Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Gobiakos tanárkodik III.

Gobiakos | 2008.11.17. 16:57 | kategória: Tanárkodás | 10 hozzászólás

A szombathelyi Reguly Antal Általános Iskola 8. c osztálya ma sem úszhatta meg a technika órát Ákos tanár bácsi nélkül. :-D
A mai napon is kettő tanórát tartottam, az osztály ugyanúgy két részre volt bontva, pont mint előző héten (de érdekes… :-D).
A mai napra szánt okosság, amit a kis kobakokba próbáltam beletömni: A számítógépek a technikai folyamatok irányításában. Hát én – mivel a másik szakom a technika mellett a számítástechnika – egy komplett informatika órát adtam le a gyerkőcöknek. A tankönyvi anyaggal szinte köszönő viszonyban sem volt az órám, de az igazgató úr, aki a mentorom és az osztály technika tanára is egyben, nagyon megdicsért, hogy ő még ilyen jó órát nem is látott/hallott.
Az első és egyben a mai napom legnagyobb élménye, hogy ma már nekem jelentett a hetes: „Tanár bácsinak tisztelettel jelentem, hogy a csoport létszáma 12, hiányzik 1 fő.” Uh, mekkora jó érzés volt már, el sem tudom mondani! :-)
A diákok - mivel múlt hétről már ismerős volt az arcom – ma már jóval nyíltabbak voltak, mint annak előtte, és próbáltak a maguk sajátos módján felülmúlni engem a számítástechnika kérdéskörén belül. Hát érdekes megnyilvánulásoknak lehettem ma fültanúja! Az egyik (ha nem a fő-) kedvencem Évike száját hagyta el, mikor épp az operációs rendszerekről volt szó: „Nekünk otthon nem Windows-unk van, hanem XP-nk!” Annyira aranyos volt, hogy szinte nem is volt szívem kijavítani, de a pedagógusi kötelesség ugye egyértelműen mást diktált. Persze a bátyja, Ádámka - engem is megelőzve - egyből leüvöltötte a haját, hogy: „Ne legyél már ostoba!”
Ekkor már csak annyit tudtam mondani, hogy: „Évike, majd a szünetben a bátyád elmagyarázza, jó? Lépjünk tovább!” Az igazgató úr meg csak mosolygott a leghátsó padban, nem is szólt egy szót sem, hagyta, hogy úgy csináljam a dolgokat, ahogy én akarom.
Balázska ma is hozta a szokásos formáját: se könyv, se füzet, se értelmes megnyilvánulás… Ah, nem egyszerű a srác! A mai legjobbja az egyik eldöntendő kérdésemre adott válasza volt: „Yes!” Mondom: „Tessék? Magyarul már nem is megy? Ha már cuccot nem hozol, azt hiszem evidens, hogy legalább értelmesen nyilvánulsz meg az órámon, nem?” Erre Cintike: „Tanár bácsi, mi az, hogy evidens?” Tíz másodperces rögtönzött nyelvtanóra után folytattuk a tananyag feldolgozását.
Ontottam rájuk a különböző szakkifejezéseket, mikor is a semmiből Matyi a következőt üvöltötte be: „Tanár bácsi, én letöröltem otthon az NVIDIA könyvtárat a gépünkről!” Hmm… Erre most mit lehet reagálni? Mindegy, lépjünk tovább. Folyatattam a mondókámat, és Matyi felfogván, hogy velem egyetemben senki sem vett róla tudomást, a következő eget rengető hírrel szolgált a magam és osztálytársai részére: „Tanár bácsi, lehet kapni 4Gb-os pendrive-ot 2500Ft-ért!” „Jól van Matyi, vegyél sokat!” Ekkor már nem csak az osztály röhögött fennhangon, hanem a hátsó padban az igazgató úr is. Mondom, oké, akkor nincs para. ;-)
Mindkét órám a mai nap folyamán fantasztikus hangulatban telt, nagyon jól éreztem magam, és ahogy észrevettem az osztály is hasonlóképpen.
A szerdai napon ugyanezt a tananyagot fogom tanítani a 8. a osztálynak, remélem ott sem lesz gond, és jó lesz ez az egész tanítósdi. Eddig nagyon élvezem!

