Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Gobiakos tanárkodik IV.

Gobiakos | 2008.11.19. 14:46 | kategória: Tanárkodás | 12 hozzászólás

Nos, ma volt az utolsó napom a Reguly Antal Általános Iskola falai között, mint „kistanár”.
Nagyon élveztem a mai nap eseményeit is, bár a maira kevesebb vicces, megmosolyogtató történés jutott, mint az eddigi alkalmakkor. A 8. a osztály szokásához hűen ma is olyan volt, mint egy csapat zombi, akiknek csak az (evés helyett) alvás jár a fejében. De mit is várok tőlük, hisz én is épp annyira vágytam/vágyok haza, mint ők.
Alex azért nem volt semmi! Ő volt a legzombibb zombi. Akármikor felszólítottam, a válasz minden esetben a következő volt: „Mi?” Ah, mondom nem „mi”, hanem „tessék”! Mikor a tananyagban az operációs rendszerekhez értünk, ő bőszen kezdte el sorolni: ’95, ’98, 2000… Mondom ácsi, ezek nem operációs rendszerek! Hát dehogynem – jött a felháborodott válasz. Mondom NEM! Ezek évszámok, nem pedig operációs rendszerek. Ekkor leesett neki, hogy mi is a dörgés, és mosollyal nyugtázta, hogy vette a lapot. Bocsánatot kért, majd elkezdte újból, immár „Microsoft Windows” előtaggal ellátva sorolni a szoftvereket.
Nelli ma is sok okos gondolatot fogalmazott meg, örültem neki, hogy legalább ő úgy tesz, mintha érdekelné a tanóra.
De volt egy dolog, ami ennél is fontosabb. Ez pedig nem más, mint hogy a kétheti kemény (?) munkámat 5 (jeles)-re értékelte az igazgató úr! Ez annyira nagy boldogsággal töltött el, hogy majd’ ki ugrottam a bőrömből! Igazán jó érzés, mikor (sajnos csak) 8 tanóra után azt mondják neked, hogy igen, ez már valami, gratulálok!
Sok apróság volt ugyan, amiket kicsit felszínesen csináltam meg (pl.: óravázlatok kidolgozottsága), de összességében úgy látta a mentorom, hogy van bennem valami, ami alkalmassá tesz/tehet a pedagógusi pályára. „Tíz év múlva magából kiváló pedagógus lesz, Ákos, de addig sokat kell még tapasztalnia!” Nekem régen estek ennyire jól szavak, mint most az övéi.
Most kicsi pihenő fog következni, aztán 1-2 hét múlva elkezdem a számítástechnika részét is a tanításomnak. Azt Sárbogárdon fogom csinálni a volt gimnáziumomban. De addig is órákra járás következik, mert sok helyről hallottam, hogy ejnye-bejnye Ákos, nem lesz ez így jó… Szóval fenyegetnek a tanárok, hogy megvágnak félévkor, mert nem járok be az óráikra.
Nagyon boldog vagyok most, nehéz lenne elrontani a kedvem, pláne, hogy ma még technikás szakestünk is lesz, plusz két (szigorúan csak barát) barátnőmnek lesz a szülinapi mulatsága!

Utolsó módosítás: 2009.07.22. 00:19

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2008.11.19. 15:02
Gratulálok a sikeresen vett megmérettetéshez és további ilyen sikereket kívánok a jövőben is a tanári pályán! ^^

Várjuk majd az info órákról is a bejegyzéseket! :-) Amúgy azt eldöntötted már, hogy általános, vagy középiskolában szeretnél-e inkább tanítani?
Gobiakos
2 | Gobiakos 2008.11.19. 15:09
Köszönöm a gratulációt!
Hát az elhatározás már megvan: mindenképpen középiskolai tanári diploma a cél, de az még odébb van kicsit. Először is legyen meg ez a diplomám, vegyenek fel valahova melózni és majd a többit hozza az idő múlása vagy mi... ;-)
LordMatteo
3 | LordMatteo 2008.11.19. 15:25
Grat az ötöshöz! :-D

Infó órák sztem érdekesebbek lesznek, mert minden osztályban akad egy-két ember, aki tényleg képben van a dolgokkal, és másik 3 gyerek is, akik csak okoskodnak, de hülyék hozzá, mint a segg. :-D

Csak így tovább ;-)
balays82
4 | balays82 2008.11.19. 15:39
Csatlakozom az előttem szólókhoz, gratulálok!

