Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

LordMatteo blogja

Kapcsolatok

LordMatteo | 2011.03.16. 15:20 | kategória: agymenés | 20 hozzászólás

Eme bejegyzés szigorúan stagnáló önkifejezési kényszer-betegségem egyik újabb szüleménye, kéretik így az esetleges nyelvtani, és kifejezésbeli hibákat elnézni.

Viccet félretéve, kérdéssel indítok: láttátok már a Harcosok Klubját? Ha igen, akkor biztos emlékeztek a barát-adagokra, és ahogy azt a Narrátor megfogalmazta. Zseniális.

Aki esetleg nem tudná, miről van szó, annak egyrészt fekete pont, mert az említett film a mindenki által művelt sport, az önpusztítás alfája, és omegája - sok minden más mellett, másrészt röviden: hősünk ilyen-olyan ügynök, sokat utazik repülőn, ahol az ő filozófiája szerint mindenből kis adagokat kapunk - kaja, szappan, szájvíz, barátok. Utóbbin az utastársakat kell érteni, akikkel a barátság az utazás ideje alatt él csak. A lényeg most is ez, bár jelen esetben másképp értelmezendő.

Szóval, barát-adagok. Repülőn, de akár vonaton, séta közben a munkahelyre/suliba/óvodába (hogy már kiskorukban fejlett öntudattal rendelkező Olvasóimat ki ne hagyjam) menet, buszon, akárhol. Ha szerencséd van, azért van pár száz métered, amit gyalog megtehetsz úgy, hogy nem ötszáz fős tömegen mész át három másodperc alatt. Igen, szerencse, örülj, hogy sétálhatsz egy kicsit, nem tömött buszból a zsúfolt irodába/osztályterembe lépsz át.

Azért az emberek életét általában rendszeresség jellemzi (itt már el lehet kanyarodni a Harcosok Klubjától, most már nem lényeges), nagyjából ugyanabban az időben, ugyanazon az útvonalon, ugyanazt csinálják hétköznap. Na és itt jön a lényeg: hogy ilyenkor más emberekkel is találkozunk, kapcsolatba kerülünk, neadj'isten még egy idő után fel is ismerjük: hiszen ő is a napi rutint végzi...

...és, van, amikor ennek örülünk, nem csak nyugodtan, érzelmek nélkül nyugtázzuk a felismerést. Ismerős helyzet, ugye? Reggelről reggelre a visszatérő arcok...barát-adagok, bizonyos felfogásban. Ha nincsenek, keresed őket, akár tudat alatt is, érzed hogy valami nem klappol, vagy akár tudod is: nem jött szembe az a csaj, aki egyre emosabban öltözködik, vagy nem lógott kint az ablakban a vén tata, akit mióta erre jársz, látsz reggelente. Ha pedig megvannak, akkor megnyugszol, oké, ma sem lett vége a világnak, legalább ez állandó.

Amikor a vonatra felszállva, gyorsan végigrohan a tekintetem a közelben (már) ülőkön - sajnos nekem már nem adatik meg ez a kiváltság, lévén nincs hely -, hogy reggelente (többségében, ha megtalálom) szerelembe essek, amikor meglátom Őt. Természetes csokoládé-barna haj, mélységet és titokzatosságot, ugyanakkor a világ felé való nyitott jellemet, és egy kis - igen - pimaszságot, lazaságot sugárzó barna szempár, és úgy...magában az egész arc, és az egész jelenség ott ahol ér, lenyűgöz. A mai világban már sajnos kevésbé jellemző praktikusan egyszerű, ugyanakkor az egyéniséget jellemző öltözködés teszi teljessé a képet.

Nem tudom a nevét, sem hogy egyáltalán ki ő, de a nap kezdete, és a nap vége egyaránt abban teljesedik ki, hogy néha odavethetek egy mosolyt, vagy összeakad a tekintetünk. Csak egy másodperc, de ha nagyrabecsült Olvasóm szintén férfi, akkor tudja, hogy egy másodpercig elveszni egy nő - bocsánat, A Nő - szemében, nos, kevés dologhoz hasonlítható, de ezen dolgok nagyrésze mind kapcsolatban áll ugyanezen személlyel.

Szerelembe esek minden reggel, és felejtenem kell mindig, mikor a reggelt felváltja a hétköznapi küzdelem, és ha van egy jó napom, akkor délután visszafele történik ugyanaz.

És azért meg kell hagyni - ebben talán egyetértenek velem az Olvasók - hogy ezek a percek, pillanatok kellenek, mert enélkül lehet akármilyen jó a meló, meg jófejek a haverok, megcseszheted. Így, szép szóval kifejezve, de megcseszheted. Mert valami mindig kell előre vigye az embert napról napra, ami elérhető közelségben van, ami nem 20 év munka után teljesül, vagy nem szükséges hozzá az Isten lábát elkapni valahogy - kell, még ha ez csak egy szavak és érintések nélküli, futó kapcsolat is...öt perc szerelem.

