Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Gobiakos tanárkodik I.

Gobiakos | 2008.11.10. 16:03 | kategória: Tanárkodás | 12 hozzászólás

Három és (lassan) fél év után ma végre megvolt az első éles bevetésem a tanári katedrán! A szombathelyi Reguly Antal Általános Iskola 8. c osztályában tanítottam technika órát, mindjárt kettőt is, hiszen az osztály 2 csoportra lett bontva. Az egyik csoportnak 9:30-tól "adtam át a tudást", míg a másiknak 12:30-tól kellett 45 kellemes (?) percet velem töltenie.
A aktuális témám, amit tanítanom kellett, a tankönyvben 2 anyagrész: Az irányítás problémái és feladatai illetve A szabályozás és vezérlés.
A mentorom amúgy egyben az intézmény igazgatója is, szóval jól fel kellett kötni a gatyát, hogy megfeleljek az elvárásainak. Azt hiszem sikerült. Bár mind a két esetben alulterveztem az órámat (értsd: előbb befejeztem a mondókámat, mint 45 perc), de azt mondta Gyuri bácsi, hogy első alkalommal ez nem olyan egetverő nagy hiba. De szerdára azért majd szedjem össze magam… Mondom: hát jó! ;-)
Első nekifutásra megkaptam a két végletet köszönés szempontjából:
„Szevasz” illetve „Csókolom”. Ebben csak az a durva, hogy mindkettő fiú szájából hangzott el.
Mindkét csoportban diktáltam is és fel is olvastattam részeket a tankönyvből, és elborzadva vettem tudomásul, hogy a mai 13-14 éves gyerekek nem tudnak folyékonyan olvasni! A diktálásnál még nem is volt gond (bár az is sok időt elvett a tanórából a lassúságuk miatt), de a felolvasás egyszerűen katasztrófa-közeli volt. Törték a szavakat, félreolvastak, sort tévesztettek… szóval minden megvolt, ami csak kell a helytelen olvasáshoz. :-S
A gyerkőcök egy része igen aktív volt a tanórákon (Cintike /Cintia/, Dórika, Adrián), de bőven akadt olyan gyerek is, aki finoman fogalmazva máshova kívánt, mint az éppen aktuális tanterembe. Ilyen szájkatarés király volt Balázska is. Na, ő volt az, aki folyton bekurjantotta az éppen aktuális gondolatait. Nekem sem kellett több, helyre tettem a kiscsávót (ugyan csak szavakkal), amin a mentorom is jókat mosolygott, szóval nem volt belőle probléma.
A másik kedvencem Kinga volt, aki valahol Álomország határán lovagolt képzeletbeli hercege mögött a szárnyas paripáján. No, nekem sem kellett több, fel is szólítottam: „Kinga, felolvasnád nekünk ezt a részt a tankönyvből?” Erre csak ennyi volt a reakció a szétpukkasztott álombuborékok közül: „Mi?!” Ekkor nekem egyből Kiss Ádám Showder klubos története ugrott be, mikoris „Ricsárdka” sétált az aluljáróban az anyja előtt, aki folyton szólítgatta, mire a gyerek visszafordult: „Mi?!” Erre az anyja: „Nem mi, hanem mi van!!” Na, nekem is majdnem kiszaladt a számon, de aztán csak mosolyogtam magamban egy nagyot, és megmondtam neki, hogy 1.: „Nem mi, hanem tessék!” 2.: Melyik részt kellene felolvasnia a könyvből. Lassan ugyan, de felfogta, hogy mit is szeretnék tőle, és miért szólítottam fel.
Legközelebb szerdán megyek tanítani, majd akkor is leírom az aktuális tapasztalatokat, akkor már a 8. b-ről.
Nehéz kenyér a pedagógia, de van 3 nyomós érv, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni:
- őszi szünet
- téli szünet
- nyári szünet

Utolsó módosítás: 2009.07.22. 00:08

Hozzászólások

Martin 19
1 | Martin 19 2008.11.10. 16:12
hát igen, az olvasás... nálunk is csomóan megakadtak egy hosszabb szónál.... na de amúgy ahogy látom egész jól ment :D szóval grat, várom a többi bejegyzést ^:)
2 | Lavar 2008.11.10. 16:42
Nálunk osztályban egy lány van aki nem tud folyékonyan olvasni, illetve, mást mond, mint ami le van írva. Miközben olvastam, felmerült bennem, hogy mi lenne, ha egyik tanítványod jelen lenne a Dome-on is?:D Érdekes szituáció az biztos..:D
Amúgy igen jó volt, várom a folytatásokat!:)
LordMatteo
3 | LordMatteo 2008.11.10. 17:22
Én már azt sem értem, miért rossz dolog az olvasás. Mármint érted, aki szeret olvasni az hülye. Aki nem tud olvasni, az menő gyerek. Lol?
Gump
4 | Gump 2008.11.10. 17:37
LM: miért, most halál komolyan ez megy?
LordMatteo
5 | LordMatteo 2008.11.10. 17:42
Amennyire én tapasztalom, igen.