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy egy gimnáziumban mennyire lesznek más jellegű tapasztalataid, mint az általános iskolában, de gondolom, erről is kapunk majd beszámolót.
5 | gucci 2008.11.19. 15:53
Gratulálok és kívánom ,hogy 10 év múlva is így emlékezz vissza( ekkora boldogsággal ) erre a napra.Nekem a nejem most ment vissza tanítani szeptemberben( gyedröl ) és ha minden jól megy januárban leteszi a lantot.Csak amit hallok tőle elborzaszt.Van pár brazil is az oszályokban elismerem de a mai gyerekek ( bár 14 felett sztem közelsem azok ) kibírhatatlanok, szemtelenek azaz parasztot akartam írni és sorolhatnám még.Arrol nem is beszélve ,hogy a tanárok keze fegyelmezés terén meg van kötve.A tanri pálya szerintem már közel sem olyan vonzó mint úgy 10-15 éve volt.Az pedig megint egy másik dolog ,hogy én a tanári pályát ( akinek nem inge )mindíg is menekülő útnak tartottam.A föci -tesi szak volt a sláger lúzer képző.Ebböl kifolyólag sajnos nagyon is sok erre a munkára alkalmatlan pedagógus került ( aztán gyorsan el is :) az iskolákba.Ha már valasztanod kel a középiskolák mindenképpen több lehetőséget ,nagyobb kihívást jelentenek.Emme megnyilvánulásom nem ellened szólt csupán a valóságot a másik oldalrol akartam bemútatni kicsit.
Barthezz
6 | Barthezz 2008.11.19. 16:33
Hát én középskola esetén csak és kizárólag gimibe mennék el tanítani. Ott még azért zömmel értelmesebb egyének ülnek és brazilok sincsenek (max. az értelmesebb életformát folytató felső 5%-uk közül). Egy szakközépben már vannak azért durvább dolgok, szakmunkásban meg már lassan napi rendszerességgel verik a tanárokat a "diákok", szal ez utóbbi kész katasztrófa és be nem tenném oda a lábam :-S
7 | Nicolas19 2008.11.19. 19:35
Gratulálok! Jó látni, hogy alacsony fizetés ide, romló presztizs oda, vannak még ilyen elhivatott tanárkezdemények!
Razor03
8 | Razor03 2008.11.19. 20:34
Grat és jöhetnek még ilyen írások!
Gobiakos
9 | Gobiakos 2008.11.20. 17:02
Köszi a sok gratulációt, igazán jól esik! Hogy mennyire lesz szar az életem tanárként? Hmmm... nem tusom, de ki akarom próbálni, hátha mindannyian tévedünk. Nem nagy az esély rá, de mi van ha mégis? Mi van, ha egy olyan gimiben sikerül majd elhelyezkednem, ahol megbecsülik az tanárt, a tudását és tisztelik őt, mint embert?
Nagyon utópisztikusan gondolkodom, mi? Szar ügy, de én reménykedem benne, hogy van még ilyen munkahely (iskola)...

A számteches tanításaimat is felvezetem majd a blogra. Remélem annak is ilyen lelkes lesz a látogató tábora! ;-)
Razor03
10 | Razor03 2008.11.20. 19:29
Véleményem szerint a rendes tanárokat tisztelik, és főként a tanár hozzáállásán múlik leginkább a dolog, persze egy cigókkal és taplókkal zsúfolt osztályban megint más a helyzet.
11 | RAI*DEN 2008.11.22. 20:30
Én is szeretnék neked gratulálni. Amúgy gimibe járok, és 2 évig volt infom, de azt tapasztaltam, hogy senkit sem izgatott igazán, meg a tanár is fennakadt, mikor valami gyakorlás volt és mindenki neten nézett valamit. Persze azért én is net mellett csináltam a dolgokat órán. Amúgy szerintem kissé idegeskedősek az info órák, általános iskolában a technika órák egy laza tanárral sokkal jobb hangulatban telnek.

