Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford

McCl@ne | 2008.03.24. 17:47 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 26 hozzászólás

I Am Legend

Merész dolog ez... Fogod a világ egyik leghíresebb vadnyugati sztoriját és összefoglalod egy mondatban, majd elégedetten csettintesz: meg van a cím! Ami egyben spoiler is, hiszen mindannyian tudjuk, merész álom csupán, hogy a nézőknek akár a fele is ismerte volna Jesse James sztoriját! Így aztán a nagy többségnek kapásból pofon, hogy mikor leülnek, már tudják, a kezdeti "idill" csúfos véget ér majd. De a címválasztás funkciója nem merül ki annyiban, hogy hosszával és leleplező mivoltával felhívja magára a figyelmet, ennek ugyanis komoly szerepe lesz abban, ahogy Jesse-hez viszonyulunk már a legelső pillanatban! Ugyanis végig ott motoszkál majd az agyunkban, bármit is tesz, bárhová megy, bármennyire is feléledni látszik a remény: tulajdonképpen egy élőhalottat nézünk.

Előbbi kijelentésem a filmidőben előrehaladva újabb értelmezést nyer: Jesse James (Brad Pitt -élete legjobb formájában!) hétköznapjait szép lassan átjárja a paranoia... A kezdetekkor még összetartónak tűnő csapata az utolsó vonatrablás után feloszlik, és az egykori társakat/barátokat körbelengi az árulás gyanúja, ami szép lassan oda vezet, hogy Jesse magára marad. Egyedüli társai a Ford testvérek maradnak, de a bizalom már közöttük is luxus.

A kisebbik Ford testvér, Robert, aki gyerekként a filléres Jesse James füzeteken nőtt fel, bálványként tisztelte a rablót, így érthetően rajongással közelít hőse felé. A 20 éves kölyköt alakító Casey Affleck a film legerősebb pontjai közé tartozik, alakítása minimum félelmetes, de inkább nyugtalanító... a zavarodott ifjú tekintet mögött nehéz biztos pontot találni, s bár a cím közli, hogy ki merre tart, ahogy Robertet, úgy minket is folyamatos kételyek gyötörnek: képes ez a srác megtenni? Egyáltalán: meg kell-e tennie?
Hát persze. Egyedüli kérdés az indok csupán, amivel Jesse bizony jócskán szolgál is: paranoiája révén egyre veszélyesebb és kiszámíthatatlanabb lesz, ráadásul a túldimenzionált "nép hőse" szerepkört is hamar levedli magáról. Az ominózus jelenetben egy álomszerűre komponált vonatrablásban követhetjük a frissen megismert hősünket, minden olyan, mint azokban a füzetekben... De a füst elszáll, a fények eltűnnek és lekerül az álarc: Jesse James nem mitikus regényhős, agresszív tolvaj csupán, egyszerű ember, akit azért nem véletlenül övez a hírneve, de nem is mindenre szolgált rá!

Remélem érezhető ezekből a kusza mondatokból, hogy a film lényege nem éppen a tűzpárbajaiban rejlik, mindez annyira igaz, hogy azokból egyetlen egy sincs benne, ill. de, bár kíváncsi lennék, az kit elégít ki és milyen módon; előre szólok: ez nem a Lucky Luke! Ami viszont igazi hangsúlyt kapott, az nyilvánvalóan a karakterrajz. A két fő- és címszereplő olyan részletesen bemutatott és kidolgozott jellem, amilyet nem westernben, de még erre "szakosodott" drámákban vagy életrajzi filmekben sem nagyon látni! És mivel ez a film központi témája, így nem is fecsérelném a szót, a vonások úgyis mindenki agyába beleégnek, a film után tudni véljük majd, milyen volt a Vadnyugat!


Azok a füzetek...

Azok a füzetek alkotják a film első fél óráját és tulajdonképpen a gerincét, amiket Robert Ford olvasott gyerekként. Mindez leírva kissé sután hangzik, de a filmnyelv csodákra képes: mindannyian olvastunk már kalandregényt, ha éppen nem vadnyugati témában, akkor valami indiános, esetleg fantasy sztorit, és gondolom gyerekként nem okozott kihívást, hogy képzeletünkben életre hívjuk a betűket! Úgy tűnik, van, akinek ez felnőttként sem okoz gondot! Aki látta az Őrület határán, esetleg az Új világ c. Terence Malick filmeket, az most jókora előnyben van, mert könnyedén értelmezi azt, amire művészi narráció alatt gondolok. Akiknek az előbbi két film kimaradt, azoknak mankó: mind a szereplők, mind a gondolataik lírai, versszerű formában kerülnek bemutatásra, kissé kopottas, korhű nyelvezettel! Ez olyan szintű pluszt ad, oly mértékben segíti a beleélést, hogy szinte már nem is kívánunk többet, pedig kapunk!
A látványvilágért az a Roger Deakins a felelős, aki néhány hónapja elkövette a No Country for Old Men c. vizuális merényletet, s tessék ezalatt a lehető legmagasztosabb jelzőket érteni! Aki látta, tudja: hihetetlen érzéke van mind a dinamikus jelenetekhez (ember vs. dzsip jelenet az elején), mind a feszültség fokozásához! Utóbbinak itt is nagy szerepe lesz, de Deakins most rátesz még egy lapáttal: a gyerekként megálmodott kalandokat festi a vászonra, hogy aztán a beleélés tetőfokán rántson vissza a valóságba! A festi szót tessék komolyan venni, néhány helyen odáig "fajul" a dolog, hogy elmosódni véltem a határokat filmművészet és festészet között.

