Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Fu-turizmus az autóvilágban

Gobiakos | 2009.01.02. 22:34 | kategória: Autó | 12 hozzászólás

Beköszöntött a 2009-es esztendő. Ennek apropójából gondoltam azt, hogy készítek egy kis „jövőbe tekintős”, koncepció-autó mustrálós bejegyzést. Mindig is imádtam az autókat, az pedig még jobban fel szokott villanyozni, amikor valami újszerűt, valami futurisztikusat látok. Most szemezgetnék párat az elmúlt évek koncepcióiból, amit hol diákok, hol pedig neves mérnökök álmodtak papírra. De nem is fecsérlem tovább a szót, következzék (a teljesség igénye nélkül) a jövőbeli négy(?)kerekűekről alkotott vízió szöveges és képi áttekintése.


Citroen GT - A Párizsi Autószalon közönségét lepték meg először a Citroen GT névre keresztelt tanulmányautóval, amit eredetileg azzal a céllal hoztak létre, hogy a Gran Turismo című PlayStation játékban szerepeljen. Most azonban a gyár vezetősége azt fontolgatja, hogy a kocsiból kiadhatnának egy 20 darabos szériát.
A verda a játékban 1360 kg-os és 782 lóerős, de nem tudni, hogy ezek az adatok a valóságban is így alakulnak-e majd.

Kép 01
Kép 02
Kép 03


BMW GINA – A típusjelzést tekintve nem egy női név a megfejtés. A GINA a "Geometry and Functions in ‘N’ Adaptations" rövidítése. Borítása teljes egészében textilből készült, ami egy különleges fémszerkezetet és szén rost sodronyokat takar. Ezeket a sodronyokat elektrohidraulikus vezérlés mozgatja, így ténylegesen tudja változtatni az alakját a szövet alatt a kocsi. Ha úgy tartja kedve, vagy az időjárás engedi, akkor a fényszórókat akár el is rejtheti. Az egyik barátom mondta erre, hogy így olyan érzést kelt a kocsi, mintha pislogna. Ugyanez igaz a belső kialakításra is, hiszen azokat az eszközöket, amelyre éppen nincsen szükség, akár el is rejtheti.

Kép 01
Kép 02
Kép 03
Kép 04


Mazda KAAN Racer - A Design Los Angeles 2009 formatervezési pályázat résztvevőinek a még kissé távoli, 2025-ös év versenyautóját kellett megtervezniük. Nos, lássuk be, hogy a KAAN külsőleg nem igazán emlékeztet egy autóra. Ezen koncepció létezésének alapját az a feltételezés adja, hogy a kaliforniai gyorsforgalmi autóutak felülete 2025-ig egy speciális, az elektromosságot vezető polimer réteget kap. A Mazda KAAN ugyanis egy elektromos hajtású versenygép, amely a kerekein keresztül jut a hajtásához nélkülözhetetlen áramhoz. Nem egyszerű, mi? De szerintem nagyon kreatív ötlet a tervező részéről. A KAAN egyszemélyes, de hisz' versenyautónak tervezték.

Kép 01
Kép 02
Kép 03


Audi Quattroflex – Hogy mi is ez? Hát engem leginkább egy túldesignolt elektromos hintóra emlékeztet. Ennek a kütyünek Alexey Bykov a tervezője, aki díjat is nyert egyébként vele. A legérdekesebb megoldás a műszaki felépítést szemlélve, hogy egy joystick-al lehet a kis piros futurisztikus járművet kormányozni. Eddig ez mind szép és jó, de ha szabadna egy kérdést: esőnél mi van, mi? :-D

Kép 01
Kép 02
Kép 03
Kép 04


Insecta Concept - Egy 22 éves taiwani srác, a Cheng Kung egyetem egyik hallgatója tervezte ezt a nem mindennapi egyszemélyes járgányt. A formavilág kigondolása, majd az azt követő megalkotás motivációi közé több mindent is felsorolt az alkotó fiú: a tó, a szökőkút, a fa és a szöcske voltak azok, amik odáig vezettek nála, hogy ezt az átlátszó négykerekű fürdőkádat megalkossa. A belső tér kialakításánál nekem személy szerint a kis könyöktámaszok tetszenek a legjobban. Magam is erősen kényelem-párti vagyok vezetés közben.
Az Insectát kerekenként egy-egy független elektronikus motor bírja haladásra.

Kép 01
Kép 02
Kép 03


Citroen 2cv (az új Kacsa) – Az 1948-as, első szériás Citroen 2cv 60. születésnapja alkalmából készült ez a koncepció, amit a Párizsi Motor Show-n mutattak be. A lehetőséget a legenda felélesztésére értelemszerűen egy francia designer, David Portela kapta meg. Ő továbbgondolta a kicsi francia csodagépet, és nem is akármi sült ki belőle. Elmondása alapján a régi modell jellegzetességeit és futurisztikus jellemvonásokat kevert ebbe a kocsiba. A járgány megközelítőleg 2,40 m hosszúra sikerült.

