Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

LordMatteo blogja

Közösségformálás?

LordMatteo | 2009.08.23. 08:35 | kategória: agymenés | 22 hozzászólás

Jelen bejegyzés témájának a játékok köré kialakuló közösségek, társaságok rövid, felületes jellemzését szánom. A bejegyzés ötlete, témája csupán pillanatnyi elmebaj szüleménye. A valósággal bármilyen módon egyező nevek csupán a képzelet szüleményei.

A bevezetőben - bár nem részleteztem, gondolom nagy általánosságban mindenki rájött - említett játékok alatt a számítógépes, elsősorban a PC-s , MMO (Massive Multiplayer Online - kb folyamatos többjátékos online) játékok köré formálódott társaságokat jellemezném kicsit.

Mi is a célom ezen irománnyal? Úgy vettem észre, ezeket a kis közösségeket - mivel egy adott játék köré csoportosulnak -, hétköznapi szóval kockáknak hívják a kívülállók, nem gyengén lekicsinylő hangsúllyal, afféle számítógépfüggőnek gondolván mindenkit, akiknek nincs élete, nem képes az ún. real life-ban érvényesülni, ezért tölti mindennapjait a játékokkal. Ezen felfogáson próbálok változtatni? - nem, ahhoz kevés vagyok. De aki veszi a fáradságot, talán átgondolja a véleményét erről.

Általában az ilyen csoportosulásokat a számítástechnikai oldalak bárki által olvasható fórumain találhatjuk meg, saját, elkülönült topicjukban (a fórum egy kisebb részlege, ahol általában csak egy témával foglalkoznak). Ha kicsit beleolvasunk egy ilyen topic korai szakaszába, általában a még kiadatlan játék körüli találgatások, együtt való fejtörések virtuálisan papírra vetett sorait olvashatjuk az érdeklődök tollából. Ilyenkor már elkezdik megismerni egymást az emberek, hiszen kifejtik a véleményüket, vitáznak, találgatnak, azaz: formálódik egy kis közösség.

Ha már egy megjelent játék topicját olvassa az egyszeri érdeklődő, legtöbbször egy sűrűn írogató "magot" talál, illetve a hozzájuk csapódó, közéjük keveredő, tőlük kérdező újoncokat. Ha multiplayer játékról beszélünk (az interneten játszható, többjátékos), akkor a "törzstagok" előbb-utóbb elkezdenek egymással játszani, hiszen együtt várták a játékot, kíváncsiak nem csak a másik véleményére, de a játéktudására is. Maga az élmény, hogy tudod, ki rejtőzik a játékbeli nicknév mögött, még jobban összehozza a játékosokat, erősíti a közösséget.

Tegyük fel, hogy a játék, ami köré gyülekeznek a játékosok, elég hosszú életű, tartós játékot ígér, akkor a játékosok nagy részét megragadja a dolog, többet játszanak vele, ez alatt írnak a fórumukra, beszélgetnek, és így tovább. Idő elteltével már nem csak a játékbeli szórakozás csábítja őket újra és újra a gép elé, hanem a társaság utáni vágy, a közösségbe tartozás érzése is. Itt térnék ki először személyes példámra (jobbat sajnos nem tudok), a Battlefield 2-re. Egy lassan-lassan öt éves játékról van szó, ami grafikailag ronda, nagyon sok játékhiba található benne ennyi idő után is, és tele van csalókkal, akik nagyon megkeserítik az egyszeri játékos életét, mégis naponta játszok vele, több mint egy éve, mert a játékban szerzett ismerősök, haverok, barátok miatt megéri felcsatlakozni a szerverekre, a játékba. Minden valószínűség szerint olyan emberekről van szó, akikkel soha nem beszélnék, vagy ha igen, akkor sem úgy, ahogy teszem azt a közös érdeklődésünk okán: legyen az negyvenedik évét betöltő családapa, akit egyébként nem tegeznék, vagy egy teljesen más ízlésű, más körökben mozgó, hasonló korú fiatal, mint én, akire csak annyit mondanék "hülye rokker".

