Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Huszonnégy avagy "Jack, legyen egy rossz napod!"

McCl@ne | 2007.08.31. 23:26 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 13 hozzászólás

Most végeztem ki a 24 c. sorozat első évadját, spoilereket jócskán tartalmazó összegzésem következik:

Először is, a Dallas óta ez az első sorozat, amit nézek, ezen kívül megvolt még a Knight Rider és a Nils Holgersson, tehát el lehet mondani, hogy nem igazán lettem a trendek rabja, még a Guldenburgok örökségét is csak ímmel-ámmal követtem.

Viszont itt megragadott a koncepicó: fogjunk egy (túl)képzett kormányügynököt és meséljük el egy napját. Az első perctől az utolsóig, valós időben. Hihetetlen jó ötlet, legalább annyira, amennyire kézenfekvő és még különösebb erőfeszítést sem igényel! Mert ugye nincs abban semmi, hogy az események egymást követik hiszen amit látunk, azt úgyis real time követjük, amit meg nem, azt meg megmutatja az osztott képernyős megoldás, ami az egyik legnagyobb erénye a sorozatnak...
Ügyes húzás továbbá, hogy a Fox amerikai csatornáját (van neki máshol is?) nyilván a reklámok tartják ébren, így a sorozat részeit is ezek szabdalják darabokra, azonban ezek sem okoznak kiesést az időben. Ugyanis a 4-5 perces intermezzókat a filmbeli üresjáratokra időzítették, ill. fordítva. Szóval a koncepció él és virul, működőképes, már csak a tartalommal való feltöltés volt hátra.
Jack Bauer a CTU antiterrorista különítmény ügynöke, nem mellesleg családapa. Épp házasságának újraélesztésén dolgozik feleségével (na nem úgy:D), mikor fontos hívást kap: az elnökjelölésre pályázó Palmer szenátor életveszélyben van, valószínűleg támadás készül ellene, az ügy komoly. Palmer lehetne az első fekete elnök, így sokak szemében könnyen szálkává válhat, Jack-re és a CTU-ra nehezedik a feladat, hogy elhárítsák a veszélyt.
Eddig az alapsztori, a többit nagyjából tudja, aki látta, aki meg nem, az magára vessen, egyébként is: minek olvastok spoileres írást?:D
Szóval ahogy az várható, Jack családját elrabolják és persze mindekiről kiderül, hogy valójában nagyon nem az, akinek adja magát. Ez azon túl, hogy egy hasonló jellegű sorozattól elvárható, egyáltalán nem jelentene gondot, csakhogy itt egy évad 24 részből áll és az egyes részeket hetente adták. Így aztán fel volt adva a feladat: kreálni egy napot, ahol minden órában olyasmi történik, ami miatt kíváncsi leszel a következőre! És ezzel, plusz a kezdőkoncepció nyomásával szerintem túlontúl nagy fába vágták a készítők azt a fejszét, de a végére azért kidőlt az a fa.
