Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

And here... we... go!

McCl@ne | 2008.07.24. 18:45 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 18 hozzászólás

Spoilermentes értékelés következik a The Dark Knight c. filmről. Annak minden előnyével és hátrányával...

Imádtam a Beginst. Kurva jó film, precízen felépített és aprólékosan kidolgozott karakterekkel, hihető főhőssel és eszement látványvilággal! Voltak ugyan kisebb hibái is, mint a kevésbé életszerű főgonosz és a... nem, ennyi. Szóval imádtam. Nem gondoltam, hogy van hova fejlődnie, nem gondoltam, hogy fokozható az a végletekig kitalált nézőbarát állatság, amit az asztalra tett, nem hittem, hogy nem ez a végsebesség!

Tévedtem.

"It's simple! Kill the Batman!"
Az utóbbi két Batman mozi sikerének kulcsa tényleg nagyon egyszerű: Christopher Nolan. Ez a faszi azon egyszerű tulajdonsággal rendelkezik, amivel aztán szinte bármit képes lesz eladni élete során: pontosan tudja, hogy mi kell a nézőnek! Amilyen egyszerűen hangzik ez, annál több lépésből valósul meg! Először is ennek a faszinak volt bátorsága újragondolni a világ egyik legismertebb szuperhősét és emberi vonásokat kölcsönözni neki, ráadásul mindezt úgy, hogy a legendát is tiszteletben tartotta! Batman sérül, elesik, néha elverik, leesik innen-onnan, ugyanakkor minden jelére az esendőségének jut vagy tíz olyan pillanat, amire azt mondod, hogy: "Fúúú, bazdmeg!!!:O"
Bizony, a The Dark Knight tele van ilyen momentumokkal, s mivel ez egy spoilermentes kritika, csak annyit jegyeznék meg, hogy Nolan nem csak az egészestés filmek rendezéséhez ért kegyetlenül, de trailert vágni is tud! Ugyanis ment a sakkozás durván, hogy vajon melyik jelenet mit jelent, melyik képsor mit takar a filmből, de már bátran elmondhatom: aki nem olvasott innen-onnan spoileres írásokat, annak fogalma sincs semmiről! Ez szerintem maradjon is így, a film ugyanis tele van fordulatokkal, mind Joker lépéseit, mind a környezetére (tulajdonképpen egész Gothamre!) gyakorolt hatását illetően és bizony tettei valóban váratlan tragádiákhoz is vezetnek! Igen, annyira váratlanokhoz!;-)

"...and I promise, the dawn is coming!"
Harvey Dent. Így hívják a film egyik legnagyobb húzását. Ő a fehér lovag, Gotham maszk nélküli hőse, egy ember, aki talán leveheti Batman válláról a terhet... De ahogy mindannyian tudjuk, ez nem egészen úgy valósul majd meg, ahogy a nagy könyvben meg van írva. A film utolsó harmadára Harvey Dent bizony kimutatja a foga fehérjét, a szó legszorosabb értelmében is és bár ennél többet nem mondhatok, de mind a motivációi, mind a tettei kellően hihetőek ahhoz, hogy arccal vagy arc nélkül, de együttérezzünk vele!
Akárcsak a többi karakterrel, ugyanis a Dark Knight most tényleg sokat markol és fogja is mind! Racheltől kezdve Foxon keresztül egészen Gordonig mindenki kap újabb dimenziókat, lassan alakulóban van az a "mi egy nagy család vagyunk!" feeling, ami a sorozatoknál a legélesebb fegyverré válhat az alkotók kezében! Ugyanakkor sikerült elkerülni azt a hibát, hogy ilyenkor a rosszfiúk és a negatív karakterek elsúlytalanodva lebegjenek a teljes játékidő alatt és csak statisztaszerepben adják a lovat a kedvenceink alá...
Nem, ennek a filmnek sajátos főgonosza van, aki legalább ennyire sajátosan látja a világot!

