Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

A stáblista panasza

Gobiakos | 2010.02.22. 23:10 | kategória: film | 14 hozzászólás

Zokog a stáblista. És hogy miért? Mert szinte senki sem veszi a fáradtságot, hogy végignézze.
Most persze mindenkiben egyszerre tör fel a dühödt és offenzív kérdés: „Mé’ te mennyit néztél meg eddig végig?!” A válaszom: Sokat! És hogy miért, alább azt is leírom.

A stáblista nem véletlenül kerül oda a filmek végére. Az általános esetben fekete háttér előtt felfelé görgetett fehér nevek garmadája mind-mind egy a filmhez szorosan kötődő, és közreműködő embert jelent. Konklúzió: ha ők nem tették volna hozzá a tehetségüket és szakértelmüket az adott alkotáshoz, akkor azt mi nem tudtuk volna a közel 1000 Ft-os diákjegy árán megnézni a moziban, nem lett volna az egészből semmi. Ezért gondolom úgy, hogy megérdemlik a tiszteletet ezek az emberek, mivel roppant sok munkaórát öltek bele a filmbe, amit mi másfél-két óra alatt popcornropogtatás és kólaszürcsölés közepette audiovizuálisan felfalunk.
Te is elvárnád, hogy egy szavalóversenyen való részvételed után – amire heteket készülsz – megtapsoljon a közönséged és a zsűri elismerően bólogasson, hogy ez igen, szép volt.
Az egész talán nyálasnak hangzik, de attól még így van. Persze erre ott a következő aduásznak vélt félmondat: „De ők kaptak érte fizetést, hogy megcsinálják.” Persze, de te is megkapod az oklevelet vagy a könyvjutalmat, ha nívós előadással kápráztatod el a közönségedet.
A stáblistán végigvonuló nevek egy-egy apró csavarként funkcionálnak abban a roppant monumentális és hibátlanul működő gépezetben, amit te „csak egy film”-ként aposztrofálsz. Persze itt is vannak kategóriák: jó és jobb, rossz és vér gagyi. De ettől függetlenül az alkotók a legjobbat hozzák ki magukból az elkészítési idő alatt, ők sem úgy állnak neki, hogy most csinálnak egy rossz filmet.
Szívük-lelkük benne van minden képkockában, amiből te 24-et látsz egy másodperc leforgása alatt a vásznon.

A film látványvilágából illetve műfajából adódóan egy-egy stáblista igen hosszúra is nyúlhat. Ahol például sok vizuális effektust használnak, ott magas az utómunkákkal foglakozó stábtagok száma, ebből fakadóan a stáblista is hosszabb terjedelmű. Vagy egy olyan grandiózus jelenetekkel operáló film esetében, mint a Gyűrűk Ura, ahol igen sok statiszta működött közre egy-egy csatajelenetnél. Általában nem jellemző, hogy minden statiszta neve felkerüljön a stáblistára, de a Gyűrűk Ura esetében a Gyűrű szövetsége vége főcíme 26 (!) percen keresztül a filmen dolgozó neveket sorolja.

Meglátásom szerint a stáblista épp olyan szerves részét alkotja egy filmnek, mint mondjuk a főcím. Persze mondhatnátok – és nem minden jogalap nélkül - , hogy egy Bond vagy egy Mission:Impossible film főcíme és a stáblistája nem említhető egy lapon.
És ha már itt járunk… Zenés főcímek és stáblisták. A vége főcím alatt is zseniális muzsikák szoktak felcsendülni a filmek OST-iről. Az esetek többségében ezeket bűn kihagyni, mivel tényleg nagyon eltalált zenékről beszélünk. Az egyik ilyen kedvencem a Vasember záró képsorai után feldübörgő Black Sabbath nóta, az Iron man átdolgozása.

