Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Az Ocean-trilógia

Gobiakos | 2009.08.31. 21:25 | kategória: film | 11 hozzászólás

Spoilermentes kritika!

Daniel Ocean. A szélhámos. A csaló. A briliáns elme, ha pénzszerzésről van szó… persze a maga módján. Míg mások dolgozni járnak, hogy meglegyen a napi betevőjük, addig Danny Ocean nagy volumenű terveken agyal és valósítja meg azokat, nem kis összeget zsebre téve ezzel.
Első ízben Frank Sinatra öltötte magára Danny szerepét 1960-ban A dicső tizenegy című filmben. Ez szolgált alapul Steven Soderbergh 2001-es Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi című alkotásának, minek története közel megegyezik az 1960-as filmével.
Sinatra után ezúttal George Clooney-t érte a megtiszteltetés, hogy a mestertolvajok egyik legnevesebb alakját vászonra vihesse. Amennyire kritikán aluli és nevetséges volt a Batman/Bruce Wayne alakítása a Batman & Robin című „szuperprodukcióban”, az Ocean-filmekben annyira sziporkázó és ragyogó performanszt nyújt a Vészhelyzet sorozat ex Ross dokija.
De ami ennél is nagyobb durranás a trilógiával kapcsolatban, az talán az, hogy mennyi hollywood-i sztárt vonultat fel. Kezdve a sort a Blöff és a Harcosok klubja sztárjával, Brad Pittel. De rajtuk kívül még ott van (a teljesség igénye nélküli felsorolásban) Matt Damon, Julia Roberts, Casey Affleck, Bernie Mac, Don Cheadle (a leendő War Machine a Vasember 2-ből!) és végül, de nem utolsó sorban Andy Garcia Terry Benedict, a híres kaszinótulajdonos szerepében, akit Danny Ocean és csapata szemelt ki magának; illetve csak a pénzét.
A 2001-es alkotás minden kritikust meggyőzött arról, hogy a film igenis megérdemli a grandiózus jelzőket, amiket „ráaggattak”. A mozik pénztárainál is igen jól szerepelt a film. A 85.000.000 $-os költségvetéshez képest több mint 450.000.000 $-os összbevételt produkált az első Ocean-film. Ez a bevétel az az évi filmek között az 5. legsikeresebb alkotássá tette.
A zenék piszok módon el lettek találva, úgy simulnak a film hangulatához, mint kisgyermek az édesanyja szoknyájához. Isten áldja David Holmes keze nyomát!
Az alkotás mind sztorijában, mind szereplőgárdájában igen erős, és még ezt fokozza a monológok és párbeszédek sokszínűsége és humorfaktora.

„Shane, nálad három pár van. Nem lehet három párod. Öt lapos játékban nincs hat lap…”

A film több díjat és jelölést is bezsebelt 2001-ben, így nem is fért kétséges a folytatáshoz, a kérdés csupán annyi volt: Mikor jön az új Ocean mozi?

A válasz: 2004. Az Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét megőrizte elődje jól bevált trükkjeit és fogásait, a recepten épp csak egy hangyányit változtatva, de mégis egy teljesen új, friss, üde, és szerethető filmet kaptunk. Az alcím igen beszédes: Eggyel a tét. Ugyanis a jól összeszokott csapat nyomában ezúttal egy gyönyörű nyomozónő lohol, akit Catherine Zeta-Jones alakít.
Az alapkoncepció pedig: Terry Benedict visszaköveteli a pénzét, méghozzá kamatostul. Ezért a csapat újabb tervet dolgoz ki, hogy ne kelljen szembesülniük Terry haragjával.
A pörgés, a csavarok, a fergetegesen jó zenék és a humor ugyanúgy alapelemként szerepelnek Steven Soderbergh második Ocean-filmjében, mint annak előtte 3 évvel.
Las Vegas után most Európa a kiszemelt áldozat, itt hajtanak végre három betörést, csakhogy újfent bebizonyítsák: ők a legjobbak!
A pénz visszaszerzése egyben egy rivalizálással is összefonódik, az ellenfél pedig a francia François Toulour, akit Vincent Cassel alakít.
A 2004-es év film-felhozatal szempontjából erősebbnek bizonyult, mint 2001, hiszen a második Ocean-kaland bevétele összességében már csak a 10. helyre volt elég, bár ez sem lebecsülendő: a 110.000.000 $-os költségek után majdnem 363.000.000 $-on zárt a film világszerte.

A 3 éves tendencia megmaradt az egymást követő két Ocean-film között. 2001 – 2004 illetve 2004 – 2007.
Ugyanis 2007-ben napvilágot látott az Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik, a sorozat eddigi záró darabja.
Európa és a műkincsrablás után Danny Ocean és kompániája visszatér Las Vegasba, hogy revansot vegyenek Willie Bank-en (Al Pacino), a könyörtelen és törekvő kaszinótulajdonoson, mikor az szívrohamba kergeti egyik barátjukat, Reuben Tishkoff-ot.
Reuben nagyon nehezen viseli el, hogy átverték és megszégyenítették, de a céltudatosság és az élni akarása mindennél erősebb.

„Reuben: Régen voltam valaki ebben a városban. Ha besétáltam egy zsúfolt étterembe, csak csettintettem és egy szempillantás alatt volt asztalom.
Danny: Jaj Reuben… Ha az utóéleted miatt aggódsz, hát nevezzünk el rólad egy utcát, egy szép sétányt...
Reuben: Majd megbeszéljük, ha meghaltam.”


