Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gerry blogja

Sziget 2009 4. nap

Gerry | 2009.08.16. 18:20 | kategória: fesztivál | 9 hozzászólás

A szombat azért jó, mert mindjárt itt a vég. Fin. Annak, aki utálja a sátrazást (én) s a kollektív tusolókat (én!) illetve a koszt (én!!) keserédes a tudat: itt a vége, otthoni ágyban alhatunk végre. (Mindig is tudtam, hogy korunk nagy költője vagyok. Csak elvesztem félúton.)
A szombat tömeges élvezeteket aligha tartogatott, de a semminél többet: márpedig eddig olyannyira azért nem dúskáltunk a látnivalóban. Sőt. Most viszont volt The Subways, amiről eddigi komoly életművük tükrében azt kell tudni, hogy „tudjátok, az ő egyik számuk is szerepelt a RocknRolla-ban”. És még mondják, hogy senki nem néz Guy Richie-t. Holott, ugye. Róluk az igen fiatalon is egypár szörnyen ízléstelen tetoválást begyűjtő énekes aktivitásán túl azt kell tudni, hogy utánuk jött az Editors, amelyet minden érdemük elismerése mellett is csak heveny írással tudtam túlélni - de azért behallatszottak. Mondják remek atmoszférát teremtettek, ami tény: termettek. Ja. Méghozzá olyat, hogy majd’ felvágtam az ereimet egy egérrel, miután a kábellel hasztalan akartam felkötni magam. A Klaxons haloványka volt, de legalább megmozgatta a szürkeállományt: most akkor ki is a frontember?! A zenekar mp3-ban és audio cd-n nem rossz, mégha nem is hatalmas durranás, de legalábbis valamilyen. Élőben viszont konkrétan harmatosak. De csak azért, mert a Dome motorja nem bírja a sok sípolást; máskülönben még rosszabbak lennének. a Nagyszínpadon sorrendben következő Manic Street Preachers pedig biztosan jó lett volna, ha ott vagyok, de nem voltam. Sőt, olyat cselekedtünk, amit két éve nem: PartyAréna, Crystal Method. Mert reménykedni szabad, de ahogy azt Danko Jones ma sebészi precizitással megfogalmazta: "túl sok a tüctüctüc”. Na ja, mit is vártunk, így fél óra után nyugtatóteát kellett magamba döntenem az Afrika-falu szélén, hogy észhez térjek.

A Placebo ellenben tényleg jó volt. Szépen ülve, olvasgatva, nézve a kinn meghaló tinilányokat, kiknek szíve szakadt Moloko-ért, meg a világért, és a szenvedésért magáért. Igazából így ez annyira kúl volt, hogy már csak egy koktél hiányzott volna, és aszondom, most már meghalhatok, ez itt a Nirvána. Igaz a tiniszívmoncsorgatásba Steve Forrest, az új dobos sehogy sem illett, lévén olyan energiával, és látványosan játszott, mintha elfelejtették volna tájékoztatni: ez a zenekar, nem az a zenekar, és elfelejtett lefordulni a "Metál" feliratú táblánál balra. De mindez aligha von le a produkciója értékéből.

Az unalom ellen ezek után győzött a szégyenletes módon egész héten ugyan azt a programot kínáló Magic Mirror, ahol mindhiába próbáltam lefényképezni Kóka Jánost két meleg cowboyyal, sehogy sem akart összejönni, pedig próbálkoztam rendesen, és életem fő műve lehetett volna a kép. De nem, így egy életmű hiába hull porba, szignó nincs rajta… Szinte már szomorú is lenne, de Jamie Winchester az érthetetlen rövidség ellenére is jó volt, s az Ef Zámbó Happy Dead Bandra is el lehetett andalogni bő fél órát. Ezek után jött két óra, amiből arra emlékszek, hogy sétáltunk, és éktelen déli akcentussal idegesítettem szegény lángos árusokat, meg mondtam már, hogy sok az olasz? Nem? Naugye. Pedig de.