Ha a közösségi élet elég aktív, kialakulnak jobb szó híján barátságok, ahol már nem csak a másik hangjára kíváncsiak az emberek, hanem rendeznek közösségi-, avagy fórumtalálkozókat. Itt a személyes találkozáson van a hangsúly, és az internetes közösség átformálódik egy, az interneten kapcsolatot tartó, személyes ismeretségű közösséggé.

Egy nevét elhallgatni kívánó, ismeretlen fórumon tevékenykedő fórumozó azt mondta, az internetes fórumozás (hülye szóismétlés, de tudtok jobbat?) lényege végeredményben az, hogy egy élő közösség alakuljon ki. Nos, mint a fent úgy-ahogy levezetett példámban látszik (és ennek megvalósulását lehet követni sok népszerű játéknál!), hogy ezt az ún. "kockuláson" keresztül is létre lehet hozni. Tehát, véleményem szerint nem lehet, nem szabad embereket hibáztatni azért, mert szeretnek egy-egy játékkal játszani, akár naponta, természetesen mértékkel, mert sok esetben nem biztos, hogy magáért a játékért ülnek oda az asztali gép elé. Mert bizony a sok "antiszociális számítógépbeteg" erősebb kötelékeket, jobb közösséget képes kialakítani, mint a direkt ezzel a céllal rendezett találkozók, ahol az ottlevőket nem tudni, mi köti össze - hacsak nem az, hogy "na-én-nem-vagyok-kocka-itt-vagyok-nem-a-gép-előtt-ülök-egész-nap" mentalitás. És ennyi, rossz esetben talán nem is ismerik hasonló gondolkodású társaikat, akik pont a játékok előtt ülő embertársaiknak akarják megmutatni, mi is az a nagy közösségformálás.

Ezek után, kérdem én, tényleg antiszociális lehet az, aki az interneten játszik másokkal?

Bár nem teljesen ide tartozik, s nem is kívánom idekeverni a témát, de amikor a játékokról semmit nem tudó, azokat ledegradáló emberek véleményét olvasom ilyen témában ("blablabla káros hatással van az emberekre blablabla antiszociálissá tesz mindenkit blablabla"), sokat tudok nevetni, mert hibáztatják a játékost, a játékot, a játékfejlesztőt...Mindenkit, végeredményben pedig nem is tudják, miről beszélnek. Természetesen, vannak ilyenek, akik játékok hatására megváltoznak, de azok nem mértékkel játszanak, illetőleg alapvetően is ilyen problémájuk volt, ami a játék hatására előjött.

Remélem, sikerült érdekes témával szolgálnom.


A bejegyzés végén, szeretném minden kedves Olvasómat megkérni arra, vegye figyelembe, hogy nem egy képzett társadalom-kutató által leírt gondolatsort olvashattak, csupán egy, a témában érintett fiatalét, aki szeretné "felvilágosítani" szociális, nem gép előtt ülő felebarátait. Köszönöm a figyelmet!

Hozzászólások

McCl@ne
1 | McCl@ne 2009.08.23. 09:04
Régen olvastam már itt blogot (szerintem még régebben, mint írtam), de ennek a bejegyzésnek már a címe is szemet szúrt. Nagyon klassz írás, tetszik, és teljesen egyetértek a lényegével is... Gyűlölöm, ha megbélyegeznek valakit csak azért, mert a hobbija (tehát a tevékenység, ami BOLDOGGÁ TESZI) nem abból áll, hogy nagybetűsen ÉL (iszik, bulizik, ismerkedik), vagy nem CSAK abból.
Egy ilyen világban egyáltalán nem meglepő, ha lassan minden szociális tevékenység a monitor elé szegezi az embert: minden jóval tompább így, a mai ember nehézkes kifejezésmódja sem ütközik ki annyira (cserébe majd az első találkozásnál nagyon, de lassan az sem szükséges), kisebb a csalódás esélye, és most nem csak a társkeresésről van szó.
Arról nem beszélve, hogy a közös játék közös élmény: a játék (ha olyan) a kreativitást, a közös élmény a személyiséget fejleszi. Ezzel szemben egy habpartyban hányni valakinek a talpa alatt, nos, az szerintem semmit.

