Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gerry blogja

Sziget 2008 1. nap

Gerry | 2008.08.14. 18:17 | kategória: fesztivál | 10 hozzászólás

Miközben a fél ország legfőbb hobbijaként a megsülés szerepel, a Sziget javában zajlik. Igaz, kissé porosan, és erősen tikkadtan, de csak zajlik. Az első nap Alanis Morisettet és a The Kooks-t tálalta fel mint főműsorszámot, s minő véletlen, hogy én is roppant kíváncsi voltam mindkét előadóra. Az ugyan már a sajtótájékoztatón feltünt, hogy Morisette kisasszony valami iszonyatos hajzuhataggal tündököl, amelynek származási helyét még csak megtippelni sem tudom, mindez aligha von le magának a produkciónak az értékéből. Maximum az előadó sül meg közben, megesik – hittem addig a pontig, amíg is a koncerten a haj nem lépett fel önkifejezési eszközzé, úgymint vonaglás közben tekeredő izé. Mindez még akár jól is kisülhetne, de a produkció ezen része inkább volt ciki, mintsem felemelő. A némiképpen szűkre szabott koncerten az egyen-háttérzenészek adták a kvázi talpalávalót a bánatában láthatóan némileg csokizabálásba menekült énekesnőnek, akinek setlistje nagyjából megfelelt az elvárásoknak. Azaz megfelelő mértékben elegyítették az új album dalait az egyes nagy slágerekével, így jutott ebből is, abból is, s azt hiszem ebből a szempontból senki nem csalódhatott a koncertben. Egyéb szempontból pedig Alanis Morisette nagy vonalakban hozta azt, amit elvárhattunk tőle: a kérdés csupán az, hogy pontosan mit is vártunk a 90-es évek második felének női csillagától? Múltidézést, avagy az új szerzeményeket, új koncepciót, és előadásmódot? A kérdés költő, s ha az arany középútra számított az ember, nagyot nem is csalódhatott.
A The Kooks, amely fülbemászó slágereivel igen hamar a nyugati közönség szívébe lopta magát, nem okozott csalódást. Az együttes mindkét eddigi albumán csak úgy hemzsegnek a könnyed slágerek, amelyek ugyan főként a nőnemű egyedek tárgykörében forognak, ennek ellenére azonban megunhatatlannak bizonyultak az eddigiekben. Ennek folyományaként egy igen pörgős koncertet kaptunk a nyakunkba, amelyen Luke Pritchard és csapata egy impulzív koncertet adott. Meglehet nem rohangáltak tizedannyit sem a színpadon, mint tették volt azt előttük egy nappal az Iron Maiden tagjai, ez egy másfajta koncert volt, másfajta mentalitással, és rengeteg női rajongóval – mondja azt összes médium, de az biztos, hogy a harmadik sor környékén, bár kétségkívül a női nem javára billent el a mérleg a környéken, holmi elsöprő többségről aligha beszélhetünk. A The Kooks koncertje tipikusan a csápolós, ugrálós koncertek közé tartozik (már ha persze abban az ideálisnak minősülő esetben, ha nem kell figyelni a pénztárcára, a mobilra, az innivalóra, a passokra, és még ki tudja mire), hiszen a számok többsége tökéletesen táncolható, minőségi bulizene. Luke Pritchard jópofa dél-angliai akcentusánál már csak egyik kedves gitárosuk akcentusa jobb, ami voltaképpen súrolja az érthetetlenség határát. Bár persze jópofa, az tény. A Pritchard által egy szál akusztikus gitárral előadott Seaside remek ráadás-megnyitónak bizonyult, ahogyan a folytatás, és az egész koncert is, hiszen voltaképpen maradéktalanul azt kaptuk amit akartunk: elegáns, de mégis fergeteges bulizenét. Kell ennél több? Aligha
Pontosabban több az kellett volna,d e amennyiben az ember fia és lánya semmi értelmeset nem talált magának a 11-től kezdődő programkínálatban csak vizespólós-versenyt meg egy idő után iszonyatosan unalmassá váló travishow-t, hát kikötött az előbbinél. Mindennek konkrét előnye azon kívül, hogy vége le lehetett ülni, és lazítani az volt, hogy egészen furcsa érzés Radnai Péter Playboy-főszerkesztő társaságában nézni az efféle dolgokat. Főként ha ez utóbbi be is vallja, hogy életében nem volt még hasonló rendezvényen, bár a „tudatlanság hatalom” megjegyzésemnél egyetértését fejezte ki. Hiába, jóból is megárt a sok. Akárcsak a kaliforniai Delinquent Habits esetében, amely az újonnan felavatott Converse Wan2 színpadon lépett fel, mely sátor nem csupán pozíciót, hanem méretet is váltott, s első ránézésre méreteivel immáron a Hammerworld sátrat is lepipálja, igaz, hangzás tekintetében még aligha. Ez ugyanis legalább olyannyira borzalmas volt, mint amilyen hőség uralkodott a sátorban, így a hip-hopnál elvileg lényeges szövegből szinte semmit sem lehetett érteni, csupán a számok közti átvezetőket. Ez pedig meglehetősen vérszegény, lássuk be. Bár javítani első nap révén még bőségesen lehet rajta. Akárcsak sátorkirablási statisztikákon, amelyek vészes magasságokba emelkedtek a szomszédoknál...

