Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Hulk vs

Gobiakos | 2010.01.20. 21:37 | kategória: film | 2 hozzászólás

A kezdetek kezdete óta tartó töretlen szuperhős imádatom mind a mai napig nem hagyott alább. Ugyanolyan lendülettel gyűjtöm az apró kütyüket, figurákat, képregényeket (ha módomban áll) és a mozivászonra álmodott kalandokat DVD formájában. Sajnos akad egy-két olyan alkotás, amik a mozikig már külföldön sem jutnak el, és amelyek egyes darabjaihoz hazánkban csak „más úton” lehet hozzájutni a magyarországi forgalmazás szegényessége miatt. Ezek az úgynevezett képregény-rajzfilmek (Superman: Doomsday, Batman: Mask of the Phantasm, Ultimate Avengers, stb).
A 2008-as esztendő igen gazdagnak mondható mozis képregény-adaptációk szempontjából. Kezdte a sort április végén a Vasember, azt követte június derekán A Hihetetlen Hulk, majd augusztus elején robbant be A sötét lovag és végül ott volt még ugyanazon hónap végén a Hellboy 2 – Az arany hadsereg is. A 2009-es év sem maradhatott képregény-adaptáció nélkül, így rögtön év elején egy animációs film ütötte fel a fejét. Az egy lemezen két részre bontott, Hulk vs címre keresztelt animációs filmet bátran merem ajánlani a rajongók/érdeklődők/újítani vágyók figyelmébe.

A kiadvány 2009. január 27-én látta meg a napvilágot, az elődeihez hasonlóan rögtön DVD és BD kiadásban, sajnos Magyarországon egyik verzió sem került forgalomba.
A rendezői székbe Sam Liu (Superman/Batman: Public Enemies) ült, míg a két forgatókönyvért az igen sokat foglalkoztatott Craig Kyle és Christopher Yost voltak felelősek.


Az első kisfilmben a H-ügyosztály felbéreli Rozsomákot, hogy állítsa meg az amúgy sem épp higgadtságáról híres Hulk-ot, aki most még agresszívabb és destruktívabb, mint valaha. Egy az USA-Kanada határhoz közel eső település már áldozatául esett a Zöld Óriás tombolásának. Rozsomákra hárul a feladat, hogy ez ne ismétlődhessen meg máshol.
Az adamantium csontozatú, mogorva X-men elvállalja a felkérést, egy újabb „mókának” titulálja, de később világossá válik számára, hogy ez most nem egy délutáni séta lesz a parkban.
Miután megérkezik a célterületre és a háttér információkat is begyűjti, felölti a „munkaruháját” és elindul Hulk után. Hamarosan rá is lel… Bruce Banner-re, akit a kifaggatása alatt újra bekebelez a Hulk, és kezdetét veszi a harc kettejük között.
Látványos ütésváltások, leomló hegyoldalak, Hulk-tól a harci üvöltések, míg Rozsomáktól a karomvillantások igen gyakoriak a pár perces csata alatt. Ugyanis a küzdelem idő előtt véget ér, mikor megjelennek a színen az X-fegyver zsoldosai. A Vörös Omega, Halálcsapás, Kardfog és Deadpool alkotta csapat telepumpálja altatólövedékekkel a harcoló feleket és a bázisukra szállítják őket.
A történetről nem árulnék el többet, de annyit mondhatok, hogy a 36 perc minden egyes pillanata igen feszült, a rövid játékidő nem enged egy fikarcnyi üresjáratot sem.
Az összecsapások látványosak, a karakterek grafikailag szépen kidolgozottak, a párbeszédek kissé egyszerűek, de ez utóbbit Deadpool elfojthatatlan beszédkedve maradéktalanul pótolja. Az ő hangját prezentáló Nolan North nagyon ráérzett a karakter milyenségére, a neki írt szövegrészek után pedig garantáltan szem nem marad szárazon.
A stáblistát érdemes végignézni vagy egy röpke mozdulattal áttekerni, hiszen a végén egy kis meglepetés várja a nézőket.

”My name is Wolverine. I'm the best there is at what I do. But what I do... isn't very nice.”