Egy kocka.
cygary
2 | cygary 2009.08.23. 10:42
Kivételesen 200%-ig egyet kell hogy értsek veled. A ,,laikus'' emberek végülis érthető módon az egészből annyit szűrnek le hogy egy világító doboz előtt mit lehet annyit ülni. Amúgy a baráti társaságból (és egyre több embernél)szerencsémre átlagos dolog hogy leül valaki COD-ozni, vagy GTA-zni méha, szóval azért az emberek fejlődnek ezen a téren. Persze heveny köpni-nyelni nem tudások voltak mikor azt mondtam hogy én egy ezekkel foglalkozó oldalon ,,dolgozom''...
Pras
3 | Pras 2009.08.23. 11:32
Hehe, erről persze, hogy a Combat Mission: BB jutott eszembe. 2002-ben jött ki, köbö akkor is kaphatott el a gépszíj. Nem emlékszem már, nem éppen az-e a Dome-os regem oka, hogy itt volt fasza CMBB topik, sokáig csak a Frontvonalat olvastam és kibiceltem nyúbiként. Odáig csak annyit tudtam a Világháborúról, hogy "tank", és gonosznácik. Azóta egy teljes polcon állnak itthon két sorban egymás mögött az idevágó összeharácsolt könyvek, a fórumtársak a Magyar Küldetéscsomaggal megörökítették és nemzetközi orr alá tolták mindannak az elkeseredett és reménytelen küzdelemnek egy elhanyagolhatóan kis szeletkéjét, amit a Hazáért folytatott az egyszeri baka, azóta túlvagyunk már egy fórumos játékon, folyik még egy, Becze Csaba pedig egy dedikált A Pokol tornácán-nal "lepett" meg. =) Alapvetően ez mégiscsak egy játék - mégsem érzem haszontalan kockulásnak egyetlen vele töltött percet sem.

Vagy hogy kevesebb dumával írjak le egy jellemzőbb esetet... kedvesemmel már marhára várjuk a Mount&Blade Warband-et, hogy lóhátról ölhessük egymást. =D

Ha okosan kezeli tehát az ember, magam is tanúsíthatom remek lehetőségek rejlenek a játékok, vagy especiále a játékok és a web összecsippentésével.
4 | sipec 2009.08.23. 15:33
ah de utalom, mikor azt allitjak a n00b emberek, hogy a jatekok csak karosak lehetnek. hat.. erdekes modon, nekem mi az alapszokincsem angolbol? a heroes 1. hamarabb tudtam azt, hogy attack, spellpower, curse, stables, mint azt, hogy you vagy have...
LordMatteo
5 | LordMatteo 2009.08.23. 17:28
McCl@ne: Örülök, hogy akkor sikerült visszacsábítanom a blogra ;-)

Na igen, kicsit sarkítva, ez olyan, mintha én leszólnék egy embert azért, mert szeret lovagolni járni (hülye poénokat a ruhatárban...tudjátok), vagy mert szeret mondjuk pókerezni járni (bár utóbbit jómagam is szeretem). Sok ember, főleg idősebb korosztályok, illetve magukat felnőttes gondolkodásmódúnak gondoló fiatalok nem tudják elfogadni, hogy ma már a számítógép is egy normális hobby lehet. Sajnos hátulütője szerintem a dolognak a kommunikációs készség elvesztése, csökkenése, ez ellen is lehet tenni persze.

Cygary: Hmm, valamit kurvára eltaláltam, ha már Te is igazat adsz nekem...:-D

Pras: Erre is szerettem volna kitérni, de féltem a bejegyzés hosszától. Az internetes, fórumon való "kockulás" nem csak játékra ad lehetőséget, hanem hogy megismerj hasonló gondolkodású, érdekes embereket is akár, akikkel egyébként soha a büdös életben nem is látnátok egymást. Sajnos ez ki lett sarkítva mára arra, hogy az interneten csupa pedofil van, legalábbis a szüleim féle, számítógéppel nem foglalkozók szerint. :-)

