Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

goodboy007 blogja

ZTE Blade, a kínai csoda

goodboy007 | 2011.06.08. 17:07 | kategória: hardverteszt | 10 hozzászólás

Előzmények, a beszerzési fázis

2010. augusztusában új telefont, név szerint a Samsung Omnia II GT-i8000 (a továbbiakban O2) boldog tulajdonosa lettem. Eleinte nagy volt a boldogság, a gyönyörű kijelző és kamera, a fülhallgatóból kitóduló, csodaszépen szóló zene és lévén az volt az első érintőképernyős ÉS OKOS telefonom, az újdonság ereje elég voltak, hogy fülig érő szájjal nyomkodjam napokig.
Aztán, ahogy elmúlt az újdonság varázsa, kezdtek feltűnni a nem is olyan apró problémák, a lassú és furcsán működő böngésző, a 800MHz-es processzor ellenére szaggató menük, a multitouch hiánya és legfőképp magának az operációs rendszernek, a Windows Mobile 6.5-nek a hiányosságai, hogy szinte vadászni kellett az interneten az alkalmazások után sokszor kevés sikerrel.
Nővérem élettársa szinte havonta váltogatja telefonját, mert egyrészt szereti próbálgatni őket, másrészt mindig sikerül kifognia valamelyik ismerőse révén, hogy azonos tudású vagy jobb telefonra cserélje készülékét.
Ennek folyományaként januárban jutott a jelenleg általam használt ZTE Blade-hez. Mivel engem is érdekelnek a technika víványai, érdeklődéssel szoktam megvizslatni szerzeményeit, nem volt ez másképp akkoriban sem, bár ekkor még csak abból fakadt kíváncsiságom, hogy milyen lehet egy Androidos rendszerrel felvértezett telefon.
Aztán történt, hogy ettől függetlenül, március végén, eladási szándékkal meghirdettem telefonomat, azonban érdeklődő nem igen érkezett rá. Április közepén, mikor nővéreméknél töltöttem pár napot, barátja jobban megnézegette az én okostelefonomat és említette, hogy szívesen kipróbálná, Windows Mobile-os telefonja még úgysem volt. A kamerája finoman fogalmazva sem túl színvonalas képeket csinál a Blade-nek (erről majd később), úgyhogy eleinte hezitáltam, de végül belementem a cserébe, úgy gondoltam, hogy mivel elég népszerű telefon, ráadásul a piaci értéke kisebb, mint az O2-nek, akkor is könnyebben túl tudok adni rajta, ha nem nyeri el a tetszésemet.


Az első benyomások

Ami pár perc után kiderül, hogy az Android gyorsabb, méghozzá nem is kicsivel a Windows Mobile-nál. A 2.1-es, a köznyelvben Eclairként ismert verzióban még volt némi lassulás tapasztalható a programmenüben, de a jelenleg általam is használt 2.2-es Froyo változatban ez már szinte teljesen folyamatos, a legújabb 2.3.4-esben pedig teljesen folyamatos a fel-le görgetés.
A másik változás, ami rögtön szembetűnik, az a hihetetlen szabadságérzet, amit az Android nyújt. Mindent oda pakolunk a kezdőképernyőn, ahová akarunk, bármelyik programról kirakhatunk ikont és ez még csak a kezdet. Számtalan alkalmazás segítségével szabhatjuk testre nemcsak az „asztalt”, de az alsó és felső menüsort is. Én személy szerint a LauncherPro-t ajánlom, millió skin tölthető le hozzá, de az alapértelmezett lehetőségekkel is biztosan elégedettek lehetünk.
Hab a tortán, hogy kismillió élő háttérképet is beállíthatunk (a marketen mindenféle van), ami nagyon látványos, de cserébe mily meglepő, az amúgy sem túl izmos akkumulátor is jobban fogy.


