Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

A sötét lovag

Gobiakos | 2008.08.08. 08:31 | kategória: film | 5 hozzászólás

SPOILERES KRITIKA – MEGTEKINTÉSE CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!!!

2008. Nyár. Augusztus 6. Sokaknak ez a nap annyit jelentett, hogy: „Hmm, Bettina névnap van, felköszöntöm az asszonyt!” vagy „Megint menni kell melózni…”
Nekem (és még nagyon sok más Batman-fanatikusnak) azonban nem ezt jelentette, hanem azt, hogy éjfélkor az Alba Plaza Cinema City-ében, a 2-es számú moziteremben bemutatják a Sötét lovag című filmet!

Miután kijöttem a moziteremből perceken keresztül egy hang nem jött ki a torkomon; egyszerűen nem voltam képes beszélni, annyira magával ragadott a film, átment rajtam, mint egy úthenger! Aztán, mikor próbáltam megtalálni a legmegfelelőbb jelzőt a filmre, ugyancsak néma csend honolt körülöttem… Zseniális? Nagyszerű? Orbitális? Nem tudtam mit mondani rá. Aztán ma megtaláltam magamban azt a szót rá, amit kerestem: Ez a film kérem PROFI!
A forgatókönyv profi (Chris és Jonathan Nolan), a rendezés profi (Chris Nolan), a történet profi (Chris Nolan és David S. Goyer), a színészek játéka profi! Nem hiszem, hogy más szó jobban illene ide. Három év várakozás után (Batman: Begins – 2005.) újból kaptam egy PROFI filmet!

Nos most akkor lássunk hozzá:
Joker
Heath Ledger egy olyan Joker figurát adott nekünk, amit igazán meg kell becsülnünk, hisz’ egy olyan „bohócot” személyesített meg, amit a többségünk szerintem csak a Gyilkos tréfa vagy az Arkham Elmegyógyintézet című képregények lapjain láthatott eddig. A bohóc mivoltának megfelelően vicces, mégis az estek többségében hátborzongatóan félelmetes és őrült. Utóbbira talán a legjobb példa a „ceruza-eltüntetős” jelenet, aminél az agyam szó szerint ledobta a láncot!
Tudja, hogy mikor mit kell lépnie és szerintem nem olyan, mint amilyennek a film egy jelenetében vallja magát: „Egy autókat hajkurászó kutya, akinek fogalma sincs arról, hogy mit tegyen, ha egyszer elkapja.” Nem. Ő átlát mindenen és mindenkin. Batman is egy nyitott könyv számára. Ez leírhatatlanul… leírhatatlan benne.
Jokerrel kapcsolatban végezetül úgy vélem, hogy a poszthumusz-oscar jelölés igazán helytálló dolog lenne Ledger alakításához!

Batman – Bruce Wayne
Batman szintet lépett! A begins-hez és önmagához képest egyaránt. Ez a Denevérember már nem az, aki szülei halálát megbosszulandó fekete ruhát ölt magára és a rossz megszállott üldözőjévé avanzsálódik át. Nem! Ez egy olyan Denevérember, aki ha a város érdekei úgy kívánják, lehúzná a maszkját, vagy épp magára vállal olyan tetteket, amik miatt ő lesz a Gotham első számú közellensége. És ez hatalmas előrelépés a figura szempontjából. Nekem mondjuk kicsit rosszul esett, hogy Bruce Wayne kissé háttérbe szorult, DE amikor őt láttuk, akkor egy megtört, meggyötört, saját magával küzdő Bruce Wayne-t láttunk és ez nagyon tetszett!
„- Batman has no limits!
- But you do, sir.”

Harvey Dent/ Two-Face
Aaron Eckhart egy igazán jó választás volt a „fehér lovag” szerepére. Nagyon jól visszaadta annak a gondterhelt és korántsem kis felelősséggel járó államügyésznek a szerepét, aki mindemellett igazán szeret valakit, akiről igazán nem tud sokat, de bízik abban, hogy Rachel Dawes viszont szereti őt.
Számomra a karakterrel kapcsolatban egyetlen dolog van, ami nem stimmel, pedig ez a dolog teszi őt azzá, ami igazán ő: az érme! Miért bízza egy érmére, a vak szerencsére az egyes dolgok kimenetelét? És nem, nem csak Kétarcként… Harvey is dobálta azt az érmét, bizony!
Ettől a kis apróságtól eltekintve egy igazán aprólékosan kidolgozott karakter lett belőle mind a baleset előtti, mind az azutáni szempontból nézve.