Mehetne még az ömlengés a Nick Cave által megkomponált gyönyörű zenéről, vagy a film végét jellemző érzelmi maghasadásról, de kihagyom, mert akkor mi marad nektek? Jó lenne, ha minél többen megnéznétek ezt a -nincs jobb szó- tökéletes filmet, méltán foglalja el a dobogó első helyét ebben az évtizedben a No Country for Old Men oldalán, mert egy fikarcnyival sem gyengébb! Azt, hogy jobb-e, nem tudom, talán csak megközelítés kérdése, de azt hiszem, ilyen magasságokban ez már talán mindegy is!

Nem hiszem, hogy túlzottan jól sikerült írás lett ez, de sajnos nagyon nehéz az anyag, nem is véletlenül halogattam eddig! Azért remélem, hogy némi érdeklődést sikerült kiváltanom, aki megnézte és egyetért, esetleg másként látja, dobjon már ide egy-két sort, ilyen jó témánk nem lesz mostanában!

Utolsó módosítás: 2008.03.24. 17:57

Hozzászólások

Razor03
1 | Razor03 2008.03.24. 18:13
Folyamatosan őrlődöm, és hallgatom a film zenéjét, sokadszor nézem az előzetest, azt viszont nem tudom, hogyan juthatnék hozzá magához a filmhez, mindenképp látnom kell! Nincs mese, ezt valahonnan be kell szereznem, ha törik, ha szakad. Respect és tisztelet ezért az írásért, több napja vártam rá, elhiszem, hogy nem volt könnyű, de tudd az utolsó betűig élvezet volt olvasni ;)!

There Will Be Blood-ot láttad?
McCl@ne
2 | McCl@ne 2008.03.24. 18:24
Nem, de már előre félek, hogy 3fősre bővül az a dobogó No. 1! Amúgy ha nagyon nekifeszülnék a témának, talán a Jesse James-t tenném az első helyre, valahogy jobban bejön a filmnyelve, közelebb áll hozzám, főleg a narrációs részek!
Amúgy felmész külföldi torrentoldalra, akármelyikre, és megtalálod, utána meg feliratok.hu! Vagy fordítva célszerűbb, mert a feliratos oldalon fel van tüntetve a verzió is, arra rá lehet keresni!
Razor03
3 | Razor03 2008.03.24. 18:28
Hallod, ezt még oroszul is megnézném :). Nem szokásom torrentre járni, inkább becsületes polgárként (:D) tékába járok, de mire ez bekerül a helyi kölcsönzőbe szerintem megkattanok.
Razor03
4 | Razor03 2008.03.24. 19:00
Egyébként ha már itt tartunk, melyik változatot ajánlod? Csak azért kérdezem, mert nem akarok mellé fogni rossz minőségű verzióval.
McCl@ne
5 | McCl@ne 2008.03.24. 19:04
Nekem ez van meg, kiváló minőség volt, és találtam hozzá feliratot is!
The.Assassination.of.Jesse.James.LIMITED.DVDRip.XviD-SAPHiRE
Razor03
6 | Razor03 2008.03.24. 19:19
Megtaláltam, nagyon szépen köszönöm. Sry, hogy warezoltam a bejegyzést, ha gondolod töröld ezt 2 hsz-t.
McCl@ne
7 | McCl@ne 2008.03.24. 19:23
padavan haverotok véleménye a fentebb látható írásomról, egyenesen a fergeteges sg.hu-ról

"Ez a több napos szendevedés/felkészülés/emésztés eredménye? :D

(de tényleg - :DDD)"
Tyrn
8 | Tyrn 2008.03.24. 19:23
na:). ma már biztos, h megnézem, nem bírom tovább halogatni.
egyébként meg a there will be blood-ot mindenképp nézd meg. nem hittem volna, h 1 hónapon belül látom az utóbbi évek két legjobb filmjét (no country...). ja és szerintem a twbb a jobb.

