Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Gobiakos tanárkodik V.

Gobiakos | 2008.12.13. 18:04 | kategória: Tanárkodás | 16 hozzászólás

Több szempontból is kilóg a sorból az 5-ös sorszámot viselő „tanárkodós” írásom. Egyfelől, mert ez már a számítástechnika tanításomat mutatja be, másfelől pedig mindösszesen kettő darab 45 perces tanórát tartottam a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium, SZKI és Kollégium falain belül december 10-én. A válasz is egyszerű: kicsúsztam az időből, és nem tudtam mind a 10 tanórát letanítani. De nem lett gond, „megoldottuk” a mentorommal, Lóri bá’val, aki anno a fizika tanárom volt. Ezzel pedig már el is árultam, hogy jómagam is ezen iskola padjait koptattam 8 éven keresztül, és ezért esett erre az iskolára a választásom.
No de most következzen a lényeg.
A 11. a osztályosok egy részének sajátos vendégszeretetét élvezhettem szerdán a 6. és 7. órában. Mivel egy számítástechnika fakultációs csoportról van szó, így nem meglepő a 7 fős létszám. Az ember azt gondolná, hogy 7 emberrel még egy óvodás is elbírna, de ez a valóságban abszolút nem így van.
Mikor beléptem a gépterembe Lóri bá mögött, egyből értetlen és „ez meg mi a francot keres itt” tekintetek kereszttüzébe kerültem. Aztán bejelentettük, hogy aznap én fogom tartani az órákat, erre mindenkinek felcsillant a szeme, és elkezdtek pasziánszozni, aknakeresőzni és netezni.
Arról volt szó, hogy Excel függvényeket kellett volna tanítanom, de mivel amúgy is a 17 éves embereket vagy nem érdeklik az Excel függvények vagy már tudják őket, így végül az órám témája a webböngészők lett. Beismerem, nem sokat sikerült készülnöm a tanításomra, mivel ezer más dolgom volt, de ahhoz képest nem is lett rossz. Bár volt egy-két emberke, akik miatt nem volt teljesen gördülékeny a folyamat, de hát hol nincsenek ilyenek?
Az egyik ilyen gengszter B. Szabolcs volt. Őt a következőképpen tudnám jellemezni:
130 kg tömény érdektelenség, rosszindulat és egy „nekem te nem taníts semmit, mert hülye vagy, én meg okos” mentalitással bíró figura. Szóval vele megfogtam az Isten lábát… :-S
Egy kis irománnyal nyitottam az órát. Mindenki kapott egy fél A4-es lapot, és arra kellett megválaszolniuk a feltett kérdéseimet. Született egy-két olyan válasz, amitől a hajam az égnek állt. De akkor most szemezgessünk belőlük:

1., Milyen webböngészőt használsz általában?

Az Internet Explorer és a Mozilla Firefox közel ugyanannyiszor szerepelt a lapokon, de az abszolút kedvenc ez volt.
Katinka: „Internet Explorer, néha Friefox” – a hölgyemény feltalált egy új böngészőt, a fázós rókát! :-D

2., Miért szereted?

Katinka: „…és néha gyorsabb, mint más böngészők.” Csak néha gyorsabb?!
Iván: „Vírusokat nem szedi össze olyan gyorsan.” :-D
Alex: „ …és nem foglal sok helyet a tálcán.” …mert a többi tálcára tett ikon tudniillik sokkal nagyobb! X-D

3., Melyik funkciókat részesíted előnyben?

Na, itt először is el kellett magyaráznom a „funkció” szó jelentését, de utána érdekes módon mindenki értelmesen tudott válaszolni.

4., Milyen funkciókat hiányolsz belőle?

Sokan hiányolták a stílustémák és színtémák megváltoztatását, amit szerintem ma már minden böngésző tud. Hmmm…

Alex: „Írja meg helyettem a leckét!” A tipikus „hátnyilván” kategóriás válasz.
B. Szabolcs: „… lehessen ingyenes oldalak elérése!!” Azt a mindenit! Csuklóból buktatnám a srácot már csak a fogalmazás miatt is, de amúgy meg: az ingyenes oldalakat nem ingyen éred el?!