Sok esetben nem csak a megszokott fekete-fehér stáblista van. Vannak alkotások, amiknél még a vége főcímre is nagy gondot fordítanak. Utóbbi időkből jó példa erre a már említett Vasember.
No meg ott vannak az easter egg-ek, vagy magyarul meglepetés jelenetek. Ezeket sem véletlenül teszik a stáblista legvégre. Erre pedig az X-Men – Az ellenállás vége című képregényadaptációt tudnám felhozni, ahol… tudjátok mit? Nézzétek meg! ;-)

A mozigépészek – és ezt volt mozigépészként mondom – gyűlölik a stáblistákat. A munka náluk az utolsó két tekercs közötti váltással véget ér…ne, ha nem kellene még a legvégén a gépeket visszaállítani standard-be, a tekercseket visszapörgetni az elejére és megvárni, amíg az utolsó néző is kiballag a teremből. Ezért is van az, hogy, amint lemegy az utolsó jelenet a filmből és indul a vége főcím, a gépészek már kapcsolják is fel a teremvilágítást és ezzel szinte űzik ki a nézőket a székeikből. Ha pedig valaki bent is szeretne maradni végignézni a stáblistát, nos annak bajos lesz, mivel az emberek birkákként indulnak meg a kijárat felé, hogy megszabadulhassanak az üres dobozoktól és flakonoktól. Persze ilyenkor te útban vagy és jönnek a „haladjunk” és az „indulj már” felszólítások. Ha pedig haverokkal ültél be a filmre, akkor meg ők fognak fintorogni, hogy miért nem lehet már indulni a megbeszélt sörözésre.

A stáb tagjai megérdemlik a tiszteletet, hogy azt a 10-12 percet rászánjuk pluszban a filmre.
A rendező, az operatőr, a gyártásvezető, a díszlet- és jelmeztervező, a maszkmester, a kellékes, a hangmérnök, a világosító, a vágó, a trükk mester és a többiek mind-mind értünk és a szórakozásunkért dolgoznak időt és energiát nem sajnálva, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagynunk.

Hozzászólások

Kanduhrka
1 | Kanduhrka 2010.02.22. 23:19
Én úgy gondolom, hogy a stáblista nem az egyszerű mozinézőnek van, hanem arra, hogy ha valaki, aki ezzel foglalkozik, felfigyel egy névre, aki mondjuk a világosító volt vagy nemtom, és utánajár.
Mert azzal, hogy én végigolvasom ki-mit csinált, az az égadta világon semmit semmit se érek el:D
MEg minek üljek ott még 10 percig, amikor imdb-én is fennvan:)
Kanduhrka
2 | Kanduhrka 2010.02.22. 23:20
"az az" - azzal
LordMatteo
3 | LordMatteo 2010.02.22. 23:21
Szívük-lelkük benne van minden képkockában, amiből te 24-et látsz egy másodperc leforgása alatt a vásznon. >> Kis kiegészítésképp mondom, hogy azért ez nem szentírás adat, pörgősebb jelenetnél nyilván sokkal több képkockát fognak belesűríteni egy mp-be mint általánosan...de ez érdekes dolog amúgy.

Egyébként bűnös vagyok, szinte sohasem nézem végig a stáblistát...ha itthon vagyok, áttekerem hátha van jelenet, vagy már nem nézem, csak hallgatom a zenét, moziban pedig ugye nem lehet végignézni a fent említett okok miatt...
4 | Szekuj 2010.02.23. 11:34
Tisztelet áh... Kapnak elég pénzt érte. Szerintem nem sírnak, hogy nem nézik végig, hogy ki mit csinált. Én eddig sem néztem és nem is fogom, viszont ha van egy-egy csinos női szereplő, azt azért ki keresem a szereplők közül. :P
Dark Archon
5 | Dark Archon 2010.02.23. 12:26
Szóval adjuk meg a tiszteletet a stábnak, eközben meg legyünk parasztok azokkal szemben, akik ott várják, hogy összeszedhessék a szemetet, stb.? Régen én is megnéztem a stáblistát moziban, de végülis igazat adtam a társaságnak, hogy a villannyal mi is ürüljünk a teremből, mert azért jobban kéne tisztelnünk hazánk fiait/lányait, akik felszedik utánunk a szemetet este 10kor és már mennének haza. S ahogy előttem is írták, ha érdekel a stáblista, ott az IMDB. A zene miatt azonban így is ülök pár percet meg a hatás kedvéért, hogy megemésszem a látottakat.
Pras
6 | Pras 2010.02.23. 12:45
Gobi, akkor most mondj, kérlek, három világosítót vagy sminkest fejből, akinek a munkájával nagyon elégedett voltál. Ne csalj. =)

