Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Superman|Batman: Közellenségek

Gobiakos | 2009.09.29. 21:17 | kategória: film | 4 hozzászólás

Spoilermentes kritika!

Újabb animációs film készült a DC Universe - Animated Original Movie gondozásában. A Superman: Ítéletnap, Igazság Ligája: Az új küldetés, Batman: Gotham lovagja, Wonder Woman, Green Lantern: Első repülés(?) után most a DC kiadó a két legközkedveltebb gyöngyszemét egyszerre állítja reflektorfénybe. A Batman – Superman párosnak most még több ellenséggel kell megküzdenie, mint eddig valaha. A Superman|Batman: Közellenségek címre keresztelt animációs film Jeph Loeb, Ed McGuiness és Dexter Vines azonos című, 6 részes történetét dolgozza fel, ami 2003-ban jelent meg a Superman/Batman képregénysorozatban.

De most lássuk a sztorit nagy vonalakban:
Amerika új elnöke Lex Luthor. Már itt fura lehet sokaknak: egy „főgonosz” hogyan kerülhet be első embernek az Ovális Irodába? A válasz: PÉNZ! Megválasztása után azon nyomban folytatja (ezúttal már pozícióját kihasználva) régre visszanyúló terve megvalósítását, nevezetesen Superman kiiktatását. Mindezt úgy, hogy maga köré gyűjti a „megvezethető” szuperhősöket (Captain Atom, Power Girl, Black Lightning, Major Force, Starfire és Katana), Supermant pedig közellenségnek állítja be Metallo állítólagos megölésével. Batman persze azonnal régi barátja segítségére siet, így már ketten állnak abban a bizonyos célkeresztben. Mindemellett a történet része, hogy a Föld felé egy kisebb ország-méretű kriptonit száguld a világűrön át; ezzel is számolnia kell a két köpenyesnek.

A történet során több tucat – az 1 milliárd dolláros fejpénzre hajtó és/vagy Luthor által irányított – hős és gonosz teszi tiszteletét. És ebben a pillanatban el is érkeztünk a rajzfilm egyik gyenge pontjához. A töménytelen számú karakter közül csak kevés kap többet fél percnél. Bane például kerek 10 másodpercet tölt el a vásznon, bár előtte Grodd, az agykontrollal mesterkedő gorilla sem szerepel sokkal többet. Akikre az előző rajzfilmekben lehetet akár egy egész történetet építeni, most két pofontól padlót fognak vagy nemes egyszerűséggel elslisszolnak a színről. Ugyan annyira nem vészes, mint amennyire annak hangzik, de azért kissé zavaró.
Hőseink kapnak hideget és meleget egyaránt a szó szoros értelmében: az általam csak „fagyos szenteknek” becézett részleget ezúttal Killer Frost és Mr. Freeze illetve Icicle és Captain Cold testesíti meg. Rajtuk kívül még feltűnik a sztori folyamán Black Manta, Black Spider, Brimstone, Catman, Cheetah, Copperhead, Deadshot, Despero, Giganta, King Shark, Lady Shiva, Mongul, Nightshade, Solomon Grundy, Captain Marvel (aka Shazam) és Hawkman is.
A másik dolog, amit negatívumként kell, hogy megemlítsek az a rajzfilm hossza. Amennyire grandiózus a történet és a szereplőgárda, annyira rövid a játékidő. Mindösszesen 1 óra 7 perc az egész bevezetőstül, stáblistástul, mindenestül. Úgy vélem, ha már egyszer ennyi karaktert összehoznak egyetlen történetben, akkor igazán hosszabbra engedhették volna a játékidőt.

