Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Batman: Under the Red Hood

Gobiakos | 2010.07.25. 18:30 | kategória: film | 6 hozzászólás

Spoilermentes kritika!

Hajnalban volt szerencsém megnézni a legújabb Batman egészestés animációs filmet. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy ezúttal sem kellett csalódnom.
Mikor a nyitó képsorok után elindult az amúgy igen hangulatos, Gotham utcáin kavargó főcím és megjelent Bruce Timm és Alan Burnett neve a képernyőn, már megnyugodtam, ugyanis számomra ők garancialevélként funkcionálnak egy-egy Batman-nel kapcsolatos produktum esetében.

A DC Universe - Animated Original Movies legutóbbi húzása a Justice League: Crisis on Two Earths volt, amit pedig a Superman|Batman: Közellenségek előzött meg. A Batman: Under the Red Hood a nyolcadik egészestés animációs filmje a stúdiónak, és talán nem ismétlem önmagam: szégyenkezni ezúttal sem kell nekik.
Egy nagyon szépen és igényesen kivitelezett, darkos atmoszférával meghintett, ütős sztorival rendelkező, képregény-hű filmet raktak össze, aminek nagyon kevés gyenge pontja van és azok is elenyésző méretűek.

A rajzfilm történetét alapvetően két nevesebb Batman füzet adja, névlegesen az Under the Hood (esetleges magyarországi megjelenéséről nem tudok) és a Halál a családban címűek. Már maga a kezdés igen erős érzelmi töltettel bír: Joker egy raktárépületben kínozza Robint, míg Batman minden erejét megfeszítve siet, hogy még időben érkezzen egy esetleges tragédia előtt.

(A történet folyománya miatt fontos leszögezni, hogy ez a Robin nem az első Robin. Ő ekkor már Éjszárnyként látja el Blüdhaven városának rendfenntartási feladatait. A rajzfilm elején szereplő Robin Jason Todd, aki Dick Grayson után ölthette magára Batman partnerének jelmezét.)

A főcím után az öt évvel későbbi Gotham városában járunk, ahol egy új, eddig nem ismert szerzet tűnik fel: Red Hood. Alkut ajánl a gengszterfőnököknek miközben az egyik legnagyobbnak, Fekete Maszknak gyönyörűen keresztbetesz.
A történet bonyolódik, Batman agresszív és gyors nyomozásba kezd a titokzatos idegen után, amiben egy látványos akció erejéig Éjszárny is a köpenyes hős segítségére siet.
A történet látszólag egy szálon mozog, mégis igen mozgalmas és talán kissé fejkapkodós is a szükségesnél szerintem kicsivel több karakter miatt. Ugyanis helyet kap a rajzfilmben Joker, Fekete Maszk, Ra’s al Ghul, Amazo, Éjszárny, egy rövid flashback erejéig Rébusz, egy csapat „tech ninja” és persze maga a címszereplő, Red Hood.
A sztoriról nagyon nem is írnék többet, mert annál sokkalta értékesebb, minthogy itt elpuffogtassam az egészet; tessék megnézni!

A szinkronszínészekre mindenképp kell pár mondatot áldozni. Először is: se Kevin Conroy, se Mark Hamill nem kapott helyet a Batman: Under the Red Hood-ban. Helyettük kapunk Bruce Greenwood-ot és John DiMaggio-t. Nem óriási érvágás, de ha valakinek éveken át Conroy és Hamill hangjához szokott a füle, nos, az most kicsit meg fog lepődni.
DiMaggio nevetése sem rossz, csak hát… Mark Hamill meglátásom szerint utánozhatatlan!
A rendező, Brandon Vietti neve talán egyeseknek nem mond sokat (először én is agyaltam, hogy ki is ő valójában), de ő tette le az asztalra többek között a Batman vs. Dracula című egészestést illetve a Superman: Doomsday-t is.
A zene mesteri, köszönhetően Christopher Drake remek és kiforrott munkájának. A stáblista is hangulatos lett, az utóbbi idők talán legjobbja, amit láttam.

Az összkép igen impozáns, azt a pár apróságot meg elnézi az ember egy ilyen volumenű sztorival megáldott rajfilmnek. Ami miatt nagyon sajog a szívem, hogy Magyarországon ezeket a kiadványokat nem lehet beszerezni, gondolok itt főként az utolsó két Batman egészestésre, a Közellenségek-re és az Under the Red Hood-ra.

Summa summarum a Batman: Under the Red Hood is egy olyan kaliberű rajzfilm lett, amit még sokszor meg fogok nézni és a 9/10-et minden szemrebbenés nélkül ítélem oda neki.

Utolsó módosítás: 2010.07.26. 08:59

Hozzászólások

Creativ3Form
1 | Creativ3Form 2010.07.25. 19:59
Na, még egy ember, akintek tetszett. Hleyes. Reméljük Dealer és Germi is hasonló cipőt fog majd magára őlteni.
Ami a kritikát illeti, engem csak Hamill hiánya idegesített nagyon, pedig amúgy semmi baj nem volt az "új" Jokerrel. Csak, ahogy te is mondtad, Hamill utánozhatatlan.
Gobiakos
2 | Gobiakos 2010.07.25. 20:15
Nálam az a jelenet sántított kicsit, mikor Batman az autót üldözte a Batwing-gel, de az is csak a kevert animáció miatt...
Creativ3Form
3 | Creativ3Form 2010.07.25. 23:11
Tényleg kicsit zavaró volt. Mondjuk a helikopáteres zuhanósnál beszabehu volt. Azt vagy háromszor visszatekertem.:-D
4 | Kóczy 2010.07.31. 00:45
Tegnap néztem meg. Nekem is nagyon tetszett. Azon én is csodálkoztam, hogy sem Kevin Conroy, sem Mark Hamill nem szerepelt ezúttal.
5 | Skizo 2010.07.31. 20:16
Szerintem kicsit sántítva indúlt az egész. Arra gondolok amikor az elején van az a gigabrutálatomJokerrobbantás, aminek következtében szétszakad minden, erre Batman odamegy és kiemeli Robin tetemét a romokból... Na, akkor kicsit felnevettem, hogy ne máááár... találta volna meg Robin elszakadt maszkját mondjuk, csak ez azzal a tangabugyi méretű maszkkal nem lett volna ilyen látványos. De utána igen kellemeset csalódtam a filmben, igen jó a sztori. Én nem követem a DC képregényket, nem tudtam, hogy Jason Toddnak ez lett a sorsa, azt hittem csak simán megmurdelt. Ez képregényben is így volt?
Ákos, az írás szokás szerint hibátlan :)
Gobiakos
6 | Gobiakos 2010.07.31. 21:39
Skizo: Persze, hogy fals kicsit a nyitány, de te is írtad, hogy kevésbé lett volna látványos, ha egy elszakadt köpenydarab miatt kezd el Batman bőgni. Meg persze az sem utolsó szempont, hogy képregényekről és hősökről beszélünk, ezt nem szabad elfeledni. ;-)
A Halál a családban képregényre egyébként nagyon odafigyeltek a készítők. Persze vannak olyan apróságok, hogy nem Szarajevóban halt meg Robin, hanem Boszniában (amúgy ott az anyjával együtt volt bezárva a raktárba), de ettől szinte semmi sem változik a sztori folyamán. Meg Joker ENSZ-es dolgait sem vették bele ebbe a rajzfilmbe, de nem is azon volt igazán a hangsúly, hanem Red Hood-on.

Itt egy kép a képregényből (ez a szám egyébként nekem is megvolt, csak elkeveredett pár éve, mert anya "rendet rakott"): Batman Jason holttesét tartja a kezében

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.