A külsőségek minden irányból

Kívülről egyébként teljesen rendben van a készülék, a 3,5”-es kapacitív TFT-kijelző felett egy ZTE felirat díszeleg szolidan, alatta pedig az Androidos készülékek 99%-ára jellemző home, menü és vissza gombok kaptak helyet. Ezek szerintem kicsit nehezen benyomhatók, bár ezt mára már megszoktam, 1-2mm-el szélesebbre tervezhették volna őket a dizájnerek. A hátlapon felül a 3,2 megapixeles kamera, alul pedig szintén egy ZTE felirat díszeleg. No meg az ujjlenyomataink, bár azért piros pontot érdemelnek a tervezők, hogy utóbbiak szinte épphogy meglátszanak és akkor is nagyon könnyen letörölhetők. Oldalt ezüst színű, fémes hatású, valójában azonban műanyag csíkok húzódnak meg szolidan. Bal oldalra a micro-USB, jobb oldalt a hangerőszabályozógombok és a hangszóró, felülre pedig a 3,5-es jack-csatlakozó került. Fényképezőgomb tehát ezúttal nincs, bár nincs is miért, a kamera vacak képeket csinált, nem ezért fogja szeretni a vásárló a telefont. Nappal, nagyobb dolgok fotózására még elmegy, de szöveg vagy éjszakai kép fotózására alkalmatlan.
Ami picit fura volt, hogy nincs külön fizikai hívásfelvevő,- és letevő gomb sem, amit én előnyben részesítettem az O2-n a kijelzőn megjelenőkhöz képest. Negatívumnak viszont nem nevezném, ma már nekem sem hiányoznak és már tavaly is ritkaságszámba mentek ezzel az ezzel a két gombbal is felvértezett okostelefonok.
Az összeszerelés minősége amúgy jó, nem recseg sehol és a szét,- és összeszerelés is gyorsan megy, ami jó pont lehet azoknak, akik gyakran cserélnek memóriakártyát (a művelethez nem szükséges kikapcsolni a készüléket).
A kijelzőre visszatérve, a rengeteget reklámozott Samsung-féle AMOLED-hez képest itt „csak” sima TFT-t kapunk, ami viszont meglepetésre Vagy mégsem ? az előbbivel szemben is simán megállja a helyét. A színek szép teltek, oldalirányból nézve is olvasható marad minden, szóval nem minden a marketing, jó lesz nekünk ez is. Az O2 3,7”-eséhez képest itt 3,5”-es kijelzőt kapunk a pénzünkért, amit maximum fél percig fogunk sajnálni, utána már nem hiszem, hogy fel fog tűnni, főleg annak, aki nem nagyobb kijelzőről vált a pengére a felbontás ugyanis 480x800, ami ezelőtt a csúcskategória kiváltsága volt. Cserébe kapacitív technológiájú és támogatja a multitouchot, ami ebben az árkategóriában ritkaságszámba megy, olyannyira, hogy tudtommal máig nem létezik másik olyan készülék, ami értelmezni a tudná a több ujjal történő kezelést.


A népszerűség gyönyörködtet

Talán ezért is vált napjaink egyik legnépszerűbb középkategóriás okostelefonjává. Mindhárom szolgáltató színeiben megvásárolható, kártyás csomagban 40000Ft, előfizetéses kiszerelésben pedig 25000Ft körül a magunkénak tudhatjuk (halkan jegyzem meg, hogy kéz alól lehet venni 33000-34000Ft környékén is újat, illetve 30000Ft-ért használtat is).
Ennyiért pedig, aki Androidos telefont szeretne, keresve sem találhat jobb vételt.
Az olcsóbb telefonok mind alacsonyabb felbontású, multitouch-t nem támogató kijelzővel felszerelt készülékek, a GPS is hiányzik belőlük. Tudásához mérhető ellenfelei inkább a 70000Ft-os kategóriába tartoznak (pl.: Samsung Galaxy Ace S5830), ami nem kis teljesítmény.
Rendelkezik viszont egy hatalmas előnnyel a zárójelben említett típushoz képest.
Olcsóságához képesti hatalmas tudása miatt hatalmas felhasználói bázisa alakult ki Magyarországon is, így biztosítva van a folyamatos szoftveres támogatás a hozzáértők oldaláról. A hozzáértőkhöz sajnos nem tartozik hozzá azonban a három nagy szolgáltató. Szorgos kezek által már januártól elérhető a 2.2-es Android a készülékre, a szolgáltatók ellenben csak mostanában tették elérhetővé a hivatalos frissítést, pedig már a 2.3-as verzió is létezik nem hivatalos változatban egy ideje.
Aggodalomra semmi ok, szorgos kezek megcsinálják azt, amit másoknak kéne. A svédek által fejlesztett, 2.3-as alapokon nyugvó Cyanogenmod-ból például szinte naponta érkezik új változat, magyar részről pedig Kelzsoca készít profi módon ROM-okat.
A Cyanogenmod áprilisi kiadása nálam fagyogatott, de manapság már azok alapján, amit olvastam, tökéletesen működik. Utána a Kelzsoca-féle 2.2-es ROM-mal kötöttem barátságot, ami profi munka, egy fagyással vagy egyéb hibával sem találkoztam azóta.
ROM-ot frissíteni egyébként nagyon egyszerű művelet, rengeteg, akár magyar leírás létezik, amely részletesen leírja, hogy mit kell csinálni, ha véghez akarjuk vinni. DE VIGYÁZAT! Jó szolgáltatói szokáshoz híven ezzel ugrik a garancia….legalábbis egy időre. Ha garanciáztatásra szorulna készülékünk, van arra is módszer, hogy visszaállítsuk a gyári szoftvert.
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a felhasználók által készített ROM-ok alapból root-jogot adnak a tulajdonosnak, ami lehetővé teszi olyan programok futtatását, ami a szolgáltatói szoftverekkel alapesetben nem lehetséges (persze utólag is lehet rootolni, ha kell).
Ennek megértéséhez léteznek nagyon jó leírások a neten, én ezt ajánlom annak, akit bővebben érdekel:
Android - Mire jó a rootolás?


