Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Broken Flowers - Az életed egy írógép...

McCl@ne | 2007.09.11. 12:25 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 3 hozzászólás

Nem, ez nem egy újabb írógépcentrikus Cronenberg ámokfutás (Meztelen ebéd)... S habár az írógép itt is kulcsfontosságú szerephez jut, a film centrumában mégsem ez áll, ezúttal ugyanis jóval fontosabb dologról van szó. Az élet értelmét keressük, ám anélkül, hogy erről a szereplők bármelyikének fogalma lenne.

Jim Jarmush rendező 2005-ben elkészített filmjéről van szó, magyar keresztségben a Hervadó virágok címet kapta. Történetének középpontjában egy korosodó Don Juan karakter áll (Bill Murray), akit -talán gyanítva sorsát- Don Johnston-nak kereszteltek, úgy 55, talán 60 évvel ezelőtt. A szívtiprót épp elhagyja csinos, fiatal barátnője (Julie Delphi - Before Sunset/Before Sunrise), amikor egy levelet kap. Rózsaszín boríték, rózsaszín levélpapír, rajta a kedvesen, ám tömören megfogalmazott hír: Donnak van egy fia, kb. 20 éves. A levél feladója egyik korábbi barátnője, azonban nincs aláírás...
Don szomszédja -a Jeffrey Wright alakította- Winston, zseniális figura. Legalábbis így tartja magáról, ezért a különös híren felbőszülve tervet készít Donnak, egy útitervet, aminek segítségével talán megtalálhatja a levél íróját, de legalábbis az írógépet. Az események ettől a ponttól egy kicsit felpörögnek, Don 5 szóbajöhető nőt nevez meg, akikkel 20 évvel ezelőtt közelebbi kapcsolata volt, s Winston kész tervet rak az asztalára. Egy kétnapos utazás tervét, ami alatt sorralátogathajta egykori barátnőit, s talán fényt deríthet fia ki- és hollétére. Ugyanis a levél írója azt feltételezi, hogy ahogy apa gyermekét, úgy a gyermek is keresi apját...

Vannak filmek, amikről annak ellenére sem hallunk, hogy zseniális egyszerűségük révén kitörnek a művészfilmeknek szánt szűkös útról és az egyedi nyelvezetük miatt bárki számára könnyen érthetővé válnak. Ehhez a filmhez nem kell semmiféle felkészülés, a hozott anyag nem éri váratlanul az embert, mint mondjuk a már említett Cronenberg, esetleg Lynch vagy Bertolucci esetében. Itt egyszerűen csak elmesélnek egy történetet, ízléses képi világgal, hangulatos zenével (Winston "utazócd-je" zseniális!), kiváló színészekkel.
Bevallom őszintén, keveset tudtam a filmről, igazából csak adatokat, ami ugye annyi ér, mint halottnak a napszemüveg. Kizárólag rendkívül baráti ára és méltatlan sorsa miatt ragadtattam magam vásárlásra, a filmet ugyanis egy Tesco áruházban felállított fémketrecben(?) találtam meg, 690 vagy 990 Ft-os áron, már nem emlékszem. Ahogy megláttam ott vergődni és körülnéztem, felmérve az átlaguserek szellemi kapacitását és/vagy tűrőképességét, ill. az üres Bud Spencer/Terence Hill polcokat, tudtam, hogy:
1. Szellemi mannáról van szó
2. Csak én menthetem meg!
Így aztán kosárba került és egy szomorú nyári napon megvizslattam, kell-e mondanom, maximális elégedettséggel álltam fel előle.
A film vékonyka története alatt ugyanis már az első negyedben rezegne a léc, csakhogy addigra már régesrég tudjuk: ez Bill Murray filmje, ő viszi a hátán, ő menti meg, ha kell (nem kell!) és rá fogunk emlékezni akár évek múltán is. Aki esetleg látta az -jelen írás tárgyánál jóval népszerűbb- Elveszett jelentés c. munkát, az pontosan tudja, hogy szavaim nem alaptalanok. Murray-nek azonban komoly partnersereget is szánt a sors: a már említett Jeffrey Wright mellett van itt Sharon Stone, Jessica Lange és még néhány -számora- kevésbé ismerős, de kiválóan teljesítő mellékszereplő!
Hősünknek így alkalma nyílik találkoznia Lolitával, aki a Stone alakította exbarátnő lánya és jócskán rászolgál a nevére, egy állatpszichiológussal (Lange), akit a macskája figyelmeztet ("Ez az ember hátsó szándékkal jött!")és néhány jól megtermett vidéki fickóval, akik nem igazán rajonganak a városi expasikért. Többek között. Ugyanis a karakterek gárdája ennél jóval változatosabb, de vétek lenne mindenkit felsorolni, nem is célom.
Mivel a spoilereket igyekszem elkerülni, így csak annyit mondok, az út végeztével sem leszük sokkal okosabbak, talán csak megviseltebbek, de a film nem itt ér véget!;-)
A végjátékban Don -kérésre- elmondja mindazt, amit ebben a néhány napban megtapasztalt:
"Well, the past is gone, I know that. The future isn't here yet, whatever it\'s going to be. So, all there is, is this. The present. That's it."
Nagyjából:
"Nos, a múlt elmúlt, ezt már tudom. A jövő még hátravan, bármi is legyen az. Így minden, amink van, az ez. A jelen. Hát ennyi."

