Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Suhancos

Gobiakos | 2008.10.17. 15:38 | kategória: Zene - bona | 7 hozzászólás

2008. október 16-án, csütörtökön a szombathelyi Savaria mozi aulája adott helyet a Suhancos névre hallgató hiphop-folk formáció soron következő koncertjének.
A csapat az élőkoncertek alkalmával hattagúra bővül – mint ezen a csütörtökön is tették – de az alapfelállás kicsivel egyszerűbb:
A hiphop vonalat Kőházy ’FankaDeli’ Feri hozza, míg a folklór elemekért Szabó Balázs a felelős. Ők ketten a szülőatyjai a „hiphop táncháznak”.
FankaDeli munkássága régebbről már ismerős lehet azoknak, akik a magyar hiphop életét nyomon követték, követik. A most 25 éves rapper több szólóalbummal is büszkélkedhet, de mikor egy kedves barátja elvitte őt Szabó Balázs egyik folk koncertjére, valami kipattant Fanka fejéből: „Mi lenne, ha összemosnánk a két műfajt?”
És ez – hál’ Istennek – túllépett az ötlet szintjén. El is készült egy maxi CD, majd kis idő elteltével sokak örömére összeállt az első nagylemez Suhancosék prezentálásában. Üzenetrögzítő. Ezt a címet kapta a 2007-ben megjelent kiadvány, amely 13 teljes értékű dalt tartalmaz. Két videó klip készült a koronghoz a Békét és a Mintha tudná merre menne című dalokból.
Azóta szorgosan járják az országot, hol klubokban, hol fesztiválokon fellépve. Október 16-án, Szombathelyen örvendezették meg a közönséget egy kicsivel több, mint egy órás koncerttel. Nagyon jó volt! Az élőzene nekem mindig is nagyon közel állt a szívemhez, így ha tudok, minél többször járok el koncerteket látogatni. Ez most sem volt másképp.
A műsor kezdési időpontjához képest ugyan késve, de teljes erőbedobással kezdtek bele a srácok a muzsikálásba. A zenekar a következő formában állt a deszkákra: dob, gitár, bőgő, brácsa, Balázs részéről gitár és hegedű, Fanka pedig vokál.
Az első 10-15 percben a közönség még nem nagyon találta meg magát: mindenki csak állt, nézett, fülelt, egy-két ember bólogatott, néhol szövegfoszlányok hallatszottak a sorok közül. Én személy szerint a legelejétől a végéig fújtam a dalszövegeket, átadtam magam a muzsikának, józanul, de mégis extázisban tomboltam a Suhancosra. FankaDeli hanyag lazasággal, mégis precízen szövegelte végig az előadást, Balázs pedig (mint ahogy a másik négy zenész is) adrenalin bombaként zenélt, egyik hangszerét a másik után a kezei közé véve. Ahogy jöttek egymás után a dalok, úgy a közönség is felocsúdott alkalmi bágyadtságából, és egy emberként énekeltünk Ferivel és Balázzsal. Sok dalt egészen más stílusban adtak elő, mint ahogy azok a lemezen hallhatóak, és ez külön meglepetés volt számomra. Persze a visszatapsolás sem maradhatott el. Ekkor történt az, mikor is Fanka őszintén bevallotta, hogy készültek rá, de olyannyira, hogy még a műsorsorrendbe is felvésték egy lapra maguknak: „Visszatapsolásnál: Toronyóra lánccal” :-) Vicces volt...
Nagyon élveztem a műsoruk minden egyes percét. Sokat kontaktáltak a közönséggel, ténylegesen NEKÜNK zenéltek (sajnos ez sok együttesről nem mondható el), és a fellépés után sem vonultak el azonnal, hanem lejöttek közénk beszélgetni, dedikálni, fényképezkedni.
Soha nem hittem volna (persze még mielőtt hallottam volna a Suhancost), hogy a folklór és a rap ilyen fantasztikus elegyet alkothat. Balázs és FankaDeli erre erősen rácáfoltak! És közel egy hónapon belül erről újfent tanúbizonyságot adnak, hiszen a boltokba kerül a második nagylemezük.
A koncert után beszélgettem Szabó Balázzsal többek között a következő albumról is. Azt mondta, hogy míg az Üzenetrögzítőn inkább a hiphop volt a domináns, az új korongon a népi motívumok, dallamok, dalok jutnak majd nagyobb szerephez. Én ennek nagyon örülök, és tűkön ülve várom, hogy végre a kezeim közé vehessem a lemezt.

Utolsó módosítás: 2008.11.08. 10:55

Hozzászólások

neumark
1 | neumark 2008.10.17. 18:05
Precíz és szépen megfogalmazott kis jegyzet. Ami azt illeti én nagy tisztelője vagyok FankaDelinek. A Suhancost annyira nem követem nyomon és lemezem sincs tőlük(egyenlőre) de szerintem is egészen varázslatos vegyületet hoztak ki a rap-folk-(jazz) keveréséből. Sokan azt mondják hogy itthon jelenleg ők nyomják a legfelszabadultabb örömzenét és hál' Istennek egyre ismertebbek lesznek lassan. Sajnos koncertjükön én még nem voltam de ami késik az a gyorsvonat ugyebár...:)

Szóval hajrá Suhancos, hajrá FankaDeli :)
Gobiakos
2 | Gobiakos 2008.10.17. 19:57
Köszi! ;)
Igazad van, tényleg nagyon felszabadultan zenélnek, legalábbis tegnap majd' ki csattantak! :D Plussz Fanka nyilatkozta valahol anno, hogy a Suhancosnak még idő kell, de (szerinte és szerintem is) el fog jönni az az idő, mikor a duó eljut arra az ismertségi szintre, ahol most Fanka van.
Amúgy kopipászte: Hajrá Suhancos!
neumark
3 | neumark 2008.10.17. 20:10
Annyi helyesbítést hogy nem duó ugyanis többen zenélnek. Egyébként szerintem egy idő után ismertebbek lesznek mint fanka mert ezt a stílusú zenét többen fogják hallgatni mint a fankát most összesen. A reppnek nincs ilyen nagy közönsége.
Gobiakos
4 | Gobiakos 2008.10.17. 20:58
De duó! :-) Az Üzenetrögzítő hangzóanyagát teljes egészében KETTEN (FankaDeli és Szabó Balázs) vették fel. Minden hangszert ők szólaltattak meg a stúdióban. Első kézből van az infóm. ;-) Talán fura, de így van.
neumark
5 | neumark 2008.10.17. 21:08
Tudom hogy ketten vették fel a cuccost de fellépéseken többen nyomják együtt. És emiatt ők is ugyanolyan nélkülözhetetlen tagjai a tímnek mint fanka vagy balázs. De akkor egyezünk meg abban hogy a studeszben duó, a színpadon meg több tagúak :)
Gobiakos
6 | Gobiakos 2008.10.17. 21:12
"Kézfogás"! ;-) Akkor ezt kiveséztük. Bár kicsit sajnálom, hogy csak ketten vagyunk ilyen lelkesek ezzel a témával kapcsolatban.
neumark
7 | neumark 2008.10.17. 21:59
Azért jópáran ismerik ám már a Suhancokat. A Dome-os arcok ezek szerint nem nagyon tartoznak közéjük.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.