Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

MattMatthew blogja

Futás – Day 2

MattMatthew | 2010.01.16. 22:17 | kategória: Futás | 5 hozzászólás

A mókusok egész nap olajos magvakat esznek mégis fürgék és vékonyak. Mert zsírt égetnek!

Nem olyan régen édesapám kezébe került egy könyv, melynek szerzője egy bizonyos Dr. Ulrich Strunz nevű úriember és „Az ifjúság receptje” címet viseli. A könyv egyebek mellett a futást emeli ki mint fiatalító és fogyasztó receptet.

Az úriember azt írja, hogy a a zsírmentes diéták és a zsír kerülése helyett égessünk zsírt. A zsír az izmokban ég el ezért ezeket kell használni. Mindez szép és jó azonban korunk ülő munkája rászoktatott minket arra, hogy az energiát cukorból nyerjük, hiszen nincs szükségünk nagyon sokra egyszerre és így a szénhidrát égető enzimek kerülnek túlsúlyba, a zsírégetők pedig leépülnek.

Mit tehetünk ez ellen? A futás egy nagyon jó módszer, hiszen az izomzat nagyon nagy százalékban részt vesz a munkában. De hogyan fussunk? Mosolyogva! Ugyanis ha túlgyötörjük magunkat és kimerülünk akkor nem a zsír ég hanem a cukor. Lassú futáskor a szervezet elég oxigénhez jut, a pulzusszám nem emelkedik fel túl magasra (~140) így minden ideális ahhoz, hogy a zsír égjen (ami oxigén hiányos környezetben nem ég el).
Ha minden nap tudunk így futni legalább 30 percet akkor a szervezetünk hozzászokik a zsírégetéshez, egyre több zsírégető enzimünk lesz és... fogyunk.

Alapvetően elég nevetséges, hogy én írok erről a témáról, hiszen fiatal vagyok, átlagos testsúlyú és alapvetően jó kondíciójú (nem dicsekvésből írom). Amiért felkeltette mégis az érdeklődésemet a téma az az, hogy nagyon szeretek enni. Ellenben ezt kompenzálni kell valamilyen mozgással. Ezen kívül szeretek edzett lenni. Ez a futásos dolog nagyon jól meg volt ideologizálva és még csak el sem akartak adni nekem semmit, szóval úgy éreztem egy próbát megér. Elvégre, napi 30 perc futással még nem vesztett senki semmit.
Szóval 2010-01-15-én megkezdődött a teszt, ma is ki tudtam menni futni tehát egyelőre megy. Állítólag az ember 4 hét után hozzászokik és már kívánja a futást, erre még várnom kell.

A továbbiakban még írok a témáról és tapasztaltaimról valamint esetleges kudarcaimról ha van rá érdeklődés... meg lehet, hogy akkor is ha nincs.

(A fenti infókat a könyvből merítettem, azok tudományos hitelességéért nem vállalok felelősséget.)

Hozzászólások

Beny12
1 | Beny12 2010.01.17. 17:53
Egyértelmű, hogy kívánni fogja a futást. Általános iskolában tesi tagozatos voltam, heti 4-5 tesióra, futás és mindenféle testmozgás. Mikor elkerültem középsuliba a tesiórák száma már csak 2 volt, azokon se csináltunk semmit. Az első 2 évben szabályosan fájt, hogy nem mozgok eleget, így hétvégente, nyáron pedig szinte minden nap futottam.

Mára már megszokta a szervezetem, hogy nem mozgok sokat, így nem is kívánom, de nyáron elkezdem újra az erőléti edzést, mert egyetemre kell az energia. Azonban még mindig vannak jelek, hogy régebben sportoltam. Pl ott az alacsony pulzusszám. Nyugalmi állapotban ha jól emlékszem 38 vagy 42 volt. A védőnő kicsit beszart, mikor értetlen fejjel néztem rá :D
MattMatthew
2 | MattMatthew 2010.01.17. 18:37
Nekem gyaús, hogy nem emlékszel jól. Nagoyn kevésnek tűnik az a 42 is.
Beny12
3 | Beny12 2010.01.17. 19:38
50 alatt volt ez biztos :) Nagyon alacsony volt, kérdezte is, hogy jól vagyok-e.
powerhouse
4 | powerhouse 2010.01.17. 19:43
Futás inkább azért jó, mert megnöveli az állóképességet. Ráadásul nem is kell 4 hét, nekem alig pár alkalom után jelentősen javult a futás közbeni közérzetem, a sebességem is gyorsan megnőtt (cirka 2.5 kilométer 12, majd lassan 10 perc alatt), pedig tényleg csak alig néhányszor futottam, de akkor viszonylag rendszeresen (2-3 naponta 2 hétig kb...). Persze azt hozzá kell tenni, hogy egyébként is sportolok.
MattMatthew
5 | MattMatthew 2010.01.17. 20:49
Powerhouse! Igen, viszonylag hamar tud növelni de gondolom Te sem vagy túl koros. A Könyv pedig alapvetően a 40-es korosztályt célozza, márcsak számok alapján ítélve is...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.