Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Jason13th blogja

Brian Azzarello: Joker

Jason13th | 2009.07.28. 19:15 | kategória: Képregény | 2 hozzászólás

Kedves Batman rajongó társaim! Nem olyan régen Budapest egyetlen képregény boltjában töltve időmet társalogtam az eladóval és egy kínos néma percben mikor körülnéztem megakadt szemem egy érdekes képregényen!

Nem volt egy szokványos darab majdhogynem könyvnek tűnt először! Mutatóujjamat gerince tetejére helyezvén kicsúsztattam a könyvespolcról Frank Miller és Sale & Loeb féle fantasztikumok közül és mikor megláttam borítóját egy förtelmes vigyor tárult elém mely mellé egyszerűen csak annyi volt firkantva, hogy Joker!

Végigsimítva kezemet a könyv borítóján éreztem a dombornyomást a vigyor alatt és akarva akaratlanul leszedtem a könyv borítóját persze finoman és azonnal megpillantottam Jokert, az igazit, aki mindenki szívébe belopta magát Heath Ledgernek hála! Ekkor szerettem bele ebbe a műbe mely kiderült később, hogy nem is könyv, hanem képregény!

Brian Azzarello egy olyan fantasztikus képregényt alkotott, amely belátást nyer egy alternatív folytatásba a sötét lovag után! Persze megjegyzem, mind ez nem létezne a zseniális és talán korunk Hitchcockja nélkül, Christopher Nolan valamint Jonathan Nolan nélkül, akik létrehozták az egész valós Gotham cityt mely szinte olyan mintha bármelyik város lenne és nem egy bugyuta mese!

Ami rögtön szembetűnik a halandó képregény olvasónak, hogy ez egy olyan képregény végre valahára és ezért is egyedül álló különlegesség, mert Joker, Batman egyik főellensége viszont itt nincs Batman szinte az egész történetben, nem róla szól, hanem az alvilágról és hogy ott mennyire megváltoztak a dolgok, hiszen nincsenek olaszok, oroszok, valós gengszterek, hanem a maffiát flepnisek alkotják!

Batman ellenségei olyan színben tűnnek végre fel, amelyek felhagynak az eddig alkotott meseszerű, mutációs, sci-fis, bugyutaságokkal és végre mindenki olyan lehet, amilyennek lennie kellene a valós életben! Ezalatt azt értem, hogy például Killer Croc szinte minden képregényben, játékban, rajzfilmben és filmben egy mutáns, akinek tulajdonképpen több köze van a krokodilhoz, mint az emberhez! Vagy például ami számomra még nagyon szemet szúró dolog az Mr. Freeze!

Mr. Freeze létrejötte egy hibernációs balesetnek köszönhető, ami annyit jelentett, hogy lehült -20-30°C -ra és innentől kezdve nem bírja a meleget... Hát inkább megfázott volna és forró teát kellett volna, innia akkor talán legyűri a náthát! Valamint fény és gyémántok segítségével hűti le a várost! Ami mondjuk azért vicces, mert valóságban nem hűlne le a város, hanem maximum szivárvány fényekben úszna és mindenki énekelhetne Beatles-t (LSD).

De térjünk vissza a képregényhez!

Brian Azzarellonak köszönhetően végre lemoshatjuk a csipánkat az álomvilágból felkelvén és láthatjuk milyenek is valójában Batman ellenségei!

Kezdeném rögtön Killer Croc-kal aki szinte a legtöbb reformálást szenvedte el! Joker szabadulása után Arkhamból egy kis kitérő után rögtön Croc barátjához vette az irányt! Croc egy elég veszedelmes figura, de ez szerintem nem újdonság senki számára sem! Viszont ami lényeg, hogy KC elveszítette krokodil fogait, vörös szemeit és az evolúció során inkább egy hatalmas, kigyúrt pikkelysömörös négerre kezdett el hasonlítani, mint egy két lábon járó gyíkra! Furcsa szokásai itt is megvannak, nyers húst eszik, és egy hentesboltban van törzshelye és különös kegyetlenséggel intézi el ellenségeit!

Riddler a következő egyén, aki szinte teljesen megváltozott! Elhagyta, sajnálatomra, fantasztikus keménykalapját és kérdőjel alakú sétapálcáját melynek segítségével különböző elektronikai eszközök irányítását átvette. Átváltozott egy elég magányos, komor, szemüveges, hagyományos kalapos, kérdőjelekkel tetovált sánta Heckerré, aki kénytelen a járáshoz mankót használni! Történetesen a mankó kérdőjel alakú!

Képzeljünk el egy alacsony, köpcös könyvelőt nagy pocakkal és hitleri stílusú hajjal, monoklival! Pingvin elnyerte végre azt a küllemet, amelyet mindig is megérdemelt volna! Képzeljünk el egy kis kövér gyereket tele gátlásokkal nulla anyagi háttérrel, árván, egyedül a világban kinek életét leginkább kortársai teszik tönkre és ráragasztják a pingvin nevet! (Hasonló a sorsa Madárijesztőével de Scarecrow nem szerepel sajnos ebben a képregényben)!

Legvégül Joker. Tulajdonképpen róla szól az egész történet! Pszichopata, múlt nélküli vezető visszatér a nagy aláztatás után és próbálja visszahódítani a várost magának persze sikertelenül, mert végén jön az igazságosztó árnyék és véget vet vigyori barátunk próbálkozásainak! Viszont ebben a képregényben szemtanúi lehetünk néhány komolyabb joker gyilkosságnak, ami a TDK-ból kimaradt! Szembesülünk az igazi szörnyeteggel, aki elevenen megnyúzza az árulókat és idegen öregeket kínoz meg lakásukban!

Véleményem szerint az egész 70 éves Batman kultusz leginkább ennek köszönheti sikerét, hogy szinte minden ellenség egyenrangú félként szerepel a történetekben! Rendelkeznek múlttal és élettel, mint a főhős nem úgy, mint más képregényeknél ahol az ellenségek jönnek, aztán mennek, is mint Gyors János…

Hozzászólások

1 | Sara2x01 2009.08.27. 17:21
Szia! kb. mennyibe kerül ez a képregény?
2 | Jason13th 2009.12.10. 20:14
5000Ft kb

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.