Kép 01
Kép 02
Kép 03
Kép 04


Mercedes Benz SilverFlow – A Mercedes (szerintem) legdurvább koncepciója is részese volt a Los Angeles Auto Show keretén belül megrendezett RoboCar 2057-nek. A Mercedes-Benz szerint autóink 2057-ben a Terminátor trilógiából jól ismerős módon a T-1000-hez hasonlóan egyetlen "fémpocsolyából" mágneses tér felhasználásával állnak majd össze működő autóvá. Ennek a megoldásnak több előnye is lehet: célirányosan alakulhat autópálya-járó áramvonalas sportautóvá, vagy ha az kell, hát városjáró kisautóvá a „mercink”, ezenkívül a karcolásokat, töréseket egyszerűen kijavítaná magán az autó, de ne feledkezzünk meg a parkolás egyszerűsítéséről sem. A bemutatóra a Mercedes-Benz SilverFlow formatervvel készültek, ez természetesen az előbb említett módon több alakot, méretet és színt is ölthet, viszont alaphelyzetben a harmincas évek versenyautóit idézi.

Kép 01
Kép 02
Kép 03


BMW zx6 – Ez a BMW modell egy kiírt pályázat alapján készült, és Jai Ho Yoo és Lukas Vanek tervezték. A karosszéria kivitelezése és formavilága egyaránt szemet gyönyörködtető. A futurizmus minden apró szösszenete, jellegzetessége megtalálható ezen az autón. A kilincs nélkül nyíló ajtók már manapság sem számítanak hatalmas extrának, de itt még ez is külön szebbé teszi a kocsit. Elfogult vagyok, mivel a kis sorozatom kedvenc darabjáról írok épp, így nem véletlen a sok ajnározás. De lássuk magát a masinát:

Kép 01
Kép 02


Köszönöm szépen a szíves figyelmet, és remélem sikerült elnyernem ezen írásommal a tetszéseteket.
A végére szeretném Buzz Lightyear-t idézni a Toy story című meséből, miszerint: „A végtelenbe és tovább!”

Utolsó módosítás: 2010.01.11. 20:21

Hozzászólások

Tyrn
1 | Tyrn 2009.01.02. 22:49
a bmw gina meg a merci benz nagyon állat, a többi viszont ritka ronda szvsz!
LordMatteo
2 | LordMatteo 2009.01.02. 22:52
Legszebb sztem a Gina, többi nem tetszik :P
Pras
3 | Pras 2009.01.02. 23:20
Elképesztő, hogy ezek az állatok hogyan értenek a formatervezéshez. Értem ezalatt a GINA-t, szerelem első látásra, pedig én a Velorex és Blériot repülőgépe óta hülyét kapok a szövettől mindenféle járművön. :D
4 | sHarris 2009.01.02. 23:28
Szerintem a Citroën 2CV a legszebb közülük, olyan... "Érdekes" kinézete van. :D
Attila88
5 | Attila88 2009.01.02. 23:53
Kulsore, es a kulonleges textil(MIAFASZ?) boritasa miatt is viszi nalam az aranyermet GINA. Meg amugy is. BMW :)

Az autokat - meg ugy mindent, ami belsoegesu motorkkal kapcsolatos - imadom, de valahogy ezek a concept autok soha nem erdekeltek kulonosebben.
Attila88
6 | Attila88 2009.01.02. 23:55
Ja, a kg/loero aranyban odabasz a Citroen, nem kicsit. De a Porsche Carrera GT is nagyjabol ennyit tud, es az nem csak concept :)
Gobiakos
7 | Gobiakos 2009.01.03. 00:17
Én a maguk módján mindegyikben látok valami szépet... na jó, talán a Quattroflexben semmit :-D, de hogy mindenki (kivétel sHarris) a GINA-ra gerjedt rá, ez számomra érthetetlen...
8 | sHarris 2009.01.03. 00:21
Hát igen, én nem sodródom az árral! (|:-{ :D

Amúgy újra átnézve az autókat, a másik Citroën is nagyon tetszik így külsőre. A GINA pedig szerintem, bár innovatív, de egyszerűen csúnya. :)
Attila88
9 | Attila88 2009.01.03. 00:25
Mai szemmel nezve itt az osszes erosen innovativ...
Csak szeria nem lesz egyikbol sem. Talan azert nem is erdekelnek annyira. Gina is csak egyfajta marketing-eszkoz, mintsem profitkepes szeriagyartasra eselyes jarmu.
10 | ShuleyvA 2009.01.03. 10:51
A Suzukit se hagyd ki X-)
Nekem azért azt a Citroen GT-t is elfogadnám.
11 | Szekuj 2009.01.03. 18:24
Szép és jó, de ezeknek az autóknak egytől-egyig mind kátyúmentes utak kellenének. Ott kellene kezdeni... :S (Mondjuk lehet, hogy abban az országban ahol terveztek őket nincsenek ilyen problémák.)
Gobiakos
12 | Gobiakos 2009.01.03. 18:56
Igazad van ShuleyvA, a Suzuki Kizashi is gyönyörű, nem is értem, miért maradt ki a sorból... Ejjj... Nah, mindegy, majd a legközelebbibe(, ha lesz) beleteszem.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.