Már ennyiből érthető, gondolom, miért nem nézem meg a stáblistát. A főszereplők úgyis "megvannak", a többit megnézhetem, de nem hiszem, hogy ezzel adom meg a "tiszteletem" nekik. Amikor a színpadon megtapsolnak, azt a tapsot én megkapom, személy szerint. Végignézek egy főcímet? A kutyát nem érdekli, a fent említett világosítót sem, nem is értesül róla. Ő arról értesül, ha én azzal tisztelem meg, hogy nem lezúzom a cuccát utorrenttel, hanem kipengetem a belépőjegyet, és annak az X ezreléke révén ő fizetést és további megrendeléseket kap. Nemutolsósorban pedig, ez legtöbbször egy szolgáltatás. Mivel zömmel iszonyatos méretű stúdiókról van szó, nem szerencsés a sarki borbéllyal összehasonlítani, akinek adok egy 20%-os borravalót, mert marhára jól megcsinálta a hajam. Inkább összehasonlítandó az önkiszolgáló átuházzal, ahol a kasszásnak nem kérdezem meg a nevét, köszönök, lehúzza az árut, elégedett vagyok, mert nem tettek ki rohadt tejfölt, és csókolom.


Hogy más aspektusból is hozzászóljak: A Sherlock Holmes stáblistája igen kreatív megvalósítást kapott, a zenéje pedig roppant hangulatos! Úgy érzem, egyenes folytatása a filmnek, nagyon simulékonyan illeszkedik bele.
Gobiakos
7 | Gobiakos 2010.02.23. 12:57
Nem kell mindenkit ismerni, akinek a neve le illetve felpereg a vásznon. (Egyes esetekben olyan sebességgel pörögnek a nevek, hogy ha akarná, sem tudná elolvasni az ember...) Én sem így gondoltam, csak ezek szerint rosszul fogalmaztam vagy túlságosan lelkiismeretes vagyok és ez átbillentett annak a bizonyos lónak a túlsó oldalára.
De ha már itt tartunk: ha csak és kizárólag a filmes arcoknak készülne és lenne fontos a stáblista, akik a leendő produkciójukhoz akarnak például egy operatőrt vadászni, akkor mire fel a zene és az esetenként igen látáványos képi megvalósítás?

Érdekes dolog ez, és éppen ebből kiindulva mertem billentyűzetet ragadni és megírni a fenti szösszenetet, hogy hátha kialakul ezzel kapcsolatban egy beszélgetés, leírja mindneki a véleményét. Ez eddig szépen alakul, úgyhogy örülök. :-)
Lennox
8 | Lennox 2010.02.23. 15:14
Hmmm tök jó, leírtad azt, amit gondolok én is... :) olyan mintha a színházban az előadás tapsrendjéről rohanna ki az ember.
Az összes filmet stáblistával nézem végig, ha szar, ha jó.

Amikor a Sherlock Holmes-ot néztem moziban akkor csak én maradtam bent a teremben a stáblistánál (újdonság..pff) és már jött fel a takarító srác a lépcsőn, aztán az 5.foknál észrevett és visszafordult. Úgy nézett engem, mint aki még nem látott embert. :D