Miután összegyűjtöttem az írásaikat, közösen estünk neki a kielemzésüknek. Sok okos gondolat volt, de sok volt a blőd, gagyi és értelmetlen „beböfögés” is. Ezek 99%-a B. Szabolcs szájából származtak természetesen, aki néha kinézett két pasziánsz leosztás között, és megörvendeztetett minket a csodás megnyilvánulásaival. De mit is várhat az ember 22 éves fejjel a 17 évesek között, akik ekkor élik ki a lázadó korszakukat? Semmit! Szóval király volt… :-S
Az óra további részében még a youtube-ról való „zenelopást” szerettem volna nekik megmutatni, de visszanyalt a fagyi, mivel ők egymást leüvöltve "dobálták rám" a különböző webcímeket, hogy honnan, hogyan, milyen gyorsan, stb. A befőtt eltette a nagyit! De ilyen is előfordul néha. :-)
Ezután elengedtük őket ebédelni és mi is hasonlóképp tettünk Lóri bá’val.
A második óra még inkább katasztrófa közeli volt. Senki sem figyelt és már nem volt aduász a kezemben, amivel meg tudtam volna ragadni valamelyest is a figyelmüket. Így maradt a „majd csináljátok meg otthon ezt és ezt a feladatot”, de persze rám se bagóztak… ellenben Gerti (Gertrúd) sex-tesztje óriási érdeklődést váltott ki a többiekből. Ahh… Mit tudtam volna csinálni? Semmit, sajnos, így végighallgattam a Gerti vs többiek diskurzusokat.

„Gyertek már, a Gerti sex-tesztel! :-D” - Alex
„Ne legyél már frigid, bazze Gerti! Jelöld be az anált is!” – B. Szabolcs
„Alex, ne fogdosd már állandóan a seggem, mert kinyírlak!” – Gerti
„14 éves korodig tényleg 25 pasival voltál? Ez kamu!” – B. Szabolcs

És végül a legdurvább durva:
„Mi ez? Na küldjétek át a linket nekem is!” – Lóri bá’

Szóval így telt a számítástechnika 10 órás gyakorlatom 2 tanórába sűrítve. De nem különösebben zavart, hogy nem kellett eltöltenem köztük több időt, és a 5 (Jeles) osztályzat így is rákerült az igazoló lapra.

Utolsó módosítás: 2009.07.22. 00:25

Hozzászólások

david139
1 | david139 2008.12.13. 18:30
fur, minket egyből bannolnának ha szexlapot néznénk órán.
illetve fakton általában figyelnek az emberek, hisz azért mennek oda, mert az érdekli őket..
cygary
2 | cygary 2008.12.13. 19:38
„Mi ez? Na küldjétek át a linket nekem is!” – Lóri bá’

EPIC FAIL XD Ezen szakadtam. Egyébként igencsak felderültem mikor megláttam, hogy új tanáros bejegyzésed van, szóval várom a többit is!
Gobiakos
3 | Gobiakos 2008.12.14. 01:20
cygary: Most egyenlőre nem lesz több, egészen addig, amíg el nem kezdem az összefüggő tanítási gyakorlataimat (15 - 15 tanóra). Az meg valamikor január végén - február elején esedékes. De lesz még, nem kell aggódni! ;-)
LordMatteo
4 | LordMatteo 2008.12.14. 05:26
"És végül a legdurvább durva:
„Mi ez? Na küldjétek át a linket nekem is!” – Lóri bᒠ"