Utolsó módosítás: 2009.07.22. 00:15

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2008.11.17. 17:05
Látom azért sikerül tényleg "lazán" venni! Ez jó :-) A fiatal tanárok általában meg akarják mutatni, hogy ki a főnök, ezért szívatnak keményen, pedig belegondolva, jó ha már 10 év van közte és a tanítványai között...És az óra is sokkal jobb hangulatban telik, ha afféle laza légkör alakul ki a tanár-diák között.
Pras
2 | Pras 2008.11.17. 18:00
Nna. =) Ha elkönyvelnek "Jó fej tanárnak", akkor már nyert ügyed van. ^^ Ha meg még pluszban érdekes is vagy, akkor az már csak hab a tortán. :D
Gobiakos
3 | Gobiakos 2008.11.17. 18:03
Sajnos ez úgymond a történet szempontjából teljesen mindegy, mivel ma tanítottam náluk utoljára. :( Mindegyik csoportban csak kettő órát tartottam/tartok. Kár, mert már kezdtem megkedvelni egyes arcokat...
Barthezz
4 | Barthezz 2008.11.18. 09:15
Ez de hülyeség így. Sokkal több értelme lenne, ha inkább egy csoportot teljesen végigvihetnél, hiszen akkor egy teljes tematikán végig kéne jutnod a kezdéstől a témazáróig, ráadásul egy már összeszokott társaságban is megtapasztalnád, mik az eltérések egy újonnan kapott csoporthoz képest.

Amúgy irigyellek :-) Én egyetemen 3-ad és 4-ed éves koromban tanítottam összesen 3 féléven át infot, minden félévben 2 csoportot vittem és iszonyatosan élveztem ^^ Az írásaid hatására pedig most visszasírom ezeket az időket. És amúgy még egyetemen se könnyű mindig fegyelmezeni, ráadásul oda is jut néha egy-egy hajmeresztő kérdés... :-D
Gobiakos
5 | Gobiakos 2008.11.18. 14:09
Hülyeség vagy sem, ez sajnos így van... :-(
Barthezz, amúgy te pedagógus szakon végeztél?
Barthezz
6 | Barthezz 2008.11.18. 14:53
Nem, vállalati pénzügy szakirányos vagyok. Infot azért taníthattam, mert jól telejsítettem az adott tantárgyból és megkérdezte a tanárom, nem lenne-e kedvem demonstrátorkodni és tanítani ;-) Ez bevett módszer egyetemeken, hiszen jóval olcsóbban kijönnek így, mintha tanárokat kéne kifizetniük az órák után.

Amúgy érdekelt volna a tanári pálya és szívesen lettem volna tanár, de sajnos az alacsony társadalmi megbecsültség, a munkahely bizonytalansága és a béka segge alatti kereset miatt hamar el kellett vetnem ezt az ötletet... :-S
Gobiakos
7 | Gobiakos 2008.11.18. 14:57
Nos igen, itt most nagyon szépen leírtad azon dolgokat, amik nekem későn jutottak eszembe ("alacsony társadalmi megbecsültség, a munkahely bizonytalansága és a béka segge alatti kereset"). De anyukámék meg úgy voltak vele, hogy: "Hadd csinálja azt a gyerek, amit szeretne..." Hát köszi! :-S De nem adom fel, majd csak lesz valahogy, és nem is feltétlenül pedagógusi állást hoz nekem a sors szeptemberől, akkor sem esem kétségbe, hiszem a szám.tech azért van annyira szerteágazó és keresett dolog, hogy tudjak, valami jó kis munkát vállalni. Vagy rosszul látom? Ugye nem?
Barthezz
8 | Barthezz 2008.11.18. 15:29
Bocsi ha félreértetted volna, nem sértésnek szántam, csak sajnos ezek ma a tények. Édesanyám is pedagógus és tök szívesen lettem volna én is az, ha nincsenek ezek a tényezők. Sztem az egyik legszebb szakma, ráadásul van 2 és fél hónap nyári szünet is, ami sehol máshol nem adódik ;)
Manapság viszont iskolákat zárnak be, tanárokat vernek, folyamatosan csökkentik a közalkalmazotti béreket, így sajnos elég kiltátástalan a helyzet. Majd talán vmikor visszatér a szakma megbecsültsége és elismertsége, hiszen tanárok nélkül nem lenne egy dolgozó ember sem.

Számtech végzettségel amúgy valóban sokféle lehetőség van, de gondolom szíved szerint tanítani szeretnél ;-)
Gobiakos
9 | Gobiakos 2008.11.18. 15:34
Hát igen, ezt eltaláltad! ;-) És ez az eddigi 6 letanított technika óra is arról győzött meg, hogy nem szabad elpártolni az eddig elgondoltaktól vagy feladni a reményeket a jövőmmel kapcsolatban.
Amúgy ha minden igaz, akkor a 2009. szeptemberében kezdő pedagógusok kezdő bére 20.000Ft-tal fog megnőni, de ezt majd hisszük, ha látjuk. :-S De én azt vallom, hogy a remény hal meg utoljára!
Barthezz
10 | Barthezz 2008.11.18. 19:50
Örülök neki, hogy vannak még ilyen emberek, akik így gondolkodnak, és a hivatás szeretete miatt nem pártolnak el céljuktól a már korábban említett körülmények ellenére sem. Minden tisztelet ezért a tiéd, illetve a többi tanáré, akik továbbra is kitartanak, s igyekszenek átadni a tudást a fiatalságnak. Nagy bajba kerülne az ország nélkületek.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.