Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Gobiakos tanárkodik VI.

Gobiakos | 2009.02.05. 17:15 | kategória: Tanárkodás | 10 hozzászólás

Újra jelentkezem ezzel a sorozatommal, hiszen egy újabb félév küszöbén álldogálok, és a 10-10 órás tanítások után most 15-15 tanóra vár rám számítástechnikából és technikából egyaránt.
Neki is zuhantam, mint etióp gyerekek a segélycsomagnak, mivel ezeket a tanításokat most sovány malac vágtában kell megcsinálni: a 30 órára van egy hónapunk. Nem is tűnik annyira teljesíthetetlennek, de nem egyszerű, no. :-)
Ebben a félévben a számítástechnikát vettem előre a tanítási sorban, mivel ezt (mint előző félévben is) a volt gimnáziumomban csinálom, ugyanazzal a mentorral a hátam mögött, természetesen.

Február 3. - kedd

Február 3. volt az első alkalom, hogy „Ákos bácsi” villantson a gyerekek előtt, hogy mit is tanul ott a híres-neves Szombathelyen. Hát nem voltam rest, nekiveselkedtem, és tudásom minden apró morzsáját összecsipegetve kiálltam a 6. c osztály egyik csoportja elé (12 éves fiúk és kishölgyek), és kiokítottam őket az MS PowerPoint lehetőségeiből, érdekességeiből… természetesen egyszerre csak annyit, ami 45 percbe akkor belefért. Egészen jól haladtunk, csak kisebb fegyelmezésekre volt szükség. Rendes kis brancs a 6. c: szeret(t)em őket, és úgy vettem észre, hogy ők is viszont engem.
Az óra elején csináltattam velük névtáblákat, amivel kapcsolatban annyit kértem: „Mindenki írja rá azt a nevet, amin szeretné, hogy szólítsam!” Hiba volt; szültettek olyan nevek, hogy csuhaj! Egy-két kedvencem: Manusz, Kecske, Regős Bendegúz, és még volt jó pár kacifántos kreálmány.
Evike volt a kedvencem a csoportból; a tej szőke kislány, aki folyton jelentkezik és akarja tudni (és néha tudja is) és jajj! Egy tündér! :-)
Zolika és Szabolcs volt az a két gyerkőc, akiket a végére a hátam közepére nem kívántam, mert iszonyat okos srácok, de folyton tettették a hülyét, és próbáltak minél jobban hátráltatni a saját maguk szórakoztatására. Én annyira nem nevettem. :-S
Jól ment, örültem neki, hogy ismét gyerekek között tudhattam magam és az az érzés, mikor mindenki (?) rád figyel és isszák a szavaidat, szóval no… nagyon klassz érzés!

Február 4. - szerda

A szerdai napom közel egy az egyben a suliban telt. Reggel 8 órai kezdéssel a 12. a osztály örülhetett a társaságomnak, bár a szó szoros értelmében vett tanítás nem történt, csak segítettem nekik az érettségire való felkészülésben. Illetve csak segítettem volna, ugyanis a hálózat beadta a kulcsot és így a központi gépről nem tudták letölteni a megadott feladatokat. Mikor az egyik gépen még az Excel is feladta a harcot (nem csúcskategóriás masinák; P2-3), az egyik srác a leghátsó zugból csak ennyit nyögött be: „Zöld halál!”
Mit lehet mit tenni ilyenkor? Nemes egyszerűséggel mindenki visszanyúlt az old school-hoz: Pasziánsz, Admirális, Flipper (Windows Games FOREVER) illetve egy leleményes srác megtalálni vélte a StarCraft nevű (had ne mutassam már be) stratégiai játékot azon a gépen, ahol ült. No, több se kellett, egyből mindenki hálózat-guru lett és fél órán belül működőképessé tették a hálót. :-) Mivel dupla óra volt, így maradt idő a játékban való teljes elmerülésre. Közben a szomszéd teremből átjött egy másik tanár (szintén informatika tanár, kedves barátom) és csak a következőt reagálta a látottakra: „Na, a StarCraftot felejtsétek el, mert ha belebarmoltok az osztályom mentéseibe, kinyírlak titeket!” Hát én ott helyben padlót fogtam és könnyezve röhögtem!
Szóval a délelőtti két óra javarészt játékkal telt, de azért a mentorom és a másik tanár pár percben azért bemutatták nekem a helyi PLC gépeket. Nagyon fajinak!