Kell ez nekem ?

Tegyük fel, hogy nem érdekel a különböző felhasználói ROM-ok nyújtotta optimalizáció és naprakészség, egyszerűen csak egy használható telefont szeretnénk jó szoftverellátottsággal. Akinek ilyen céljai vannak, az valószínű az iPhone-ok és az Androidos telefonok környékén nézelődik, mivel más operációs rendszer esetén nem hinném, hogy lehetne gazdag szoftverellátottságról beszélni.
Az iPhone pedig nem túl olcsó mulattság, hiába testesíti meg sokak szemében „Az amerikai álmot”, korábban pedig taglaltam, hogy mi a helyzet Android fronton. A „mindent tudó” okostelefonok (pl.: Motorola Defy, Samsung Galaxy S, HTC HD2) 70000-90000Ft környékén tanyáznak, ami nem nevezhető népkategóriának.
A Market révén viszont a Blade is egy kis mindenes lehet, ha szeretnénk. Millió alkalmazással szabhatjuk nekünk tetszőre a kezelőfelületet vagy tehetünk rá játékokat az unalmas utazások előadások, munkahelyen eltöltött órák elütésére.


A feketeleves

Természetesen a tökéletes telefon nem létezik Dehogynem! Samsung Galaxy S II a becsületes neve :), úgyhogy negatívumokról is említést kell tennem a Blade esetében is. Bár ennyi pénzért nem várhat többet az ember, a kamera akkoris tragédia. Bár a többséget ez valószínű nem érinti/nem érdekli, legalább egy villanó jól esett volna, hogy ha nem is túl jó minőségű, de legalább létező éjszakai partyfotók készítésére is alkalmas legyen. Ez a lehetőség így meg sincs, már lámpafény mellett, egy sötétebb szobában is nézhetetlenek az ott lekapott jelenetek.
Mivel a kütyüben 600MHz-es processzor dolgozik, néhány erőforrásigényesebb játék képes szaggatni, bár ez nem túl jellemző, ezenkívül egyetlen esetben érzékelhető a kraft hiánya, ha rengeteg fájlt/almappát tartalmazó mappában böngészünk, pár másodpercnyi szaggatás tapasztalható belépés után, amint betöltődött a tartalom, már minden folyamatos.
Nagyobb problémának tartom, hogy a mai „trendet” követve nem túl izmos akkumulátor került a hátlap alá, az 1250mA nagyon kevés, még nekem is, pedig nem használok mobilnetet és folyamatosan lövöm ki a nem használt appokat.
Folyamatos netezéssel, játékkal, frissülő időjáráswidgettel egy napos használat garantált, nálam 3-4 napot elmegy, ha zenét is hallgatok, akkor kettőt. Hosszabb és ismeretlen terepen átvezető útra tehát érdemes autós töltőt beszerezni hozzá, különben GPS-használattal együtt gyanítom, hogy pár óra alatt lemerül és kellemetlen meglepetés érheti a térkép nélküli sofőrt. Bár ez már valószínűleg a „nagyoknál” is így van, ez jelenleg talán a mobilüzletág legnagyobb rákfenéje, hogy aktív használattal és a rohamtempóban terjedő mobilnettel együtt 1-2 napot bírnak az okostelefonok. Az O2 mindenesetre jobban bírta a maga 1550mA-ével.
Viszont a pótakkumulátor a T-Mobilenál is kemény 3000Ft, úgyhogy itt legalább anélkül bespájzolhatunk belőle, hogy tízezreket kéne ráköltenünk.
Számomra a legfájóbb pont a zenelejátszási képességeket érinti, a telefon ugyanis rettentő halk fülhallgatóval használva. Oké, hogy a gyári füles ipari hulladék, de másikat használva ugyan jobb lesz a hangzás, a hangerőt nem tolhatjuk az egekbe. Meg lehet szokni, de különösen halkabb számoknál zavaró és az O2 brutálisan tiszta hangzása és dübörgő mélyei után csalódás. Lehet kapni ugyan különféle eszközöket, amik javítanak a hangerőn, ez valószínűleg némi torzulással jár, valami olyasmi lehet, mint a mostanában sokat reklámozott fullHD-ra való felkonvertálás.


