Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Transformers: A bukottak bosszúja

Gobiakos | 2009.06.25. 01:17 | kategória: film | 15 hozzászólás

Spoilermentes kritika!

Este fél nyolc, megcsörren a telefon. Haverom hív, hogy előttünk van kocsival, indulunk a moziba. Odaértünk, átvettük a jegyeinket, a teremben pedig szinte küzdeni kellett a saját helyeinkért, mert annyian voltak. Lepergett a szokásos trailer-rengeteg, és végül elindult a film.

Az első 20-25 percben fogtam a fejem, nézegettem erősen körbe a teremben, és a mozijegyemet stíröltem, hogy vajon tényleg a jó filmre ültem-e be…
Mondom EZ MEG MI??? Talán a katasztrofális még nem is lenne helytálló jelző rá, komolyan! De ha már egy robotos filmről lévén szó, akkor a legtalálóbb jelző a hulladék.
A sztori felvezetése valami botrányosan bugyuta, a végletekig egyszerű és nyálas illetve vicces(nek szánt) lett. Haverom jókat mosolygott mellettem a székben, de engem a sírás kerülgetett… Ugye vannak nekünk óriás robotjaink meg egy béna gyerek feat. bomba bula párosításunk az előző filmből. Na most ezt megspékelték még több robottal, a béna gyerek folyton poénkodó szüleivel (bár ők ugye az első filmben is szerepeltek) és plusz egy hülye gyerekkel. Én már esküszöm, nem tudtam hova nézni, annyira rosszul éreztem magam a mozi-fotelemben. Bosszankodtam a gagyibbnál gagyibb poénokon, forrt az agyvizem a 7 éves óvodás szintjén megírt forgatókönyvtől és teljesen padlót fogtam a többi mozinéző érthetetlen jókedvén. Bay bácsi – kérem szépen – elkészítette a 2007-es első TF film pelenkába bújtatott, lebutított, és kigúnyolt folytatását, bár mellette szóljon, hogy most legalább láttunk is valamit az akciókból…
Az ilyen-olyan filmekből elcsent dolgok felett most hunyjunk szemet, annyira nem volt veszélyes. Ami viszont annál inkább, az a következő:
Az már ugye az első filmnél sem volt titok, hogy a fiatalabb generációkat célozták meg célkorosztályként, de itt a szint jó, ha megütötte a 10-12 évet. Értem én, hogy a filmet sok emberrel (inkább gyerekkel) kell megnézetni, hogy a horribilis elkészítési költségeit (300 millió dollár!) visszahozza, plusz a film alapján készült Hasbro-s motyót is el kell passzolni, de ez már szinte egy szentség meggyalázásához állt közel. Nyilván a képregényeket is 10-12-14 évesek olvasták anno, de itt az anno szócskán van a hangsúly, hisz azóta azok a gyerekek 20-22-24 évesek lettek, és annál sokkal több kellett volna az ő elkápráztatásukhoz, mint pár szépen megkreált robot és a robbanás-orgiák… Mert Bay – úgy érzem – kissé túlzásba esett ezzel kapcsolatban is. Szinte láttam lelki szemeimmel, amint üvölt a pirotechnikusokkal, hogy: „Még robbants! Mééég!! Lángokat és robbanást akarooook!!!” Persze kell ez: lángoljon még a szomszéd teremben is a vászon, meg robbanjon fel a gépteremben a vetítőgép is, de azért mindennek van határa.
Kevés dolog volt, amit pozitívan tudtam értékelni ebben az „alkotásban”, de a katonai vonal beleszövése igen tetszetős volt, és a régi autobotok (Optimusz Fővezér, Űrdongó, Acélfej és Racsni) illetve álcák (Megatron és Üstökös)… na ők ott voltak eléggé. Az új robotok közül is elég nyálcsorgatósra sikerült egyik-másik. Így például: Jetfire (Röptűz), Sideswipe (Csatár) és Devastator (Pusztító). Akikkel viszont egy percig sem tudtam kibékülni, azok az Ikrek voltak. Javarészt ők vitték el a filmet abba az irányba, amibe… Sajnálatos dolog.

Nem is írok többet a filmről, mert csak magamat hergelem minden egyes leírt mondat után. Legyen annyi elég, hogy nálam a Transformers: A bukottak bosszúja még nagy jóindulattal is csak 3/10-et érdemel. Szégyen!