Ott kezdődik a probléma, hogy semmilyen szituációnál nem lehet leragadni és épeszű keretek között kell maradni, ezekből azonban sajnos csak az első kitétel állja meg a helyét a sorozat végéig, a cselekmény ugyanis úgy pörög, hogy levegőt is elfelejtesz néha venni! Sajnos azonban kerültek iszonyat bugyuta porszemek a gépezetbe: lényegében semmiyen mozgóképes anyagban nem nézem jó szemmel az amnézia kissé megfoghatatlan eredetű bekövetkeztét, de ami itt történt az kész röhej: Teri Bauer (Jack felesége) sokk hatására összeesik, majd néhány perc vagy inkább pillanat elteltével feláll és nem emlékszik SEMMIRE. Könyörgöm, legalább egy részleges amnéziával átkozták volna, de nem! Persze mire megszoknád a szituációt, jön a következő sokkhelyzet, ami visszarázza Terit és onnantól emlékszik mindenre, de ettől csak még röhejesebb lesz az egész.
Persze nem írható minden a minőség számlájára, ugyanis ezt a műfajt nem DVD-re írták, a koncepció hetekben gondolkodik, a nézőnek van ideje felejteni, 40 percnyi 24 heti adagolásban inkább kevés, mintsem sűrű vagy terhes. Tehát sokat számít, hogy milyen adagot teszünk magunkévá, én igyekeztem darabolni, kettesével néztem a részeket, így csak ritkán borult az a bizonyos bili.
Amivel a sorozat tarol, az viszont maximálisan az írók és a színészek érdeme: életképes és szerethető vagy épp gyűlölhető karakterek jönnek-mennek, bárhová néz az ember. Személyes kedvenceim, természetesen Jack mellet, Palmer szenátor, Tony a CTU-tól és George Mason, akit Jack kb. az 1. részben elkábít, de a végére már társa és segítője lesz! Szóval az ő karaktereiknek és az őket eljátszó színészek tálentumának köszönhetően a sorozat végére úgy érzed, Te is ott jössz-mész közöttük, részese vagy az egésznek. Nagyjából ennyi a lényeg, ha ez megvan, a siker biztos.
Sajnálatos negatívum azonban, hogy a női karakterek kissé idegesítővé válnak a sorozat közepére és a helyzetnek van pofája még romlani is: Teri Bauer karaktere többször is a tv előli felállás és a sorozattól történő könnyes elválás határára sodort, de minden alkalommal megmakacsoltam magam. Terjedt annak idején a hír, hogy a rajongóknak beleszólásuk van a történésekbe és részről részre alakítják az eseményeket, nos, ebből nem tudom, hogy mennyi igaz, de amennyiben van alapja, úgy nem csodálom, hogy a 2. évad elejére ULTRASPOILER megoldják a Jack Bauerné problémát ULTRASPOILER VÉGE.
Hogy azért az újfent kissé hosszúra nyúlt mondandóm tükrözze a véleményemet, állítom, ez lehet egyike a legjobb sorozatoknak. Bizonyára vannak jobb sztorival bíró szériák is, de az acting power ilyen kaliberének és a feszültség végletekig történő fokozásának párosítása engem maximálisan meggyőzött, alig várom, hogy lecsorogjon a gépre a 2. évad és belevessem magam!
Remélem senkinek a szórakozását nem rontottam el a spoilerekkel, hisz' felhívtam rá a figyelmet, duplán is, aki pedig látta, talán nem néz hülyének a leírtak alapján. Komolyan elgondolkodom mind a 6 évad beszerzésén (mármint eredeti változatban), de előtte feltétlenül nekifekszem még legalább kettőnek, a csattanókra épülő sztori ellenére ugyanis van némi újranézhetőségi potenciálja a minősége révén!
Na, elfáradtak az ujjaim:D
Ennyi.

