Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Vadiúj fórumozók

Gobiakos | 2009.05.12. 15:06 | kategória: Elmélkedések | 37 hozzászólás

„Sziasztok srácok! (1 levél)
Hogy vagytok srácok? (2 levél)
.
.
.
Minden okés srácok? (238 levél)”


A regisztrációm óta eltelt rövid alatt két tényszerűséget sikerült megfigyelnem a „vadiúj fórumozókkal” kapcsolatban:
1. Az első három favorit topik az újak körében:
- Helyzetjelentés
- Moderátoroknak
- Vicc!:D
2. Minden új tag 5 hsz után moderátor szeretne lenni.

Kérdem én: M.I.É.R.T.?! Mit tud ő a fórum mindennapjairól? Kit/kiket ismer itt? Vajon hogyan hozná meg ezek függvényében a döntéseit?
Persze, jó… nyilván nem újak ők, hanem a 28. renick-je valakinek a múltbéli, rövidéletű Dome-osok közül, de akkor itt a következő kérdésem: Hogyan lehetne moderátor egy 137-szert bannolt emberke? Vicces dolgok ezek… :-)

A normál gondolkodású, (valóban) új fórumozó a Dome-on (és valószínűleg mindenütt máshol is) hogyan kezd? Szisztematikusan kiválasztja azt a témát és a hozzá tartozó topikot, amihez hozzá szeretne szólni, kérdése van vele kapcsolatban vagy csak szimplán a véleményét szeretné másokkal megosztani. Oda beír egy „Sziasztok, új vagyok itt!” jellegű hsz-t, és belevág a fórumozók (sok esetben) arctalan életébe. De könyörgöm, az ember nem barátkozni megy fel egy fórumra! Ekkora kocka a világon nincs! A netre azért megy fel az ember, hogy pizzát rendeljen vagy megnézze a másnapi vonatindulást, de nem barátkozni! Vagy a másik opció (Tomi barátomat idézve): He has no life! Az, hogy egy bizonyos idő elteltével barátságok köttetnek egy fórumon belül, az már más tészta.

Emlékszem, mikor én kezdtem meg a pályafutásomat itt, a Dome-on. Akkoriban volt óriási lázban égés az új Batman-filmmel, A sötét lovaggal kapcsolatban. Mivel köztudott, hogy igen nagy (talán Germit is megszégyenítő) Batman rajongó vagyok, így értelemszerű volt, hogy abban a topikban kezdem meg a ténykedésemet. Eleinte nem is létezett más számomra a fórumon azon a topikon kívül. Aztán csak szép lassan, hosszú hetek elteltével fedeztem fel a Helyzetjelentés, a Milyen filmeket… és a többi topikok sokaságát.
Emlékszem, eleinte a linkelés is úgy ment nálam, hogy folyton rohangáltam a F.A.Q.-ba kicopy-zni a motyót. :-) Aztán fokozatosan az apróságok tudója is lettem: vastag és dőlt betű írása, ördögös és egyéb szmájlik, jó időben jó helyen elejtett hsz-ek, sose (vagy csak nagyon indokolt esetben) vitázz egy modival.
De kicsit visszakanyarodva a Batman témához, az is köztudott rólam, hogy a Limp Bizkit mániám/rajongásom is az egekig ér, így nem lett volna meglepő az sem, ha ott ejtem el életem első hsz-ét. Az, hogy ez nem így történt, csupán a véletlen műve, de mindemellett piszok büszke vagyok rá, hogy a banda topikját hosszú idő után én éleszthettem fel.

Mindezzel csak arra szerettem volna kilyukadni, hogy nem lehet valaki annyira elvetemült (max. 1 a millióból), hogy például pont a Moderátoroknak topikba írjon először.
De persze van nekünk egy Ferkónk (csak hogy aktuális legyek), aki a Dome-közösség szíve csücske, és mindenkinek szerez jó nőket. :-)
Isten ments, hogy rosszindulatúnak tűnjek, de az alkalmazkodni képtelen, szájkaratés szellemi felmosórongyok belőlem (is) előhozzák a bunkó fórumozót.

Sorry guys, that’s me!