Délután a 11. a osztályban voltam bent dupla órán. A szituáció ugyanaz volt, mint délelőtt a náluk eggyel idősebbeknél, csak ők nem az érettségire, hanem az ECDL vizsgára készültek az Excel feladatok nyüstölésével. Itt már mindenki tudott foglalkozni a feladatával (már persze aki akart), én meg csak üldögéltem, felügyeltem és néha, ha kérték, akkor segítettem egy-egy részfeladat megoldásában.
A 6. és a 7. óra van kiírva a 11. a osztály fakultációjának, és e között a két óra között van az ebédszünetük is. Az egyik srácnak épp magyarázom a függvény egybeékelést, mikor Lóri bácsi szól nekik, hogy idő van, menjenek enni és utána jöjjenek vissza. Erre a fiatal úr mellettem megszólal: „Folytasd csak, én elmegyek ebédelni és majd sietek vissza.” Mondom: „Mi van?! Ember, ki van itt kiért?” Azt hittem a pofám leszakad… Én csináljam meg neki azt, amire az óra végén ő kap majd érdemjegyet. Durva!

Nem egyszerűek ezek az emberek ebben a suliban. Mindennek ellenére (vagy éppen ezért?) rettentően élvezem az itt eltöltött időm minden egyes percét.
A jövő héten ugyanez lesz a procedúra, csak akkor még hétfőre is beiktatunk egy 6. c-s PowerPoint órát. Nagyon várom már és remélem, hogy legalább annyira jó lesz az a hét is, mint ez volt.

Utolsó módosítás: 2009.07.22. 00:33

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2009.02.05. 17:43
"Na, a StarCraftot felejtsétek el, mert ha belebarmoltok az osztályom mentéseibe, kinyírlak titeket!"

Arc :D

Jó kis bejegyzés, congrat!

Nálunk az előkészítősöket tanító tanár, ha jól dolgoznak, akkor CS lanozik az osztállyal pénteken :D Mondjuk nekem meg egy köcsög surmó stbstb tanárom van ilyen (és minden) szempontból.
2 | sipec 2009.02.05. 17:52
milyen suli az, ahol nincs legalabb egy DOOM 1-2 a gepeken?:D
Pras
3 | Pras 2009.02.05. 18:43
Rossebet! "Az én időmben" Wolf3D-zett mindenki, meg TIM-ezett! Ja, és Észkerekezett. :D
neumark
4 | neumark 2009.02.05. 18:56
Nálunk anno a Honfoglaló ment nagyon keményen az ecdl feladatok mellett amikor éppen nem figyelt a tanár(mindig). XD
5 | Playbahnosh 2009.02.05. 21:57
Há! Mi azért elég hardcore banda voltunk már középsuliban is, és C&C Renegade, UT1 meg egymás gépének mindenféle trojanokkal való csesztetése volt az órai móka :D Természetesen egyiket se tudtuk volna megtenni rendszergazda jelszó nélkül, de minden évben annak rendje és módja szerint feltörtük a tanári gépet egy kis brute-forcos hekkel (ki az a hülye csak számokat használ jelszónak, hah, n00b :D), és máris ment a gémezés egész évben. Ha a tanár nagyon akadékoskodott, egy kis hálózati babrálással csináltunk neki munkát egész napra :D
Gobiakos
6 | Gobiakos 2009.02.05. 22:14
Anno, mikor még én is oda jártam suliba a StarCraft meg a Quake 1 volt az iszonyat nagy sláger! Rongyosra játszottuk az egereket meg a klaviatúrákat! :-) Ah, szép idők is voltak ám azok...
Razor03
7 | Razor03 2009.02.06. 12:46
Hehe jó írás, nekem is visszajöttek az emlékek, Bomberman powaaa :D!!!!
Barthezz
8 | Barthezz 2009.02.06. 20:23
Elolvastam ám én is, csak még nem kommenteltem. :-) Irigyellek most megint, tök nagy buli lehet ez a tanárosdi. ^^ Ha jó lenne a közalkalmazotti fizetés, az fix, hogy matek - számtech szakos tanárnak mentem volna el, tök szívesen csinálnám. :-(
9 | sipec 2009.02.07. 02:25
barthezz: koltozz ausztriaba, ott az orvos/jogasz/tanar keres a legjobban
Barthezz
10 | Barthezz 2009.02.07. 08:53
Tudom, ráadásul ott az iskolai fegyelem is egy jóval ismertebb fogalom, mint nálunk... Ha 10 évvel fiatalabb lennék, lehet más irányba szervezném az életemet...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.