Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gerry blogja

Sziget 2008 0. nap

Gerry | 2008.08.13. 12:49 | kategória: fesztivál | 6 hozzászólás

Az ember alapvetően nem szereti a nulladik napokat, sőt még csak az elsőket sem. Hiszen ezek olyan, erőteljesen kétes értékű multikulturális vívmányokat tartogatnak a lelkesnek tűnő fesztiválozók számára, mint például vócser beváltása karszalagra, bejutás, Sherlock Holmes-t lepipáló nyomozás egy jó sátorhelyért, és versenyfutás az idővel. Esetünkben az első két programpont évek óta teljes mértékben likvidálható volt, hiszen az elképzelt Sziget-mennyországban az ember sajtómunkás fia csak bemegy a passirodába, két szép kék szemével tündérien pislog az éppen ott posztolókra, akik miután személyijén is megbizonyosodtak arról, hogy szemei kékek és persze szépek, meg is kap minden jót, karszalagot és passt. Legalábbis elvileg. Gyakorlatilag azonban az eddigi évek gyakorlatától eltérően hiba került a Mátrixban, amit mintegy másfél órás álldogálással kellett abszolválni, mire a pokol legmélyebb bugyraiba száműzendő pc-k végre csak kilökték becses nevemet. Ámen.
Egy nulladik napon igen egyszerű koncertekről írni, hiszen nemes egyszerűséggel volt egy darab, és kész. Pontosabban kettő, de Steve Harris leányának koncertjéről egyrészt teljesen pórias táplálkozási okokból lemaradtam, másrészt meg sokak szerint joggal választottam a sült krumplit és a csirkecombokat, a produkció nem volt nagy durranás. Sőt, még csak kicsi se. Ezt megítélni látatlanban aligha tudom, de az tény, mérsékelten szimpatikus húzás az apuci zenekara előtt a befutottnak aligha nevezhető bandával fellépni a tűkön ülő közönség orra előtt csak azért, mert "énmegtehetemwazze". Ellenben maga a Maiden bezzeg megtehette. Ugyan nem mondanám magamat sem hardcore, sem medium, de még csak lightos Maiden rajongónak sem (sőt, voltaképpen semmilyen rajongójuk nem vagyok), az ember egy efféle, nem csupán a stílusra, hanem igen széles spektrumban óriási hatást gyakoroló együttesre csak kíváncsi. Zeneileg ugyan a Maiden a preferenciarendszerem határait súrolgatja; a metált, mint tágan értelmezett műfajt komálom én, de korántsem mindegyik alágát. Az azonban biztos, hogy a Maiden igen széles spektrumban átfogta a fesztivál népét, kicsiket és nagyokat, önkritikával minimálisan sem rendelkező, öregedő metálos arcokat és raszta kissrácokat egyaránt. A végeredményre stílszerűen azt mondhatnánk, hogy félelmetes volt. Nem csupán a zenekar kabalafigurája, Eddie, avagy a vérprofi színpadi show és a pirotechnika miatt, hanem azért is mert ami sportteljesítményt Bruce Dickinson és kicsiny csapata lenyomott, az minden huszonévesekből álló zenekarnak becsületére válna. Csakhogy a Maiden nem huszon-, de még csak nem is harmincasokból vagy éppen negyvenesekből, hanem ötnevesekből áll. Egyszerűen félelmetes volt a színpadon rohangászó Dickinson, akire ha nem figyelt az ember két másodpercig, máris a színpad másik végének egyik emelvényén kötött ki, s rá még két percre meg már a másik sarokban volt, tiszteletteljes magasságban. Hasonlóképpen Haris, és a banda tagjainak többsége is lenyűgözően aktív színpadképet teremtett, amit a közönség lelkesen akceptált is, s "óóó"-zot, vagy éppen üvöltött, amikor csak kellett. Márpedig sokszor kellett, hiszen az Iron Maiden megmutatta, hogy milyen is az igazi, látványos, színes, stílusos és hangulatos metálkoncert. Nemcsak rajongóknak, hanem mindenki másnak is.

Utolsó módosítás: 2008.08.13. 15:36

Hozzászólások

1 | somesz83 2008.08.13. 12:53
A Maiden - re jellemző, hogy maguk előtt általában olyan jellegtelen, no name bandákat léptetnek fel. Hogy most ez Harris lánya volt épp... pfff. Ez alól talán a Gamma Ray volt kivétel pár évvel ezelőtt, akik magukban is hatalmas banda, kb power metal istenek.

Dickinson meg no komment. Hihetetlen az az ember.... Amúgy Szigt - et írtál!
2 | Gerry 2008.08.13. 13:46
Köszi, javítottam - a Sajtóközpontban pont akkor szállt el a net egy időre, mikor a bejegyezést elküldtem, így már annak is örültem, hogy egyátalán átment; ellenben elírni valóban elírtam.

Mindenesetre tény, magas mércét állított fel a Maiden tegnap: na ezt majd persze überelni fogja a The Killers, akik bizonyosan a tavalyihoz hasonlóan fantasztikus koncertet fognak lenyomni:o)
3 | kopé 2008.08.13. 13:48
Kooks-on ott leszel? Lehet majd altalad olvasni rola valamicsket?
(jojo tudom picit mas stilus, stb...:) )
4 | Gerry 2008.08.13. 14:16
A Kooks számomra a fesztivál egyik ékköve, mindkét eddigi albumukat rongyáhallgattam: ki nem hagynám semmi pénzért:) Amúgy is ritka, hogy a Nagyszinpadon két egymást követő koncert is őszintén érdekel (Alanis Morisette, s utánna a Kooks) így majd folyamatosan nyomulunk előre a sorban:)
Mondjuk egyelőre annyit lehet tudni, hogy Alanis Morisette-s sajtótájékoztató az lesz, de Pritchardékról ez ügyben még semmi infó nincs. Pedig kívácsi elnnék rájuk, amúgy is idegesítő, hogy ilyen pofátlanul fiatalon ilyen remek zenebokákat csinálnak. Akárcsak Alex Turner és az Arctic Monkeys..:)
5 | kopé 2008.08.13. 14:33
Oromel olvasom ezt is, s nagy hevvel varom akkor majd a kovetkezo bejegyzest! :)

De azert tenyleg menjenek melegebb eghajlatra (de csak a koncert utan:D) amiert nem tudnak dobni egy sajtotajekoztatot... :)
6 | Gerry 2008.08.13. 14:38
Azét a világ nem dől össze, csak kíváncsi lennék rájuk, ennyi:) De még lehet, hogy befut a hír, hogy mégiscsak lesz, ki tudja.
Nade a lényeg végülis, hogy maga a koncert jó legyen;)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.