Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

McCl@ne is bepróbálja...

McCl@ne | 2007.08.30. 15:25 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 3 hozzászólás

Üdv.
Gondoltam, én is belekóstolok, nem jósolok ugyan neki nagy jövőt -mármint magam részéről-, de végülis oly' mindegy...
Igazság szerint már tegnapelőtt akartam, de sajnálatos okok miatt nem fértem hozzá kedvenc nevemhez...

Lehet, hogy nem jó ötlet, de egy fél-blog jelleget akarok adni a dolognak, szal picit személyesebbre veszem, mint vicces videók posztolása, de főként filmekről akarok írni, más perpill nem nagyon érdekel.

Lora - avagy a magyar filmgyártás betegsége...

Ez a lány nem volt mindig vak. "Betegségének" eredete pszichés, trauma okozta, időtartama ismeretlen, de a lényeg: nem feltétlenül végleges. Ahhoz, hogy újra lásson, ki kell hevernie a múltját, elszakadni tőle, függetlenné válnia.
A lány szép, szeme kifejező, látszik rajta, hogy egészséges. Minden stimmel, egészen addig, amíg meg nem teszi a leghétköznapibb dolgot, amit színész tehet: megszólal. Ajkának mozgása nincs szinkronban hangjával, az eltérés nem lehet a véletlen műve: a lány tényleg nem magyar... Ezen a ponton megállt bennem a film és egy pillanatra felidéztem a honfoglaló Franco Nero-t, ahogy egy nemzet tette magát nevetségessé, ahogy hagytuk őt bevonulni a Kárpát-medencébe.
Lora hangját Ónodi Eszter szolgáltatja, arcát Lucia Brawley, ám ember legyen a talpán, akinek mindez világos: Ónodi Eszter egy vonzó és tehetséges nő (is tud lenni), teljesen felesleges volt a váltás, jót semmiképpen nem tett a filmnek. A háttérben nyilván az anyagiak állnak, a filmgyártásunknak pedig szüksége vann a mankóra...
Gyártanunk kell a filmeket halomszámra, szerepeltetnünk kell a haldokló kabaréműfaj tv-ben önmagukat szénnéégető nagyjait, filmszerepet Gálvölgyinek, Bajornak, Hernádinak, Majkának! Közben hagyjuk megfelelő hátszél hiányában elsüllyedni a Nyóckerhez hasonlatosan übereredeti és szórakoztatóan zseniális darabokat. Ismeritek a Goodbye, Lenin c. filmet? Egy idős néniről szól, akinek eszméletét veszti és kómás állapotban tölti a Berlini Fal leomlását. A néni a rendszer elkötelezett híve, nagyon megviselné a hír, így unokái eljátsszák előtte, hogy az égvilágon semmi nem történt.
Mi meddig csináljuk még ezt? Apropó, kommunizmus: miért nem adtunk egy kis löketet a Moszkva térnek annak idején? A legtalálóbb korrajz a rendszerváltásról, közelébe nem ér semmi, mégsem vitte semmire.
Az okok nyilvánvalóak: mindenünket az Államokba toljuk, nézzétek meg Nimród Kontrollját, egy közepes film meddig képes tarolni (a tengerentúlon elenyésző, magyar viszonylatban eszméletlen összeget keresett! sok moziban játszották országszerte!), ha mögéáll valaki.

A jelenleg filmgyártásunkat felszínen tartó generáció kb. 28-32 éves fiatalokból áll, akiknek vagy már elegük van, vagy lesz 1-2 éven belül és lelépnek.
Mi meg ittmaradunk azzal a szemétgyártó kisiparos réteggel, akik majd ömlesztik ránk az általatok "haverokkal söröztünk meg jót röhögtünk" jellegű mocskokat, Szőke Kólát, Hasutasokat, meg a többi, 10 éve a tengerentúlon nullára futtatott zsánerek olcsó, filléres változatait.

És hogy miért írom mindezt: lehet tenni ellene! Vegyetek magyar filmet, szinte utánatok dobják! 990-ért vettem meg a Csak szex és más semmi c. vígjátékot, ami kb. a Micsoda nő nullára koptatott elemeit pakolja egymás után, de valami kegyetlen meggyőző rutinnal és ember legyen, akit legalább egy kicsit nem vesz le a lábáról! 990-et rosszabbul is el lehet költeni! De a sor -ugyan nem végtelen, viszont- elég hosszú, biztos, hogy mindenki talál kedvére valót.

Ezért bátorkodtam a Lorával kezdeni: egy gyöngyszem, vagy inkább gyöngysor, ízléses humorral, megható és többnyire giccsmentes romantikával, szeretnivaló szereplőkkel!
Utólag visszanézve kissé szétszórt és hosszú kezdés ez ide, de aki elért a végére, az szóljon, hogy itt fejezzem be, vagy esetleg kíváncsiak vagytok más témákban is a hülyeségeimre!

Utolsó módosítás: 2007.12.12. 14:20

Hozzászólások

1 | Blathnaid 2007.08.30. 15:39
Mikor a végére értem a bejegyzésednek, egy dolog jutott eszembe: Miért nem írtál többet a Loráról? De aztán azt is megtaláltam:
Milyen filmet néztél a héten, 7889-es hozzászólás.

Egyébként teljesen egyetértek veled. Mernék nem úgy tenni :D.
2 | padavan 2007.08.30. 20:14
Nahh, hát üdv sorainkban, és sok szerencsét! No, meg kitartást. :)
McCl@ne
3 | McCl@ne 2007.09.01. 21:24
Köszi! Utólag eldöntöttem, hogy tetszik ez nekem nagyon, lehet jó sokat pofázni:D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.