Utolsó módosítás: 2010.02.08. 11:48

Hozzászólások

1 | sipec 2009.06.25. 04:32
erre szamitottam, amit leirtal. az elso resz utan en mar ezt NEM merem megnezni. ott is amit muveltek, szegyen... nem olvastak a kepregenyt es nem nezetek a meset???
igaz, azok a haverok, akiknek fingjuk sincs errol a "transformers vilagrol", az elso reszt nyitott szajjal neztek, hogy kb "fu ez az ev filmje, mekkora atomzsir jo!"
szanalom.
2 | Sir Spike 2009.06.25. 10:47
Szóról szóra egyezik a véleményünk.
Remélem a következő filmet elveszik Bay-től,mert ez a film már a Horrorra akadva 4 szintjén mozog.
És a rendezőcserét szerintem simán megéri, hogy megvonja a támogatást a US army.
cygary
3 | cygary 2009.06.25. 11:46
A látvány legalább jó? Öszintén bevallom nekem fingom sincs az egész transformers dologról, igy az elsö részt is csak a látvány miatt néztem meg, amit korrekten összedobtak. Esetleg egy DVD verziót megér a film, mert ha ennyire bugyuta akkor mozit semmiképp sem ér meg!
4 | ShuleyvA 2009.06.25. 11:54
Bennem is ez a kérdés merült fel... legalább a látványvilága jó? Mert a trailer szerintem elég ütős lett ilyen szempontból (persze ízlések és pofonok).
Úgy volt, hogy ez is direkt moziban nézős lesz, de hogy most olvasom a különböző kritikákat, hát nem is tudom megéri e azt a bizonyos pénzt.
Gobiakos
5 | Gobiakos 2009.06.25. 11:58
A látvánnyal nekem személy szerint nem volt semmi gondom. Amikor kellett, nagyon is jól sikerült a különböző akadályokat vennie Bay-nek. Voltak olyan jelenetek a filmben, mikor szinte már kotortam ki a pulcsimból a kőtörmeléket és a port, ami a vászonról belehullott... Tehát ezen a téren nincs gond, ami viszont az, az a film "nem harcolós" része. Na az hulladék!
6 | Fear666 2009.06.25. 23:42
Gobiakos a kritikád vitathatatlan részemről.Maximálisan egyetértek(talán annyiba nem hogy nálam 10/5 a film de azis jóindulattal :p )
7 | .:[Kain]:. 2009.06.26. 11:41
annyit javítanék, hogy a cím pontosan a BUKOTT bosszúja, mert egy (1 db) transformert hívnak így, mint az a filmből is kiderül ugye. a film közben én is elgondolkodtam, hogy a magyar szinkronosok felfogták-e ezt, és igen, szerencsére még a szinkronban is (ami egyébként borzasztó!!!) bukott-at mondanak.
8 | ShuleyvA 2009.06.26. 11:45
Jobban hangzik egy alcímben a többes szám. Bár én még mindig kíváncsi vagyok a filmre. Már csak a látványvilága miatt is.
Gobiakos
9 | Gobiakos 2009.06.26. 11:51
A cím PONTOSAN ez: Transformers: A bukottak bosszúja.
Az, hogy a filmben Fallen egy Álca, és a magyar szakik nem képesek normális magyar filmcímeket kreálni (lásrd: Erőszakik), arról én nem tehetek, de a film magyar címe attól még Transformers: A bukottak bosszúja.
10 | kEnAcE 2009.06.30. 10:07
Melyik álca a Fallen? Mert ha ennek egy személyre kell utalnia, akkor az angol cím is hibás, mert akkor az lenne: Revenge of Fallen, "the" nélkül. Ez esetben azonban the Fallen csak többesszámra utal.
11 | kEnAcE 2009.06.30. 10:35
És Megatront nem alakítja át Unicron Galvatronná? Vagy az csak a 3-ban lesz?
Gobiakos
12 | Gobiakos 2009.07.03. 18:45
Fallen a fő köcsög, akihez Megatron Üstökössel megy el.

Kép Fallenről

Jah, és a promó plakáton is Fallen képe virít!
13 | Skizo 2009.07.17. 07:38
na hi! :-) megbeszéltük már mi a véleményed, el is fogadom, hogy a Te szemszögedből ez a film ilyen, azt is hozzátettem, hogy én akkor is elmennék rá moziba ha csak Optimust mutatnák másfélórát a zuhany alatt csak lássam a kedvenceim, de hogy ez csak 3/10 az a hulladék lompos meg 5/10??? na ez sziven ütött... ha azt is vesszük hogy sztori szempontból ugyanolyan gagyi mindkettő akkor is a TF legalább összefüggő meg látványból 10-es. Ja, és szegény Sideswipe miért lett nyálcsorgatós?? Igy is alig volt szerepe...
sipec: olvasták ők a képregényeket, voltak hasonló sztorik Fallen-el meg űrbekilövöldözött allspark-szerű cucc is volt, csak kicsit átalakitották meg megkeverték a sztorit mint anno az X-men filmeknél
Gobiakos
14 | Gobiakos 2009.07.17. 08:41
Skizo: A TF azért lett csak 3/10 és a Wolverine azért 5/10, mert nálam nyilvánvalóan erősebb a kötődés az X-Men képregényekhez/mesékhez/filmekhez, mint a TF esetében. Plusz az a film még képviselt valami értéket is (no azért nem sokat), míg a TF-ben én ezt nem láttam, bármennyire is szerettem volna az első, igen erős rész után. Azt meg a közvetlen környezetedben mindenki tudja rólad, hogy ha azt mondanák, hogy Optimusz Fővezér szerint a Barbie-baba a menő, akkor te abban a pillanatban szereznéd be az egész kollekciót.

A Sideswipe témához pedig csak annyit, hogy a "nyálcsorgatós" jelzőt én albszolút pozitívan használtam, de írhattam volna épp az "állleesős"-et is. Mert tényleg tetszett az a járgány, bármennyire keveset is volt színen.
15 | Skizo 2009.07.17. 09:30
Na azért a Barbie-baba az tulzás :-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.