Ciki lett, ha tud vki olvasni, ha szeret olvasni...Miért nem lepődök meg? Amikor már azok a sztárok a menők a Tv-ben, akik nemhogy olvasni, beszélni sem tudnak...
6 | vortób 2008.11.10. 17:42
Ó! Egy kistanár, hogy nekem már mennyi olyanban volt részem:D Nézd, a diák, meg a te szempontodból leszarja, hogy te éppen mit akarsz aznap. Neki részben egy felüdülés, hogy nem a szokásos tanárja szívatja halálra. Sőt! Van, hogy néha bent sincs, akkor azért rendesen megkapja a magáét, a rosszabbik fajta.
Végülis itt is igaz, hogy kritikusabb dolog nincsen a gyerekszájnál (és most nem Friderikusz úr frenetikus műsorára gondoltunk). Alapvetően képes mindegyik belekötni abba, ha az, nem hangosan, vagy érthetően fogalmazz...De hajrá azért:D
szbszig
7 | szbszig 2008.11.10. 18:45
Azért azokban az érvekben nem vagyok annyira biztos. Az őszi szünet hossza esetleges, sőt az egyetemek egy részében, így nálunk is, egyáltalán nincs. A téli szünet szintén nem több másfél hétnél, ráadásul a karácsony meg a szilveszter amúgy is munkaszüneti nap belőle mindenhol, de jobb helyeken a köztes időszak is. Szóval egyedül a nyári szünet az, ami megmarad a háromból. :P
8 | elmariachi 2008.11.10. 19:25
Én ,mint többszörös Balázska (nevemet és néha hozzáállásomat tekintve is) szeretném hozzátenni, hogy az ilyen balázskák sokszor érdekesebbek emberileg (habár tudom, hogy ez nem segít azon, hogy az tanárnéni/bácsi tudásátörökítő képességeit, egy konszolidált kupac lócitrommá degradálják), mint a készségesen jelentkező, kooperáló társai.
9 | padavan 2008.11.10. 21:02
Engem elkaptál ezzel az írással.

Szerény véleményem szerint a pedagógusok az orvosok mellett a legértékesebb tagjai a társadalmunknak, szóval őszinte tiszteletem, és minden elismerésem.

Főleg a honi körülmények között tiszteltre méltó mindez.
Gobiakos
10 | Gobiakos 2008.11.11. 09:54
Köszönöm a dícséreteket az írással kapcsolatban, és a buzdító szavakat a megmérettetésekkel kapcsolatban. ;-)

Lavar: Ha valamelyikőjük olvassa is (bár kétlem), akkor legalább/talán leeseik nekik a tantusz...

szbszig: Ez csak egy nagyon régi pedagógus vicc, amit gondoltam elsütök itt, de ezek szerint mellényúltam... :-(

elmariachi: Sajnos tényleg nem vígasztalja a pedagógusokat... :-D

padavan: Nos, igen. Manapság, ha munkanélküli akarsz lenni, akkor vagy egyből menjél egy híd alá, vagy előtte végezz el egy tanárképző főiskolát... :-S
Barthezz
11 | Barthezz 2008.11.11. 10:49
Nah végigolvastam én is, örülök, hogy kaptál az ötleten, és megírtad az "élményeidet" :-) Nem egyszerű, hogy rögtön 8. osztályban kellett kezdened, ők azok, akiket új tanárként átvéve a legnehezebb már kezelni, pláne, ha fiatal pályakezdő tanárról van szó. Ha még ezen felül nő is lennél, a fiúk fele kb. meg akarna dugni, szal legalább ebből kimaradsz :-D (Nálunk általánosban ez történt a 25 éves biosztanárnőnkkel, egyik srác nem éppen a legfinomabb szavakkal több ízben is felszólította, hogy közösüljenek :-D )

A Balázskás esetet pedig részletezhetnéd még sztem, kíváncsi vagyok, milyen szöveggel lehet beoltani egy ilyen nagypofájú gyereket, hogy a célját is elérje a beszéd, de ugyanakkor még szalonképes is maradjon a mondandó az igazgató előtt.

elmariarchival viszont nem értek egyet, hiszen nem tudhatjuk, hogy Balázska okos, ámde egy nagyszájú gyerek-e, akinek építő jellegűek a beszólásai, vagy pedig egy full sötét, már 2-szer bukott IQ-betyár, akinek megejegyzései még a Győzike showba se mennének el ;-)

Poén lenne amúgy tényleg, ha vmelyik Dome-ost kifogtad volna, pl. Lavart, vagy Martint :-D
Razor03
12 | Razor03 2008.11.11. 15:06
Nekünk gimiben a fiatal pedagógusok néha már haver szinten jöttek be órát tartani, emlékszem mennyit poénkodtunk (persze tanultunk is bőven, csak jó érzés volt, hogy a többi idősebb maradi tanár mellett jutott egy kis lazaság is). Azért ne írd le őket azonnal, ha élesben tanítasz idővel, pont a hozzád hasonló emberek lesznek a diákok kedvencei ha nem játszod a zárkózott tanárt :). De amúgy jó az írás, simán átjött minden. Idővel biztos jobb lesz, mikor heti rendszerességgel jársz be órát tartani különböző osztályokba, esetleg ofő leszel. Meg ilyenkor arra gondolj, hogy a fórumokon is sok fiatal van, akik építő jelleggel sok jót, érdekeset írnak, mint itt jó páran. Nah kb. ennyit akartam, várom a folytatást!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.