Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

A Love Song for Bobby Long

McCl@ne | 2007.09.17. 11:33 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 8 hozzászólás

Üdv.
Szerintem abban megegyezhetünk, hogy John Travolta nem éppen rövid pályafutása alatt a legtöbbet a Ponyvaregényben hozta ki magából. Kilók és színészi teljesítmény terén egyaránt. Az ő rehabilitálása volt Tarantino legnagyobb húzása, természetesen Samuel L. Jackson A-kategóriássá avanzsálása mellett. Jelen írás tárgya az imént említett performance után éppen 10 évvel esett meg, kis hazánkba azonban 3 éves késéssel került a DVDpolcok legaljára -jobb esetben. Jómagam sem hallottam róla a nyár közepéig, mígnem a Filmvilág említést tett róla a DVDkritikái között. Pozitívat. Így aztán amint beleakadtam, kemény 990 Ft-ért a kosárba került, s a tegnapi estén pihentettem vele a munkától megfáradt agyam/testem.
Bobby Long (Travolta) irodalomprofesszor. Volt. Múltját titkok homályosítják, jelene sem tiszta: együtt él egykori tanársegédjével, Lawson-nal, aki könyvet ír Bobby életéről. Hogy félreértés ne essék, ez az együttélés nem más, mint a körülmények és múltbeli események kényes összjátékának eredménye, nem holmi olcsó melegdrámával van dolgunk. Ebbe a környezetbe csöppen Pursey, aki édesanyja halálhírére érkezik a városba, habár soha nem ismerte. Kiderül, hogy a végrendelet szerint osztoznia kell Bobby-val és Lawson-nal anyja házán, s mivel épp nincs hol laknia, így belemegy a játékba. Természetesen a dolgok nem ennyire egyszerűek, a szálak is összefonódnak, ahogy idővel egyre több dolog derül ki a mogorva profról és múltjáról...
Nem könnyű megfogni a film hangulatát, pláne nem szavakkal. New Orleans, forróság, két alkoholista, azonban rendkívül művelt és értelmes férfi, egy fiatal, tétova lány, aki nem találja a sorsát, talán mert nem is keresi... Ezen tényezőkből már ki is érezhető, de azért elárulom: ez egy nagyon lassú lefolyású, főleg a színészi alakításokra építő film, aminek minden eleme a nagybetűs HANGULATnak dologzik, küldetésük pedig nem akármi. Össze kell békíteniük generációkat, elfelejtett családtagokat és el kell hitetniük, hogy amit látunk: igaz. Ugyanis a film egy valós történeten alapuló regény eseményeit ötvözi Carson McCullers Magányos vadász a szív c. regényével, tehát a film végén elégedetten dőlhetünk hátra a tudattal: az élet is produkál néha csodálatos dolgokat.
A becsülendő vállalás, miszerint a filmnyelvi újításokat és formabontó megoldásokat inkább rendeljük alá a történetnek és a hangulatnak, azonban nem merül ki ennyiben. Ugyanis a két irodalomban jártas férfi játszik egymással az egész film alatt: valahányszor Bobby-nak fontos mondandója akad, idézni kezd, egykori segédje pedig -szinte kötelességtudóan- megnevezi a forrást. Így aztán Dylan Thomastól Dickensig, csak úgy ömlenek a velősebbnél velősebb gondolatok, a költői hangulat pedig rátelepedik a filmre, s festő táj után kiált, a louisiana-i vidék pedig készségesen hozza azt! Az így kialakult fülledt, merengős légkörben akár pattanásig is feszülhetne a hangulat, de ez még akkor sem történik meg, amikor minden körülmény így kívánná...
Update:
Fontos állomása lehetne az értékelésemnek a zene, de a film -sőt! már a trailer is- megoldja mindezt helyettem: ugyanis képtelenség beszélni róla, hallani kell. Ilyen jó ízléssel összeválogatott soundtrack-je mindenesetre jó, ha évente 2-3 filmnek van, bár felesleges mindezt hangsúlyoznom, észre fogjátok venni! Még Travolta is dalra fakad!

Mire rájövünk, hogy ez bizony egy háromszereplős darab, addigra a Scarlet kisasszony körüli esetleges kételyeink is szertefoszlanak. Bár aki látta az Elveszett jelentést, talán alapból mentes volt ezektől, én mint köztes kategória, másodszorra is megnyugodhattam: egy másodpercre sem lóg ki a filmből, pedig a nehézsúlyú formáját hozó Travolta erre bőven adna lehetőséget.
Ragozhatnám még, de nem teszem: legyen elég annyi, hogy 990 Ft-ért kapunk egy szinte tökéletesre csiszolt drámát, ami igazán old-school darab. Csendes, nem ripacskodik, de kíméletlenül elmondja, amit akar és talán rávilágít néhány dologra. Vannak ugyan hibái, ilyen talán a kissé kiszámítható végkifejlete is, de ez nem egy csattanóra kihegyezett film. Mi valószínűleg már a játékidő felénél tudjuk azt, amit a szereplők csak az utolsó 10 percben, de mindez nem számít.
Egyébként kár, hogy a magyar címből lespórolták a "A love song for..."-t, mert nem mindegy. Ez már csak egy ilyen film...