Amúgy felhoznám a matektanárom és egyik osztálytársam esetét. Osztálytársam megbukott matekból, lévén a tanár elég komoly dolgozatokat íratott velünk és talán 1-2 5-ös lett évvégére tavaly és tavaly előtt, de amúgy jó arc volt, csak sokat követelt(szerintem), ami amúgy meg természetes. Aztán a srác ment pótvizsgázni, egész nyáron 3 órát ha matekozott. Írta a dolgozatot tanár úrnál, a matek tanár néha odament és elmondta neki a pótvizsga alatt, hogy: "Ejnye Anti, ez nem így van" Aztán akkor kijavította hibáit a srác, de így sem ütötte meg a 2-es szintet. Aztán a matektanárnak adta javításra a dolgozatát. Ekkor egy kis beszélgetés folyt le köztük:
Tanár:"Anti, ugye te nem mész matematika fakt-ra"
Anti:"Nem"
Tanár:"Soha az életben semmi közöd nem lesz a maetmatikához?"
ANti:"Nem lesz"
És ekkor a tanár ráírt egy 2-est a dolgozatára és átengedte. Szerintem jófej volt a tanár, mert tisztába volt vele, hogy nehezek az órái, meg amúgy is laza a stílusa(Annak ellenére, hogy 50 év körüli a fazon). Amúgy bírtam az órát, mert mindenkit "oltott" az órán. Laza felfogású. Én azért leadtam a matek fakultációt, mikor kiderült, hogy nekem is ő tartotta volna. Nah mindegy. Gratula neked és sok sikert a továbbiakban, és persze a következő élménybeszámolókat is várjuk ;)
12 | Gerry 2008.11.22. 21:21
Gratula:)
Abban viszont igaza van guccinak, hogy tanári pályára rengeteg olyan ember kerül, akik abszolúte alkalmatlanok erre. Sajnos semmiféle szelekció nincs (illetve ami felvételi formájában volt, az mára már szintén a múlté: a felvételin a gyerkőc egy adatsor, nem több, amiből aztán rohadtul kiderül, hogy alkalmas-e vagy sem). S okés, hogy az adott (tanári) szakokat is elvégzőknek csupán töredéke köt ki általános iskolai avagy középiskolai oktatásnál (az egyetemi ugye minden szempontból teljesen más tészta, összehasonlíthatatlan ezekkel), de akkor is: magam el teljesen elborzadva szemléltem, hogy milyen emberkéknek van tanári szakjuk (is). Az, hogy ki megy matek, fizika, töri, stb szakra e szempontból irreveláns, azt azonban meg kéne szűrni, hogy ki kaphat tanári diplomát is.
Olyan emberek kapnak erre lehetőséget, akiket iskola közelébe nem engednék: nem feltétlenül a miatt, mert hülyék, hanem mert bizonyos képességeik hiánya miatt egyszerűen nem valók oda. Például tömegével láttam kedves, aranyos lányokat, akik tanárszakot is elvégeztek, azonban ha már egy szemináriumi előadást kellett tartani, máris majd' elaléltak helyben, hogy szerepelni kellett. Ettől még lehetnek kedvesek és aranyosak, csak nem valók tanárnak. Ésatöbbi, ésatöbi, ésatöbbi...a tananyag nagy része, amit "pedagógia" és társai címszóval tanítanak jobbára egy világtól elvont baromság, nem több.

Mindenesetre még egyszer gratula; igaz engem hét ökörrel sem lehetne ráveni az efféle oktatásra, (Mo.-n meg pláne nem, bár elvileg jövőre kiadandó diplomahalmazom kizárólag egyetemi oktatásra jogosít fel, másra se, ami megintcsak logikus: kíváncsi vagyok, hogy teoretikusan tudományos fokozattal sem lehet tanítani mondjuk középiskolában, mert nincsen szart sem érő pedagógusi végzettségem?:D), de mindenképpen kellenek emberek erre is. Főleg ha valóban lelkesen és elszántak, és nem csak ímmel-ámmal dolgoznak:)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.