A fiúk mindent megtesznek, hogy visszavágjanak, mégpedig Willie Bank nagy napján, a róla elnevezett kaszinó megnyitóján. Azonban itt a pénz nem minden: Danny-ék főként Bank dicsőségét és hírnevét szeretnék a sárba taposni, persze a tőlük megszokott sikkes stílusban. Oda szúrnak, ahol Bank-nek a legjobban fáj: a szállodáiért kapott Öt gyémánt-díjakhoz. Danny és a csapat terve igen veszélyes, de ők a lehetetlen szót nem ismervén belevágnak a sűrűjébe és beindul a gépezet, ami Willie Bank-et és kaszinóját egy életre padlóra küldi.
A film ezúttal sem spórol egy cseppet sem. A szereplők, a furmányos terv, a humor és a fantasztikus zenék talán még az előző két film színvonalát is kenterbe verik.
A piszkos anyagiak ezúttal sem alakultak rosszul: a 85.000.000 $-os összköltségvetéshez képest a film közel 312.000.000 $-t termelt ki világszinten.

Szívből remélem, hogy ezek a számok elegendőek lesznek a folytatás elkészítéséhez, és Clooney-ék is úgy gondolják, hogy van még potenciál ebben a szériában.
Ez a három film azért is nőtte ki magát – a Blöff mellett – a legnagyobb kedvenceim közé, hiszen sokadszorra megtekintve is ugyanolyan élményt nyújtanak, a fordulatok és az egész miliő újra és újra magával ragad; imádom!

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi – 9/10
Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét – 9/10
Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik – 10/10

Utolsó módosítás: 2010.02.08. 11:48

Hozzászólások

LiT
1 | LiT 2009.08.31. 21:41
Hmm.. Jó kis írás!
Creativ3Form
2 | Creativ3Form 2009.08.31. 21:58
Remek kis írás, és természetesen a trilógia is remek. Megunhatatlan hangulata van számomra, kizárt, hogy elteljen úgy hónap, hogy ne nézzem meg. Komolyan, simán elnézném akár a 16. részt is, bár az már nehezen jöhetne össze, hiszen ha 2-3 évente jönnének a részek se érnék meg a szereplők a 16. részt:-D Bár Pitt gyerkőcei kitennék a dicső 11 felét, így még lehet belőle valami:-D:-D:-D
Szóval remek kis írás lett, de egy észrevételem, illetve kérdésem lenne. A második résszel kapcsolatban tuti egy a 110 millás forgatási tőke? Csak, mert én több helyen is azt olvastam, hogy majdnem fele annyiból készült, mint az első etap sőt, Julia Roberts el is mondja egy interjúban, hogy 20 dollárt kapott a szerepért és, hogy nincs még egy rendező a földön, akinek megtenné ezt a szívességet. Szóval engem meglepett ez a 110, de lehet én tévedek.
Kanduhrka
3 | Kanduhrka 2009.08.31. 22:52
A 3. rész nekem már kevésbé jött be, mintha kicsit kevesebb lenne a közeli a színészeken, és az eddigi részekkel ellentétben keveset is szerpelnek. Brad Pitt az uccsó fél órában fel sem tűnik szinte, Clooney is csak mosolyog.
Creativ3Form
4 | Creativ3Form 2009.08.31. 23:18
Ja igen, nálam a részek:

Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi – 9/10
Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét – 10/10
Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik – 9/10

LiT
5 | LiT 2009.08.31. 23:19
Szrintem megnézem, eddig még nem láttam:D
De most kedvet kaptam.
Creativ3Form
6 | Creativ3Form 2009.08.31. 23:23
Mármint mit nem láttál? AZ OCEAN'S TRILÓGIÁT?!?!?! BŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰŰN!!!! AZONNAL LÁSS NEKI, MÉG MA!!!!!
Gobiakos
7 | Gobiakos 2009.08.31. 23:33
Düdzsé

Amúgy köszi a dícsérő szvakat! ;-)
LiT: Azonnal pótold!
Creativ3Form
8 | Creativ3Form 2009.08.31. 23:37
Hm...érdekes. Pedig frankn emlékszem, hogy Sothenberg is mondta, hogy nehezek voltak a körülmények, mert nem kaptak sok pénzt a forgatásra...
Shadowguard
9 | Shadowguard 2009.09.01. 08:45
Nekem a második rész valamiért nem jött be, nálam maximum 7/10, de a többi részével egyetértek. Jó kis írás, csak így tovább...
neumark
10 | neumark 2009.09.11. 20:49
Nagyon korrekt kritika, őszinte gratulációm! Szállíts szerintem néha gyakrabban is ilyeneket! Amúgy nekem az első és a harmadik a nagy kedvencem. A második nálam pár ponttal lejjebb van, mint nálad, de ez az ízlés. :)

Ja és külön köszönet a linkért! Nem is tudod, mennyire jól eső gesztus volt most hogy láttam! Én is hivatkozni fogok rád, megígérem. Köszi Gobi és gratulálok a kritikához!
Gobiakos
11 | Gobiakos 2009.09.12. 14:09
neumark: Köszi! ;-) Amúgy meg ne hálálkodj a linkért; miért ne linkelnék egy olyan nívós írást, mint amit te hoztál össze a KK-n...?? (nyalás OFF :-D)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.