Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Vasember 2

Gobiakos | 2010.05.01. 18:41 | kategória: film | 10 hozzászólás

Spoilermentes kritika!

”Én vagyok Vasember.”

Ezzel a mondattal zárta Tony Stark (Robert Downey Jr.) a 2008-as Vasember című Marvel képregény-sorozat filmes adaptációját. És ez a mondat adta meg a Vasember 2 alaphangulatát. Ugyanis ha valaki úgy lesz szuperhős, mint a milliomos playboy Tony Stark, akkor vállalnia kell a következményeit a felvállalt alteregónak. Tony látszólag élvezi a kettős életet: hat hónappal a bejelentése után a világon nagy mértékben visszaszorította a rosszfiúk ténykedéseit és a Stark Industries is kiválóan muzsikál a vezénylete alatt. Azonban nem fenékig tejfel az élete, mivel a mellkas-modul, ami a repeszeket távol tartja a szívétől, egyben mérgezi is Tony szervezetét, tömören: ami életben tartja, az fogja rövid időn belül megölni.
Mindeközben az USA kormánya Stark nyakán lóg, hogy adja át a Vasember technológiát nekik. Szóval Tony Stark kezd kicsit elborulni, bár a poéngyáros mivoltáról így sem mond le egykönnyen. A karakter egy későbbi védjegyét is elkezdték a filmben kapirgálni, ami a főhős alkohol problémáit takarja; és itt most nem a „repülőn meleg szakét iszom” dologra kell gondolni, ezúttal kicsit komolyabban néz a pohár fenekére.

Bár az első etaphoz képest itt most több a szereplő, mégsincs az, hogy valaki kisebb szerepet töltene be a sztoriban. Talán egyedül Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) az, akit súlytalannak éreztem a film egésze alatt.
A bátyám által nemes egyszerűséggel „gonosz Vasember”-nek titulált Ivan Vanko (Mickey Rourke) karaktere is olyan, mint Stark-é: Vanko-ként és Whiplash-ként egyaránt igen ütős, bár az ostoros felszerelésben azért sokkalta jobban küldi. Amúgy a motivációja Stark térdre kényszerítésével kapcsolatban egészen okés: apja kirúgását a Stark cégtől, lecsúszását és halálát kívánja megtorolni Tony-n.
A másik ellenlábast Justin Hammer (Sam Rockwell) fegyvergyáros személyében kapjuk, aki Tony riválisa, és feltett szándéka a Vasembert – és ezzel együtt Stark-ot is – ellehetetleníteni. Éppen ezen okból ülteti a jobbjára Ivan Vanko-t, aki nagyban hozzájárul Hammer törekvéseinek beteljesítéséhez.
Rockwell karaktere olyan szinten lett ripacs, hogy azt ép ésszel nehéz feldolgozni. A humort nála is erőltetik, de már a kezdetektől fogva csak önmaga paródiája; sajnos.
De lépjünk is gyorsan tovább, mert a film tényleg sok karaktert préselt a 124 percbe, és ebből adódhatott, hogy Nick Fury (Samuel L. Jackson), a S.H.I.E.L.D. vezetője igen kevés játékidőt mondhat a magáénak, de akkor olyan szövegeket tol Tony Stark arcába, hogy a néző csak pislogni tud. A Bosszúállók nevű szuperhős csapatra is nyilván tőle vannak nyílt utalások. Erről jut eszembe: Amerika Kapitány pajzsát majd tessék figyelni a filmben! ;-)
Fury első számú ügynöke, Natalie Romanoff (Scarlett Johansson), más néven a Fekete Özvegy baromi dögös és úgy vágja haza a rosszfiúkat, hogy öröm nézni. Johansson-nak nagyon jól áll a szerep és láthatóan élvezte is a megformálását. (Mi meg az ő formáit! :-D)
A film rendezője, Jon Favreau ismét a mókás sofőr, Happy Hogan bőrébe bújt, és ezúttal sem lehet rá panasz; az aprócska szösszenetekben jól állja a sarat.
Stan Lee ezúttal is kapott egy kisebb cameo-t, mint ahogy az eddigi Marvel feldolgozásokban is.
A végére tartottam a személyes kedvencemet, James 'Rhodey' Rhodes (Don Cheadle) karakterét, akivel kapcsolatban egyik szemem sír, a másik meg nevet. Cheadle jól hozta az alezredes figuráját, de jobban örültem volna, ha nincs a színészcsere, amit Terrence Howard állítólagos csillagászati gázsi-kérelme szült. Howard-nak is jól állt Rhodey szerepe, és ezek a „sztár vagyok, ha kellek, akkor fizess meg”-dolgok nálam kiverik a biztosítékot.

(Interlude: Ha itt megint villantott volna, akkor utána gyanítom több filmes produkció kereste volna fel, ami értelemszerűen több pénzt termelt volna a zsebébe. Így most kicsit a két szék között a padlóra effektust érzem vele kapcsolatban, de persze gondolom anyagilag így sincs oka a panaszra.)

War Machine „megszületése” érdekes keretet kapott, de cseppet sem zavaró vagy bugyuta. Maga a karakter pedig az egész filmben a legnagyobb bad-ass, gigászi az első megjelenéstől az utolsó sisakrostély lecsukásig. Imádtam! A film utolsó felében pedig már a Vasember és a közte lévő nexus is átütő erejű volt, öröm volt nézni.