Hozzászólások

szbszig
1 | szbszig 2009.05.12. 15:17
Azért azzal nem értek egyet, hogy az ember nem barátkozni megy fel az internetre. Sokan valóban így vannak, de ugyanakkor létezik számtalan social networking site, mint az iWiW, aminek a fő profilja nem a meglévő kapcsolatok megerősítése vagy a rég elfeledett ismerősök felkeresése, hanem a világ minden tájáról és országából vadidegenekkel való megismerkedés. Hogy a chatekről vagy a netes párkeresőkről ne is beszéljek. ;)
Gobiakos
2 | Gobiakos 2009.05.12. 15:24
De én ez esetben a fórumról beszéltem/szerettem volna beszélni. Persze, barátkozz a neten, de én ebben egy kezdő fórumozó életében tényleg nem lelem az értelmet... Hol marad a játszótér (fiatalabb korosztálynál ofc), a közös focimeccsek (nem FIFA '09! :-D), a baráti sörözések, a moziba járás, stb? Ezeket hogyan csinálod meg ott?
cygary
3 | cygary 2009.05.12. 15:33
Mivel a fórum sosem volt az én igazi játszóterem itt a Dome-oldalán én csak a blog-részlegből indulok ki. Furcsa hogy milyen gyorsan cserélődnek itt az emberkék, és hogy a fél évvel ezelőtti új bloggerek, mostanság tényleg öreg rókáknak számítanak, lévén ha szétnézel a legfrissebb blogok listáján legalább 3-4 ember most kezdte. Ez persze nem negatív oldal, sőt jó dolog, azonban mégis fura hogy röpke fél év alatt lecserélődött egy konkrét banda. Hiába no, a sebesség :D
4 | Meg Győző 2009.05.12. 15:38
Hello!
Gobiakos, ha megnézed, ezek az új fórumozók, nincsenek a Domen sokáig, mert már ha látják, hogy mindenkinek az idegeire mennek, vagy már 100X bannolták, akkor elköszön, és abba hagyja a fórumozást (ha van egy kis esze), vagy folytatja (ha nincs annyi esze, de inkább az ilyen ritka). Tudom, ezt pont én mondom, aki még a 100 levelet se érte el, de én mindig a Domen vagyok, és olvasom a "nagyokat" (Ha kell példa akkor leírom), hogy miket csinálnak, mit írnak és azt, hogy a vadiúj (Ahogy a blog neve is ez) fórumozókat, hogyan oltják le, vagy küldik őket el. Ebből én tanulok, hogy mit szabad, vagy mit nem.
Gobiakos
5 | Gobiakos 2009.05.12. 15:41
Nem baszogatjuk mi az újakat, ha nem provokálják ki szavakkal, cselekedetekkel vagy bármi mással. De aki, nem tanul, nem képes alkalmazkodni, az nehezen fog beilleszkedni egy fórum-közösségbe...
6 | Meg Győző 2009.05.12. 15:48
Jó, akkor provokálják magukat (bocsi, csak nekem még szegény a szókincsem, de legalább tanulok). De azért én sem akarok bekerülni a fórum-közösségbe, maximum, majd ha olyan 16 éves leszek, akkor talán bele-bele írogatok a Helyzetbe, vagy már illek a "nagyok közé, de addig is meg blogot olvasok, nézelődök, és tanulok. De azért vannak olyan kicsik-nagyok, akik rendesen szólnak be a nála nagyobbaknak, és csodálkoznak, hogy bannolják őket.
Barthezz
7 | Barthezz 2009.05.12. 16:15
Gobiakos: Annyiban hibádzik az érvelésed, hogy az említett 10-20-szor (vagy 50-szer, lásd TamásBp :-D ) újraregelő emberek ponthogy már nem barátkozni szeretnének itt és nem is kapcsolatokat építeni, hanem csak és kizárólag a bosszú hajtja őket: szerintük jól móresre tanítják a fórumot az ámokfutásukkal, amiért a rendes nickjükkel, amivel még tényleg csak barátkozni akartak, kibannolták őket. Persze igazából csak magukat járatják le ezzel, de nem képesek fél méternél messzebbre ellátni, hogy ezt észrevegyék...

