25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Foals – Antidotes

LiT | 2008.03.18. 19:12 | kategória: zene

Foals – Antidotes

Eljött az idő, hogy értékeljem az oxfordi táncos math-rock, dance punk banda debütáló albumát, az Antidotes-t. Az együttesnek majdnem egy éve jelent meg első kislemeze, a "Hummer", majd ezt két további single követte (Mathletics, Balloons) nagy sikerrel. Ahogy azt a híresztelések is sugallták, sem a "Hummer", sem a "Mathletics" nem kapott helyet a 2008-ban megjelenő debütáló albumon, ami eleinte nagy hibának tűnt, viszont meghallgatva a teljes lemezt összeáll a kép. Egyszerűen csak nem illettek a többi dal mellé.

Annak ellenére, hogy egy olyan rajongó számára, aki figyelemmel követte a bandát, ismerősnek hatnak az album dalai, hiszen a régi kedvencek, mint a "The French Open", a "Two Steps Twice" vagy a "Big Big Love" mind felkerültek, azért találhatnak teljesen új számokat is, mint például az "Electric Bloom", a "Heavy Water" vagy a "Tron".

Az album a rajongók egyik kedvencével, a "The French Open" című dallal nyit. A srácok egy kissé lelassították a dalt, a demo verzióhoz és az élő verziókhoz hasonlítva érzékelni lehet a különbséget. Nekem jobban tetszett volna, ha marad egy kicsit pörgősebb, de a következő szám, a "Cassius" máris elfeledteti ezt velünk. A remek tempójú, fülbemászó dallamok garantáltan bennünk maradnak egy ideig. Ezt követően egy nyugodtabb kezdetű dal következik, a "Red Socks Pugie", ami egy afrobeat dobokkal operál, miközben a közepe felé remekül bontakozik ki.

Az "Olympic Airways" egy másik régi kedvenc, hihetetlenül eltér a demo verziótól, persze pozitív irányban. Az "Electric Bloom" azt a stílust követi, amit az előtte levő számok, csak kissé több afrobeattel.

Az album második fele a már jól ismert "Balloons" című dallal folytatódik, amelyet a nagylemez előtt már kiadtak kislemeznek. Ha az ember már eleget hallgatta, kissé megunhatja ezt a dalt, de feltétlenül jobb, mint a demo verziója. Ezután jön az album egyik legütősebb száma, a "Heavy Water", amely szép nyugodt kezdés után egy remek instrumentális részbe csap át, amelyben a dobok játsszák a nagyobb szerepet. Az album egyik legjobb daláról van szó!

A "Two Steps Twice" egyedi gitárhangzásával sokak kedvence lehet, bár sajnálatos, hogy ennyire lelassították a demo verzióhoz képest. Aztán jön az újraformált "Big Big Love", amely véleményem szerint az album „leggyengébb” dala, ha lehet ilyet mondani. Ezt követi egy rövid instrumentális átvezető, a "Like Swimming", majd az album a "Tron" című számmal zárul, amelyben remekül vegyítik a Foals-os elemeket.

Összességében egy nagyszerű albumról van szó, kellemes perceket szerezhet azoknak, akik szeretik ezt a stílust. A ritmus, a remek dobok, a gitárhangzás és a szintetizátor nagyon összeáll, csak azt sajnálom, hogy a "The French Open" és a "Two Steps Twice" nem lett gyorsabb.

8/10

Foals – Antidotes

1. "The French Open" - 9/10
2. "Cassius" – 10/10
3. "Red Socks Pugie" – 10/10
4. "Olympic Airways" – 10/10
5. "Electric Bloom" – 10/10
6. "Balloons" – 10/10
7. "Heavy Water" – 10/10
8. "Two Steps, Twice" – 9/10
9. "Big Big Love (Fig.2)" – 7/10
10. "Like Swimming" – 8/10
11. "Tron" – 9/10

Utolsó módosítás: 2008.03.18. 22:35

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.