Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

kopé blogja

Világtalanul a világban

kopé | 2009.03.24. 18:21 | kategória: Nagyvilág | 9 hozzászólás

Képzelj el egy világot …egy világot színek nélkül …egy világot képek nélkül …egy világot szépség nélkül.
És bár tudod, de most gondolj bele, hogy rengeteg ember egy életet él így le, és közülük sokan azt sem tudják, hogy miről maradnak le.
Neked viszont most van lehetőséged, hogy végre igazán megbecsülhesd azt, amit természetesnek, az élet alapvető velejárójának gondolsz, és úgy érzed, ez neked kijár, mindössze azért mert te élsz. Most van lehetőséged megtapasztalni a másik oldalt, lehetőséged van arra, amire nekik talán soha sem lesz. Ha csak egy fél óráig is, de élni mások világát. Alkalmad nyílik rá, hogy megtudd, milyen az elképzelhetetlen.

Milyen igazán elveszettnek érezni magad úgy, hogy közben emberekkel vagy körülvéve. Milyen kétségbeesettnek lenni a legszokványosabb környezetben, ahol a mindennapjaidat töltöd, semmi újat nem fogsz tapasztalni, mégis, talán érdekesnek találod, de az is lehet, hogy rettegni fogsz.

Ha még nem tudod, olvasd ezt végig. Megpróbálom leírni neked, holott tudom:
A lehetetlent készülök megfogalmazni:


Az egyik percben még egy kiállítás előterében lépkedsz, olvasgatsz, braille írógéppel próbálkozol írni 1-2 mondatot. Majd egyszer csak átsétálsz az ajtón és a teljes ismeretlenségbe csöppensz.

Hirtelen minden elsötétül. Elveszted mindened. Elveszted az önbizalmad, elveszted a kíváncsiságod, elveszted a felfedezés vágyát. És már csak a bizonytalanság gyötör. Szinte félsz. De nem, ekkor még nem tudod mi az a sötétség. Hatalmas segítséged van, hiszen körülötted van ott valaki, akivel mentél, egymásnak támasztékot adhattok, és van egy fal amit ha követsz, tudod, hogy biztonságban maradsz.
De ez sem sok. Mindjárt rájössz, hogy miért.
Elkezdesz lépkedni, rájössz, hogy a lábad működik a szemed nélkül is, aztán hirtelen egyszer csak! Egy akadály! De hiszen nem is láttad! Hogy lehet ott valami, amire néztél, de mégsem láttad? Elképesztő, számítottál rá, mégis meglep, elképeszt. Magabiztosságod és önbizalmad utolsó cseppjei is szertefoszlanak, rájössz, hogy sebezhető vagy…

És már csak bolyongsz, mész amerre a biztonságosnak tűnő hangokat hallod, és csak remélsz, hogy nem kerül újabb akadály a lábad elé. Csak csinálod amit mondanak, keresd a fal mentén a tárgyakat, és a kisördög a fejedben nem alszik, van egy érzésed, mintha mindenki téged figyelne, és a kétségbeesés újabb szintjére zuhansz, már csak csodálkozol, visz a lábad és az ösztön. Majd jön a teljesen váratlan dolog, amire kint még számítottál, de egy perccel ezelőttre teljesen elfelejtetted, hogy ez létrejöhet. Rátalálsz valamire, ami ismerős. Nem látod, csak a képet a fejedben, egy emléket. Legyen az egy balta, egy zöldség, vagy éppen egy villa. És képzeld el ha csak ott lenne, és amit a kezeddel érzel annyi. Ha nem lenne a fejedben a kép, amihez kötheted.

Jól mondod, ilyen nincs. Elképzelhetetlen számodra, hogy egy ismert tárgyhoz ne tudj egy képet kötni. Legalább valamit amit a képzeleted szül. És ne próbáld meg elképzelni, mert nem lehet, csak hidd el, hogy vannak emberek, akik e nélkül élnek, akik nem tudják, hogy mi az a kép, sosem láttak még olyat, kimaradtak mind abból ami neked az életed túlnyomó részét képezi, a képzeletet és a képi emléket. Nem tudják elképzelni a dolgokat, mert nem tudják mi az a kép.

És most gondolj bele, hogy mennyire vagy te szerencsés, fellélegzel, hogy mindjárt kijutsz innen, és újra visszakapod a világot, a te biztonságos világodat. De vannak sokan, akik soha nem fogják ezt visszakapni, nekik ez az élet, ez a borzongással telt bizonytalanság, de bennük nincs az a kíváncsiság, amit éppen az elmúlt háromnegyed órában éreztél, csak mert tudtad, hogy mindjárt vége. Aztán leülsz. Megpróbálsz megnyugodni. Még midig a sötétben vagy. Hangokat hallasz először felfogod őket, aztán kiderül számodra, hogy… olyan emberek hangja akik tényleg ebben élnek.

Kérdésekkel bombáznád őket, ha meg tudnál fogalmazni párat. Eltelik egy perc és képessé válsz beszélgetni velük, hallgatod őket, rájössz, hogy ők tényleg emberek. A beszélgetést soha nem fogod elfelejteni. Azt hitted, a túrán megtudtad, milyen az ő életük, de a beszélgetés, a hihetetlen mondatok, az elképzelhetetlen világuk ráébreszt, hogy nem, pedig csak hallottál róla, és egy icipici parányi szeletét tapasztaltad, de mégis: semmi közöd nincs hozzá. Soha nem fogod megtudni milyen nekik. Majd rá kell jönnöd, hogy milyen erősek, hiszen a mindennapjukat teszi ki az, amiből te csak egy rettegésnyi pillanatot kaptál, és majd’ beszartál tőle.