cygary: Nono, azért teljesen nem cserélődött le a társaság. ;-) Én is bloggolok, csak már ritkábban teszek ki bejegyzést, meg Germi is újrakezdte nemrég. :-) De ha azt nézzük, Gobiakos is már régóta folyamatosan blogol, vagy ph, aki még velünk egy időben indult el. :-)
Gobiakos
8 | Gobiakos 2009.05.12. 16:18
De az ilyen TamásBp-k meg az élőfába is belekötő emberkék menjenek már el a búsba! Az újakkal kapcsolatban meg csak annyi: nem véletlenül kezdődik úgy ez a bejegyzésem, ahogy... ;-)
Barthezz
9 | Barthezz 2009.05.12. 16:21
Előbb-utóbb elmennek a búsba, csak mindegyiküknek más a tűréshatára addig a ban-számokat illetően. :-D Még a legkitartóbb TamásBp is látod, végül felhagyott az újraregelésekkel. xD
cygary
10 | cygary 2009.05.12. 16:23
Rendben, a lecserélődött szó erős volt, mondjuk azt hogy vérfrissítést kapott. Arra értettem hogy itt van Shadowguard aki szinte a semmiből tűnt elő a cikkekkel (pozitív értelemben), david is újra dobott fell cikkeket, előkerült Shuley de itt van Kemloth is. Inkább úgy mondom hogy a pangásból kezd magára találni a Blog részleg, és ez jó dolog!
powerhouse
11 | powerhouse 2009.05.12. 16:39
Azért egy somesz, pada, McCl@ne, Dealer féle korszak lezárult, és azóta valahogy már nem ugyanaz a blog, mint volt. :S
Barthezz
12 | Barthezz 2009.05.12. 16:43
Szó mi szó, január-február-márciusban nagy ritkán kerültek fel új bejegyzések, volt, hogy egy hétig senkitől semmi, s olyankor 1 hónapig is a blog főoldalán maradt vkinek az írása. Most viszont valóban elkezdett pezsegni a blog újra, s napi 2-3 bejegyzés jön. Jah igen, Dino is most elkezdett megint aktívan blogolni ugyebár, meg vhogy a nyár mindenkinek meghozta a kedvét. :-)

Én most kicsit a háttérbe vonultam, 50 bejegyzés felett már nehéz témát találni. Van mondjuk 2 elkészült meg egy készülő bejegyzésem, de nem akarom őket most egyben feldobni, hogy aztán meg hónapokig semmi ne legyen tőlem. Szal a megfelelő arányra és adagolásra nem árt figyelni. :-) Mindenesetre aminek örülök, hogy mostanra kialakult egy stabil látogatóbázisom, s most már új bejegyzések nélkül is stabilan nő a látogatottságom. Egy induló blognál ez az a dolog, amit el kell tudni érni, s ez nem mindig olyan egyszerű.
Gobiakos
13 | Gobiakos 2009.05.12. 16:47
A jó nyitány relatív. Attól függ kit mivel tudnál megfogni, de azt új bloggerként nyilván nem tudod előre. Én anno a TDK kritikával kezdtem, de azt követően 100 és 100 féle-fajta bejegyzés töltötte egyre jobban a blogom. Én is azt mondhatom (bár a látogatottságom, még viszonylag alacsony), hogy örülök neki, hogy ennyien olvassák a blogomat.
Barthezz
14 | Barthezz 2009.05.12. 16:51
De nyithatsz akármilyen jól, az első ezres elérése baromi lassú folyamat. Nekem 3 hónapba telt, mire az ezer látogatót elértem. Aztán minden újabb ezres egyre és egyre gyorsabban lett meg, de ha nem dobtam fel új írást, ez lelassult. Aztán az energiaital tesztem óta végre beindult magától is a szekér. És ahogy elnézem, ezzel mindenki más így van, s minél fiatalabb egy blogger, annál nehezebb a dolga.
cygary
15 | cygary 2009.05.12. 17:02
Miért lenne nehezebb egy fiatal blogger dolga?
Barthezz
16 | Barthezz 2009.05.12. 17:13
Kifejteném akkor: Egy blogger 3 féleképpen tud látogatottságot elérni, amiből indulásnál csak 1 áll rendelkezésre: minél több és sűrűbb blogolás, aminek a révén a blog főoldalán megjelenő 15 bejegyzésben folyamatosan jelen van. Ha ugyanis nincs a legfrissebb 15-ben írása, egy új bloggernek csak több kattintással, az összes blog között tallózva található meg azután a munkája.
A következő lehetőség akkor nyílik meg, ha megjelenik a blog vmelyik toplistán. Így már folyamatosan látható a főoldalon a blogja, s ez nyilván több kattintást ás látogatót is eredményez. Nah de aki most kezdi a blogot, az hatalmas hátránnyal indul az összes említett toplistán, hiszen pl. míg fél éve 5000 látogató elég volt a legnépszerűbb 10-be kerüléshez, addig most már a 10000 látogató sem elég ehhez, vagy míg egy éve 15 bejegyzéssel ott lehetett lenni a legtöbb bejegyzéses listán, addig most már ehhez lassan 30 bejegyzés szükségeltetik, és így tovább...
A 3. lehetőségről nem ejtettem még szót, ez pedig a Google találatok a blogra. Értelemszerűen ebből is akkor lesz több, ha minél több bejegyzése van az illetőnek.

