Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

He7edik

Gobiakos | 2008.10.20. 02:34 | kategória: film | 9 hozzászólás

Spoilermentes kritika!

Manapság rettentően sok bugyuta thriller készül és kerül a mozikba. Hollywood ontja ránk végeláthatatlan folyamként az újabb és újabb „alkotásokat”, de nekünk tapasztalt és ügyes gyöngyhalászokként meg kell lelnünk ezek között az igazgyöngyöket. Én úgy vélem, hogy én újra találtam egyet. Bár ez a gyöngy már régóta ott van a tenger mélyén, csak eddig én nem vettem észre. Eddig!
A napokban tekintettem meg a He7edik című filmet, és nagyon magával ragadott.
A David Fincher rendező által jegyzett film 1995-ben készült. A szereplőgárdát tekintve nagyon nívós stáb állt össze. A főbb szerepekben Morgan Freeman, Brad Pitt, Kevin Spacey és Gwyneth Paltrow láthatóak.

A film alaptörténete nem túl bonyolult, de mégis érdekes lehet:
New York városában egy őrült sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn (kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, restség és harag) lajstromát követve szedi áldozatait, míg üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs, William Somerset (Morgan Freeman) nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony újonc utódja, David Mills (Brad Pitt) megpróbálják megakadályozni finoman fogalmazva is beteg terve végrehajtásában.
Brad Pitt még igen fiatal volt ’95-ben, talán ezért is találták megfelelőnek a hirtelenharagú, önfejű és cselekvési vágytól fűtött ifjú rendőrnyomozó szerepére.
Morgan Freeman – mint azaddig sok filmjében – profin hozta figuráját. A megfontolt, munkáját épp otthagyni készülő rendőr karakterét csont nélkül adta vissza a nagyérdeműnek.
Kevin Spacey figurája pedig – talán nincs is rá jobb szó – egyszerűen hátborzongató! John Doe figurája a csendes őrült egyetemes példája. Amúgy a sorozatgyilkos figurájához a névválasztás is igazán frappáns: John Doe. Az amerikai kultúrában a John Doe személynév egy átlagos, név nélküli emberre vonatkozik, akit éppen az átlagosságra példaként szoktak felhozni, vagy ismeretlen személyek azonosítására használják. Ezt a személyéből fakadóan hittel talán túlontúl is átitatott karaktert talán csak Sir Anthony Hopkins Dr. Hannibal Lecter-e tudta eddig a thriller világában felülmúlni. Hihetetlenül jól kitalált gonosz, hihetetlenül jó alakítás. És ahogy a film bemutatja őt, miközben ténylegesen nem is mutatja, hát az valami fenomenális. Ugyan a film felénél már találkozunk vele, de akkor még nem is sejtjük, hogy valójában ő az. Nagyon jó megoldásnak találtam.
Howard Shore zenéi nagyon jól passzolnak a filmhez. Engem személy szerint a film elején szereplő stáblista alatt hallható zene, illetve furcsa hangok egyvelege ragadott meg először. Nagyon jó lett a kompozíció, minden jelenetnél az éppen odaillő zene illetve hang effektek lettek társítva az adott részhez.
Az eső motívum a film egésze alatt domináns, nagyon jellegzetes, mondhatni már-már zavaró egyes részeknél. Az egy hetet felölelő történet alatt majdnem végig mossa New York utcáit, házait, lakóit. A „mintha dézsából öntenék” jellegű eső és a rendőri munka látszólagos sikertelensége nagyon komor alaphangulatot ad a filmnek. Szerintem nagyon el lett találva.
A „nem mutatom, de sejtetem” megoldások is tetszettek; ez főként a film végén volt érezhető, mikor a pusztában voltak, és megérkezett a csomagfutár.
A párbeszédek, monológok is igen jók lettek. A két személyes kedvencem a Mills - Doe párbeszéd a rendőrautóban a film vége felé, illetve a John Doe által előadott monológ Mills-nek, miszerint: „Megirigyeltem, hogy normális életet él. Úgy látszik az én bűnöm az irigység.”