Végszó, ítélet

Egyéb hibát nem tudtam felfedezni, aki le tud mondani a telefonnal való minőségi fényképezés igényéről, tehát tükörben pózolni szeretők kerüljék de amúgy felsőkategóriás készülék után áhítozik, anyagi lehetőségei azonban korlátozottak, az remek társra lelhet a ZTE Blade személyében.
Hamarosan pedig érkezik az utód a ZTE Skate formájában, erősebb processzorral és jobb, villanóval ellátott kamerával, ha kedvező áron kínálják, elkezdhet félni a Samsung/Nokia/HTC trió, mert a kínaiak úgy látszik tudnak, ha akarnak és ha akarnak, annak az utóbbi hármas láthatja kárát.
Mi viszont csak jól járhatunk, ha újabb piaci szereplő kerül a mókuskerékbe, a gyártóknak muszáj lesz teletömni mindenféle jóval, amit kínálnak, mert a 23. Nokia replikát már nem fogják annyian megvenni, ha ugyanannyiért jobbat is lehet venni.

Végezetül adnék pár hasznos linket azoknak, akiknek megtetszett az írásom alapján a készülék és vásárlásra vagy tanácsra van szükségük:

CyanogenMod ROM-ok
ZTE Blade portál (hivatalos rajongói honlap)
A „hivatalos” fórum

Pozitívumok:
-Kapacitív, multitouch kijelző
-Android operációs rendszer
-Ebből következően nagyfokú testreszabhatóság és gyorsaság
-Nagy felhasználói bázis, akik naprakészen tartják a rendszert
-Az egyik legjobb ár/érték arány a piacon


Negatívumok:
-Nem túl izmos akkumulátor
-Gyenge kamera
-Halk működés füllhallgatóval

Értékelés: VEDD MEG
Megjegyzés:
A jövőben még várhatók tőlem telefonról, harverről vagy játékról szóló leírások, ahol nem százalékos értékelést alkalmazok, hanem megjegyzem, hogy szerintem érdemes-e pénzt áldozni az adott termékre. A következő jelöléseket fogom alkalmazni:KERÜLD EL - Ha meglátod semmisítsd meg, ha ez nem lehetséges, fuss minél messzebbre. A sátán masinái ezek.

RÓKABŐR – Láttunk már ilyet. Minimális újdonsággal, ellenben aránytalan többletkiadással jár, esetleg rossz a megvalósítás (8800GTS G92 ala 9800GTX/9800GTX+ ala GTS250)

ÁTLAGOS – Már tetten érhető az újító szándék, a hasznosságra, használhatóságra való törekvés, de valami hiányzik a megváltáshoz

AJÁNLOTT VÉTEL – Vannak hiányosságai, de megéri a pénzét. Apró bakik rontják az összképet, amikért szidod a felelősök felmenőit.

VEDD MEG – Kategóriájában a legjobbak között van, hibáit nagyítóval kell keresgélni vagy eltörpülnek pozitívumai mellett. Ha meg van rá a keret, nem kell tovább keresgélned.

