amennyit Pink mozoghat három koncertje alatt. A hangulatot az efféle bulizene értelemszerűen felnyomja, és fel is nyomta, egészen az egekbe, ahol a bevezetőben már említett sunyi felhők sorjáztak. Azonban valamiféle rejtély, avagy megfelelő felhőoszlatás folyamán az egyre közeledő felhőzet egyik pillanatról a másikra teljesen eltűnt az égboltról, és a csillagok bíztatóan sütöttek le ránk. Azonban mielőtt átcsapnánk tündérmesébe meg kell jegyezni, hogy a koncertjére való bepillantás gyors visszavonulásba csapott át az első felbukkanó esőcseppek hatására. Az ugyan kélyes örömmel töltött el, hogy a sok, tökéletesen szétázó emberrel ellentétben nekünk volt esernyőnk (kicsi, kompakt, két embernek használhatatlan), azonban a vihar gyorsabban érkezett, mint gondoltuk volna. Irdatlan nagy eső kezdődött el, és tartott még órákon keresztül. A valahavolt pop sátorba való bemenekülés A Kartell koncert ebből fakadósan túllőtt a teltházon, és hírtelenjében kirobbanó sikert könyvelhetett el még a külföldiek szemében is. Azonban mint tudjuk, az ember kitartóan önpusztító állatfaj, így a túlcsúfolt sátorban, ahol az amúgy is némi széllel érkező eső miatt kikapcsolták a friss levegőt befújó ventillátorokat, embertársaink -?- számos díszpéldánya gyújtott rá kedélyesen. Az eredményt ecsetelni aligha kell, záros időn belül jelentékeny küzdelmet kellett lefolytatni egyetlen levegővételért is. S ilyenkor mit tehet az ember, minthogy megpróbálkozon a lehetetlennel, és elfusson a sátráig. Ami szokás szerint a Nagyszínpad tőszomszédságában volt, így a táv mérsékelt, az eső azonban nem. James Bondot idéző ugrások és vetődések után csak sikerült elérni a sátrat, és konszolidált időben, mintegy hajnal kettőkor le is feküdni. Kész.
Ezen a ponton azonban szólnom kell a mai, sorrendben negyedik napról is, ti. a beszámoló írásának mintegy tizedik percében ismételten csak eleredt az eső. Nem holmi latymatag csipi-csöpi, hanem igen ilyesztőnek ható mennyiség hullik alá ismételten csak azzal fenyegetve, hogy a sártengerből az életben nem keveredünk ki. A villámok szorgalmasan csapkodnak, mintrgy a hangulatot fokozandó, mint ahogy a net is elszállt jó pár percre, csupán az élményt növelendő. Abba meg már bele sem merek gondolni, hogy a tegnapi égi merényletet amúgy summa cum laude viselt, éppen hogy megszáradt sátor hogy is bírja az újabb áldást. Reméljük jól.

Utolsó módosítás: 2007.08.16. 23:15

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.