És ha kijöttél, meglátod a fákat, az eget, a felhőket, az embereket, a bokrokat az állatokat…
…értékeld át mit jelent neked a látásod.


Nem, ez nem egy rossz mese volt. Kíváncsi lettél? Menj el és éld át…

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2009.03.24. 20:18
Nagyszerű bejegyzés, szerintem tökéletesen összefoglaltad az élményt, most már engem is érdekel a dolog.
2 | kopé 2009.03.24. 20:33
Örülök ha felkeltette az érdeklődésed, hétfői napokon egy ezres ab elépő mindössze, és az élmény sztem semmivel sem hasonlítható össze.
3 | vadmaccs 2009.03.24. 20:36
Nem lehetett könnyű mindazt, amit éreztél szavakba önteni, de nagyszerűen sikerült. Már hónapok óta el szeretnék menni megnézni ezt a kiállítást, csak legyen valaki, aki mellém szegődik. Nem szeretném egyedül átélni mindezt. Viszont adtál egy újabb löketet, hogy ne hagyjam ki az élményt. Köszönöm!
4 | Drake94 2009.03.24. 20:46
Egyetértek powerhouseall,kiválóan sikerült leírnod.De arra,hogy eljutok erre a kiállitásra,sajnos kevés az esély:(.
LordMatteo
5 | LordMatteo 2009.03.24. 21:53
Barthezz is írt róla egy rövidkét, így kétszeresen kedvem lenne elmenni rá, lenne is a környékről kivel, de ez nekem kicsit cashfüggő sajna, mert vonat oda-vissza, meg minden...De egyszer elmegyek!
6 | elmariachi 2009.03.24. 22:05
huhuu én szombaton megyek az osztályommal. már nagyon várom
Barthezz
7 | Barthezz 2009.03.24. 23:50
Igen jó írás és egyben kedvcsináló lett! ^^ Ahogy LM említette, nemrég én is voltam és írtam róla egy szösszenetet a Helyzet Extra topicba, de sajnos hamar elveszett a süllyesztőben a hozzászólás. Becopyznám tehát ide, itt jobb helye lesz és talán többen is elolvassák:-) :

09.02.19. 20:19 #1076
Barthezz

Ma egyik haverommal megnéztük a Láthatatlan Kiállítást. Ennek lényege, hogy megpróbálják közelebb hozni a látogatóhoz a vakok életmódját, hogy átérezhessük mi is, milyen nehézségen esnek nap mint nap át, s ezáltal a társadalmi segítőkészség is növekedjen irántuk (állítólag a kiállítást már 50 ezren meglátogatták, s valóban pozitív irányba mozdult el a vakok társadalmi segítése).

A kiállítás 2 részből áll: Először egy vakvezető végigvezeti a látogatókat jónéhány teljesen elsötétített termen: többek között erdő, forgalmas utca és egy berendezett lakás is megtalálható az út során, majd a végén egy bárba is betérünk, ahol ki lehet próbálni, hogyan tudunk vakon rendelni és fizetni. A személyzet teljes mértékben vak emberekből áll, akik már tökéletesen tudnak tájékozódni közöttünk. Többet tehát a spoilerek miatt nem írok, mindenesetre sokkalta, de sokkalta nehezebb a hétköznapi dolgokat így megcsinálni, valamint egymással kommunikálni, mint azt egy látó ember gondolná. El lehet beszélgetni a vak személyzettel is, s lehet tőlük kérdezni bármit az életmódjukkal, nehézségeikkel és azok leküzdési módjaival kapcsolatban.

A kiállítás második részében pedig vakok által használt eszközöket mutatnak be, pl. hogyan lehet vakon kártyázni, vagy sakkozni, hogyan lehet felolvasó számítógépek segítségével Word-ben levelet írni és megformázni, e-mailt küldeni, vagy éppen böngészni a neten, de természetesen a Braille írás rejtelmeibe is bebocsátást nyerhetünk.

Van egy új lehetőség is nemrégóta, ez csütörtök esténként a vak vacsora, vagyis egy teljesen sötét étteremben kell rendelni és elfogyasztani a vacsorát. Ezen már nem voltunk, mert sajnos meglehetősen drága felárat kellene fizetni érte (4500 Ft/fő).

A kiállításra amúgy a diák belépő mindössze 1200 Ft, a felnőtt jegy pedig 1450 Ft. Érdemes neten előre foglalni jegyet, a várakozást elkerülendő.

A kiállítás helyszíne a Népligetben található, a volt E-Klub épületében.

További részletes információk a kiállítás honlapján.
Shadowguard
8 | Shadowguard 2009.03.25. 06:02
Anno én is megnéztem. Na ez az, ami miatt minden elismerésem a vakoké, ha én valaha is ilyen helyzetbe kerülnék nem hinném, hogy lenne lelki erőm folytatni az életet...
9 | kopé 2009.03.25. 15:50
Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket, s esetleg meghoztam egyeseknek a kedvét hozzá. :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.