Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

LiT blogja

Cloverfield

LiT | 2008.02.23. 16:31 | kategória: filmek | 0 hozzászólás

Cloverfield

A héten másodszorra is beültem a moziba megnézni a Cloverfield című katasztrófafilmet, amelyben egész New Yorkot leamortizálja egy rejtélyes szörny. A producer a LOST készítője, J.J. Abrams, a rendező pedig Matt Reeves.

A történet szerint Rob (Michael Stahl-David) Japánba készül, mivel kapott egy remek munkát, de elutazása előtt barátai és ismerősei egy búcsúpartit rendeznek neki. Az összejövetelen Hud-ot (T.J. Miller) bízzák meg, hogy dokumentálja az eseményeket egy kézikamerával. Ebbe a kamerába mindenkinek kell egy ötletes búcsúüzenetet mondania. Megérkezik Rob ex barátnője, Beth (Odette Yustman), akivel a főhős összeveszik és hazaküldi. Ezután jön a rémálom: egy szörny megtámadja a várost…
A lány viszont otthonában ragad és Rob segítségét kéri telefonon.

A film elég kreatívan meséli el a történetet. Ahogy legtöbben tudjátok, a történéseket egyetlen perspektívából követhetjük nyomon, méghozzá az említett kézikamera által, miután a buli után Hud úgy döntött, felvesz mindent, amit csak lehet, mert az embereknek tudniuk kell, mi történt aznap. Igen, a Blair Witch Project is ilyen stílusban készült, de azóta eltelt néhány év és a Cloverfield természetesen sokkal jobb elődjénél. Ez olyan reálisnak hat, hogy az ember el is feledkezik a CGI-ről és más vizuális effektekről. Mintha ott lenne a helyszínen.

Az összes szereplő teljesítménye jó volt, különösen Rob legjobb barátja, Hud-é, aki vette az eseményeket a kamerával. Ez a karakter teljességgel elhitette veled félelmét, rémültségét és a horrort, ami körülötte folyik, ráadásul volt néhány vicces beszólása is, amelyek időnként könnyedséget hoznak a feszültséggel teli pillanatok mellé.
Az egész stáb nagyszerű munkát végzett az otthoni realisztikus képsorok elérésében és ez volt a legfontosabb elem, hiszen ezáltal a néző is átérezheti a terrort, a feszültséget, mivel nagyon valódinak hat az egész film.

Más katasztrófafilmekkel ellentétben, ez egyetlen nézőpontból követhető, ami által nem tudsz se többet, se kevesebbet, mint az ottani emberek, akik átélik a szörnyű eseményeket. Ennek értelmében a film nem ad válaszokat. De erre nincs is szükség, nem érzem úgy, hogy valamit is meg kéne magyarázni. Éppen ezért jó az egész feelingje, mert olyan rejtélyes és feszült.

Ez a film ijesztő. Általában az effajta katasztrófafilmek a szórakozásról szólnak, de ez esetben hirtelen azonosulunk az átlagos emberek terrorjával, akiknek szembe kell nézniük egy szörnnyel, ami lerombolja városukat, valamint azokkal a kisszörnyekkel, amik embereket esznek.

A vizuális effektek igazán jóra sikerültek, nem lélegzetelállítóak, de nagyon hatásosak és valódinak tűnnek. A film során szemtanúi lehetünk, ahogyan a Szabadság-szobor feje az utcán landol, vagy ahogy leszakad a híres Brooklyn Bridge. Aztán ott van az a jelenet is, amikor a katonai tüzérség mindent bevetve tankokkal, fegyverekkel próbálja hatástalanítani a szörnyet, ami a film végére szinte egész Manhattant lerombolja.

Azonban a film mögött ott van a szeptember 11-i üzenet is. Összeomló épületek, káosz New Yorkban, valamint Hud beszólása, hogy „mi van ha a körmány is benne van?”.

A Cloverfield egy remek szórakozás, teli feszültséggel, izgalommal és terrorral. Egy remek ötlet nagyszerű megvalósítása! Az utóbbi idők legjobb moziélményét nyújtotta számomra. A film több, mint egy átlagos szörnyfilm, teljesen olyan, mintha ott lenne az ember a helyszínen és a stáb elhiteti veled a szörnyű eseményeket. Szóval a Cloverfield körül kialakuló hype nem véletlen, az utóbbi idők legjobb szörnymozija! Már el is kezdődtek a találgatások, sőt mi több, az imdb-n már 2009-re ki van tűzve egy „Untitled J.J. Abrams Cloverfield Sequel” nevű folytatás.
A stáblista után van egy rejtett üzenet, ami a következőképp szól: „It’s still alive”. Erről már következtetni lehet, hogy lesz 2. rész, sőt a főszereplő sem halt meg.
Az még mindig rejtély, hogy honnan jött a szörny, a tenger mélyéből, vagy a világűrből? A neten fellelhető egy kép, amelyen egy nem földi „burokban” található a monster.
Talán a második részből okosabbak lehetünk jövőre…

Értékelésem: 10/10

Utolsó módosítás: 2008.02.23. 17:56

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.