Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

A „Puha Süti” története - III. rész

Gobiakos | 2009.02.11. 23:48 | kategória: Zene - bona | 2 hozzászólás

1999. június 22-e. A Limp Bizkit rajongók legnagyobb örömére ekkor került a lemezboltok polcaira a 2. számú stúdióalbum, ami a Significant other címet kapta. Úgy tűnt, hogy az 1997-es debütálás után ez a lemez – ha lehet – még nagyobbat szólt! Ennek ékes bizonyítékaként szolgált az a tény, hogy már az első héten az új lemezből félmilliónál is több talált gazdára, az év végéig pedig több mint négymillió példány. A szekér megállíthatatlanul nekilódult a Bizkit alatt, de ők épp ezt akarták, mi mást?!
Az albumra annyi vendéget hívtak meg, hogy az már olykor-olykor zavaró is lehetne, de azért értelemszerűen az LB a fő csapásvonal gazdája az elejétől a végéig (ki gondolta volna, mi?).
Úgy gondolom, hogy éppen elég a vendégszereplőknek csak a nevét megemlíteni, az mindent elárul: Method Man (Wu-Tang Clan), DJ Premier, Johnatan Davis (Korn), Scott Weiland (Stone Temple Pistols), Serj Tankian (System Of A Down), Aaron Lewis (Staind), Scott Borland, és Anita Durst (Fred mamája!). Impozáns kis brancs, no.
„Ami a magánéletben szerencsétlenség az a művészetben szerencse.” Ezt a mondást vette alapul Mr. Durst, mikor nekilátott az album szövegeinek megírásához. „Ez egy album az elhagyásról, az árulásról…” Mindennek az okai a hátba szúró barátok és lányok…” Ezekkel a mondatokkal fémjelezte Fred az új albumot.
A Significant other lett az az album, ami eloszlatta a kételyeket és téveszméket a csapattal kapcsolatban. Igenis tudnak ők zenét csinálni, és igenis JÓ az, amit csinálnak.
Az albumról a húzó nóta minden kétséget kizáróan az első kislemez, a Nookie lett. Rengeteg elismerést kapott, többek között ezt a nótát jelölték a „Legjobb Hard Rock Előadás”-, az albumot pedig a 2000-es Grammy Awardson a „Legjobb Rock Album” kategóriában.
A Bizkites srácok büszkén húzhatták ki magukat, mivel ők lettek az a csapat a Korn mellett (illetve sokak szerint ezzel a lemezükkel már a Korn előtt), akik betöltötték azt az űrt a crossover világában, ami már régóta senki sem tudott teljesen.
A Nookie után még 3 kislemezük jött ki a Significant other-ről, cím szerint a Re-Arranged, az N 2 Gether Now és a Break Stuff.
Persze a Nookie után ezt a három maxit sem kellett félteni, hisz a Re-Arranged klipje egyenesen az emberek képébe vágta, hogy a Limp Bizkitet hiába is tekintik mindig bűnbaknak, attól ők még nem hibásak. Az N 2 Gether Now klipje Method Mannel valami fergetegesen elcseszett egy videó lett! Playstation-özés közben annyira összeveszni a cimboráddal, hogy vérre menő harcba torkolljon? Na és szegény pizzás fiú! :-)
A Break Stuff-ban pedig mindenki képviseltette magát, aki élt és mozgott. Legelőször is gondolok itt a rajongókra (közel hasonló módon, mint a Nookie forgatása során), rajtuk kívül pedig még Dr. Dre, Eminem, John Davis, Snoop Dogg és még sorolhatnám. A butulásnak azon formája, hogy a zenekar tagjai össze-vissza cserélgették egymás közt a hangszereket, már csak hab a tortán.
Igen nívós lett a lemez minden egyes trackje, talán egyedül A lesson learned című nóta lóg ki kicsit a sorból, hisz a Bizkit a Just like this-nél elkezdi tépni a gitár húrjait és a Show me what you got-ig be sem fejezi. Ezekkel ellentétben A lesson learned című szám egy nyugodt, mondhatni csendesen elmélázós nóta lett. De ilyen is kell!
Egy szó, mint száz a Limp Bizkit a Three Dollar Bill, Yall$ után tudott újat hozni, sőt mi több, sokkalta energikusabb és pergősebb, hallgathatóbb anyagot pakoltak össze.
Ezek után nem is csoda, hogy a közönség mind a Woodstock, mind pedig a Family Values fesztiválokon kitörő örömmel fogadta a csapatot.
A Mission Impossible:2 filmzenéjének húzódalát is ők írták Take a look around címmel, amivel újabb rajongókat, a klippel pedig egy MTV-díjat (legjobb rockvideó) nyertek, de ez már csak a következő rész beharangozójaként szerepeljen itt.

A Significant other track listája:

1. "Intro" - 0:38
2. "Just Like This" - 3:36
3. "Nookie" - 4:51
4. "Break Stuff" - 2:48
5. "Re-Arranged" - 5:56
6. "I'm Broke" - 4:00
7. "Nobody Like You" - 4:21
8. "Don't Go Off Wandering" - 4:01
9. "9 Teen 90 Nine" - 4:37
10. "N 2gether Now" - 4:51
11. "Trust?" - 5:00
12. "No Sex" - 3:56
13. "Show Me What You Got" - 4:28
14. "A Lesson Learned" - 2:41
15. "Outro" - 7:19

/Személyes kedvenceim erről az albumról: Break Stuff, I’m Broke, No Sex, Show Me What You Got/

Folytatás következik…

Utolsó módosítás: 2009.02.11. 23:52

Hozzászólások

Tötyi
1 | Tötyi 2009.02.14. 22:55
Most olvasom a megyei lapban, hogy a Limp Bizkit lesz az idei Volt-feszt (július 1-4.) egyik vendége Sopronban.
Gobiakos
2 | Gobiakos 2009.02.16. 10:34
Ez így van! A Bizkit ismét kis hazánkba látogat (2004. után)! A csapat európai lemezbemutató koncertkörútjának egyik állomása lesz a Volt fesztivál, és mi ennek nagyon - nagyon örülünk! :-D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.