LordMatteo

Utolsó módosítás: 2012.10.21. 03:23

Hozzászólások

Pras
1 | Pras 2011.03.16. 17:46
Ha lenne arckönyvem, most nyomnék egy hasonlítot.
Jól elkaptad, szarva közt a tőgyét!
2 | Pyrogate 2011.03.16. 17:49
mindenféle negatív felhang nélkül, de ezért irigylem a vidékieket.
itt konkrétan 15p villamos a suli, egy olyan járaton ahol 3 különböző számozású viller jár és több tízezren utaznak rajta naponta.
Szóval sokkal nehezebb ilyen ismerőst találni:)
Mondjuk az is igaz, hogy középiskolában amíg máshol laktam - ott csak egy vili ment az is 5 percenként és nem 1 percenként mint itt - kb. 2-3 naponta együtt utaztunk egy csajjal. A sors fintora, hogy ez kb fél évig tartott mert elköltöztünk, de pár évvel később találkoztam vele és nem volt szimpi "élőben" :D
KisCsirkee
3 | KisCsirkee 2011.03.16. 18:09
Soha nem gondoltam bele, de tényleg igazad van. Ámbár a vonatot nálam a busz helyettesíti, nekem is megvannak a megszokott "adagjaim", akikről tudom, hogy ugyanúgy a napi rutin elvégzésére készülnek, mint én. Felszínes információkat tudok csak róluk, olyanokat amiket a külsőségek alapján meg lehet állapítani, mégis, amikor valamelyik hiányzik a reggeli buszról, mindig konstatálom, hogy valami nincs rendben, kis gondolkozás után beugrik, hogy ki hiányzik és elkezdek azon tűnődni, hogy vajon mi lehet azzal a bizonyos emberrel. Ha pedig valamelyikőjükkel összefutok az utcán és elmegyek mellette, ismét konstatálom, hogy ez az a fickó/nő/egyéb, akivel reggelente/délutánonként buszozni szoktam. Akarva-akaratlanul, ezek az emberek valóban a rutinom részévé váltak.
Pras
4 | Pras 2011.03.16. 18:40
A szép/romantikus a történetben, hogy egyik barátnőmet így ismertem meg. Egymás mellett álltunk és belém esett a buszon - mármint, a szó szoros értelmében rámesett. Én pedig nem törtem ki reflexből a nyakát. Mint utóbb kiderült, az pedig egy nagyon bölcs, a jövőre nézve optimális reakció lett volna.
De a rege attól még rege marad :D
Juraviel.Ihuan.Bedvin
5 | Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.03.16. 19:19
Olyan jó lett az írás, hogy meg is osztottam az ismerősök között fészen.

Nekem is voltak barát adagjaim, az egyik buszútvonalon évekig egy angoltanárnő, megvoltak az adott napok, amikor azzal a busszal jött, amivel én.

Akkor a boltos nénik a pénztárnál. Az egyik még fiatalúrnak is szólított.

A piacosnéni a piacon.

A kutyáját sétáltató idősebb ember.

A terrier kutya a kerítésnél, aki olyan szelíd volt, hogy meg is lehetett simogatni. Jó pár kilométerrel odébb meg a németjuhász vad csaholása, ugatása.
Gobiakos
6 | Gobiakos 2011.03.16. 19:25
Nagyon klassz írás, igazán tetszett!
Ezek a napi rutinok valóban jól esnek, szinte már hiányoznának, ha nem lennének... Nálam is adott a munkahelyemig tartó 15 perces séta alatt egy-két ilyen. És legyen bármilyen búvalb...élelt is a reggel, ezek kicsit mindig szebbé, jobbá teszik. :-)
7 | goodboy007 2011.03.16. 19:59
Érdekes írás és valóban....hihetetlen, hogy mennyi ilyen ismerős arccal, ismerős momentummal találkozik az ember nap, mint nap.
ufodani
8 | ufodani 2011.03.16. 20:29
Similar 1st #.
Beletaláltál egy mindennapi élethelyzetbe.
Ismeretlen ismerőseim: újságos, utcai péksütis(rozskiflis), jegyellenőr, metrón egy 50-es nő aki percenként filmidézeteket hangoskodik(:o), "trafikos", stb.
9 | rootshaper 2011.03.16. 20:37
jó írás, bár a végével annyira nem értek egyet. mozdulj rá a csajra, ha annyira tetszik, ne csak nézd, meg mosolyogj rá! vagy attól tartasz, hogy hatalmasat csalódnál és az általad elképzelt kép róla tökéletes ellentéte a valóságnak? nekem azért, hogy őszinte legyek, több kell egy lánytól, mint egy másodperc elmélyedés a szemében... de mindegy, nem rólam van szó; lényeg a lényeg: kapd el egyszer, beszélgess vele, legyél Te a barát adagja és majd kiderül, hogy egyre nagyobb adagokat akar-e belőled :)

