Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Hányszor találkozol életedben a megfelelő emberrel?

McCl@ne | 2008.11.27. 08:57 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 9 hozzászólás

Once - Egyszer

A bejegyzés címe a film tagline-ja, nagyon találó, bár félrevezető. Ez itt egyáltalán nem az, aminek látszik. Ha megnézzük a trailert, egy összeborulós romantikus musical körvonalazódik ki előttünk, pedig dehogy... Ez sokkal több annál. Ráadásul nem is igazi romantikus film, pláne nem musical és végképp nem összeborulós. Helyette inkább a legigazibb és legeredetibb film az egymásratalálásról, a Mielőtt felkel a Nap óta! Pedig az már de rég volt...

A történet egy ír utcazenészről és cseh lányról szól, előbbi gitáron, utóbbi zongorán penge. Útjuk pont olyan véletlenszerűen kereszteződik, mint amennyire életszagúan tovább alakul... Ismeretségük hamar fejlődik, könnyen megtalálják a közös hangot, hányattatott sorsuk révén ösztönösen megértik egymás baját, amiben főleg a lány közvetlensége játszik nagy szerepet, de aztán a fiú is feloldódik és viszonylag hamar eléneklik az első közös dalukat. Itt jön talán az első sokk-effekt: ilyet még zenés filmben nem hallottál, ebben biztos vagyok! Eleve a gitár-zongora párosítás büntet, de ami igazán megmarad majd, az a fiú hangja és az általa írt dalszövegek! Gyönyörű, saját szerzemények ezek, amiket csak éjszaka énekel, mert Dublin utcáin nappal csak a sláger a nyerű, az hozza a "nagyobb" pénzt.
Ami külön öröm, hogy a dalok itt nem csak úgy elkezdődnek és befejeződnek, mint a "többi" musicalben, és nem szerves részei a cselekménynek, hanem egyszerűen csak dalok, két zenésztől. A jelen nehéz/boldog pillanatainak átfedése/kikottázása helyett inkább a múltra utalnak vissza, de azt sem tolakodóan, szájbarágósan. Ez egy óvatos film, semmit nem fog az arcodba tolni és nagyon résen kell lenned, ha el akarod kapni a lényegét! A két ember közötti apró rezdülések, pillantások mutatják meg, hogy az eseményektől függetlenül mit is gondolnak, mit éreznek a környezetük és főleg egymás iránt.

Szánnék egy külön fejezetet a zenének is, de erről írni kb., mint szexről beszélni, úgyhogy ez így kimarad, legyen elég annyi, hogy a már jóval korábban letöltött soundtrack fél perccel a stáblista vége után az mp3lejátszómon landolt.

És ennyi. Tudom, hogy rövidebb a megszokottnál, de nem slágerfilmről van szó, kétlem, hogy sokakat túlzottan érdekelne, ezért inkább egy kis kedvcsináló ez, mintsem valami mindenre kiterjedő, boncolgató elemzés. Amúgy sem szabad mindent ízekre szedni, lehet, hogy sikerült valakit rávennem, hogy letöltse/megvegye (szép, igényes, egyszerű kiadvány a BuFi jóvoltából!), hadd maradjon nekik is valami!