Sipec: A szókincs bővülése nálam is észrevehető, az angol szókincsem, illetve sekélyes, szarra való angoltudásom ennek köszönhetem, hogy játszom, mert egyébként semmit nem tudnék angolból.
6 | ShuleyvA 2009.08.23. 18:31
Nagyon szépen összeszedett gondolatmenet volt, le a kalappal LM. Egyet kell értsek, noha a függőket én is keményen megszólom (tudom, itt nem erről volt szó).
Sipec: Az ember pusztán a számítógép által többet megtud külföldiül, mintha azt tanulná, persze az érdeklődése függvényében. Hát még játékban.
david139
7 | david139 2009.08.23. 22:41
mint (ex)wow kocka teljesen egyetértek. de nem csak a wow miatt, pl MOHAA-ban (vagy 6 éve) összebarátkoztam valakivel, akivel rengeteg játékot együtt teszteltünk, és azóta is sokat beszélünk. de wowban is sokakkal összebarátkoztam. ebből az egyik srácot benne van a 3 legjobb barátomban, pedig még sosem láttam.
sok-sok példa van erre, van mikor csak azért léptem be, hogy beszélgessek. és tényleg, messze nem olyan élvezetes, ha idegenekkel játszol.

persze, érthető, hogy a kívülállók hülyének néznek. mit látnak? ülsz a gép előtt, mesefigurák/nácik rohangásznak a monitoron, te meg magaddal beszélsz közben (füles+ts)

csak az a baj, hogy ha elmagyarázod nekik, akkor sem fogják föl, csak akkor értenék meg, ha kipróbálnák.
de még ez sem mindig működik.

bnőmmel a l4d-et és a wowot is kipróbáltattam, de olyan hihetetlen n00bságot tanusított, h nem lehet elvárni tőle, hogy valaha megértse mi ebben a jó.

de ennek hamarosan úgy is vége, a mai iskolások zöme kockul:D felnőnek, és általánosan elfogadott dolog lesz.
LordMatteo
8 | LordMatteo 2009.08.24. 04:32
Shuley: A függőség az rossz, de mint írtam - kissé burkoltan - aki hülye, annak mindegy, mivel játszik, hülye marad.

David: Sok ismeretséget lehet kötni a játékokban, annyi szent. A magamban beszélés sajnos így igaz, egyszer csak azért játszottam hangfallal, hogy anyámék is hallják, tényleg nem egyedül játszok.

Az a baj, hogy csak az egyik oldalról vannak hozzászólások, a "másik" oldal, akik nem "kockák" nem írnak semmit...Biztos azért mert igazam van. :-D
Barthezz
9 | Barthezz 2009.08.24. 11:00
Én elolvastam, ahogy PM-ben is írtam, de nem igazán tudok mit hozzáfűzni, mint amiket eddig is leírtam a témával kapcsolatban, amikor szóbakerült. Én nem vagyok benn ebben a multizós világban, így nem is látok ennyire mélyen bele a dolgokba.. Én továbbra is fenntartom, hogy az internet személytelen kapcsolatokat szül, s egy valós találkozást, közösen szervezett bármilyen valós eseményt nem tud felülmúlni az, ha mindenki otthon ül, még akkor sem, ha a TS révén némileg már személyesebbé válik a dolog a teljesen személytelen betűk helyett. Ugyanakkor ha eljut odáig a dolog, hogy élőben is szerveztek találkozókat, az mindenképpen jónak mondható, habár tőlem távol áll az, hogy egy sörözés alkalmával számítógépes játékokról beszélgessek vkivel. Így is elég sokat ülök a gép előtt, s jó lenne egyre inkább ritkítanom az itt töltött időt. De ez pedig az én véleményem, minden embernek megvan a maga szórakozása, s ha nektek ez és nem viszitek túlzásba, nem váltok függővé, akkor nincs vele semmi probléma. Persze kívülállónak tényleg elég viccesen hat, mikor vki veszettül "beszél önmagában" és taktikai utasításokat ad, bazdmegol, stb. a gép előtt. :-)