"Why So Serious?"
Joker. Ennek a faszinak a belépőjét míg élek, nem felejtem! Majd meglátjátok! Egy ember, aki nem tartozik sehová, nincs senkije és semmije és ettől válik olyan kegyetlenül veszélyessé! Soha, ismétlem SOHA nem fogod tudni, hogy hol bukkan föl legközelebb, azt pedig végképp nem, hogy miért. Egyszerűen mert semmi közöd hozzá. Majd kiderül, ha úgy akarja. Vagy nem! Az ilyen bűnöző megállíthatatlan és megelőzhetetlen! És talán nem árulok el túl nagy titkot azzal, hogy Batmannek nem is sikerül egy lépéssel elé kerülnie! Mire felfogja, hogy milyen emberrel kell szembenéznie, talán már késő is!
Az első felbukkanásától számítva minden egyes pillanatot vártam, folyamatosan azon kaptam magam, hogy agyalok, vajon mikor kívánja már meg a cselekmény, hogy újra felbukkanjon, vásznon ilyet kb. tízévente látni! Ha azt írom, maga a tömény őrület és káosz, akkor az sablonosan hangzik, nem több, mint egyszerű klisé. De attól még úgy van: ez a faszi nemcsak a kitalált város kitalált lakóiban kelt félelmet, hanem a nézőben is, mert nem több, mint egy sebzett lelkű, ám tisztán látó elmebeteg, betege ennek az amúgy is szenny világnak! És mint ilyen, sokkal rémisztőbb minden Madárijesztőnél vagy Pingvinnél, hiszen bármelyik sarkon összefuthatsz vele és még csak nem is tudsz róla... S hogy mindezeket miért írom? Mert a zseniális Heath Ledger (Isten nyugosztalja! Most látszik csak, hogy kit is veszítettünk!) elhihette velem, hogy Joker VAN. Talán nem minden emberben, talán csak néhányakban, de még Batman sem győzheti le. Csak Te magad!

Out of the darkness, comes the Knight
Szól a film taglineja. És ha a Sötét Lovag eljön, ott baszki, kő kövön nem marad! Olyan intenzív akciókra tessék számítani, mint amilyen a Begins tankos/rendőrautós összecsapása, csak éppen a köbön! Igyekszem spoilermentesen a lényeget: lesz egy jelenet, amikor Joker úgy találja, hogy leépít egy közepesen őrzött konvojt, amihez Batmannek is lesz egy-két szava, nos, szavakkal le nem írható az a pusztítás, amit a tank ott véghezvisz! S csak utána jön a java, de erről majd a moziban meggyőződtök! :)
A közelharcok is jóval keményebbek lettek, s ezzel egyenes arányban vált Batman figurája fenyegetőbbé! Ez az egész filmre jellemző, a dark szócska nem véletlenül került bele a címbe, itt mindenkinek el kell számolnia a tetteivel és keveseknél tiszta a pakli. Az előző mozi a félelemről szólt, ez itt és most a reményről és annak az elvesztéséről, újraértelmezéséről szól, és az emberi jóságról, arról, ahogy megmérettetik a káosszal szemben...

Na, ennyit a semmitmondó dumáról, próbáltam kerülgetni a spoilereket, próbáltam azért valami információt is átadni, a kettő értelemszerűen egy bizonyos pont után kioltja egymást, így nem is ragozom tovább.
Gondolom egyértelműen lejött, hogy mindenkinek ott a helye a moziban, negatívumok nincsenek, hiányérzetem nincs, az egész történet kapott egy olyan lezárást, ami egyben egy új történet kezdete is lehet, Nolannél a labda, de más ne játsszon vele! Tőle él a denevér.
Köszöntem a kitüntető figyelmet, kommentek között hajlandó vagyok spoilerezni, persze csak kérésre, ezért felelősséget nem vállalok!

Utolsó módosítás: 2008.07.24. 18:58

Hozzászólások

1 | Sevores 2008.07.24. 18:53
Váá, ezek után ha lehet, még jobban várom. :D
Köszönjük a kritikát. :)
Razor03
2 | Razor03 2008.07.24. 18:58
Jajjj bazzz rátapadt a szemem a monitorra ettől az írástól annyira olvastam :)! Eszement durván hangzik!!!
Razor03
3 | Razor03 2008.07.24. 19:00
Egyébként meg méltó "visszatérés" ez a kritika :)!
4 | padavan 2008.07.24. 19:01
Meg kell mondjam, nagyon irigyellek. Süt minden sorból, hogy egy hatalmas élményen vagy túl, és szinte ordítja minden mondat, hogy cseppet sem eltúlzottak az egyébként Kilimandzsáró méretű elvárásaim a filmmel kapcsolatban.

Úgy érzem, egy mesterművet láthattál most, hiszen épp Te nem szoktál ennyire elalélni általában semmitől, ilyen mértékű tetszésnyilvánítást pedig azt hiszem, még nem olvastam Tőled.

Rendesen odatettél most erre a két hétre... :D Egyébként nagyon durva, hogy itthon híre nincs semmiféle premier előtti vetítésnek, pedig azért a nagyobb filmeknél ezt hébe-hóba el szokták játszani. Most, épp ennél a filmnél nem teszik – hát ez értékelhetetlen állapot. Pedig de elmennék rá, akár egy éjféli, vagy éjjel fél kettes előadásra is!