Amire tehát ki akartam lyukadni, hogy egy fiatal bloggernek ma sokkal lelkesebben, sűrűbb írásokkal kell jelentkeznie, ha ugyanazt el akarja érni, mint amit jópáran elértünk már egy viszonylag korai blog indítással itt a Dome-on.
Barthezz
17 | Barthezz 2009.05.12. 17:16
Amúgy jól eltértünk a témától. :-D
cygary
18 | cygary 2009.05.12. 17:23
Ááh, roger. Én meg életkorra értettem és egyből reagáltam. Így már igazad van!

Szerintem Gobiakos-t nem zavarja, hiszen már 18 kommentje van :D
Gobiakos
19 | Gobiakos 2009.05.12. 17:25
Nem az a lényeg, ez is nagyon érdekes dolog, bár az tény, hogy a kezdeti téma valóban nem ez volt... "fütyörészős, mindenfelé nézős szmájli"
Barthezz
20 | Barthezz 2009.05.12. 17:26
"Ááh, roger. Én meg életkorra értettem és egyből reagáltam. Így már igazad van!"

Áhh, LOL, eldőltem. :-D Így már értem a kérdésed. :-D

Gobiakos meg jön nekünk 2 korsó sörrel. >:]
LordMatteo
21 | LordMatteo 2009.05.12. 17:27
"igen nagy (talán Germit is megszégyenítő) Batman rajongó vagyok"

Hallod...Szerintem ezt vedd ki, Germi szét fog tépni...:D
Gobiakos
22 | Gobiakos 2009.05.12. 17:28
Barthezz: Ha valamelyik fórumtalira eljutok, ígérem megkapod! ;-)
LM: Ne legyél ilyen kis naív... >:-]
Barthezz
23 | Barthezz 2009.05.12. 17:32
Okés, behajtom. :-P :-D
Shadowguard
24 | Shadowguard 2009.05.12. 19:51
Még szerencse, hogy ezek rám nem igazak :D Magát a Dome-ot kb. másfél éve követtem nyomon, először csak az esetleges ismertetőket, aztán valahogy a Fórumra is felkeveredtem. Végül tavaly ősszel regeltem be, mert kellett tanács gépvásárláshoz :D
Blogtéma: én az első bejegyzésemen két napig agyaltam, hogy fel merjem-e tenni és utána félóránként nézegettem ugyan milyen kritikát kap. Hiába no az önbizalom nem az erősségem (főleg, mert legelőször a King's Bounty idején akartam ismertetőt írni, de nem mertem feltenni). Egyébként terveb van véve ismertetőn kívül más téma is, de azokkal a bejegyzésekkel még nagyon nem vagyok megelégedve...
cygary: jó tudni, hogy valaki pozitív példának gondol :D Igyekszem megszolgálni továbbra is.
cygary
25 | cygary 2009.05.12. 20:46
A cikkeiden felül egyébként azért is örülök hogy játékokkal kezded mert teljesen magamra emlékeztetsz. Ez persze rossz dumának hangzik 16 évesen, de én is pont ilyen stílusban és módon kezdtem az írást. És amíg van benned kedv ehhez folyamatosan fejlődsz, és a végén talán kinőheti magát ez a hobbi-dolog egy kicsit komolyabbá.
26 | kopé 2009.05.12. 22:32
Ami nekem szemet szúrt itt nagyon, és bocsi, ha szóba került, nem olvastam el minden kommentet, de Ferkó....
Őt ne bántsuk, nem is tudom, hogy melyik is az a topik, ahol le lett írva a dolog, és abban sem vagyok teljesen biztos, hogy Pyro volt az aki találkozott már vele (bár asszem ő), de ő tényleg ilyen, szóval érted... őt ne bántsuk az írottak miatt, na. Ha nem szereted lépd át a hszeit.
Gobiakos
27 | Gobiakos 2009.05.13. 12:09
Kopé: Nem érted. Megkaptam Barthezz-től PM-ben az egész sztorit, elfogadtam, és felfogtam. Nem bántom őt, Isten ments! (Bár tény, hogy nem egyszerű figura, de azt is tudjuk, miért.)
Amúgy igen, Pyro volt az, aki találkozott vele, legalábbis a Ferkonak topicban leírtak alapján igen.
LordMatteo
28 | LordMatteo 2009.05.13. 16:17
Megkaptad a PM-t, oké, de amit Te enyhe gúnnyal beírt hsz-nek szánsz "látjátok a kedvetekért jópofizom vele pedig utálom", azt ő bántásnak érezheti.