Engem egyébként a mai csili-vili 3D-s játékok is hidegen hagynak. (1-2 RTS tud lekötni, aztán ennyi.) Kajak szívesebben játszom egy-egy menetet a klasszikus Marioval és annak folyamatosan elkészülő PC-s remake-jeivel, mint bármely új csoda-játékprogrammal. Persze én még a Nintendós Mario-korszakban nőttem fel, akkor voltam gyerek, a mai tizenévesek nagy részének ez már kimaradt.
10 | Pyrogate 2009.08.24. 11:59
Ha egy kívülálló véleményét akarod olvasni: mindenhol vannak olyan - viszonylag zárt, és mások által kevésbé megértett közösségek -, amik jellegükből adódóan ellenszenvet váltanak ki másokból. Így alakultak ki kockák, rockerek, discosok, gyúrósok, autóbuzik, könyvmolyok és hasonló - a legtöbb ember számára furcsa közösségi terek. Ott vannak még pl. a focibuzik, akik állandóan átigazolásokról, helyzetekről meg ilyenekről beszélnek, én pedig falra mászom tőlük:) Pedig szeretem a focit. Lenézni valakit a hobbija miatt hülyeség, de aki tagja az egyiknek az legtöbb esetben negatívan érez a másikkal szemben. Te is biztos furcsállod egyes emberek hobbiját. Csak másnál ez lenézésbe megy át, de hát ez van rosszindulatúak és irigyek az emberek:)
Steveyboy
11 | Steveyboy 2009.08.25. 18:40
Egyetértek midnennel ami a bejegyzésben van, 100%-ig.

"kedvesemmel már marhára várjuk a Mount&Blade Warband-et, hogy lóhátról ölhessük egymást. =D"

Remélem találkozunk egy szerveren PrasCo :)

Üdv,
Egy másik "kocka"
LordMatteo
12 | LordMatteo 2009.08.26. 04:30
Barthezz: Hmm, TS-n, mivel folyamatos kommunikációt biztosít, és nem igényli, hogy fusson a játék, sok más téma is szóbakerül (miköztünk legalábbis, de amikor a Magyar Közösség nagy részével, más klánokkal tartottam a kapcsolatot, akkor sem csak a Bf, vagy a játékok a téma, van pl külön zenés channel (tkp. topic), politika, stb), tehát mint egy fórum, csak kevesebb emberrel, nem annyira aktív, és élőszavas! A másik, hogy így a személyes találkozó idejére megismerjük egymást, nem lesz az, hogy hiába írkáltok egymásnak régóta, mégsincs semmi elképzelésed az illetőről.

Pyro: Hááát, végeredményben igazad van, de azért ezt a csoportot emelném/emeltem mégis ki, mert szerintem ez most a legkevésbé elfogadottabb a "külvilág" részéről, lévén nem igényel mozgást, "csak egy doboz", ami elé leülsz. Mivel én focizok, nem nézem le azt sem, aki előnyben részesíti a mozgást, sportolást a gép helyett.

Steve: Köszi a kommentet! Igyekeztem minden "kocka" szempontjából nézni a helyzetet.
13 | SShark 2009.08.26. 20:29
Nagyon jó az írás. Az emberben mélyen gyökerezik az idegen dolgokkal szembeni ellenszenv. Elítélő, degradáló szavakat szinte kivétel nélkül kibicektől hall az ember. Kell a kritika is de csak a hozzáértőtől és az ember ezt azonnal leszűri. Nagyon fontosak ezek az írások amik másokat, akár saját magunkat is rávilágíthatnak arra, hogy nem csak pertuhányásból, haveri kocsmázásból áll az élet és a 40 év körüli apukák sem feltétlenül bőrpapucsban és pizsamanadrágban olvasgatják a Népszabadságot vagy a fotelban csurgó nyállal durmolnak a Dallas alatt, hanem esetleg kollektíve játszanak, vagy érdekes blogokat írnak az egyre bővülő internetes közösségeknek. Persze mindent a megfelelő mennyiségben. A virtuális közösségek pedig előbb-utóbb összemosódnak a valódival mert ha úgy alakul és ha akarjuk akkor simán találkozhatunk egymással.
14 | SShark 2009.08.26. 20:43
A „Nagyon fontosak ezek az írások..... már a blogra vonatkozik. Bocsánat , nem használtam új bekezdést.
LordMatteo
15 | LordMatteo 2009.08.26. 23:59
Kolbász: Köszönöm a kommented!

