Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

MattMatthew blogja

Az utazó III.

MattMatthew | 2010.01.13. 19:09 | kategória: Az utazó | 4 hozzászólás

A harmadik és eddig utolsó része Az utazónak.

Az utazó III.

"Kellemes napnak érsz lassan a végére, nyugodt érzés kerített hatalmába, ahogy visszanéztél a mai napodra. Reggel korán elindultál előző éjjeli szállásadódtól, nem vártad meg, míg felébred, féltél, hogy nem tudod majd itt hagyni az öreget. Délelőtt azon gondolkoztál, hogy hosszútávon mit fogsz enni. Nincs sok pénzed, és azt is hamar fel fogod élni. Tél van, horgászni nem lehet, vadászni nem lehet, földeken kaját szerezni nem lehet, pénzt kellene hát szerezni. De ötleted sincs, hogy hogyan...

Hamar túlteszed magad a dilemmán, még legalább két hétig tudsz olcsó kaját venni, aztán meg majd lesz valahogy. Beszélgetős kedved van, így mikor dél körül beérsz egy városkába, beülsz egy olcsó, külvárosi kiskocsmába. Összehaverkodsz egy pár helyi törzsvendéggel, szombaton az összes munkás itt tölti a napját. Nem csak a munkások... Nyugdíjasok, munkanélküliek... Egyre többen vannak, és épp annyi pénzük van, hogy minden áldott nap lejöjjenek berúgni.

Beszélgetsz egész nap, sok borzalmas történetet hallasz, felismered, hogy milyen sok panaszuk van ezeknek az embereknek. Betöréses rablások, állatkínzás, nemi erőszak, pedofília, nyugdíjasok kihasználása, megverése és kirablása... Mindig a gyengék ellen. Suttogva mesélték a történeteket, és a kocsma másik sarkában iszogatókra mutogattak. Le merted fogadni, hogy ha azokkal az emberekkel beszéltél volna, nekik is lett volna mondanivalójuk mostani beszélgetőpartnereidről. Nyilván a fele se igaz a történeteknek, mint ahogy azt a kedves, kövérkés csaposnő mondta, de néhány iszonyú sztorit ő is megerősített.

Estefelé elmesélted, hogy utazgatsz, persze kicsit szépítettél a dolgon, valahogy egyik ivócimborád lakásán se akartál szállást kapni. Csendben megkérdezted a kocsmárosnőt, hogy hol lehet ilyenkor szállást kapni nagyon olcsón. Hajlandó lettél volna beáldozni két-három étkezést is a fedélért, mivel délután eléggé rákezdett az eső. Szerencséd van azonban, a helyi templom még tartja a régi jó szokását, némi munkáért cserébe a pap hajlandó szállást és fürdési lehetőséget adni a paplak melletti kis házban. Anno a kertészé lehetett, de már elmúltak azok az idők, amikor a templomoknak volt ilyesmire pénzük vidéken. Felsepred az egész főhajót - nem túl nagy, kevesen járnak ide. Eloltod a pár égő gyertyát, váltasz pár álszent szót a pappal, majd elmész, hogy zuhanyozhass végre egyet. A víz hideg, de van tusfürdőd, és végre tisztának érzed magad lefekvés előtt. Hamar elalszol a kissé dohszagú ágyon, kimerült vagy, és végre ismét fedél van a fejed felett, ki kell használni, biztos vagy benne, hogy fogsz te még esőben szabadban aludni. Lelkiismereti okokból rövid fohászban közbenjárást kérsz szent Flóriántól a Nagyfőnöknél, hogy magányos estéken mindig legyen étel a gyomrodban.

Éjjel egyszer sem riadsz fel, a templomot körüllengő misztérium megnyugtat, mintha tényleg Isten figyelne, és vigyázna az idetévedő utazókra."


Itt van az eredeti blog.

Utolsó módosítás: 2010.01.13. 19:23

Hozzászólások

Gobiakos
1 | Gobiakos 2010.01.13. 19:20
Még most sem látom kikupálódni a dolgot. Bár lehet, hogy csak én nem tudom feldolgozni azt, hogy valaki "csak úgy megy" és nincs célja, egy hely, ahova el szeretne jutni.
A másik dolog: érdekes ez az E/2. személy, amit az író használ; érdekes, de cseppet sem zavaró.
MattMatthew
2 | MattMatthew 2010.01.13. 19:24
Igen, még várat magára dolog kibontása. Nekem talán azért nem annyira meglepő ez a hozzáállás mert személyesen ismerem az írót.
3 | Playbahnosh 2010.01.14. 17:35
@Gobiakos

Rájöttem! Én is sokat gondolkoztam rajta, hogy vajon honnan ismerős annyire ez az E/2, de most beugrott! Ismered a interactive fiction-t (szöveg-alapú kalandjáték, ahol te gépeled be mit csinálsz)? Na azoknak pontonsan ugyanilyen E/2 a mesélési módszere, csak itt nem kapsz konzolt, nincs interaktivitás :)

Amúgy eddig érdekes történet, és ezt a vonalat a végelenségig lehet folytatni, viszont tényleg jó lenne, ha lenne a sztorinak valami magja is...
Gobiakos
4 | Gobiakos 2010.01.16. 10:50
Playbahnosh: Jaaaa, való igaz... :-);-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.