Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Éli könyve

Gobiakos | 2010.02.28. 20:57 | kategória: film | 5 hozzászólás

Spoilermentes kritika!

„Ha a halál árnyéka völgyében járok is,
nem félek semmi bajtól, mert Te velem vagy.”
– 23. zsoltár, részlet

30 tél telt el a háború óta. 30 éve vezeti és erősíti döntéseiben egy belső hang Elit (Denzel Washington), a magányos vándort azon az úton, amit kirótt számára. Szüntelen menetelése során éjszakánként hol egy elhagyott ház biztosít tetőt a feje fölé, hol egy atomerőmű kéménye.
Ebben a világban minden más, mint manapság, mégis mindenki ismeri ezt a világot is. A Mad Max, Az ember gyermeke, Az út és a többi poszt-apokaliptikus film már előre vetítette, hogy milyen lehet a jövő a Földön, ha egy esetleges 3. világháború felütné a fejét. Nos, nem kecsegtet sok jóval.
Idén a Hughes testvérek is előálltak a saját víziójukkal a jövőt illetően. Az első forgatókönyves Gary Whitta tollából származó „poszt-apok road movie”-t a fivérek elképesztően látványosan vitték vászonra. Az Éli könyvére szinte alig lehet panasz. Bár sokan támadták, hogy a forgatókönyv bárgyúra sikeredett és össze van lopkodva az egész, ezt cáfolnám. A maga nemében ez is épp oly’ egyedi, mint anno volt a Mad Max vagy akár Az ember gyermeke sztorija. Mindegyik más-más történetet mesél el, csak épp valamennyi film egy lepusztult és eltorzult jövőben játszódik, de ezen felül szinte semmi sem mutat arra, hogy plágium lenne a dologban.
Az Éli könyve – ahogy már a cím is utal rá illetve az előzetesekből is kiderült – egy könyv útját követi nyomon, ami magában hordozza a reményt és a hitet. Nem kell hozzá sok, hogy rájöjjünk: ez bizony egy Biblia. De ami a fonákját adja az egésznek, hogy feltehetően ez az utolsó példány az egész Földön. Élit pedig küldetése nyugat felé viszi a könyvvel együtt, amitől nem szívesen válik meg, sőt másnak még megérinteni sem engedi a nagy becsben tartott keményfedelest.
A magányos vándor útja során egy városkába tér be, ahol a helyi kiskirály, név szerint Carnegie (Gary Oldman) mániákus könyvgyűjtő szenvedélye az utóbbi időkben egyetlen könyvre szűkült le. A könyv pedig, ami hiányzik a magángyűjteményből nem más, mint a Biblia. Tíz körömmel ragaszkodik azon elméletéhez, hogy ezzel a könyvvel a kezében meg tudja változtatni a világot és saját magát mindenki fölé tudja majd emelni. Tudomására jut, hogy Éli birtokában van a könyv, és mindent elkövet annak érdekében, hogy megkaparintsa azt. Éli továbbáll a városból, folytatja útját új útitársával Solara-val (Mila Kunis), de a nézőnek úgy tűnhet az egész, hogy ő igazából nem is menekül, csupán a maga elé tűzött célt próbálja teljesíteni. Carnegie és csapata utánuk ered és egyfajta macska-egér játék veszi kezdetét.