A 40 év körüli...mondatod nagyon jól jellemzi az ilyen korúakról kialakult téves képet szerintem...Aki meg mégis játszik, az biztos elhanyagolja a családját meg antiszociális, a "kívülállók" szerint...Pedig csak ez is olyan szórakozás, mintha lejárna pecázni valahová, vagy focimeccset nézne, stb.
16 | Pyrogate 2009.08.27. 13:31
Inkább azért emelted ki ezt a csoportot, mert ebbe tartozol bele. Én pl. ha megemlítem valakinek, hogy társastáncolok, akkor azt mondják, hogy buzi vagyok. Ha meccsre járok, akkor paraszt/náci vagyok, ha bulikba járok alkoholista vagyok, ha pedig csak úgy elmegyek autókázni akkor egy bunkó fasz vagyok. Amúgy a "kockák" nagy része valóban keveset mozog, persze nem kevesebbet, mint az átlag fotelember v. kocsmatöltelék. Csak azokat nehéz "tetten érni".
LordMatteo
17 | LordMatteo 2009.08.27. 18:14
Na jó, lebuktam. De éppen kiemelhettem volna a focistákat, a kártyásokat is akár...
Barthezz
18 | Barthezz 2009.08.27. 22:12
Pyro: Nah jah, sörözéstől ráadásul még jobban el is lehet hízni, mintha vki a gép előtt ül... Ezen nekem is változtatnom kéne, sportolás nuku, csak tespedek kb. 2 naponta esténként haverokkal vmely pubban néhány sör mellett...
neumark
19 | neumark 2009.08.28. 01:16
Igazából mindenki mindent leírt már szerintem amit érdemben el lehet mondani a témával kapcsolatban, sőt még többet is amit én személy szerint gondolok erről az egészről. Úgyhogy gratulálok a tartalmas okfejtő bejegyzéshez, szép lett!!
Én azt gondolom, hogy a vádaskodóknak abból a szempontból valamennyire azért megalapozott az elképzelése, hogy más szubkultúrákkal ellentétben amiket ti is emlegettetek(focisták, autósok, zenei közösségek... stb.) azért az úgynevezett kockaság - értek ezalatt most mindenkit akinek a számítógéphez kötődik a hobbija-időtöltése, legyen az gamer vagy akárcsak szimplán fórumkatona vagy bármi - mégiscsak egy személytelenebb dolog és amíg nincs egy klántalálkozó vagy egy fórum-összejövetel rendezve, addig igazából legyen bármi, az is marad ellentétben mondjuk egy focicsapat tagjaival vagy éppen azokkal akik együtt járnak gyúrni, bulizni. Ellenben tényleg rengetegen túlzásokba és alaptalan sztereotípiák tömkelegébe esnek ezzel a csoportosulással. De ezek végülis csak közhelyek, amiket már előttem 18 komment alatt nyilván ellőttek többször is.
20 | Pyrogate 2009.08.28. 10:26
LM: a kártya, a foci, a kocsi, a kocsma mind MENŐ dolgok a fiatalok körében, az idősebbeknél pedig lazán csak normális/elfogadott. A gépezés pedig nem tartozik ebbe a körbe, ezért nézik le. De szerintem ahogy bemutattad ezt az oldalt, az is mutatja, hogy igenis van itt is közösség, van itt is élet, és lehet ezt is normálisan csinálni. És hogy semmivel sem rosszabb mondjuk egy normális kártyás életmódnál. Még olcsóbb is. De ezeket a szterotípiákat kezelni kell - ha elhallgattatni nem tudod, akkor a kritikusoknak mutasd meg - ha nem éri meg: szard le:)
LordMatteo
21 | LordMatteo 2009.08.29. 05:23
Na igen, a menő/nem menő kategória...Most úgy tűnik, a póker meg a kocsma a nagyon menő, legalábbis ahogy én látom, hirtelen mindenki tud pókerezni (aztán csak lesnek a river, a turn, meg a flop) kifejezésekre...), meg mindig megy a kocsmába a haverokkal csocsózni. 2-3 éve inkább a disco, meg a fiúknál az amerikai foci volt a menő, a lányoknál ennek a nézése (=valaki vett egy labdát, aztán dobálták egymásnak...), stb, ezt sokáig lehetne folytatni.