én ezt a verziót fogom nézni, elvileg tökéletes:
The.Assassination.of.Jesse.James.2007.LiMiTED.PAL.DVDR
Germinator
9 | Germinator 2008.03.24. 19:26
Most bocs, hogy nem konkrétan a témához szólok hozzá (engem is idegesítene), de padavannal nyílt háború zajlik köztetek, vagy mi?:-P
McCl@ne
10 | McCl@ne 2008.03.24. 19:31
Nézd, nem tudok nyílt háborúról, most ő jött az sg-re, ahol jóformán csak anyázó/nevelő :D célzattal vetem meg a lábam és nekiállt fikázni.
Én meg reagáltam.
Razor03
11 | Razor03 2008.03.24. 19:40
Szerintem meg ne tegyük tönkre ezt a jó blogot, mert elmegy a kedvem az egésztől, nagyon nem szeretném.
McCl@ne
12 | McCl@ne 2008.03.24. 19:42
Márpedig fel akartam hívni rá a figyelmet, mert ez már tényleg a legalja mindennek.
De maximálisan igazad van, áttettem a témát a Fórum jövője c. topikba, ott a helye, nem itt.
Csak kár, hogy ezt a filmet meg nem látta szinte senki, így beszélgetni sem éppen egyszerű róla. Mire megnézitek, addigra meg elsikkad...
Razor03
13 | Razor03 2008.03.24. 19:47
Ha minden jól alakul holnap meg fogom nézni, aztán írok véleményt.
LordMatteo
14 | LordMatteo 2008.03.24. 22:31
Bocs, warez téma én is.

McCl@ne, amit leírtál torrentet, honnan szedted? Nekem is az volt, elméletileg magyar felirattal hozzá, de rohadjon össze, sehogy sem sikerült előcsalnom belőle, viszont felirat hozzáadásához totál nem értek.

Persze volt hozzá angol felirat, meg német, meg spanyol...de magyar az csak elviekben.
McCl@ne
15 | McCl@ne 2008.03.24. 22:40
felirat hozzáadás???
na akkor: a torrentz.com-on rákeresel a fenti verzióra, vagy akárhol, tökmindegy, aztán a feliratok.hu-ról lehúzod a hozzávaló magyar változatot és átnevezed a videófájl nevére úgy, hogy semmi más ne legyen a mappában, csak ez a két fájl (videó, felirat).
működni fog.

WAREZ OFF
Razor03
16 | Razor03 2008.03.24. 22:49
Nem akarnád törölni a warezos hozzászólásokat?
McCl@ne
17 | McCl@ne 2008.03.25. 08:00
Razor: benthagyom, hátha kell másnak is!
18 | Dzsoo 2008.03.25. 11:13
Nálam egyértelmüen a Jesse James viszi a prímet a TWBB és a NCFOM között. Sajnos sokaknak érdektelen a film.
19 | leraine 2008.03.25. 12:36
Pár napja néztem meg, egészen meglepő volt hogy azzal a nem parányi idejével is le tudta kötni a figyelmemet (úgy hogy csak na), kellemesen megkapott az egésznek a hangulata, így történt. Ráadásul finom muzsikák is cseppentek bele, meg az egész rendben volt úgy, ahogy. A TWBB egy aprónyival jobban tetszett (asszem az még eszeveszettebb hosszúságú), mer na, az remek. A nó kántri pedig kábé egy szinten áll a dzsesszivel (nálam), mindkettő nagyon jó, csak persze teljesen másképp. :)
Razor03
20 | Razor03 2008.03.25. 15:20
Azt tudja valaki honnan lehetne egy kattintásra leszedni a film előzetesét HD 720p felbontásban?
21 | Novae 2008.03.25. 19:47
Razor03:
http://www.killermovies.com/a/theassassinationofjessejames/
Razor03
22 | Razor03 2008.03.25. 20:45
thx
Razor03
23 | Razor03 2008.03.30. 14:35
Megnéztem, azt kaptam amit vártam. Azért jó látni, hogy a pite9 és a fűrész13-mon túl vannak még ilyen jó filmek. Persze csak az nézze meg, akinek nincs felhígulva az agya, mert különben úgy sem tudná értékelni. There will be blood, No country..., Atonement ezeket még nem láttam, de ami késik nem múlik.
McCl@ne
24 | McCl@ne 2008.03.30. 17:19
Csinálok neki topikot ha még nincs, mert itt a kutya nem látja a véleményeket, én is csak véletlenül néztem vissza.
Amúgy örülök, ha tetszett, Neked úgyis a vadnyugat a mindened, ugye? (lehet ám, hogy kurvára nem, csak úgy rémlik)
Razor03
25 | Razor03 2008.03.30. 20:15
Vadnyugat, gengszter filmek, század eleji vagy háborús filmek, de inkább a drámai vagy fél romantikus darabok...többnyire azok, amik az adatlapomon vannak.

Egyébként ha megnézel egy jó filmet, ne csak a fórumba tedd az írást, hanem blog bejegyzésnek is rakd ki. Fórumban egy idő után "elvesznek" a jó írások, itt pedig mindenki megtalálja őket, akárhányszor olvashatja. Így legalább mindenki tudja melyik az a film, amit mindenképp látnia kell.
McCl@ne
26 | McCl@ne 2008.03.30. 21:28
Jó ötlet! Lehet, hogy szabadnapon neki is ülök és összeválogatom a jobban és hosszabbra sikerülteket és csinálok nekik egy gyűjtőblogbejegyzést! Most így a közelmúltból kapásból jön a The Mist, ill. a There will be blood, de majd csapok még hozzá párat!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.