Ezt Meg Győzőnek is leírtam, aki az itteni kommentje utána azzal kezdett hogy szerencsétlennek hívta a srácot...Nem a barátjának kell lenni, de értsétek meg, a srác kb egy 6-7-8 éves gyerek szellemi szintjén van, mert beteg. Ha pedig másképp nem lehet hozzászólni, akkor nem kell írni neki választ, és kész...
Gobiakos
29 | Gobiakos 2009.05.13. 16:24
LM: Vegyél vissza, légy oly' kedves! Te tényleg azt gondolod, hogy miattad/miattatok "jópofiztam" vele? Szálljunk le a magas lóról! Hol érdekel engem, hogy ki mit gondol rólam a hsz-eim alapján? Eddig sem és ezután seem fogom megjátszani magam senki kedvéért.
Ferkonak pedig legutóbb azért válaszoltam úgy, ahogy, mert igenis elfogadom a dolgot vele kapcsolatban, és a bejegyzésemben sem bántó jelleggel írtam róla, sőt!
Ha valaki ezt félreértelmezte, hát bocsánat!
30 | ShuleyvA 2009.05.13. 18:23
Sokkalta eredményesebb lett volna a bejegyzés, ha nem magad teszed a középpontba, mint egyfajta "minta" figurát... ez sem bántás, viszont ha általánosságban beszélsz emberekről, soha NE magadat hozd fel példának, mert nem lesz egyenértékű a tartalmi lényeg, amit itt most tudati akartál. Megdönthetném az általad leírtak bármely pontját, viszont én nem példázódom, hogy "mert én..." így meg úgy. No offense...
Gobiakos
31 | Gobiakos 2009.05.14. 09:56
ShuleyvA: "Minta figura"? Neked tényleg az jött le, hogy szerintem 100 hsz alatt nincs normális fórum-élet és mindenki gagyi, és ki kell őket közösíteni, ha nem hajlandóak hozzám hasonló módon fórumozni? Akkor nagyon félreértettél valamit. Én nem akarom magamat piedesztára emelni. Sosem voltak olyan ambícióim, hogy én legyek a legnagyobb über-kafa csávó a Dome-on; sem a fórumon, sem a blog-részlegben.

Azt viszont neked is be kellene látnod, hogy egy blogbejegyzésen belül (szerintem max) 3 féle módon tudsz írni:
- vagy magadról írsz
- vagy valamiről/valakiről megírod a saját véleményedet
- vagy a kettő ötvözete: önértékelés
32 | ShuleyvA 2009.05.14. 12:16
Szép listát felsoroltál, de ki kell ábrándítsalak, egyiket sem gondoltam :-] Milyen dolog lenne már ilyen kevés infóval rólad ilyeneket feltételezni...
A másik felére: játékismertetők, versek, történetek írásakor sem magamról/magunkról, sem az írandó téma véleményezéséről (kivétel az ismertetők stb.), sem önértékelésből írok/írunk (utóbbi persze szubjektív, na de ki írna önértékelés miatt, ha épp szereti azt amit csinál?). Így ezt sem tudom belátni.
Gobiakos
33 | Gobiakos 2009.05.14. 13:16
Jó, oké. A versekkel és a különböző történetekkel kapcsolatban igazat kell adjak neked.

Amúgy ha már, akkor... "Megdönthetném az általad leírtak bármely pontját, viszont én nem példázódom, hogy "mert én..." így meg úgy." Megteszed? Megdöntöd? Mert érdekelne...
MattMatthew
34 | MattMatthew 2009.05.14. 23:22
Várom már a "Régi fórumozók" c. bejegyzésedet is:-). Arról kicsit többet lehet írni és talán ők azok akiknél az ilyen "nevelő célzatú" dolgok be is válhatnak...
35 | ShuleyvA 2009.05.15. 15:32
"...én nem példázódom, hogy "mert én..." így meg úgy."
Gobiakos
36 | Gobiakos 2009.05.15. 19:16
Matt: Talán, de ahhoz még túlontúl "kis halnak" érzem magam itt a Dome-on.

ShuleyvA: :-|
MattMatthew
37 | MattMatthew 2009.05.15. 21:27
Értem. Pont erről lehet, hogy érdemes lenne írni, hogy attól nem "nagyobb hal" senki, hogy pár éve van egy fórumon és ismeri a dörgést, attól csak tapasztaltabb, nem jobb...

Na jó, nem korrekt tőlem ez a felvetés mert eddig én sem írtam ilyenről, főként azért mert értelmét nem láttam.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.