Hozzászólások

1 | kopé 2008.08.14. 19:28
A Kooks tenyleg azt hozta amit lehetett varni toluk. ^^
Jol hangzik, az biztos, sajnalom, hogy kihagytam.

Viszont ami nagyon kiakaszt az ez a sator-kirablasi statisztika, tenyleg ennyire gany lenne a helyzet? Ennyire szar magyarok is vannak, hogy egy fesztivalra nem (csak) bulizni jarnak ki, hanem satrakat fosztogatni? Szanalom a kobon. :-/
2 | Gerry 2008.08.14. 20:20
Ahogy azt tavaly is leírtamm már, számos ember -?- csak azért jön a Szigetre, hogy lopjon. S ne legyenek illúzióink, jobbára nem a külföldiek teszik ezt...az egyik szomszéd sátorban úgy vágták fel a sátrat, hogy az egyik srác barátnője ott aludt: mellette a pénztárcából a papírpénzt kivették, és a százasokat meg otthagyták.
Én konkrétan kinyomtattam egy "semmi nincs a sátorban, minden értéket magunkal viszünk, max. használt alsógatyát találhat" jellegű szöveget, lévén a környéken már mindenhova betörtek....lakat van, de semmit nem ér..ez van:/
LordMatteo
3 | LordMatteo 2008.08.14. 21:03
Komoly lehet ahogy ott fityeg a sátor oldalán a tábla :-D Már ha sátorban vagytok, nem tudom sajtós jelenlétként hogy van ez.
4 | kopé 2008.08.14. 22:46
Bazz, tudom h nem kulfoldiek csinaljak s ez aggaszt leginkabb. sog goreny. :S:S
5 | Gerry 2008.08.15. 13:12
"Sajtós jelenlétként" úgy van ez, ahogyan minden más Szigetelőnél: oda sátrazol ahová akarsz. A passok feljogosítanak pár dologra, de nem arra, hogy beköltözz egy jakuzziba:o) Az elmúlt években volt ugyan ilyen körbekerített kempingszerű dolog, ahol a bejáratnál csak az ottalvós hetijeggye rendelkezők mehettek be, de ennek idén egyrészt nem láttam nyomát (igaz nem is kerestem) másrészt pedig mindig iszonyatosan gyorsan megteltek.
Nem mellesleg volt akinek már ruháit is elvitték -ez esetben viszont nem a tavalyihoz hasonló tolvajokra gyanakszok, hiszen ott pénzt és elektronikai értékeket vittek el, tiszta sor: kicsi de értéks cuccokra mennek rá. Másnak mega sátorát vágták fel, amivel még ha csak egy használt zsepit is visznek el, a sátort tönkrevágják. S történt ez tölünk usque 8 méterre...többször is.
6 | kopé 2008.08.15. 13:17
Es amugy van olyan kornyek ami biztonsagos? Vagy regi szar szakadozofelben levo lepukkant satorral kell menni amiert nem kar, de talan akkor meg ki se rabolnak?
Bazz a kovetkezo az lessz h a punksorrol fogjak elvinni az acelosokat... :-/
7 | Gerry 2008.08.15. 14:01
Nem tudom melyik "környék" biztonságos, szerintem ez látatlanban aligha dönthető el. Ezenfelül a sátorhelyünk nemhiába van ugyan ott már az egymást követő negyedik Szigeten: közel van a Nagyszínpad, és a "Szeparé" s voltaképpen középen helyezkedik el, így innen minden rendben elérhető. Biztonságok mondjuk a Nagyszínpad fellépői backstage-je, ahová egy fotós be akart költözni sátrastul. De bár erőteljesen kétlem, hogy akár Jay Kay, akár Serj Tankian sátrakat akarna kipakolni, ez mégiscsak bizarr ötlet egy pöttyet:o)))
Mindenesetre csak reménykedni tudok, hogy nem fognak kipakolni az elkövetkezendő napokban - mást aligha tehetek...
(a szakadt sátor epdig biztosan jó egészen addig, amíg nem esik az eső...;)
8 | kopé 2008.08.15. 15:05
hat ha esik az eso onnantol teljesen mind1 sztem :D ha nem magatol esik be az eso akkor te viszed be magadon... :D
9 | Gerry 2008.08.15. 18:02
Ez igazán remek prekoncepció, de a valósághoz semmi köze nincs :P
Egy j sátor nem ázik be, és bár valamennyi vizet bevihetsz magaddal, az gyorsan felszárad.
10 | kopé 2008.08.15. 18:39
igen? akkor lehet vmi igazan jo satrat kellene venni, mert amikkel eddig talalkoztam, azoknal sajnos ez volt a helyzet... :S :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.