A film a bemutatását követő évben sok díjat és jelölést zsebelt be, a filmkritikusok tetszését is nagymértékben elnyerte:

MTV Movie Awards (1996) - Legjobb film
MTV Movie Awards (1996) - Legjobb gonosz: Kevin Spacey
MTV Movie Awards (1996) - Legjobb férfi alakítás: Brad Pitt
BAFTA-díj (1996) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Andrew Kevin Walker
Oscar-díj (1996) - Legjobb vágás jelölés: Richard Francis-Bruce

Összességében – nem túlzás, ha azt mondom – egy remekművet kaptunk a kezünkhöz. David Fincher alkotása (amit most már én is elismerek) mérföldkő lett a thriller filmek világában. A főszereplők (Pitt, Freeman és Spacey) pedig valódi MESTERHÁRMAST alkotnak!
Köszönettel tartozom Creativ3Form-nak, aki megadta az utolsó lökést számomra a film felé. Zárásképpen pedig John Doe-tól szeretnék idézni:

"Nevetségesen beteg bábok vagyunk, és milyen kis színpadon táncolunk. Milyen mulatságos, csak tánc és baszás, senkit nem érdekel, hogy semmik vagyunk. Nem azok vagyunk, amiknek Isten szánt minket."

He7edik/Se7en - 10/10

Utolsó módosítás: 2010.02.08. 11:48

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2008.10.20. 10:31
Jó kritika lett. Egy apró kis helyesbítés: a 7 fő bűn felsorolásánál a harag helyett találóbb lenne a bosszú szót írnod, hiszen a filmben is így jelent meg.
2 | somesz83 2008.10.20. 10:37
Szar volt a fordítás, gondolom. Már régen láttam, de a hét fő bűnbe a harag tartozik a 6. helyen, s nem a bosszú.
McCl@ne
3 | McCl@ne 2008.10.20. 10:49
Szó nincs bosszúról, hogy lenne a bosszú főbűn? :o
Jó, hogy a Bibliát nem íratjuk már át, csak mert balfaszok a magyar fordítók! :S

Örülök, hogy még ennyi év távlatából is születnek írások erről a kurva jó filmről, a thriller abszolút csúcsa, szégyenletes, hogy Magyarországon nem kapható DVDn semmilyen formában! (angol 2lemezessel kell beérnem, de azon semmiféle magyar vonatkozás nincs... :()
4 | Dile 2008.10.20. 11:06
Nagyon jó film, és nagyon jó írás. Pont tegnap jutott eszembe nekem is a film, ahogy a szövegéből hallottam részleteket egy számban. Most ez, hogy te is írtál róla, talán egy jel, hogy újra meg kell néznem.
Gobiakos
5 | Gobiakos 2008.10.20. 11:27
Örülök, hogy egyes embereket motiváltam az írásommal. ;-)
Barthezz: az harag, nem bosszú. :-P A filmben is HARAGként van fordítva, direkt figyeltem rá.
McCl@ne
6 | McCl@ne 2008.10.20. 11:34
Ezt viszont elbasztad:
"He7edik/Se7ven - 10/10"

a Se7en-ben a 7-es a "v" helyén van, nem mellette! Apróság, csak gondoltam szólok!
Gobiakos
7 | Gobiakos 2008.10.20. 11:39
McCl@ne: pedig tudtam ám, csak elírtam. ;-)
Creativ3Form
8 | Creativ3Form 2008.10.20. 17:07
Örülök, hogy újabb ember élete gazdagodott a He7edik nyújtotta zsenialitással. Remek kritika, és nekem is meghoztad a kedvem az újranézésre.;-)
9 | somesz83 2008.10.20. 22:05
Talán én vagyok az első, akinek nem hoztad meg a kedvét a film újranézéséhez! Irtóztam ettől a filmtől, ezért volt zseniális! :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.