A zene ismételten igen impozáns lett és a két AC/DC track is jó helyen volt jó időben.
A számítógépes rásegítés nagyon klassz lett, csak nagyon ritkán lógott ki a lóláb, de akkor sem volt annyira bántóan gagyi, mint például az X-Men Origins: Wolverine esetében, mikor Rozsomák először próbálgatta az adamantium karmait. Az első film 140 milliós költségvetését nyilvánvalóan meghaladta a folytatás büdzséje, de meg is látszik a filmen. A monumentalitásával nem nagyon lehet vitázni, mert feljebb tették a lécet és át is ugrották annak rendje és módja szerint.
A legújabb Marvel-film minden perce pörög (nem feltétlenül akciókra kell gondolni), nem nagyon van idő pislogni és még a kólát is csak a vászonra szegezett tekintettel lehet szürcsölni.
Amit pedig már minden filmes oldal megírt: tessék a stáblistát végigülni, mert megéri!

Tegnap még úgy jöttem ki a moziteremből, hogy az első film jobban tetszett, de mialatt most írtam a kritikámat egyre inkább az csapódott le bennem, hogy a kis gikszereivel együtt a Vasember 2 is van olyan erős alkotás, mint a 2008-as, így erre is megadom a 9/10-et.

Utolsó módosítás: 2010.05.19. 20:28

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2010.05.01. 20:49
Ha van olyan jó, mint az első rész, akkor már megéri kifizetni a mozijegyet. Azt imádtam, remélem ebben sem csalódok majd. :D
Gobiakos
2 | Gobiakos 2010.05.01. 20:55
Ha a net-szerte fellelhető kritikák és szerény személyem ajánlója együttesen sem győzött meg még arról, hogy moziszékben a helyed, akkor te nem is akarsz elmenni rá moziba! :-P

Amúgy Dealer-től idéznék: "...igen, láttam a filmet, és még pisis a bokám tőle. :-D Nálam megette az első részt."
Porker
3 | Porker 2010.05.01. 20:59
Biztos bennem van a hiba, de a mai napig nem értem, hogy a repeszeket miért nem lehet eltávolítani még mindig.
powerhouse
4 | powerhouse 2010.05.01. 21:03
Eleve milyen repesz az, ami a fizikát meghazudtolva vonul a testben? :D
Creativ3Form
5 | Creativ3Form 2010.05.01. 21:56
Jó kis írás lett, bár ez tőled nem meglepő. Viszont tartom magam ahhoz, hogy se Scarlett kisasszony, se Rourke és se Rockwell karaktere nem lett tökéletes sőt, túl üres számomra mindhárom. Plusz Stark lelki drámája is nekem inkább üresjáratot szült, de nem vagyunk egyformák. Tetszett, de az első jobban megfogott, kivéve az akció jeleneteket, mert azok...bahhhh.:-D
Gobiakos
6 | Gobiakos 2010.05.01. 22:12
Nekem Whiplash karaktere kimondottan tetszett és mint azt már leírtam a motivációjával is teljesen meg tudok békülni. Rockwell karakterével képregényben még nem találkoztam, de ez a filmes tálalása kicsit meredek volt nekem.
Stark drámája meg... nos nagyon bejön! Leült bennem annyira már a film, hogy ki merjem nyilatkoztatni: a vívódása/haláltusája igen jóra sikerült. Minden részlete okés volt: a folytonos és kemény piálás, a
SPOILER ON

páncélba brunyálás (és ez inkább volt tragikomikus, mintsem pusztán vicces), a Rhodey-val való balhéja, stb.

SPOILER OFF
Ez a film, amint lehet itt fog az elődje mellett vírítani duplalemezes DVD-n, mert hejjj! :-D
7 | RAI*DEN 2010.05.02. 14:36
Nagyon jó írás lett és én is csak azt tudom mondani, mint Dealer, megette az első részt :D.

És még hozzátenném, hogy én is befogom szerezni DVD-n, amint lehet, és hasonlóan az első részhez, most is a 2 DVD-s fémtokos kiadás fog nálam játszani, akár csak az első rész esetében :D
8 | Skizo 2010.05.03. 22:49
Szerintem igen jó lett.
Elég zsivány a beb*szós verekedős rész, az vitte a prímet :)
Feliratosan néztem, de belenéztem a szinkronosba is és megelégedve nyugtáztam, hogy jó hogy nem a magyarra mentem a moziba mert szokás szerint igen gagyi lett a szinkron. Amúgy az elég szomorú, hogy bármelyik 1000éves Bud Spencer film űbereli szinkronban a mai filmek 95%-át. Ez gáz.
Az Avangers "Bosszúállók"-ra való fordítása kicsit még mindig bizergálja a fülemet, ez olyan Rozsomák-Farkas effektus, csak itt a Bosszúállók áll közelebb az eredeti jelentéshez, csak nem ez a megszokott. Meg ha már ennyi mindent az Ultimate képregény sorozatokból vettek a filmekben akkor miért nem Ultimates?
Na mind1. Tényleg jó.
Gobiakos
9 | Gobiakos 2010.05.04. 10:12
Skizo: Azért az Avangers-Bosszúállók és a Wolverine-Farkas párhuzam kicsit erős. Az meg más téma, hogy a magyar filmes stáb részéről óriás blama, hogy nem képesek egy-egy magyar kiadású Marvel képregénybe belelapozni mielőtt egy Marvel képregényfilmet átdolgoznának a mi nyelvünkre. Pff... :-/

Amúgy a Bosszúállók még mindig közelebb áll a Bosszú Angyalaihoz, mint a Farkas a Rozsomákhoz, hmmm? ;-)
10 | Skizo 2010.05.04. 10:35
Ja, csak úgy mégis jobban tetszene :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.