A másik részben Thor kerül szembe Hulk-kal.
Amikor „Odin alvása” megkezdődik, azzal egy időben minden évben különböző lények rohanják meg Azgard-ot, annak meghódítása reményében. Trollok, sötét elfek, démonok és egyéb groteszk teremtmények alkotják a végeláthatatlan hadat, amellyel Odin hűséges alattvalói megküzdeni kényszerülnek.
A Hulk vs Thor cselekménye éppen egy ilyen „alvás” utolsó napján zajlik. Loki áthozza a Földről dr. Bruce Bannert, hogy – Hulk-ot előcsalván belőle – ő léphessen a Zöld Monstrum testébe, ő irányíthassa a Hulk-ot. Miután Amora varázserejének minden apró morzsáját felhasználva végbe megy a csere, Loki – Hulk testében – elindul, hogy látványos keretek között megalázza, legyőzze és megölje féltestvérét, Thor-t. Ám a varázs megtörik, Hulk kiszabadul Loki irányítása alól, gigantikus pusztításba kezd, és meg sem áll Odin palotájáig.
A 45 perces mini-film minden egyes momentuma hordoz magában valami nem e világit, valami sokkalta többet, és a néző végig tátott szájjal néz, és szinte falja a képsorokat. Azgard világa gyönyörűen lett ábrázolva: égbe nyúló épületek, melyeket hősök és istenek szobrai fognak közre. A kilométeres lépcső-tengerek, amik a különböző paloták szintjei között húzódnak, a monumentális kapuk és ajtók… Mind-mind isteni mértékkel számolható csak. Ebben a világban egy földi halandó, csak apró porszem lenne, de Hulk még itt is tekintélyt parancsolóan óriási, kellő erővel és dühvel rendelkezik ahhoz, hogy porig rombolja az egészet.
A film szemkápráztató lett és ezzel együtt fennkölt és drámai szinte minden egyes pillanata.
Egy csipetnyi humor is került a rajzfilmbe. Az Azgard-i harcosok a csata végeztével, a győzelmüket ünnepelvén ugratják egymást és az ellenük vonuló sereget kifigurázván nevetnek jóízűeket.
Az aláfestő zenék is roppant hősiesek, istenekhez méltóak lettek.

„The shining light of the Nine Worlds; Asgard is home to the gods.”


A Hulk vs egy nagyon szerethető dupla-mini lett, ami, ha Magyarországon is megjelent volna, már bizonyosan a DVD-im sorát gazdagítaná. Tőlem másodszori megtekintés után (is) 8/10-et kap.

Utolsó módosítás: 2010.02.08. 11:47

Hozzászólások

Creativ3Form
1 | Creativ3Form 2010.01.21. 02:13
Hulk nem a kedvencem, így nem valószínű, hogy megnézem majd ezt a dupla-minit, de ettől még jó írás lett.
Keményen bekezdtél amúgy. Még csak január közepe van, de ez már a hatodik bejegyzésed. Értem én, hogy az idei 5. helyezet után nagyon akarod az "Év blogere 2010" címet, de ez azért nem túlzás?:-D:-P
Gobiakos
2 | Gobiakos 2010.01.21. 10:25
Creativ3Form: Nem (csak) az "Év bloggere 2010"-ről van szó, meg ahhoz amúgy is édes kevés lenne magában egy erős január.
Arról szól a fáma, hogy ugye a Kétperces mesék most indult, fel kellett vezetnem, ezért ki belőle 3 epizód egymás után zsinórban. Aztán ott volt a Sherlock film, amiről mindenképpen szerettem volna írni, mert nagyon tetszett. A LEGO-s bejegyzés egy pillanat szüleménye volt, mivel amelyik nap találkoztam vele, aznap délután már fent is volt az írás; kicsi nosztalgiát szerettem volna előidézni... egyeseknél sikerült is ez. :-) A Hulk vs pedig ugyancsak közel áll a szívemhez, és így, egy év után úgy gondoltam, megérdemel egy külön posztot.
Valahogyan a 2010-es évben nagyon nagy potenciált érzek. Nem akarom elkiabálni és nyilván nem lesz ilyen bejegyzés-gazdag minden hónap, de valami van a levegőben!

Ha Hulk nem is a kedvenced, attól még érdemes megnézni a kisfilmeket, mivel (ahogy írtam is) az elsőben például az X-fegyverből is többen feltűnnek; tehát nem csak 2 karakterre épít epizódonként. Persze ez nem agitáció, csak ajánló. ;-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.