Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

LiT blogja

Amerikai gengszter

LiT | 2008.01.05. 21:05 | kategória: filmek | 0 hozzászólás

Amerikai gengszter (American Gangster)

Sokat vonakodtam, hogy mikor nézzem meg ezt a Ridley Scott alkotást, mert a két és fél óra az mégis két és fél óra, valamint olyanokat hallottam a filmről, hogy vontatott. Hát ez nem egészen így van…

Először is le kell szögeznem, hogy Ridley Scott nevéhez fűződik az egyik kedvenc filmem, a Gladiátor, de azért az Amerikai Gengszter nem tartozik a rendező legjobb munkái közé. Ennek ellenére egy jó filmmel állunk szemben, amelyet a két főszereplő, Danzel Washington és Russel Crowe visz a hátán.

Danzel Washington a kedvenc színészeim közé tartozik és ebben a moziban is hozza remek formáját. Tökéletesen formálja meg a harlemi drogbáró, Frank Lucas karakterét, aki a 70-es években a Vietnámból hazatérő katonák koporsójában csempészte be a drogot (Blue Magic) Amerikába. A film igaz történeten alapszik és Crowe is nyilatkozta, személyesen találkozott az igazi Richie Robertsszel, a zsaruval, aki végül elkapta Frank Lucast.

Nyilván a találkozások sokat segítettek Crowe-nak a szerep eljátszásában. A Gladiátorban nevet szerzett színész ismét együtt dolgozhatott Ridley Scottal és érdemes elmondani azt is, hogy ő választotta Danzel Washingtont a filmbe, mikor a rendező megkérdezte tőle, kivel akar együtt játszani.

Richie Roberts egyike volt azon kevés zsaruknak, akik nem voltak korruptak, nem fogadtak el kenőpénzt. Nagy harcok árán sikerült is börtönbe juttatnia Lucast, aki az eredetileg 70 évre kiszabott büntetés helyett csak 15-öt kellett letöltenie. Lucky guy!:-)

Visszakanyarodva a filmhez, azt nem mondhatjuk, hogy vontatott lenne, igaz van amikor ellaposodik és veszít a ritmusából. Talán ez von le némi értéket a filmből, de ha az összképet nézem, nem éreztem úgy, hogy lassan telne az idő vagy unalmas lenne. A másik dolog, hogy a filmben a rendőrséget úgy ábrázolták, mintha Robertset kivéve az egész intézmény korrupt lenne. Azért nem hiszem, hogy csak egyetlen zsaru volt becsületes.

Értékelésem: 8/10

Utolsó módosítás: 2008.01.05. 21:07

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.