Ami pedig a filmben ezután jön, azt nem felejtjük el egyhamar, a gombóc ott marad a gyomorban, torokban, kinek hol. Gondolkodni fogunk ezen a filmen, ha tetszik, ha nem. Kivéve persze, ha nem nézzük meg, amire igen nagy az esély, mert szabályosan kutatómunkát kell folytatni érte, kivéve, ha netről is szerettek rendelni.

Tisztában vagyok vele, hogy ez lesz a legkevesebbet olvasott bejegyzésem, egy rétegfilmről sosem hálás dolog írni, a Milyen filmet néztél... topikban is tapasztaltam már, általában senki nem reagál, ha nem Die Hard/Transformers/Harry Potter vonalon megy a szövegelés.
Én most ajánlottam egy nagyon jó filmet, egy olyat, amiért bármikor tartom a hátam, úgyhogy ne hagyjátok ki a ziccert! Remélem azért sikerült valamennyire kedvet csinálnom hozzá, a célom nem titkoltan ez volt, az utóbbi évek egyik legkellemesebb élményét próbáltam megosztani.
Nem lesznek sokan, akik eljutnak eddig a pontig az olvasásban, de azoktól kérdezem: van igény ilyen jellegű írásokra itt a blog keretein belül, vagy hagyjam meg mindezt a fórumra, hiszen oly' mindegy, hogy hol nem olvassák el?
Aki a film mellett dönt, annak jó szórakozást!

Utolsó módosítás: 2007.12.12. 15:07

Hozzászólások

1 | padavan 2007.09.11. 12:36
Szépen mutogatod az oroszlánkörmeidet, csak így tovább.

Részemről abszolút van igény az ilyen írásokra a videó dömpinges, kétszavas bejegyzések mellett - vagy inkább helyett.

A filmhez igen csak kedvet kaptam miattad, szóval Te leszel a felelős, ha záros határidőn belül nem tudom megnézni. :)))
McCl@ne
2 | McCl@ne 2007.09.11. 12:42
Köszi!
Ha már egy embert rávettem, az is valami, sőt!
3 | Novae 2007.09.11. 19:01
Nálam is elérted a célod a soraiddal, mindenképp megvizuálom ezt az alkotást amint lehetőségem nyílik rá.
Amúgy Bill Murray-t remek színésznek tartom, hihetetlen mennyire át tud jönni a játéka - viszonylag kevesen képesek erre.

Egyszóval részemről is lenne igény a bemutató-kedvcsináló sorokra.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.