Hozzászólások

balays82
1 | balays82 2008.11.27. 11:57
Tényleg nem egy szokványos film. Illetve, maga a történet teljesen hétköznapi, a film ábrázolásmódja pedig rendkívül realista, sokszor olyan, mintha egy dokumentumfilmet látnánk. Viszont mindez nagyon messze van attól, amit a romantikus film műfajában megszokhattunk. Ez azonban feltétlenül pozitívumnak számít. Érdekes, hogy amikor vége lett a filmnek, akkor először azt kérdeztem, hogy tényleg ennyi és így lett vége, aztán rájöttem, hogy ez volt a tökéletes befejezés.
A zenérkől tényleg nincs mit mondani, önmagukban is fantasztikusak, ráadásul tökéletesen illeszkednek bele magába a cselekménybe. Glen Hansard és Markéta Irglová nagyon tehetséges emberek, örülök, hogy a film által sikerült megismerni a zenéjüket.
McCl@ne
2 | McCl@ne 2008.11.27. 12:01
Na, ilyen értelmes kommentekért érdemes írni blogot.
Nekem még személyes plusz, hogy ugye Dublinban játszódik a film, ahol bár nem sokat voltam, de annyira ír és annyira ismerős, hogy néha vissza kellett tekernem, mert elvesztem a reklámtáblákban, apróságokban!
balays82
3 | balays82 2008.11.27. 14:15
Nyilván ez is sokat tett hozzá az egyébként is hangulatos kis filmhez. :)
Érdekes egyébként belegondolni, hogy sokszor mennyire más tud lenni az amerikai és az európai filmes gondolkodás olyan alapvető dolgokról például, mint a szerelem. Azért kíváncsi lennék, mennyi esélye lett volna az alkotóknak az amerika stúdióknál egy olyan romantikus film forgatókönyvével, amiben [SPOILER] a szerelem lényegében beteljesületlen marad, amiben a szereplők is érzik, hogy talán egyszer az életben találkoztak az igaz szerelemmel, ennek ellenére különböző okok miatt mindketten folytatják a saját korábbi, nehézségektől egyáltalán nem mentes életüket.[SPOILER]
Persze igaz, hogy Európában is csak minimálköltségvetésű független - sőt mondhatjuk, hogy amatőr - filmként készült el (hozzátenném, máshogy talán nem is működött volna ennyire), de nem lehet véletlen, hogy az ilyen kellemes meglepetést okozó, a megszokottól eltérő filmeket nagyon sokszor innen Európából kapjuk.
Star Wars
4 | Star Wars 2008.11.27. 14:35
Asszem ezt meglesem. Thx.
Razor03
5 | Razor03 2008.11.27. 21:07
Kíváncsi lennék, mennyien tudják ezt a filmet értékelni. Sok okosat a trailer alapján nem tudok hozzá tenni, csak az általatok írt dolgokat lehetne ismételni. Nagyon élet szagú és öröm, hogy vannak ilyen filmek. Azt hiszem, ha mellé tennénk a készülő Australianak, nálam inkább ez lenne a befutó. McCl@ne: bevallom őszintén, kicsit irigy lettem az Ír-Doublin életérzés miatt :). Bár egyre jobban átjön mostanában számomra is (még ha nem is jártam ilyen filmekbe illő helyeken a nagyvilágban) az "olyan mintha egy filmben lennék" dolog :). Valahogy nem vesz rá a lélek, hogy letöltsek ilyen dolgokat, de az is abszurd, hogy pont ezért maradok le ezekről. Azt hiszem ilyen bejegyzésekkel erre is "ráveszel", mint az eredeti filmek szeretetére is! Jó ez így, és az is, hogy ismét toppon van a blogod!
McCl@ne
6 | McCl@ne 2008.11.27. 21:48
Annyi még kimaradt a bejegyzésből, hogy végre egy film, aminek a főszereplői nem trendi véglények és nem a csudajóképű fiú jön össze a nagyonbombázó csajjal, hanem totál átlagos külsejű, földi halandók. Ezek szerint velük is megtörténhet a csoda? Vannak még meglepetések...

Razor: köszi szépen, elhatároztam, hogy ha megnézek valami említésre méltó filmet, akkor az azonnal megy blogba mostantól! Van itt annyi ipari hulladék kategóriába sorolható bejegyzés, hogy bőven megfér mellette egy-két filmes írás még úgy is, ha mondjuk a terjedelme nem haladja meg jelen firkálmány kb. 20 sorát...

Örülök, hogy van még rá igény, még ha nem is egy nyereményjáték, csak egy kis elmélkedés, ajánlás. Valami saját.
Razor03
7 | Razor03 2008.11.27. 22:22
Van igény ilyen írásokra, még ha rövidebb a terjedelem akkor is. Sőt, én az Arcanum bejegyzést is szerettem. Jó, hogy tudod értékelni ezeket a dolgokat, még akkor is, ha nem kapsz utána komment esőt. Én is készülök egy nosztalgia írással valamikor, de ahhoz még egy kicsit játszani kell, de már annyi infót és agymenést összeszedtem itt belül, hogy le kell őket írni, és úgy vélem az is elolvassa majd, aki 10 éve még a kerítést fogta a bölcsiben ;) :D.
8 | Pyrogate 2008.11.30. 00:00
felírtam magamnak:)
9 | Mauddip 2008.12.19. 01:50
Kíváncsi vagyok rá, szedem is, ha tetszik, meg is veszem!;)
Szeretem az ilyen "alternatív" filmeket! :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.