Köszi mindenkinek a hozzászólásokat, érdemes volt hát eme bejegyzést megírnom, illetve talán lesz értelme folytatnom a téma kifejtését más szemszögből is.
ufodani
22 | ufodani 2009.08.31. 00:29
Az emberi érintkezésben a telefon elterjedéséhez hasonlítható változást hoznak a számítógépek, és az általuk teremtett virtuális világ,azaz a cybertér. Észre sem vesszük, de megváltozik a
szóhasználatunk, ha e-mailt küldünk, ha chatelünk. Nem hasonlítható ez sem a levélíráshoz, sem a telefonbeszélgetéshez, pontosabban ebből is egy kicsi, abból is egy kicsi. A számítógép teremtette világ sajátosságaiból adódnak azok a kis eltérések, amelyek a már tükröződnek a képernyő előtti magatartásunkon, észlelésünkön. Egy kicsit mindnyájan megváltozunk a cybertérben.
Az internet jelentősen befolyásolja az emberek egymás közötti interakcióit, azt, ahogyan egymással kapcsolatba lépünk. De ugyanezt tette korábban a levélírás, majd a telefon feltalálása is. Két különböző irányba változnak valószínűleg a dolgok és ez bizonyos fokig kiolvasható a technikai lehetőségek fejlődéséből.A videokamera és közvetlen hangátvitel révén a "real-life" érintkezés majdnem
tökéletes mását tudjuk előállítani, a számítógépen átlátjuk és halljuk a Föld másik oldalán lévő partnerünket. Ugyanakkor kevésbé látványos, de mélyebbre ható következménye lesz annak, hogy a cyber-térben bármik lehetünk, képzelt világokat járhatunk be, és képzelt azonosságokat vehetünk föl. Ez ma még inkább csak játéknak tűnik, de talán 10 év múlva látni fogjuk, miként befolyásolta a felnövekvő nemzedékek személyiségét. Ez egyben a szórakozásnak, mint időtöltésnek egy egészen új formája, a fantáziánkat felhasználhatjuk arra, hogy saját magunkban és másokban új dimenziókat tárjunk föl, a hétköznapitól eltérően viszonyuljunk térhez és időhöz, és például az intimitásban is szabadjára engedjük a fantáziánkat. Biztos vagyok benne, hogy itt sokkal többről van szó, mint számítógépes játékokról.
A gondolataink, érzéseink, egész szocializációnk hatások, példák, benyomások, emlékek millióiból tevődik össze, ez egy olyan fonat, aminek az egyes szálai nem választhatók külön. A mai fiatalok tehát már úgy nőnek fel, hogy bevett és hétköznapi kapcsolatteremtési forma számukra az interneten át való ismerkedés. Ebből aztán csakúgy, mint a játszótéri, telefonos vagy diszkós ismeretségekből vagy lesz valami komolyabb, vagy nem.De természetesen nem is ez a lényeg ebben a témában hanem hogy visszatérjek az eredőhöz,a közösség illetve ennek formálódása ami akaratunktól független illetve csak addig az amíg a kapcsolat felvétel létrejön.Utánna aztán bizonyos fokig sodródunk,hol elmerülünk hol a felszínre kerülünk.
Na jó nem ragozom tovább,talán már én is kicsit belekeveredtem:)
Lényeg a lényeg,h mindent mértékkel mert ez is egyféle drog.Viszont a közösség ereje,legyen az virtuális vagy valós nagy kohéziót is jelenthet egyben,amelybe való tartozás örömmel is tölthet el és ráadásul még hasznos is.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.