Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

FEZEN '09.09.11.

Gobiakos | 2009.09.12. 14:01 | kategória: Zene - bona | 7 hozzászólás

Bár nem terveztem, mégis eljutottam idén is a FEZEN (FEhérvári ZEnei Napok) rendezvényére; igaz csak egy napra a háromból.

Idén is megrendezésre került a nyár utolsó szabadtéri fesztiválja Székesfehérváron, a FEZEN. Kovács Tónika ötletgazda és fővédnök idén is összehozta a Fejér megyei – és az utóbbi évek folyamán már az ország minden pontjáról érkező zeneszerető – fiatalok egyik hőn szeretett programsorozatát, ami 2009-ben új helyszínre költözött az eddig jól megszokott Bregyó-közből. Az új – és sokkalta nagyobb – helyet ezúttal a Jüllich glas biztosította.

A tegnapi nap (09.11.) folyamán olyan előadók tették tiszteletüket a fesztiválon, mint a Lord, a Vad Fruttik, a 30Y, a PUF, a Moby Dick vagy a hip hopperek legnagyobb örömére az Animal Cannibals, Sub Bass Monster, MC Gőz és a Hősök.

Barátaimmal késő délután érkeztünk meg és azonnal bele is vetettük magunkat az energiabombaként muzsikáló Vad Fruttik koncertjébe. Ezután én átsétáltam a Baumit Tematikus Színpadhoz, ami pénteken a hazai hip hop szcénának adott helyet egész éjjel.
A műsort freestyle-osok pörgették fel, utánuk pedig Magyarország vezető beatbox-osai (Defa és Revolution) vették át a mikrofont és szájdoboltak Maestro hegedűszavára több mint egy órán keresztül.
Őket követte a székesfehérvári illetőségű Fluor Filigran, aki szó szerint megőrjítette a tömeget, a közönség soraiból a színpadra csábított lányok pedig még tovább fokozták a hangulatot.
Miután Fluor letette a mikrofont, az egy percig sem pihenhetett, hiszen amíg a 3 órás(!) élő fellépésforgataghoz a zenekar belőtte a hangszereket, addig újabb freestyle-ba csapott az este többek között Snow-val és Indiana_-val.
Majd elérkezett a sokak által várt pillanat, mikoris a Hősök kompániája lépett a világot jelentő deszkákra. A fél órás szett számomra most is épp olyan élvezhetetlen volt, mint annak előtte bármikor: a szövegek érthetetlenek, ha az ember nem azokon nő fel… Egyszerre négy ceremóniamester rappel a mikrofonokba és ezáltal olyan mértékű a káosz, hogy a magamfajta csak a ritmusban és az élő zene varázsában tudja keresni a szórakozást.
A Hősök után MC Gőz, az 1995-ben alakult Hátshow Sor csapatának egyik igen zseniális tagja lépett a színpadra és rappelt végig újabb fél órát. A kötelezőnek mondható szerzemények (Szóló, Gőzy mulatója) elhangzottak, és ezek mellé jött még jó pár nóta, ami a fülemnek szinte orgazmus-közeli állapotot idézett elő. Ez az ember egy (fél)Isten! Az éjszaka folyamán még volt szerencsém gratulálni neki a műsorához, de ekkor már nem nagyon volt képben… gondolom a fáradtság és nem a sok-sok whisky-kóla miatt! ;-)
Gőzy-t a gyulafirátóti szörny, Sub Bass Monster követte, akit most volt szerencsém élőben hallani először. Nagyon jó volt a performansz, de itt hiányoltam a kevésbé neves nóták előhozatalát, bár ezt egy fél órás fellépésnél nehéz lett volna megjátszani.
A 3 órás szettet az Állat Kannibálok zárták, akik hozták a formájukat: egy perc nem telt el két nóta között röhögés és poénkodás nélkül. Műsorukat a Sub Bass-szel közösen írt és a FEZEN-en is együtt előadott ÉJ című nótával kezdték, majd jöttek a slágerek sorra: Mindent lehet, Yozsefváros, Csillogjon - pörögjön, MC Gőz közreműködésével a Budapest nyáron, és végül a lelkes közönség is helyet kapott a színpadon az Északon délen című nóta keretein belül, ahol újfent tiszteletét tette Fluor és Gőz is.
A hip hop show végeztével még belehallgattunk a Jurij koncertjébe, ami számomra egy újabb kellemes élményt nyújtott. Igaz, hogy a csapat kábé 25 fős közönségnek zenélt, de ugyanolyan energiával és lendülettel játszottak, mintha a PeCsát töltötték volna meg színültig.

Kellemes élmény volt a tegnapi nap/este/éjjel, nagyon jól éreztem magam!
A mai nap is tartogat még meglepetéseket a FEZEN-re látogatóknak, úgy mint: HS7, Péterfi Bori, Zagar, Pokolgép, Wackor, Ocho Macho vagy épp a Back II Black.

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2009.09.13. 00:50
Végigolvasva a posztot értem miért nem a 30Y-ra mentél, de gáznak titulálni a csapatot...jah, elég gáz. :-P
Gobiakos
2 | Gobiakos 2009.09.13. 12:31
Hol és kiket tituláltam én gáznak? Eskü, nem értem a kommentedet... :-D
LordMatteo
3 | LordMatteo 2009.09.13. 15:31
Még Helyzeten, amikor írtad hova mész, mondtam hogy menj 30Y-ra, erre Mattmaster reagált egy olyat hogy gagyi, Te meg a hazajövetelkor írtad hogy Neked is gáz az Y. Vagy fordítva voltak a jelzők, nemtudom. :D
Gobiakos
4 | Gobiakos 2009.09.13. 15:37
"Mattmaster-nek lett igaza; Hősök lett a dologból bár őket sem szeretem a (számomra) hülye stílusuk miatt, de a 30Y nekem még gázosabb..." <--- Erre gondoltál! :-D De én azt hittem, hogy itt írtam valami ilyesmit, és ezért volt fura...

Amúgy még mindig inkább Hősök, mint 30Y! Voltam már mindegyikük koncertjén, többször is. Valahogyan nekem nem jön be az a zene. A hip hop sokkal közelebb áll hozzám.
LordMatteo
5 | LordMatteo 2009.09.13. 16:13
De gáznak mondani akkor is túlzás...Én nagyon nem szeretem a rap-hip-hopot, mégse titulálom Fankadelit, stb...:-)
Gobiakos
6 | Gobiakos 2009.09.13. 18:32
Véleményem azért lehet, ugye?? :-)
LordMatteo
7 | LordMatteo 2009.09.13. 19:15
Háááát...:D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.