Utolsó módosítás: 2011.06.08. 18:17

Hozzászólások

Indigo
1 | Indigo 2011.06.08. 17:45

"tudtommal máig nem létezik másik olyan készülék, ami értelmezni a tudná a több ujjal történő kezelést"

Ezt rosszul tudod. :P

"Az egyik legjobb ár/érték arány a piacon"

Szerintem A legjobb! :P

Egyik legfájóbb dolog a készülékkel kapcsolatban számomra is a gyenge akksi, egy olcsó pótakkut én is be fogok szerezni. Másik negatív pont, hogy netezés közben ha kis időre le kell raknom a telót, és készenléti állapotba kapcsol, akkor legtöbbször "eldobja" a wifi-t. Nem nagy probléma újar csatlakozni, csak néha kicsit idegesítő. (Nem tudom, hogy ez javítva lett-e későbbi ROM változatokban. Nekem még a 2.1-es android van rajta, még nem volt kedvem pöcsölni vele, hiszen így is tökéletesen használható.)

Egyébként jó írás, grat!
2 | goodboy007 2011.06.08. 18:13
"Cserébe kapacitív technológiájú és támogatja a multitouchot, ami ebben az árkategóriában ritkaságszámba megy, olyannyira, hogy tudtommal máig nem létezik másik olyan készülék, ami értelmezni a tudná a több ujjal történő kezelést."

Sejtettem amúgy, hogy valaki bele fog kötni :D. Már ha valaki végigolvassa egyáltalán :D.


A hibáról, amit írtál, már hallottam, tudtommal az újabb ROM-okban ez már javítva van.
Indigo
3 | Indigo 2011.06.08. 19:22
Ha sejtetted, hogy bele fognak kötni, akkor legközelebb fogalmazz egyértelműbben ;)
red5
4 | red5 2011.06.09. 17:53
Nagyon jó, élvezetes teszt lett, minden részével egyetértek. Nekem is ilyen telefonom van és egyáltalán nem bántam meg, hogy mellette döntöttem.

Indigo: Én is a cikkben említett kelzsoca féle 2.2-es romot használom és abban nincs az általad említett wi-fi eldobálás. Ellenben még a telefon megjelenésekor olvastam én is, hogy többeknél előfordult. Emlékeim szerint a gyári 2.1-es romhoz is létezik valami marketről letölthető wi-fi fix alkalmazás. Keress rá a teszt végén található "hivatalos" fórumon.
red5
5 | red5 2011.06.09. 17:56
Esetleg annyi még kimaradt, hogy kezdetben nem 512 Mb rammal árulták, hanem 256 Mb-al, de ez csak szoftveresen van tiltva és a megfelelő patch ferakása után ezekből a készülékekből is 512-es lesz.
6 | sipec 2011.06.09. 18:20
na, elolvastam a bejegyzesed, aztan elmentem mobilarenara is, mert elegge ugy nez ki, beruhazok egy ilyenre.
a kamerat leszarom, van fenykepezom 2is, a fulhallgatos zeneles sem erdekel, van ipodom.
videolejatszasnal viszont azt irtak, h a HD videoktol a gep meghal. ez igaz? de 480p videok rendesen mennek rajta?
7 | Somnus 2011.06.11. 11:58
Sok helyen van kiírva valóban, hogy multitouchos a készülék, de valójában csak double touchos. De ez is bőven elég! :)
Ha nem hiszitek, olvassatok gyári adatokat, vagy ha annak sem hisztek Marketből szedjétek le például a Multitouch Test nevű programot. :)
Én is boldog tulajdonosa vagyok egy példánynak, Kelzsoca féle Two-Face van jelenleg rajta, hibátlanul működik.
8 | goodboy007 2011.06.12. 14:14
sipec: Videót nem szoktam nézni rajta, de a kedvedért majd lecsekkolom.


Somnus: Az egyszerre két érintési pontot érzékelő kijelzőt is multitouchosnak szokták hívni, mivel a kettő is már több, mint egy :D.
Dark Archon
9 | Dark Archon 2011.06.14. 10:37
Én is nézegettem ezt, de elriasztott a kijelző pixelhiba, ill. a képernyőmérethez képest gyenge hardver. Inkább biztosra mentem egy SE X8 személyében. Bár Kínában készült az is, de mégiscsak SE, így nevéhez hűen a zenelejátszás minősége igen jó.
10 | goodboy007 2011.06.14. 14:39
A pixelhiba a megjelenés utáni pár hétben volt jellemző, most már nincs ilyen gond.

X8-a is volt rokonomnak és meglepően gyors a 256MB RAM ellenére (bár a felbontás ismeretében ez mégse olyan meglepő), de a kijelzője nekem már nagyon pici egy okostelefonhoz képest.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.