Utolsó módosítás: 2009.08.18. 00:14

Hozzászólások

1 | asas01 2009.08.16. 19:28
Katasztrofális volt a 4. nap. Kimentem megnézni a Babylon Circus-t, aminek a koncertjére azóta vártam, hogy bejelentették(és még korábban reméltem, hogy majd láthatom őket egyszer), de amit itt összehoztak a szervezők az nem a Szigethez, hanem egy falunaphoz sem méltó.
Tudni lehetett, hogy nagy lesz az érdeklődés, ha másért nem is, a több ezer francia szigetező miatt. Ennek ellenére az A38 sátrába zsúfoltak be minket, ahol akkora volt a tömeg, hogy szó szerint nem lehetett mozdulni és többen összeestek(!) a kevés levegőtől, amin az sem segített, hogy minden második ember dohányzott. Az emberek folyamatosan menekültek kifelé a szaunából, de a helyükre 2x annyian érkeztek.
A technikusok 30-40 percet szarakodtak a hangosítással, ami végül olyan szar lett, hogy a dobon kívül csak a dühös közönség füttyögését és fújolását lehetett hallani. Egy olyan közönségét, ami a fél óra alatt legalább 5x robbant szét úgy, mint talán egyetlen más koncerten sem a Szigeten, ha csak megláttak egy bandatagot, tehát nem mondhatni, hogy nem a legjobb érzéssel ment oda.
3 számot hallgattunk végig a sátron kívülről, aztán elhúztunk. 10500 forint volt a napijegy.
LiT
2 | LiT 2009.08.16. 19:53
Csak ne szóld le a Klaxons-t! Igenis jók voltak! Sőt, a tegnapi napon az Editors mellett ők voltak a legjobbak. Az egy dolog, hogy te nem kedveled a zenéjüket, attól még nem voltak haloványak...
Hogy ki a frontember? Ennyire fontos ez? Egyébként náluk nem igazán van ilyen, de Jamie és James mondhatók az együttes motorjának.

Manic Street Preachers meg a brit indie rock egyik legjelesebb képviselője, mégis egy Placebón többen voltak, mint Manic-on. Ez Mayarország, no comment. Félre ne értsd, nincs bajom Placebóval, egész jók voltak, van néhány jó száma, de akkor sem volt lenyűgöző. Klaxons sokkal jobban tetszett, annak ellenére is, hogy az első számnál egy kis technikai problémájuk akadt, de az sem az együttes hibája, ilyen előfordul.

Szóval mindenkinek megvan a véleménye, de nem értek egyet, hogy halovány volt Klaxons. Meg milyen sípolás?? Egyáltalán meghallgattad te az albumot??? Myths Of The Near Future 2007-es év egyik legeredetibb albuma volt. Erről ennyit!

A másik. Editors-t se szóld le, ha nem is ismered. Az énekes egy zseni.

Bocs, elég ideges lettem most.
3 | asas01 2009.08.16. 19:56
Ja, egyébként a Riddim Colony-nak jobb volt a hangosítása és a helyszíne is. Ez mennyire szánalmas?
4 | sipec 2009.08.17. 04:02
lit: te meg ne legyel ennyire szubjektiv.

asas: hat az eleg nagy szivas. en tuti idegbajt kaptam volna... ennyi penzert... 2006ban a franz ferdinand utan mentunk kalapacsra hammersatorba, es en is emlekszek, mennyire fullesztoen paras, elhasznalt volt ott a levego (es nem is volt akkora tomeg, csak elotte levo zuzasrol kijottek tobbezren..)

az eddigi beszamolok alapjan ugy erzem, jovore is kihagyom a szigetet. marmint satorozni no way, az tuti!
5 | Gerry 2009.08.18. 00:20
sipec: Frontember, és értelmes kiállás nem kell, hogy legyen, ahogyan értelmes koncert sem kell. De hogy a Klaxons nem egy vérbeli koncertzenekar, az biztos. Ha cáfolatnak beírod, hogy igenis fasza volt, az nem számít, lévén nem nyomós érv. De nem is volt az.
Az Editors kvalitásait nem vonom kétségbe, de ettől még tény, hogy öngyilkosjelölteket nem a zenéjükkel akarnék lebeszélni az öngyilokról, mert eredményképpen ömlene a vér rendesen. Mindez nem probléma, sőt, állítólag remek hangulatot teremtettek - más kérdés, hogy ezen hangulattól jobban kiráz a hideg mint a punkoktól. (Egy nagyon kedves műértő ismerősöm szerint is kúl volt az Editors: kétségbe nem vonom, csak kitartóan nem komáloma zenéjüket, ennyi.)
A másik meg, hogy hol volt nekem lenyűgöző a Placebo? Ha az lett volna -meg odalennék a zenéjükért- szted a Szeparéban ülve és iszogatva néztem volna meg a műsort? ;)
6 | sipec 2009.08.18. 02:30
gerry: heyhey, nem en irtam, hogy fasza volt:)
7 | Gerry 2009.08.18. 23:17
De lelked mélyén tudod, hogy akartad:P

Off: Még mindig a Faith No More koncert hatása alatt vagyok. Meg miért nem érhető el normális formátumban a Reunited? Merő poén, de ettől még tök jó szám lett sztem:)
8 | sipec 2009.08.20. 15:42
gerry: dehogy akartam, kb azt sem tudom, mi aza klaxons.
9 | Gerry 2009.08.20. 20:46
Ja, az LiT volt. Hmm, már nem is tudom miért gondolkoztam azon, hogy felkeressem szemészemet...:o)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.