Amúgy nagyon jó írás! ;)
powerhouse
9 | powerhouse 2010.02.23. 15:19
Szerintem teljesen fölösleges végignézni a stáblistát. A színészeket még talán igen, kb. eddig a részig megy a film végén a zene meg az animáció, de utána már full fölösleges, pillanatok alatt jelenik meg 10-20 név, úgyse jegyzed meg az egészet. Ahogy Pras is írta, az a tisztelet, hogy megnézed.
Dino
10 | Dino 2010.02.23. 20:13
Általában meg szoktam várni a stáblisták végét. Nem egyszer volt már direkt utána még egy-egy poén (South Park pl.), de az animációs filmek stáblistái amúgy is zseniálisak szoktak lenni.
De pl. az 8 Mile végén egyszerűen megrázó volt a Loose Yourself felcsendülése. De volt már olyan is, hogy egy gyenge filmet (DOOM) számomra pozitívan zárt, hogy a végén a feliratokat egy nagyon jó NIN szám nagyon jól sikerült remixe kísérte. :-) Vagy a Gyűrűk ura film végén érdekes volt látni volt egyetemi évfolyamtársam nevét.
Mindenesetre pont emiatt nem túlzottan szeretem, hogy a tömeg elrohan már az első név felbukkanásakor, gátolva a végén futó zenék zavartalan meghallgatását...
Gobiakos
11 | Gobiakos 2010.02.23. 23:21
Örülök, mivel:
1., Dino is tiszteletét tette szerény hajlékomban, és még kommentált is, számomra ez nagyon kellemes meglepetés. 8-)

2., Azért akadnak emberek, akik egyet értenek velem és nem vagyok totál különc ez ügyben.
Indigo
12 | Indigo 2010.02.24. 12:57
Én általában a szereplők végéig nézem meg a stáblistát, aztán ha nem csak sima fehér betűs görgetegből áll, hanem minden oldalra becsempésznek valami humoros képet vagy animációt, akkor azt azért még megnézem. Vagy ha a film végéhez nagyon passzol a zene, és ezáltal még a hatása alatt vagyok. Egyébként a szereplők listája után már állok is föl, ha esetleg jó a stáblista alatti zene, akkor végighallgatom, de közben már mást csinálok...

Régebben, még gyerek- és középiskolás koromban szinte mindig végignéztem a stáblistákat, de nem tiszteletből, hanem mert mindig magyar nevek után vadásztam :D. Elképesztő, hogy mennyi magyar névvel találkozi a legkülönbözőbb filmeknél, meg sem gondolnátok.

Valójában az alkotók is lesz*rják szerintem, hogy hányan nézik meg a stáblistát (legalábbis engem biztosan nem érdekelne). Látsz egy csomó nevet, de minek? Úgysem jegyzed meg, illetve úgysem tudod őket konkrét személyekhez társítani... A tiszteletet meg valóban azzal adjuk meg, hogy elismerjük és megbecsüljük (anyagilag is) a munkájukat. Szerintem ők sem vágynak többre.

Amúgy látod valami értelmét, hogy az utolsó betűig végignézd a lepergő stáblisát? Ja, hogy most ezzel hajdenagyon megadtad a tiszteletet? :) Hát bocs, de ez elég gyerekes gondolkodásnak tünik... Már-már túlzás. Én úgy érzem, még az alkotók sem várják el tőlem, hogy végigbambuljam azt az 5-10-15 percet. Ha nem vagyok rá kíváncsi, akkor tökre nincs semmi értelme. Elvesztegetett idő az életedből, csak mert túlbuzgóságodban úgy érzed, ezzel meg kell adnod a tiszteletet...
Lennox
13 | Lennox 2010.02.24. 20:01
A készítők megérdemlik, hogy végig nézzék az emberek a stáblistát.;)
Amúgy meg egy stáblista is nagyon nagy meló...
Lehet néhány alkotó így gondolkodik, hogy úgyse nézik meg a stáblistát, de többségük azért nem.:)
AstorAnt
14 | AstorAnt 2010.02.25. 15:29
Szerintem a stáb már azzal is megelégszik ha valaki hajlandó pénzt áldozni a filmre, amit elkészítettek.

Amúgy nekem változó, ha tetszett a film, akkor megnézem, ha nem nagyon, akkor csak abban az esetben, ha valami jó zene csendül fel a legelején.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.