Utolsó módosítás: 2007.12.12. 15:05

Hozzászólások

1 | Novae 2007.09.17. 21:30
Travolta drámai szerepkörben nem ismert annyira számomra(talán a Ladder 49, amit hirtelen meg tudok említeni) ezért is kaptam fel a fejemet az általad ajánlott filmre.
Travoltáról inkább az akciók(pl. Broken Arrow, Face-Off, Swordfish stb.) ill. a limonádék(Who's talking sorozat stb.) ugranak be, ja és persze az elhíresült filmszatíra(Pulp fiction) és nyomaiban hasonlatos vígjátékok(Get Shorty, Be Cool), melyekért személy szerint nem rajongok, de elismerem az előkelő helyüket a mozis világban.(Sokan elsőnek említik Travoltával kapcsolatban a Grease című zenés alkotást, de én nem csatlakoznék hozzájuk, ha nem baj)

A filmes ismeretem Travoltáról persze koránt sem teljes, hisz pl. a fenti filmről nem is hallottam és itt van pl. a Mad City, Dustin Hoffnmannal, ami kimaradt nekem vmiért és még egy csomó filmje, amit most nem írok le.
Biztos hogy nem fogom mind megnézni, jómagam is nem egy kritikából táplálkozok moziba menés vagy DVD választás előtt, ezért adott a szűrés. Zárójelben azért meg kell jegyeznem, hogy egyes kritikák/kritikusok néha rendesen bevinnének minket(jóhiszemű nézőket)az erdőbe, ha nem lennénk résen és nem tájékozódna az ember kicsit szélesebb körben.
Ezért is thx a fenti ismertetőért - eszembe fog jutni, ha elém kerül a film.
McCl@ne
2 | McCl@ne 2007.09.17. 21:54
Azért amennyiben eléd vetődne a Mad City - Őrült város c. film, azzal se nagyon tétovázz. Costa-Gavras nagyon nagy rendező, Travolta pedig egy együgyű és szerencsétlen alakot játszik, döbbenetes hitelességgel. Nem vicc, nagyon jó film. Vannak ugyan kisebb hibái, néhány klisés megoldás és a kissé szájbarágós -médiaellenes- mondanivaló rontja az összképet, de ezek eltörpülnek amellett, ahogy a két színészóriás egymásnak feszül!
McCl@ne
3 | McCl@ne 2007.09.17. 21:56
Ja igen, még annyit, hogy ugyan az Ál/arc akciófilm, ill. akció-thriller, az ott nyújtott alakítása ennek ellenére teljesen versenyképes szinte bármelyik komolyabb hangvételű filmjével. Ettől olyan ütős az a film.
4 | Novae 2007.09.17. 22:27
Egyetértek veled az Ál/arcban nyújtott alakításával, igazából ebben a filmben tűnt fel nekem először, hogy nem kis teljesítményre képes.
Igaz, ehhez kellett egy olyan színész is(Cage) akivel remekül ki tudta játszani a kettős karaktert.
Biztos észrevetted azokat a pillanatokat, amikor a szerepcsere után, az arccal átvett személyiségjegyek kiütköztek és felvették a küzdelmet a valós személyiséggel, ezek igazán ütős jelenetek voltak.
A végkifejletre persze már minden a helyére került.
McCl@ne
5 | McCl@ne 2007.09.17. 22:32
Nekem az tetszett a legjobban, ahogy egymás járását és hanglejtését utánozták, az félelmetes volt. Ezért a film talán legjobb jelenete, amikor az átoperált Archer-t meglátogatja a börtönben saját arcával az átoperált Castor Troy.
6 | Novae 2007.09.17. 22:54
Az említett jelenet nem is kis fordulat a filmben(szinte reccsenést lehetett hallani Cage fejéből), hiszen onnantól kezdve Archer számára az ismert világ végleg bezárult és kezdetét vette valami ijesztő és bizarr, ami társult a családja biztonságáért való rettegéssel és a már meglévő élet-halál harccal.
Tényleg ijesztő is belegondolni, hogy milyen intenzív érzések rohanhatták meg abban a pillanatban, szvsz átlagember nem bírta volna ki.
7 | Pyrogate 2007.09.18. 22:56
felkeltetted az érdeklődésem, én tuti megnézem (ha sikerül valahol hozzáférni)
McCl@ne
8 | McCl@ne 2007.09.18. 23:37
Egy kis segítség: feliratok.hu-n van hozzá 3 különböző változat is magyarul, verziójelölésekkel, szóval nem lehetetlen megtalálni a neten sem.
Örülök, hogy azért néhányakban megmozgattam vmit!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.