Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

LiT blogja

A bakancslista (The Bucket List)

LiT | 2008.03.29. 15:16 | kategória: filmek | 2 hozzászólás

A bakancslista (The Bucket List)

A két Oscar-díjas színész, Morgan Freeman és Jack Nicholson egy filmben szerepel, amely élet és halál kérdését feszegeti.
Carter (Morgan Freeman) egész életében auótszerelő volt, emellett szerető férj, Edward (Jack Nicholson) pedig egy rosszmodorú milliomos, aki egyedül éli mindennapjait. Azonban a két ember sorsa összetalálkozik egy korházi szobában. A társadalmi különbségük ellenére elkezdenek fontos dolgokat megosztani egymással, ahogy múlnak a napok, egyre jobb kapcsolatot alakítanak ki egymással. Aztán jön a megrázó hír számukra: mindkettőjüknél súlyos rákot diagnosztizáltak és néhány hónapot jósolnak nekik.

Ekkor indul be igazán a film, Carter elkezd írni egy listát, hogy halála előtt mit szeretne még kipróbálni, tapasztalni. Azonban ezt egyáltalán nem veszi komolyan, semmi szándéka nincs ezek teljesítésére. Mikor Edward megtalálja a listát, hozzádobja saját ötleteit is és ő halálosan komolyan gondolja, hogy ki kéne próbálni a listára felírt tevékenységeket. Innentől kezdve felszabadultabbá válik a film, hisz a karakterek néhol gyerekes vágyaikat próbálják ki nagy vidámság közepette.
Elkezdik kalandos utazásaikat. Beutazzák Amerikát, sportkocsikkal versenyeznek egy Nascar pályán, ejtőernyőznek, felmásznak az egyiptomi piramisok tetejére, egyszóval mindent kipróbálnak, amit életük során kihagytak.

A bakancslista remek egyensúlyt teremt komédia és dráma között, humorral és szívbemarkoló beszélgetésekkel fűszerezve. Talán ez nem is működött volna ennyire jól, ha nem a két veterán, Freeman valamint Nicholson kapta volna a szerepeket. Mindketten azt teszik, amihez a legjobban értenek, karaktereiket hihetővé teszik játékukkal.
Justin Zackham forgatókönyvéből remek filmet készített Rob Reiner rendező, aki ezúttal a vígjátéki elemek mellé belevitt egy kis drámát is.

Talán egy kicsit mintha elsietett lenne a film, az egyik pillanatban még Afrikában vagyunk, a másikban már Indiában és a jelenetek is egy kicsit rövidre sikerültek, amelyekben a bakancslista elemeit teljesítik. De ez aligha von le valamit a film érdemeiből, Carter és Edward között iszonyatos párbeszédek folynak életről, halálról, vallásról. Az ember elgondolkozik, hogy ha ilyen helyzetben lenne, mi az, amit az életben még nem próbált ki, hiszen az idő hamar elszáll és nem mindegy, hogy az ember hogyan éli le az életét. A film vége kitalálható, nem lesz happy end, de a szomorú vég ellenére a film során értékes gondolatokat hallhattunk a két főszereplőtől.

Értékelésem: 8/10

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2008.03.29. 18:06
a vödörből hogy lett bakancs?!
LiT
2 | LiT 2008.03.29. 19:16
Ez az!:D Magyar fordítók!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.