Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Kétperces mesék - I. rész

Gobiakos | 2010.01.08. 15:26 | kategória: Kétperces mesék | 10 hozzászólás

Újonnan induló sorozatomat Örkény István Egyperces novellái ihlették, de persze korántsem arról van szó, hogy őt szeretném ezzel utánozni, másolni vagy bármely más módon megkárosítani. A dolog nyitja csupán annyi, hogy az én fejemben is megszületnek olyan rövid, tömör és olykor szórakoztató történetek, melyek elolvasásához nem szükségeltetik több pár percnél, és esetenként mégis felér egy hosszabb terjedelmű írással.
Az én Kétperces meséim (terveim szerint) javarészt sztori-orientáltak lesznek, más szóval egy adott élethelyzetet, egy rövid idő alatt lezajló történetet mesélnek majd el az olvasónak. Címet szándékosan nem adok majd az egyes történeteknek; ezzel is szeretném motiválni olvasóimat, hogy gondolják át újra esetleg tovább az olvasottakat és adjanak Ők címet a kurta mesének, hisz’ minden egyes ember olvasatában más és más értelmet nyerhet egy-egy Kétperces.
De nem is szaporítom tovább a szót, legyen elég ennyi felvezetőnek.
Most pedig fogadjátok szeretettel az első ilyen Kétperces mesét!

-----------------------------------------------------------------------------


…
- Pete, nem hiszem, hogy ez sikerülni fog… - fordult hitetlenkedve Amanda a fiúhoz.
- Ugyan már, Drágám! Bízz bennem! – szólt Pete egy huncut mosollyal az arcán kedveséhez.
A szirtről – ahol álltak – mindent lehetett látni. Az éjszakába merülő város fényei megannyi szentjánosbogárként vibráltak. Az ég tiszta volt, a csillagok talán még szikrázóbban ragyogtak, mint valaha. A telihold már csak egy plusz adalék volt ehhez az egész, mesébe illő látványhoz.
A szerpentin, amin felkocsikáztak a hegy tetejére kihalt volt, egy autó sem járt arra. Ide – a kilátóhoz – általában a hódítani vágyó fiúk szokták felhozni szívük választottját. Egyfajta aduász volt ez a hely; szívbemarkolóan romantikus volt a látkép, ami a látogatók szeme elé tárult. Ezen a szombat éjjelen Pete, ha akarta, sem tudta volna elrontani a dolgot. Csak ők voltak ketten. Amanda és ő, senki más…
- Szeretlek! – mondta maga elé a fiú, de értelemszerűen a lánynak szólt a bűvszó.
- Én is téged. – válaszolta Amanda kissé félszegen.
Pete a lányhoz fordult, mélyen a szemébe nézett, majd hozzá hajolt és hosszan szájon csókolta.
- Bízz bennem! – ismételte meg Pete a pár perce elhangzott mondatát.
- Bízom. – jött a válasz.
A tűszúrások a karjaikon csak egy-egy alig észrevehető, pirosas foltot hagytak. Egy laikus talán szúnyogcsípésnek nézte volna őket.
Pete előhúzta a cigarettásdobozt a zsebéből, rágyújtott, slukkolt egy nagyot majd a lány felé nyújtotta a parázsló cigit. Amanda elvette tőle és ő is mélyet szívott a cigarettából. Pete kitárt karokkal, az égre meredve fújta ki a szürkés, gomolygó füstöt, közben hangosan felnevetett. Kézen fogta a lányt, rámosolygott – önbizalmat öntvén ezzel belé – és együtt kiléptek a szalagkorlát mögé, közvetlenül a szirt széléhez.
- Képes vagyok rá. Magammal viszlek. Tudok repülni!
Amint Pete befejezte az utolsó mondatot megszorította Amanda kezét és a lányt magával rántva leugrott a tátongó mélységbe...

Utolsó módosítás: 2010.01.10. 23:46

Hozzászólások

neumark
1 | neumark 2010.01.08. 15:40
Ohh, fasza sorozat lesz ez, én érzem. Nagyon jó kezdet, várom a következőt!
Creativ3Form
2 | Creativ3Form 2010.01.08. 15:45
Tetszik. Vevő leszek erre a sorozatra, hiszen jól írsz, bár ezt eddig is tudtuk. Látszik, hogy rajongasz Örkény Egyperces novellájiért. Remek írás, jöhet a következő;-)
powerhouse
3 | powerhouse 2010.01.08. 15:56
Mostanában nekem is megfordult egy hasonló ötlet, azok 3-4 perces kis történetek lennének, és az lenne a lényegük, hogy egy bizonyos zenei szám hangulata alapján íródnának... De ennél tovább nem jutottam, nem is akarok egyelőre, lehet megmarad ötlet szintjén.

Viszont hogy most már a lényegre térjek, érdekes kis történettel állunk szemben, tetszik az in medias res kezdés, hogy nincs túlmagyarázva a dolog!
Gobiakos
4 | Gobiakos 2010.01.08. 17:00
Kösz-kösz-kösz!

Már neki is ültem levésni a 2. részt. Fejben persze megvan késztermékként, de le kell írni. Azon kívül még egy, ami megvan fejben, aztán majd csak utána kell múzsa csókja után kepeszteni... :-D
Creativ3Form
5 | Creativ3Form 2010.01.08. 17:39
And a leglényegesebbet kihagytam, hogy nekem mi jön le ebből...nos, mivel nem ismerlek eléggé, így ez csak egy felszínes "elemnéz" de miután elolvastam, neke ez jött le:

Vágysz az újdonságra. Beleuntál az unalmas, sablonos, ismétlődő hétköznapokba, és valami olyanra vágysz, ami különleges. Mivel egy leány is szerepel a történetbe, lehet, hogy egy olyan párkapcsolatra vágysz, ahol nem csak te adsz bele mindent a kapcsolatba, hanem a partnered is...persze ha van barátnőd, akkor ezt buktam:D
űKb. ez jött le nekem.
Aryx
6 | Aryx 2010.01.08. 17:51
...és ő is mélyet szívott a cigarettába...

Khm, cigarettából, jóember! :P De ezt az egyetlen hibát leszámítva tényleg nem rossz írás.
Gobiakos
7 | Gobiakos 2010.01.08. 17:54
Aryx: Javítva és kösz! ;-)
MattMatthew
8 | MattMatthew 2010.01.08. 22:52
Érdekes szöveg volt. Az elején kicsit féltem, hogy ismét olyan írással akadok össze ahol vmi elvont társadalmi mélységet és keserűséget akar az író - sikertelenül - szexjelenetekbe burkolni... a rossz tapasztalatok miatt kicsit előítéletes vagyok ha egy fiú és egy lány van a történtben.
Szóval kellemes megnyugvás és - szintén kellemes - csalódás volt. Remélem tudod tartani a rendszerességet. Sok sikert!
Gobiakos
9 | Gobiakos 2010.01.10. 13:42
MattMatthew: Rendszeresség alatt mit értesz? :-) Lesz folytatása, nyilván. A második rész már begépelve várja a felterjesztést a világhálóra...
És amint azt már feljebb is írtam: lesznek további epizódok, de hogy milyen időközönként kerülnek ki a blogomra, az még kérdőjel. Most szeretnék pár más jellegű írást feltenni, mielőtt jönne a második Kétperces mese.
MattMatthew
10 | MattMatthew 2010.01.10. 21:51
Az yilen képtpercesek jöhetnének stílusosan két naponta:-D. Rövid és iylen rövid történetekre gyakran van ideje az embernek...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.