No de lépjünk túl ezeken – persze csak ha tudunk – és nézzük meg, hogy miért is érdemes megtekinteni a Superman|Batman: Közellenségek-et.
Először is a történet nagyon jól ki van gondolva. Luthor, mint az USA elnöke… Zseniális gondolat! A maguk igazáért küzdő hősök is ugyanennyire tetszetősek számomra. Superman és Batman csak nagyon ritkán kerül – akár filmben, rajzfilmben vagy a képregények hasábjain – ennyire kiszolgáltatott helyzetbe. Az imitt-amott kurtára szabott harcok igen látványosak, épp úgy, ahogy a történet egésze. A felvonultatott gonoszok és Luthor oldalán harcoló hősök is igen impozánsak. A történet pörgős, egyik küzdelemből a másikba csap át, egy percre sem hagyja hátradőlni a nézőt. A végéhez közeledvén a magát kriptonittal telepumpáló Luthor látványa pedig közel leírhatatlan.
A film Jeph Loeb - Ed McGuiness - Dexter Vines hármas által megkreált képregényt ugyanolyan vonalvezetéssel és tónusokkal készítették el a rajzfilmre, ezáltal olyan, mintha épp a hat füzet valamelyikét lapozgatnánk.
Az animációs film háttérmunkálatait sem taknyos gyerekekre bízták: olyan embereket szerződtettek le a projekt kivitelezéséhez, akik igazán értenek ahhoz, amit csinálnak. A produceri székbe Bruce Timm (Batman - A rajzfilmsorozat, Batman: A rém álarca) ült be, a forgatókönyvet Stan Berkowitz (Igazság Ligája: Az új küldetés, Batman beyond) írta, a filmet pedig Sam Liu (The Batman, Hulk vs.) rendezte.
A szinkronmunkákat ezúttal is a jól megszokott színészek hozták össze. Mindhárom fő(bb) karakterhez a rajzfilmes világban már jól bejáratott szinkronszínészt kérték fel. Tehát Supermant Tim Daly szólaltatja meg, Batman morgós torokhangját ezúttal is a már időtlen idők óta „Batmankedő” Kevin Conroy adja, Lex Luthor pedig Clancy Brown hangján szólal meg.

Manapság már szinte evidencia, hogy ha valami sikeres a vásznon, akkor azt „semmi sem menti meg” a játékboltok polcaitól. Ez történt a jelen esetben taglalt rajzfilmünkkel is. A játékfigurák és az aprócska díszszobrok tömkelege került ki a piacra, hogy a majdan megvásárolt DVD lemez mellett maradandó emléket állítson a produkciónak a rajongók szobájában.


A Superman|Batman: Közellenségek minden apró hibája ellenére egy igen jól sikerült rajfilm lett, ami méltán érdemli meg tőlem a 9/10-es értékelést.

Utolsó módosítás: 2010.02.08. 11:48

Hozzászólások

Creativ3Form
1 | Creativ3Form 2009.09.29. 21:21
Elöszőr azt hittem a Batman SubZero rajzfilm kritikát fogod benyomni:-D El is feledkeztem erről a rajzfilmről, pedig nemrég néztem meg és nagggggggggyon bejött. Ahogy a kritika is, remek írás lett, több ilyet szeretnék látni tőled. De komolyan;-)
Gobiakos
2 | Gobiakos 2009.09.29. 21:33
Nagyon szépen köszönöm, igazán jól esik!

A "több ilyet szeretnék látni tőled" dolog mire vonatkozik pontosan? Több filmkritika vagy több Batman rajzfilm kritika? :-)
Creativ3Form
3 | Creativ3Form 2009.09.29. 21:56
Több filmkritika. Szoktál írni tudom, de többettöbbetötbbet.;-) Bár jöhet a rajzfilm kritika is, én pl most nézem újra a Batman Animated series első évadát és majd tervezek egy hosszabb kritikát róla.
neumark
4 | neumark 2009.09.29. 22:36
Ayo!
Kár, hogy nem nézek rajzfilmeket, így a két főszereplőt leszámítva szinte alig vagyok képben a hősökkel. Valamikor egyszer talán azért időt szakítok rá. A kritika nagyszerű lett. Gratulálok, igazán jól kivesézted. És ahogy Creativ írja. Többet! :))

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.