Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Egy vasútállomás történései

Gobiakos | 2008.12.01. 11:47 | kategória: ...csakúgy... | 6 hozzászólás

…esetünkben pedig ez nem más, mint Székesfehérvár vasútállomása.
Szombathelyi főiskolás létemből fakadóan már 4. éve rendszeres látogatója vagyok a fent említett állomásnak átlagosan heti két alkalommal: vasárnap este vagy hétfő reggelente Szombathelyre menetkor és csütörtökön hazafelé tartva.
Ha van hely, ahol zajlik az élet, akkor EZ az.
Tí tüdüdű tüdüdű „Székesfehérvár, Székesfehérvár állomás. Gyorsvonat indul…”
Főiskolai éveim alatti legelső alkalommal, mikor 18 évesen utaztam Szombathelyre, még nem is igazán láttam át ezt az ezer szálon futó, több tucat állandó arcot felvonultató rendszert. Így 2008. vége felé, 22 éves fejjel már ki merem jelenteni, hogy van egy kis rálátásom.
Akkor most vegyük sorra a vasútállomás fontosabb gócpontjait.

1., Jegypénztárak, Információs pult
Talán ez az a hely, ahol az embert ténylegesen embernek nézik, bár itt sem mindig. Attól függ, hogy az Info pult mögötti emberke milyen lábbal kelt aznap. Engem is pattintottak már le két szavas válasszal, köszönés nélkül. :-/ Amúgy a jegypénztáros nénik tök aranyosak, velük az ég egyadta világon semmi baj! ;-)

2., Várócsarnok
Fehérváron ami nem a jegypénztár vagy a Resti, az a várócsarnok. Ez magában foglal egy óriási placcot, egy újságos boltocskát, egy kisebb pékséget és egy büfét.
Na, itt aztán kismillió ember fordul meg naponta, különbnél különb arcok plusz a fentebb említett „törzsgárda”. És hogy kik ők? Én nemes egyszerűséggel csak Resti-patkányoknak hívom őket. Csövesek, alkoholisták, különböző intézetes figurák, akik estig az utcákat járhatják szabadon, a magukat gengszternek képzelő arcok, a valódi gengszterek, buzik, középiskolás fiúk és lányok.
Sok kedvencem van közülük. :-D
Itt vannak például mindjárt a középiskolások. Miért egyértelmű az, hogy egy 14-17 éves GYEREKnek a vasútállomáson kell kezdenie a napját? Mondjuk jókat szoktam mosolyogni rajtuk, mikor kő-papír-ollóval döntik el, hogy melyik kiskorú vegye meg aznap a doboz cigit az újságosnál, amire nyolcan „dobtak össze”.
Az ember szemét a helyéből kiugrasztó öltözködés és hajviseletek már csak hab azon a bizonyos tortán.
A következő nagy tábor a gengszter-imitátorok és az igazi gengszterek. Csodálkozunk, ha azt írom, hogy a tábor tetemes részét romák alkotják? Tudtam én! ;-)
Na, szóval ők azok, akik kőkemények, folyton bizniszelnek, a viselet mindig öltöny makkos cipővel és a Restiben lógnak. A tehetősebbje whisky-zik, míg a mű-arcok fröccsöznek. Csillagos ötös, gratulálok!
No, és itt vannak még a legkedvencebb kedvenceim: a kéregetők.
Volt már a közel 4 év alatt egy-két furmányos alkesz, akik egész fifikás sztorikkal kéregettek, de a legtöbbje szétcsúszott lúzer, akikről kilométerekről lerí, hogy eladná az anyját is egy pohár szeszért. Azt nagyon szoktam csípni, mikor mindenkinek 120Ft kell ahhoz, hogy „hazajusson”, legyen az a legközelebbi falu vagy akár Szeged! :-D
Van egy emlékezetes eset, mikor egy szakadt, GYP-s srác jött oda hozzám kuncsorogni, mondván az apukájához megy be a kórházba, és szeretne venni neki valamit. Ezeket az arcokat élből el szoktam küldeni, de őrá kíváncsi voltam. – Adok pénzt, ha megmondod, hogy mit szeretnél venni az apukádnak. Hát igen megleptem ezzel a válasszal, majd rövid habozás után ennyit mondott: – Kólát. Na, mondom most húzol el innen, amíg szépen mondom! Ő pedig kicsit csalódottan és megszeppenve indult el a Resti felé. Ennyi.

3., Resti
Egész klassz hely… lenne, ha a fentebb említett alakok nem lepnék el 0-24-ben. Alkalom adtán én is betérek venni egy doboz cigit, vagy meginni egy kávét. Hát nem semmi egy vendéglátó ipari egység, az egyszer fix! Belépsz és máris odaragadsz a placchoz, mert annyira gányos.
A nyerő automatáknál állandó a jelenlét, olykor átutazók cseszik el a pénzüket, de az esetek többségében a „mag” az uralkodó réteg a masináknál. Lépni sem lehet a sok remegő kezű, fröccsükbe kapaszkodó emberkétől, az épp műszakjukat leadó MÁV dolgozóktól és a maffia-figuráktól. Sokan vannak, akik fogyasztanak, és még többen, akik csak szeretnének, de nincsen miből. A pultosok pedig már a normális vendéget is kutyaként kezelik, mert megcsömörlöttek a sok alkoholkedvelőtől. Kár!

Röviden így tudnám jellemezni a székesfehérvári MÁV állomást. Elkeserítő, de sok esetben mosolyfakasztó is tud lenni.
Mi is lehetne jó végszó? Talán ez: A vágány és a pályaudvar egész területén kérem vigyázzanak!

Utolsó módosítás: 2009.01.11. 22:55

Hozzászólások

Barthezz
1 | Barthezz 2008.12.01. 15:18
Én inkább buszozni szoktam, szökőévente kb. egyszer ülök vonatra. Bár tény, hogy a Volán buszvárók sem sokkal jobbak... Szerencsére azonban van egy magáncég Egerszeg és Bp. között, és általában annak a buszával utazom, ami kulturált, saját külön megállóból indul mindig.

És egy kis kukacoskodás :-P :

"megmosolyfakasztó"

Vagy "megmosolyogtató", vagy "mosolyfakasztó", de a kettőt nem mossuk össze :-P
Gobiakos
2 | Gobiakos 2008.12.01. 15:57
Azt elcsesztem... :-P Köszi, hogy szóltál! ;-)
LordMatteo
3 | LordMatteo 2008.12.01. 17:33
Szombathely szép állomás, nagy ott a faszállítás, egy kislány ül a padon, jól megbaszombathely szép állomás...xD

Bocsi, infótanárom szokta énekelni, eszembe jutott. :-D
4 | RAI*DEN 2008.12.01. 21:54
Hm. Érdekes iromány, de tetszetős. Barátnőm is középiskolás ráadásul fehérvári :D. Majd őt is meginterjúvolom ezzel a témával kapcsolatban :)
cygary
5 | cygary 2008.12.02. 16:47
A kéregetők pluszt adnak a hangulatnak, ha nem lennének nem is Magyarországon lennél :S Egyébként tetszetős írás, szeretem az ilyet!
Pras
6 | Pras 2008.12.02. 16:51
Én csak a szombathelyi vasútállomással vagyok képben, azzal nagyon, a fehérvárin csak átutazóként voltam jelen, le sem szálltam soha. De az biztos, hogy van bennük valami szeretnivaló, a koszos bakterházaktól a Keletiig, mindben. ...meg még több rühellnivaló. =)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.