Rachel Dawes-t csak futólag említeném meg, bár azt fontos leszögeznünk, hogy Maggie Gyllenhaal klasszisokkal jobban alakított, mint a kis Katie Holmes.
Rachel figurája jóval nyomatékosabb lett ebben a filmben, mint az előzőben, de ez érthető is, hiszen Dent párjaként és Bruce Wayne vágyálmainak szereplőjeként igen hangsúlyosnak kellett lennie. Ezt Gyllenhaal kisasszonynak sikerült is megvalósítania.

Az új Batman-öltözet volt az, amitől kicsit tartottam. Hiba volt! Nagyszerű, praktikus, szuper! Lucius Fox egy olyan valaki, akinek, ha azt mondod, hozza le a csillagokat az égről, hát ő megteszi… Bruce Wayne-nek! Ezzel a ruhával is ez volt a helyzet. Nekem bejött.

Nos akkor most „híreink még egyszer, röviden”:
A sötét lovag méltó folytatása lett a Batman: Begins-nek, ennek nagyon örültem, hiszen Chris Nolan 2005-ös filmje nálam kiverte a biztosítékot! Alázattal jelentem: Batman újjászületett és szintet lépett!
A film teljesen elvarázsolt, magával ragadott és még most sem enged a bűvköréből. De azt hiszem, hogy nem is akarok kiszabadulni. Ez épp így jó nekem!

Batman has no limits!

11/10

Utolsó módosítás: 2010.02.08. 11:48

Hozzászólások

1 | elmariachi 2008.08.08. 12:47
szia... nem tudom mennyire figyeltél film közben. Harvey azért a saját szerencséjének kovácsa, mert az erméjének mindkét oldalán ugyanaz van. a robbanás után, amikor ő is megég, vele együtt az érméjének egyik fele is megsérül, fekete lesz, tehát csak ezután bízza a szerencsére. de még ezután sem teljesen. (lásd Maroni- s jelenet, amikor, mivel Maroninak mázlija volt, dob egyet a sofőrnek is)
Gobiakos
2 | Gobiakos 2008.08.08. 19:08
Igazad van, ez elkerülte a figyelmemet. Mea Culpa! :D
Barthezz
3 | Barthezz 2008.09.28. 22:58
Most olvastam még csak el az írást, mivel ugyebár nemrég láttam a filmet.

Nagyon jó kritika lett, szinte újra átéltem a film egyes jelenteit! Az pedig szánalom, hogy egy ilyen írás mindössze 1 kommentet kapott... Persze az ok az valószínűleg az, hogy ezek már ezerszer átbeszélt dolgok voltak, így nem volt túl nagy újdonságereje.
Gobiakos
4 | Gobiakos 2008.09.29. 16:15
Ez van Barthezz, de nem bánkódom. Én leírtam a véleményemet a filmmel kapcsolatban; aki akarta, az úgyis elolvasta, aki pedig nem az úgysem tette meg.
5 | Chavez 2008.12.08. 11:16
Valóban tökéletes film, és én még azt is kijelenteném, hogy minden idők legjobb, legprofibb filmje [bgjelenleg[/b]! Bosszant egy dolog, hogy nem érte túl a Titanic bevételét:(
A film zenéje, amit nem említettél, az valami hihetelenül zseniálisra sikeredett, pont mint a Batman Begin-nél(!).
Igazán kaphatna érte egy Oscart vagy minimum esetben egy Golden Globe-ot a zene válogatása miatt.
A képekről (operatőri munka) pedig nem is beszélve! Gyönyőrű.

Az alakítások nagyszerűek, szinte minden kategóriába győzedelmeskedett nálam a film. Mint rendezésileg, mint zeneileg (!), és alakításként is a szeren van!
Csak sajnálni tudom Ledgert, hogy mindezeket nem élhette meg!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.