Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Dub Fx – zeneajánló

Gobiakos | 2009.09.23. 23:50 | kategória: Zene - bona | 7 hozzászólás

Nemrég ismertem meg egy barátom ajánlása révén a Dub Fx művésznéven tevékenykedő beatbox- és mc előadót.
Miért is érdekes ő? Nos, az Ausztráliából, Melbourne-ből származó fiatalember a beatbox műfaját kissé átértelmezte, és egy pedálos masinával (a képet majd pedig a videót megnézve megérted) rögzítve a saját hangját egymásra halmozza a taktusokat, ütemeket, dallamokat és ezáltal alkot egy olyan zseniális egységet, ami az ember kezén a szőrt egy pillanat alatt felállásra kényszeríti.
A zenei alkotóelemek megkreálásánál csak a saját hangját használja, és mikor ezeket egymásra pakolja, akkor egy bizonyos szintű skizofrénia tör rá Dub Fx-re, épp ezért jellemzi ő is önmagát egy „skizofrén utcai performen"ként.
Nos, ha eddig esetleg nem lett volna tiszta a kép vele és a zenéjével kapcsolatban: Dub Fx mikrofonba beatbox-ol, ezt rögzíti, beloopolja, újat vesz fel, azt is beloopolja és így tovább, majd a végén a gépen elhelyezett pedálok segítségével keveri kedve szerint a ritmusokat és a dallamokat, amikre rá rappel vagy épp énekel.
Én második lemezéről szeretnék most szót ejteni, mivel ezt ismerem tüzetesebben.
Az Everythinks a ripple egy igen eltalált, 14 track-et tartalmazó, trip hop-ot, drum ’n’ bass-t és hip hop-ot vegyítő album lett. Dub Fx mind a mai napig saját magát promótálja, forgalmazza saját lemezeit, és egyben saját maga menedzsere is.
Két előadó társa van, ők Flower Fairy, a vokál felelős illetve Mr. Woodnote, aki pedig a szaxofonos részek megkreálója. No de a fő hangsúly egyértelműen Dub Fx performanszán van, ő hozza a produkciók oroszlánrészét.
A változatos alapok, a hármas hangzások, a torzítások és a visszhangzások mind-mind olyan alapvető alkotórészei az egyes nótáknak, hogy (értelemszerűen) azok nélkül Dub Fx nem volna Dub Fx.

De nem is fecsérlem tovább a szót, beszéljem helyettem maga a művész, aki gerillaakcióiról híres igazán, azaz különböző városok utcáin tűnik fel időnként és ad élő koncertet műveiből az utca emberének.
A Dub Fx-szel való ismerkedést mindenkinek ajánlott a live felvételekkel kezdeni (erre tessék értük!), mivel a lemezfelvételek nem adják vissza 100%-osan azt a hangulatot, mint egy-egy ilyen videó megtekintése, végighallgatása.

/Személyes kedvenceim: Love Someone, Flow, Soothe Your Pain és a Society Gates/

Hozzászólások

Star Wars
1 | Star Wars 2009.09.25. 03:03
Star Wars
2 | Star Wars 2009.09.25. 03:05
Hát ez valami hatalmas! :)

Thx!
Gobiakos
3 | Gobiakos 2009.09.25. 09:54
Bizony nagyon jóféle, csak ezek szerint itt az emberek nem elég nyitottak az "újabb" dolgokra, vagy esetlegesen teljesen más a zenei ízlésük.
LordMatteo
4 | LordMatteo 2009.09.25. 10:16
Szerintem az eddigi blogon, és fórumon töltött időd alatt nagyjából kiismerhetted már az itteni uralkodó zenei vonalat...;-)
Gobiakos
5 | Gobiakos 2009.09.25. 10:20
LM: Persze, természetesen nagyjából megvan, hogy ki milyen zenét preferál ebben a közösségben, de úgy gondoltam, hogy Dub Fx nem maradhat az ismeretlenség homályában, ezért publikáltam a munkáját/it; mindannak ellenére, hogy közel tisztában voltam azzal, hogy a 10 kommentes határt sem fogja átlépni a bejegyzés. De hál'Istennek az olvasottsága nem (volt) elenyésző!
6 | asas01 2009.09.25. 19:40
Dub Fx-et azért bírom, mert ténylegesen élvezhető, érdekes zenét csinál a legtöbb szájdobossal ellentétben, akiktől lehet, hogy leesik az állad, mikor meghallod, ahogy kenterbe vernek egy profi dobfelszerelést, de akikhez egy-kettőnél többször nem térsz vissza, mert a kezdeti ámulat elmúltával megunod a produkciót. Fx zenéje konkrétan önmagában is megállja a helyét és nem csak azért népszerű, mert cirkuszi mutatvány van a hangszálai helyén.

A Soothe Your Pain és a Flow mellett nekem még a Time Will Tell a nagy kedvenc.
Gobiakos
7 | Gobiakos 2009.09.25. 19:56
Nálam most az aktuál kedvenc tőle a Society Gates! Amikor belépteti a basszus témát, akkor minden szőrszálam az égnek mered!!!!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.