Utolsó módosítás: 2007.12.12. 15:08

Hozzászólások

Germinator
1 | Germinator 2007.08.31. 23:52
nagyon jó a kép:-D

Örülök hogy nem vagy elfogult, és szembenézel a negatívumokkal. Mindenesetre az én véleményem, hogy a legjobb évadok a páratlan számúak: 1., 3. és 5. De ezek nagyon; ezekben vannak a legjobb jelenetek, tömkelegével. Csak így előre szóltam. Nem tudom miért érzem így, talán más is osztja a véleményem:-P Nem mintha befolyásolni akarnálak...:-D
Egyébként igen, Teri elég gyenge láncszem a sorozatban (SPOILER évadban? SPOILER VÉGE), karakterileg és színészileg is. Viszont Kim...:love::-D

Na mindegy, szóval örülök hogy tetszett;-) További jó 24-ezést:-D
McCl@ne
2 | McCl@ne 2007.08.31. 23:57
Holnap nekiállok a 2. évadnak is, ahogy az imdb-n -csak óvatosan- néztem, a kedvenceim maradnak!
Annyit hadd kérdezzek, enyhe spoiler csak, hogy az első évad szálai folytatódnak valamennyire? (konkrétan Ninára gondolok)
Germinator
3 | Germinator 2007.08.31. 23:59
Sőt (és akkor ezzel elmondtam a lehető legtöbbet:-D)
McCl@ne
4 | McCl@ne 2007.09.01. 00:05
Zsír. Neked meg megvan mind a 6 évad eredetiben???
Valamiért úgy emlékszem.
Tényleg vérgagyi a 6.? Sevores mondta:D
Germinator
5 | Germinator 2007.09.01. 00:11
Az első 5 évad van meg eredeti DVD-n, lévén a 6. még nem jelent meg. De tényleg vérgagyi az előzőkhöz képest, én az utolsó 2-3 részt nem is néztem meg:-D Kicsit sajnálom, de a 7.-re nagyon kíváncsi vagyok. Szerintem bőven tudnak rajta javítani, hisz kritikailag is szidták a hatodikat, így talán tanultak az esetből.
Szóval érezhető minőségbeli különbség, és a régi ötletek újrafelhasználásának tömege, de ez a különbség hirtelen üt be, nem pedig évadról-évadra jön elő. Mondom, az 5. például szerintem k*rva jó:-D Csakúgy, mint a 3. Valamiért a 2. és 4. kicsit erőtlen volt, de azért nem kell megijedni.
McCl@ne
6 | McCl@ne 2007.09.01. 00:13
Jó, gyakorlatilag 50 GB-nyi 24 ömlik a gépemre, az összes évad...
Csinálnak hetediket??? Bazz, Dzsekk már tényleg olyan lesz, mint McClane...
Germinator
7 | Germinator 2007.09.01. 00:15
Ha-hajj, le vagy maradva... 8. is lesz, utána meg nagyfilm:-D
McCl@ne
8 | McCl@ne 2007.09.01. 00:18
Nincs valami jó magyar rajongói oldal, ahol normálisan kezelik a spoilereket is? Jack mindig ilyen jólfésült kis helyesgyerek lesz vagy később azért kerekítenek neki vmi akcióhősdesignt?

Bazz, mennyi kérdésem van...
Germinator
9 | Germinator 2007.09.01. 00:27
Igazából Jack a felesége halála után eléggé letört lesz, és ez évadokon át kísérni fogja, de ez már a 2. évad elején kiderül, szóval... ő egy antihős, akit senki sem ismer el hősnek; nem tüntetik ki, nem rajonganak érte. Egy kicsit depis ember, de ez csak néha jön ki:-P Tehát mostantól majd nem fog élni az első évadbeli jólfésült helyesgyerek, hanem inkább a családján bosszút álló gyilkológép:-D Na jó, ez túlzás, de érted.
Germinator
10 | Germinator 2007.09.01. 00:32
... már félre ne értsd, nem arról fognak szólni az elkövetkezendő évadok, hogy Jack minden terroristát egytől egyig leszámol a felesége bosszújaként:-D Csak hasonlat volt:-P
McCl@ne
11 | McCl@ne 2007.09.01. 00:34
Zsír! Már a 2. résznél reménykedtem egy ilyen koncepcióváltásban, egy kicsit darkosabb hangvétel jót tesz szerintem mindennek, bár eddig sem panaszkodtam.
Amúgy hány órakor adták ezt az m1-en? Tele van durva kivégzésekkel, folyik a vér rendesen és pattanásig feszült a hangulat!
Amúgy te már láttad az évadokat,mielőtt megvetted őket?
Germinator
12 | Germinator 2007.09.01. 00:36
az elsőt leszámítva mindegyiket vakon vettem:-D de totálisan megérte. Szerintem legalábbis.
Germinator
13 | Germinator 2007.09.01. 00:38
Na, itt nem lehet hsz-t szerkeszteni...
Az elsőből még amikor először adták láttam pár részt az m1-en (szerintem simán kezdték 21:00-kor), aztán amikor a Cool-on elkezdték, végignéztem az elsőt. A másodikat elkezdtem, és úgy a 6. részig juthattam a tévében, mert akkor megláttam a DVD-t a boltban, és megvettem. A többit pedig már vakon, mint ahogy írtam az elébb (a 6. meg ugye töltöttem frissen).

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.