Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

A "Puha Süti" története - IV. rész

Gobiakos | 2009.03.16. 10:12 | kategória: Zene - bona | 3 hozzászólás

This.. is not… a test. This… is… reallity. Worldwide.

Chocolate starfish & the hot dog flavored water, azaz Csokis tengericsillag és vízízű hot dog.
A Limp Bizkit keresve sem találhatott volna idiótább címet a soron következő - szám szerint harmadik – stúdióalbumának.
Mint ahogy azt már említettem az előző részben, a júliusban megjelenő, Take a look around-ra keresztelt nóta a Mission: Impossible II. betétdalaként átütő erejű előhírnöknek bizonyult a 2000. október 17-én megjelenő új albummal kapcsolatban.
A banda nem ült rá a Significant other-rel szerzett babérokra, hanem az előző két lemezt szinte gyenge próbálkozássá avanzsáló Chocolate starfish-sel tovább sokkolta az addigra már gigantikus méretűre duzzadt rajongótábort.
Persze nem is volt ez olyan egyszerű, mint amennyire nekünk, külső szemlélőknek/zeneszeretőknek tűnik. Fred Durst szavait idézve: „Nagyon nyomasztó. Mondjuk, hogy te vagy Mark McGuire (híres amerikai baseball sztár), és ha felveszed a baseballütőt, és nem csinálsz egy hazafutást, ember, akkor… érted, mire gondolok?”
Persze, hogy értjük. Az új hangzóanyaggal hozni kellett a Three dollar bill, Y’all$ és a Significant other színvonalát, de hogy valóban a földbe döngölje a rajongókat, túl is kellett szárnyalni az említett kettőt. Nos, mit ne mondjak: sikerült! Bár azt hozzá kell tenni, hogy jóval populárisabbra, könnyebben emészthetőbbre sikerült, mint az elődök, de még így is hiteles, kőkemény, színtiszta Limp Bizkit lett. Ékes bizonyítéka ennek az öt kislemez is, amik megjelenési sorrendben a következők: Take a look around, My generation, Rollin’, My way és a Boiler.
Bár ezt az albumot is sokan támadták és leszólták - épp úgy, mint az előző kettőt -, de a Puha Süti ezúttal is rácáfolt a rosszakarókra: a megjelenés hetén több mint egymillió (!) példány talált gazdára a lemezből. Ne is csodálkozzunk ezek után, hogy a Billboard kétszázas listáján a Chocolate starfish az első helyen landolt.
Persze a lemezt promózós sajtótájékoztatókon megint - szinte már menetrendszerűen - elhangzottak a „Szintet létünk az eddigi önmagunkhoz képest.” és az „Ez egy vadonatúj Limp Bizkit.” mondatok. Persze jogos, hiszen mi mást mondtak volna? Hogy ez sz*rabb, mint az előző? :-)
Még nekem is - tősgyökeres Significant other rajongóként – el kell ismernem, hogy a Chocolate starfish valóban a legjobb Limp Bizkit album, amit 2000-ig kiadott a csapat a kezei közül… és talán azóta sem sikerült ilyen volumenűt összehozniuk. (Majd meglátjuk, hogy mire lesz képes a The Unquestionable Truth part 2.)
A zúzós, szétcsapós, kemény nóták (Hot dog, My generation, Full nelson) és a lágyabb, éneklősebb dalok (The one, It’ll be okay, Hold on) kellemesen megférnek egymás mellett az albumon.
Közreműködő művészekből ismételten nem volt hiány; a Bizkit megint megfőzött nem egy, nem kettő olyan előadót, akik vendégszereplésével a Chocolate starfish szinte mesterműi magasságokba emelkedett. Újfent képviseltette magát Wes öccse, Scott Borland és Scott Weiland (Stone Temple Pistols), a rapperek közül pedig DMX, Redman, Method Man valamint Xzibit „szavalt” a lemezen. A társproducerekre is érdemes szánni egy szót, hisz’ nem kisebb nevek segédkeztek Fred Durst-nek és kompániájának, mint Terry Date (Pantera, Soundgarden) vagy Andy Wallace (Nirvana).
Összességében a Chocolate starfish & the hot dog flavored water egy remekbeszabott lemez lett, amit bármikor, gondolkodás nélkül le lehet venni a polcról, és be lehet tenni a CD-lejátszóba; nem okoz csalódást.

A Chocolate starfish & the hot dog flavored water track listája:

1. „Intro” – 1:18
2. „Hot Dog” – 3:50
3. "My Generation” – 3:40
4. „Full Nelson” – 4:07
5. „My Way” – 4:33
6. „Rollin' (Air Raid Vehicle)” – 3:33
7. „Livin' It Up” – 4:24
8. „The One” – 5:43
9. „Getcha Groove On” – 4:29
10. „Take A Look Around” – 5:20
11. „It'll Be Okay” – 5:06
12. „Boiler” – 7:00
13. „Hold On” – 5:47
14. „Rollin' (Urban Assault Vehicle)” – 6:23
15. „Outro” – 9:49

/Személyes kedvenceim erről az albumról: Hot dog, My way, Take a look around, Hold on/

Folytatás következik...

Utolsó módosítás: 2009.06.02. 23:44

Hozzászólások

neumark
1 | neumark 2009.03.17. 10:14
Ismét pöpec kis részecske lett ez is. Tetszik hogy nem ereszted soha bőlére, mert így még azoknak is teljesen emészthető és érdekes akik egyáltalán nem vadfanatikus LB fanok csupán szimplán bejövős nekik a zenéjük (mint például én is). Mindig jól összefoglalod a tömör lényeget az éppen soron következő lemezről és nem mész bele érdektelen kis részletekbe. Jó lett! Várom a folytatást... :)
Gobiakos
2 | Gobiakos 2009.03.17. 13:18
Köszönöm szépen a hozzászólást és a dícséretet, igazán jól esik.
A folytatás megjelenési időpontja egyenlőre nagy kérdőjel, ugyanis ennek a résznek a megírására is csak nagy "megvonások" árán sikerült időt szakítanom. DE LESZ FOLYTATÁS! ;-)
RatBaG
3 | RatBaG 2009.03.24. 18:50
a "Chocolate starfish & the hot dog flavored water" is szintén szleng, ahogy a "limp biscuit".
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=Chocolate%20Star-Fish
http://www.urbandictionary.com/define.php?term=hot+dog+flavored+water

:)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.