A film elejétől a végéig igen borús hangulatú, Washington játéka nagyon szerethető, a Carnegie-t alakító Oldman pedig szinte már-már átbillen a ló túlsó oldalára, olykor ripacsra veszi a figuráját, bár az is meglehet, hogy pont ezt kérték tőle. Leginkább Az ötödik elem című filmben alakított figurájához, Zorghoz tudnám hasonlítani, mind vehemencia, mind pedig a maga elé kitűzött cél szempontjából.
A filmben szinte mindenki napszemüveget hord. Ez nem a cool-ság faktor növelése miatt van, hanem mert a háború során az ég nagy mértékben károsodott és ezáltal már zavaróan sok napfény jut el a Földre. A film atmoszférája ennek ellenére mégis sötét, a szürkészöld szín domináns végig, ami piszok jól áll az Éli könyve képi világának.
A film jelentős számú premier plánnal dolgozik, sokszor van úgy, hogy a vászon egészét egy-egy karakter arca tölti ki.
Az akciójelentek igen látványosra sikeredtek, főleg annak köszönhetően, hogy viszonylag kevés a kamerarángatás és igen hosszú snittek követik egymást. A legelső akciójelenet például nagyon dögös lett, mikor egy híd alatt csak a küzdő felek sziluettjét lehet látni. Ott erősen kapkodtam a levegő után. Egyszóval az operatőri munkára nekem egy rossz szavam sincs.
A film talán leggyengébb pontja az idős házaspárnál töltött idő alatt ütközik ki, de majd meglátjátok és mérlegeltek ti is, hogy miért.
A film zenéjét jegyző Atticus Ross nagyon klassz muzsikákat komponált, a film miliőjéhez totálisan hozzásimuló, olykor karcos és dögös (Solara violated), máskor pedig gyönyörűen szívbemarkoló (Panoramic) dallamok csendülnek fel. Remélem a közeljövőben hallunk még tőle hasonló kaliberű alkotásokat.
És a végére hagytam a legnagyobb diót, a hit és a vallás témakörét. Sokan internet-szerte rosszmájúan jegyzik meg, hogy a filmet 100%, hogy a Vatikán pénzelte. Szerintem ez egy orbitális hülyeség. Annak ellenére, hogy a film fő vonalát egy biblia és a belé fektetett hit adja, attól még nem lesz a katolikus vallás agitátora. El tudom képzelni például, hogy a már fentebb említett Gary Whitta mélyen vallásos, és élete első filmforgatókönyvét ilyennek álmodta meg, keresett hozzá a stúdió pár pénzes producert és slussz. Nem nagy talány, láttak benne potenciált és ennyi.
Végszóként csak annyit szeretnék, hogy meglátásom szerint egy vallásos és egy nem vallásos ember is ugyanolyan jól tudja érezni magát a film megtekintése alatt.

Minden apró hibájával együtt én nagyon jól szórakoztam az Éli könyve alatt, így teljes magabiztossággal adom meg neki a 7/10-es pontszámot.

Utolsó módosítás: 2010.03.01. 10:51

Hozzászólások

Tötyi
1 | Tötyi 2010.02.28. 22:53
Már péntek óta maszatolom a jegyrendelést, mert bár a trailer megfogott (hangulat, látvány, akciók - plusz a Fallout-utánérzés), túl sok lehúzó véleménybe futottam bele. Ezek legtöbbje azonban kimerült a "Szar." "De miért?" "Mert szar. Meg unalmas."-színvonalon, így örülök, hogy végre szerencsém lehetett egy kicsit korrektebb beszámolóhoz a filmről. Mindenesetre a kedvemet ismét sikerült meghozni, valamikor a héten megpróbálom bepakolni valahova a sok meló mellé, aztán majd utána jövök egyetérteni/vitatkozni. ;-)
powerhouse
2 | powerhouse 2010.03.01. 16:25
Book of Eli-ból hogy lett Éli könyve? :D Mármint konkrétan Éli...
Gobiakos
3 | Gobiakos 2010.03.01. 16:33
powerhouse: A kérdés abszolút jogos, magam sem értem, de erről már a film fórumtopikjában is ejtettünk néhány szót.
neumark
4 | neumark 2010.03.03. 12:25
Na, eddig úgy érzem a legjobb kritikád. ;-) Mind jelen van az összefoglalás, fejtegetés, és ajánlás. Szóval gratula! (Nyalás OFF!)

Megmondom őszintén egyáltalán nem vagyok ráizgulva a filmre, Legenda vagyok folytatását valamivel jobban várom, de hát még odébb van... Mindenesetre egy próbát biztosan megér. A magyar címet én sem értem. Eli legjobb tudomásom szerint Elijah, ami magyarul Illés, nem pedig Éli ami egy egészen másik bibliai név. Mindegy, nem figyelnek itt semmire...
5 | pittipok 2010.03.27. 12:39
Kedvet kaptam hasonló filmek nézésére! Kiszemeltem a 20 évvel később és a fent említett Az ember gyermeke. Amúgy üdv Áky!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.