good luck and have fun :)
powerhouse
10 | powerhouse 2011.03.16. 20:55
rootshaper: hát ja, lehet ez van, hogy ebbe az ideális, gyakorlatilag tökéletes, ámde cserébe plátói kapcsolatba belekavarna az élet, és akkor meg minek?
Pras
11 | Pras 2011.03.16. 21:16
@gyökér*: Olyan téren óvom, hogy ha eleve a jó öreg friend zone-ba játssza be magát, onnan nem egyszer már rohadtul nehéz kikeveredni.
Már azon kívül, hogy az írás - az én értelmezésemben - egészen egyszerűen nem arról szól, hogy "el akarja kapni" a csajt. Ez most valami egészen más.
Attila88
12 | Attila88 2011.03.16. 21:31
@ PrasCo: szerintem eléggé tévhit ez az egész "friend-zone". Ha megvan benned az a plusz, ami egy fiú-lány kapcsolathoz neki kell, akkor nincs gond ezzel. Mégha csak barátkozol is vele, de megvan a vonzalom, akkor nem nehéz átfordítani kapcsolatba a dolgot, akár hónapok után is.
13 | rootshaper 2011.03.16. 22:13
sztem lány és fiú közt nem létezik friend zone. vagy nagyon gaynek kell ahhoz lenni, hogy egy csajra SOHA ne nézz úgy, mint egy csajra, vagy én nemtudom, de nekem soha nem jött még össze. az egyik fél mindig többet akar, és ha már megvan a közös hang, jól érzitek magatokat együtt, akkor minek maradna "barátságban" amiben mindkét fél csak őrlődik (vagy minimum az egyik).

"Már azon kívül, hogy az írás - az én értelmezésemben - egészen egyszerűen nem arról szól, hogy "el akarja kapni" a csajt."

ezt meg már a tanulmányaim alatt is rühelltem, mikor verseket meg regényeket elemeztünk, hogy "itt ezt akarta mondani a költő"... bullshit. erre Arany János mondta azt, hogy "akarta a fene!", mikor megjelent egy verséről egy elemzés. én a szöveg alapján ítélem meg a dolgokat. már a cím is sokat sejtet, nem véltelen esett erre a szóra a választás, ha nem is tudatosan. más részről meg körítés ide, vagy oda, barát adagok meg satöbbi, a vége mégis az amit már az elejétől sejteni lehetett, hogy bizony egy csaj van a dologban. big reveal.
Pras
14 | Pras 2011.03.16. 22:53
@Attila: Ha mindkét részről megvan a vonzalom, nem értem a hónapokig húzódást, ha viszont egyik (bármelyik) részről van meg csak a vonzalom, azt célszerű csatolni a 13-as aktához - ez utóbbi esettel kapcsolatban már láttam embereket elcseszni a dolgot.

@root: Létezik, csak aki fönntartja, az Í.J.
Más, elesdé az "az én értelmezésemben"-t, szövegértés kettes a héten már másodszor. Ha a cím, mint szöveg egyértelmű, mit gondolsz a "Nokia - connecting people" szlogenről? Szerintem csaj van a dologban. Akik amúgy a dugáson kívül jók másra is. =) Nekem erről szól a sztori. Talán ezért nem a "Csajozás" topicban van. Si tacuisses...
Attila88
15 | Attila88 2011.03.16. 23:01
Nem érted a hónapokig való elhúzást? :) Pedig kismillió+1 okból kifolyólag húzódhat el egy ismerkedés v kapcsolatba bele vágás amellett is, hogy ott a kölcsönös vonzalom...
Juraviel.Ihuan.Bedvin
16 | Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.03.17. 11:56
@PrasCo.

Mi az a Í.J.? :D

Íbisz Járókeret? Íjász Jogtudós? Írisz Jonatánalma? Ígérgető Jampi? Ír Jómunkásember? Ízes Jóni? (:P) Írástudatlan Jumurdzsák? Így Járt?

:D
cygary
17 | cygary 2011.03.17. 18:59
Így jártál :D

Amúgy igenis létezik fiú-lány barátság, és naiv aki azt hiszi hogy csak azért mert egy csajt kedvelsz és megfektetnéd máris feltétlen kapcsolatot kell vele létesíteni. Nyilván lehet, de aki akar az fenn tud tartani egy ellenkező nemű barátságot is minden gond nélkül.
Juraviel.Ihuan.Bedvin
18 | Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.03.17. 19:01
cygary, de azért valljuk be: pl. az íbisz járókeret jobban hangzik. :D
cygary
19 | cygary 2011.03.17. 19:12
Nekem az Ízés Jóni ragadta meg a fantáziám, persze kinek mi.
Juraviel.Ihuan.Bedvin
20 | Juraviel.Ihuan.Bedvin 2011.03.17. 19:21
Nekem is, de nem akartam kiemelni, nehogy itt má' perverznek gondoljanak, mikor ott fent teljesen más hangulatú az írás! :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.