Lúl, jó fej lehet :D

Amúgy grat. az ötöshöz :-) Szerintem mentorod se várt mást, így, hogy "mindössze" 5 évvel vagy idősebb a diákjaidnál (ez persze nem jelenti azt, hogy ők bármivel is többet tudnának "csak" 5 év miatt...:-/).
Gobiakos
5 | Gobiakos 2008.12.14. 12:07
Köszi a gratulációt!
Lóri bá' halálosan jófej csávó, fiatalos, energikus, folyton pörög, de a számítástehnikához nem ért! :-D ESZKÜSZÖM! Fizika és matek tanár mivoltában abszolút megállja a helyét, de a számítástechnikához nem ért egyszerűen...
6 | Bud2 2008.12.14. 19:01
Mondjuk azért ha belegondolsz, nem lehet könnyű egy nálad csak 4 évvel idősebb embert a tanárodnak elfogadni(te neked hogy ment volna négy évvel ezelőtt?). Másrészt mondjuk a leírásból kiindulva ez az osztály sem az értelem fellegvára(a dolgozatokra adott válaszok is ezt tükrözik). Összességében kicsit sajnállak is, hogy már a második órán egyáltalán nem figyeltek rád, de végeredményben ötöst kaptál rá, így grat hozzá:D! Rendkívül szórakoztatóak egyébként ezek az írásaid, így ha megint órát tartasz valahol ne felejts el beszámolni róla :D. Nekem talán gimnazistaként még jobban az, mint másoknak, hiszen benne vagyok az oktatásban, nap mint nap megélek hasonló szituációkat és jókat nevetek, ha esetleg egy-egy ismerősebb karakterről olvashatok.
LordMatteo
7 | LordMatteo 2008.12.14. 19:24
Gobiakos kivételével mind az ő általa tanított korosztályból vagyunk :D Legalábbis a mostani kommentelöket tekintve ^^
8 | Bud2 2008.12.14. 19:56
Oké, mondjuk mások alatt most mindenki más értettem rajtunk, gimnazistákon kívül :D Egyébként még egy gondolat eszembe jutott, hogy sajnos a figyelmet a jófej tanároknak(amilyen Gobiakos is lehet) a legnehezebb lekötni. Az én osztályomban is megfigyelhető a kettő között a különbség. A tekintélyesebb, úgymond tanárosabb tanárok óráin csönd van és fegyelem. Azokén, akik viszont közvetlenebbek, kevésbé szigorúak(nálunk ilyen pl a magyartanár) rögtön kihasználják és vagy nem figyelnek, vagy pedig a folyamatos beszéddel lehetetlenné teszik a tanítást. És ez nem csak a tanárnak zavaró és bántó hanem pl engem is baromira idegesít, mert én még figyelni is akarok, mivel magyar faktra megyek jövőre.
Gobiakos
9 | Gobiakos 2008.12.14. 20:05
Bud2: az, hogy valakinek van tekintélye az osztály szemében (is) még nem kizáró ok, hogy közvetlen és jó fej legyen. Amúgy kösz a gratot! ;-)
A további tanításokról pedig értelemszerűen jönnek majd az írások, de mint már írtam, amíg el nem kezdem az összefüggő tanítási gyakorlataimat, addig szünetel ez a rovatom.
10 | Bud2 2008.12.14. 21:00
Nem kizáró ok, de attól még nyílván könnyebb rendet tartani, hogy ha szigorúbb egy tanár. Okés, a szünet(nem a téli, hanem a rovat, de gondolom most kb egybe is esik a kettő) után akkor várjuk a bejegyzéseket az órákról :D!
LordMatteo
11 | LordMatteo 2008.12.14. 21:08
Szerintem már a nem túl nagy korkülönbség miatt is hiába lenne Gobiakos holmi korbácsos rabszolgahajcsár, utána a dac miatt lennének bunkók vele. Másrészt új tanár, alap hogy meg kell mutatni neki a fogunk fehérjét.
12 | Bud2 2008.12.14. 21:18
Persze hát az ő esete pont a korkülönbség miatt is különleges. én csak úgy általában beszéltem, pl a saját iskolámból merített tapasztalatokból.
david139
13 | david139 2008.12.14. 21:29
Bud2: hát nálunk a töritanár ezt megoldotta. legjobb tanár, legnagyobb arc, de ha túlzásba viszed a pofázást órán, akkor következő órán kiselőadást mondhatsz:) akár minden órán.
14 | ShuleyvA 2008.12.14. 21:46
Emlékszem, nálunk volt olyan, hogy a tanárnő sírva szaladt ki, mert nem figyeltünk az óráján... ilyen kezdő tanárféleség volt X-)
Gobiakos
15 | Gobiakos 2008.12.14. 22:15
ShuleyvA: Jómahgam is "ilyen kezdő tanárféleség" vagyok, de ahhoz azért nagyon nagyon sok kéne (vagy talán el sem tudnák érni nálam azt), hogy én kirohanjak a teremből a könnyeimbe fulladva... :-D
Barthezz
16 | Barthezz 2008.12.14. 23:19
Nah még csak most volt időm elolvasni. Sajnálom, hogy ennyire telibeszarták a gyerekek az órát, de hát egy 11-estől, akinek olyan dolgokat kéne megtanítani infóból, aminek a java részét mér rég tudja, más nem is várható... Az általános iskolai technika óráidon azért jobban közreműködtek a diákok (bár ott a korkülönbség is nagyobb volt köztetek).

Lóri bá poénján én is szakadtam amúgy :-D Várjuk akkor februárban a többi bejegyzést is! ^^

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.