A cikkedben igyekszel végig visszafogott lenni, de engem nem csapsz be – itt bizony ájulás volt a köbön, igaz? :)

De nehéz lesz ez a két hét...
powerhouse
5 | powerhouse 2008.07.24. 19:01
Most már meg kell néznem!
Germinator
6 | Germinator 2008.07.24. 19:02
NEM BÍÍÍÍROM:-D:-D:-D

Nem, ez... nem bírom... lelassult az idő, az elkövetkező 14 nap 14 év lesz... nagyon jó a kritika, és... és... ennyi... remegek:-D
McCl@ne
7 | McCl@ne 2008.07.24. 19:09
Razor & pada: a blogomhoz történő visszatérésben egyáltalán nem voltam sem biztos, sem motivált, de erről a filmről írni kell! Imádom az erkölcsi tanmeséket, de csak akkor, ha ízlésesen vannak csomagolva és lekaparták róluk az árcédulát! De hogy ennyire ízlésesen is elő lehet adni ezeket a dolgokat, nos, az most odaát sokakat nehezen érint...
Az egész olyan, mintha Te lennél az utolsó fogaskerék egy fantasztikus gépezetben, ahol öröm forogni! Érződik az egészen, hogy NEKED csinálták, hogy JÓL ÉREZD MAGAD! Igényes szórakozás a köbön!

Germi: Nyugi, inkább foglaltasd le a jegyed, ha még nincs, de legalább kettőt-hármat! Én is megnézem még jövő héten, ha már nem lesznek ennyien!
8 | padavan 2008.07.24. 19:14
Neeee, neeeee, ne írj már ilyeneket, úgy érzme magam, mint egy heroinista, aki már két hete nem jutott anyaghoz, neeeeeee...!

Egyébként sajnos én még jegyelővételi lehetőségről sem tudok - hát így élünk mi itt...
Razor03
9 | Razor03 2008.07.24. 19:28
A 6-os kommenten nevettem...szegény Germi :D:(:D
Germinator
10 | Germinator 2008.07.24. 20:19
Padavan, ugyanez, mintha már hetek óta nem nyomtam volna be a napi adagot:-D:-D
Germinator
11 | Germinator 2008.07.24. 20:30
Egyetlen spoilert kérhetek? Csak a megnyugvásom miatt...

Szóval... az már egyértelműnek tűnik, hogy Két-Arc feltűnik, de... ugye nem végez vele Batman a film végére, úgy, mint ahogy az Venommal történt? Vagy...? Csak egy "De igen"-t vagy egy "Nem"-et szeretnék látni.
12 | hahakocka 2008.07.24. 20:34
Hát, nekem is odatapadt a szemem a monitorhoz. Egy ilyen kritika pont tőled.
jobb lett volna ha el se olvasom. :) Mert így megnőtt a cigaretta számom. :) Az idegességtől hogy még mindig 2 hetet kell nekünk várni szerencséseknek. :(
13 | hahakocka 2008.07.24. 20:36
Hát Aaron Ekhart (érdekes nem? Ekhart nyomozó is van a Batmanben a Burtononsben :) ) vissza akarna térni a 3. részbe most olvastam nemrég IMDB-n volt egy linkelt cikk róla. Gondolom nem lesz baja, tehát :) Én is hallottam olyanokat is hogy meghaltmeg olyat is hogy élpp hogy csak feltűnik.
14 | hahakocka 2008.07.24. 20:37
Hát Aaron Ekhart (érdekes nem? Ekhart nyomozó is van a Batmanben a Burtononsben :) ) vissza akarna térni a 3. részbe most olvastam nemrég IMDB-n volt egy linkelt cikk róla. Gondolom nem lesz baja, tehát :) Én is hallottam olyanokat is hogy meghalt meg olyat is hogy épphogy csak feltűnik.
McCl@ne
15 | McCl@ne 2008.07.24. 20:46
Germi: sajnálom, de ilyen kaliberű spoilert még kérésre sem követek el, eszemben sincs lelőni a film egyik legnagyobb poénját! :)
Csak a Te érdekedben, utólag hálás leszel!
Germinator
16 | Germinator 2008.07.24. 20:48
Oké, kösz:-)
Germinator
17 | Germinator 2008.07.25. 02:16
Egyszerűen befosok, már harmadjára olvasom a kritikád. Olyan ez, mint egy új trailer:-D
Lennox
18 | Lennox 2008.07.27. 01:16
Nagyon jó kritika. Már a tűkön ülve várom a filmet. Ettől a kritikától még jobban. :D "Még meg se köszöntem" Köszi a kritikát.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.