Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Gobiakos blogja

Gobiakos tanárkodik IX.

Gobiakos | 2010.09.25. 14:18 | kategória: Tanárkodás | 4 hozzászólás

Ákos „technika tanár” bácsi – három hét után – úgy érzi, hogy kezd egyre otthonosabban mozogni a pedagógusi pályán; ez jó. A szakma minden perce újabb és újabb kihívásokat rejteget számomra, de éppen ettől szép. Semmi monotonitás nincs benne, minden nap más.
Most – az eddigiektől eltérően – nem egy újabb élménybeszámolóval jelentkezek, hanem szíves engedelmetekkel bevezetlek Benneteket a tanári szófordulatok különleges világába.

A tanár szótárában nem létezik a „nem tudom” kifejezés. Ezt ezer és egy féleképpen lehet áthidalni. Majd meglátjátok… ;-)
Most pedig következzék pár gyöngyszem a Nagy Tanári Szinonimaszótár-ból.


”Ne menj ki az udvarra, mert fúj a szél, meg fogsz fázni.” --- Nem menj ki az udvarra, mert baromira nincs kedvem kimenni utánad ilyen szélben.

”Próbáljátok ki a szerszámokat, de csak óvatosan!” ---> Csak nem állítja bele a saját combjába…

”Légy szíves, ne beszélgess, hanem a feladattal foglalkozz!” ---> CSINÁLJAD MÁÁÁÁR!!!

”Úgy érzem, hogy ez nem képezi szerves részét a tanórának.” ---> Ezt majd otthon anyukád/apukád elmagyarázza neked.

”A hetes legyen szíves, mossa ki a szivacsot!” ---> Nem azért jártam főiskolára/egyetemre, hogy még ezt is én csináljam.

”Üljél rendesen!” ---> Fogalmam sincs, hogy mi a válasz a kérdésedre.


A pár soros mosolykeltő(nek szánt) szösszenet után kicsit komolyabb vizekre eveznék, és kicsit mesélnék a munkámról. Arról a munkáról, amit 16 évesen, szinte még tojáshéjjal a seggemen megálmodtam magamnak. Arról a munkáról, amire 5 évet fordítottam, hogy minden csínját-bínját kitanulhassam neves tanároktól. Arról a munkáról, amit ugyan még csak 3 hete csinálok aktív, éles környezetben, mégis minden porcikám azt súgja, hogy jó lehetek ezen a pályán és helyt fogok állni, nem okozok csalódást sem a kollegáimnak sem pedig magamnak.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy minden rózsaszín a pedagógiában. Nem. Van jó pár fogcsikorgatós pillanat és olyan szituációk, amikre soha az életben nem lehet felkészülni, csak és kizárólag tapasztalat útján lehet őket feldolgozni és a későbbiekben optimálisan lekezelni. De mint azt már fentebb említettem, ez a mindennapok velejárója és tudni kell őket kezelni.

Hogy a továbbiakban hogyan alakul a pályafutásom, még homályos, de azon leszek, hogy minél jobb pedagógus váljék belőlem és méltán nézzenek fel rám és majdan örömmel gondoljanak vissza a tanóráimra a lurkók.

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2010.09.25. 15:08
Hányadikasokat tanítasz? 7-8?

Kezdő tanárként milyen, tanórán kívüli dolgaid vannak? Gondolom az udvaron való felügyelet (egyébként ez hogy megy? kijelölik melyik nap, melyik tanárok mennek ki)? Kell szakköröket tartanod, vagy Rád bízzák, hogy indítasz-e (elvégre technika-tanárok szoktak ilyesmit)?

Persze ha államtitkok, nem kell válaszolni :D
Gobiakos
2 | Gobiakos 2010.09.25. 15:15
5-8. évfolyamban tanítok fiúknak technikát. Addig a lányok számtech-en vannak, azt nyilván nem én tanítom. :-D

Tanórán kívüli dolgok: udvar- illetve folyosóügyeletek (ezek tanév elején kerülnek közösen lefixálásra), a sulihonlaphoz is van egy kis közöm, tanulószobát és napközit is tartok és jövő héttől számtech szakkört is fogok tartani, ha minden igaz. :-)
LordMatteo
3 | LordMatteo 2010.09.25. 15:23
Nálunk anno fiúk technika, lányok szintén, ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy mi 90%ban Age Of Empires 1 LANoztunk, a lányok meg főztek az iskola egyik legkonzervatívabb tanárnőjével. :D (palacsintasütés, rántottakészítés, ilyesmik voltak az osztályzataik, de palacsinta csak akkor lehetett kettesnél jobb, ha feldobva fordították meg).
Pras
4 | Pras 2010.09.25. 16:08
Gratz! Én egyébként marhára bírom az ilyen bejegyzéseid, és arra tekintettel, hogy mindenki szívott/élvezkedett a padok másik oldalán, alighanem komoly érdeklődésre tarthat számot, ha a későbbiekben sűrűbben és bővebben beszámolsz a tanáréletről. :)

Még annyit:
"”A hetes legyen szíves, mossa ki a szivacsot!” ---> Nem azért jártam főiskolára/egyetemre, hogy még ezt is én csináljam."
Azért én egyetemen is sűrűn látok olyant, hogy a tisztességben megőszült (és 500 hallgatójától az óra eleji felállást megkövetelő) professzor óra és átszellemült magyarázat közben öltönyben mossa a terjedelmes rongyot, és törli a fával a táblát. :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.