Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

Biztos? Halálbiztos.

McCl@ne | 2007.09.20. 14:15 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 2 hozzászólás

-So what's your name, icy?
-Stuntman Mike.
-"Stuntman Mike's" your name?
-You ask anybody.
-Hey Warren, who is this guy?
-Stuntman Mike.
-And who the hell is Stuntman Mike?
-He's a stuntman.

Ez az ember nem normális. Illetve ezek az emberek. Már kezdtem lemondani Tarantino-ról, amikor rájöttem a lényegére: ez az ember a jövő videótékáját rendezi és halad műfajról műfajra! Tett néhány kitérőt, volt ugye Kutyaszorítóbanunk, ahol azért bemutatkozásképpen levezérelt egy formabontó, vizuálisan és szerkezetileg is rendhagyó és színészvezetésben zseniális (tessék csak a Tim Roth féle kamusztoris részre gondolni, amikor a karakterét tervezik!) krimit, meg Jackie Brownunk, ami máig az egyetlen filmje, amit nem ő írt és ez bizony meg is látszik a sztoriján, hiába zseniális Elmore Leonard!
Szóval összegez: a kis szerelmes és bűnügyi törnténeteket az '50-es, '60-as évekből, a szamuráj és cowboyfilmeket, csak így lazán összegyúrva, most pedig szintén visszarepül/repít a mozi fénykorába, a '60-as évek giallo horrorjai és B-kategóriás szeméthegyei vannak terítéken... A Grindhouse nem egy műfaj és nem is egy kategória: inkább amolyan összefoglaló név azokra a fillérekből forgatott, ömlesztve érkező filmekre, amik már a "kis költésvetésű független produkicó"-kategóriába sem fértek be, általában minőségük révén. Erre a gyűjtőnévre forgatott QT és Robert Rodriguez egy kétszer másfél órás ámokfutást, közbeékelt soha el nem készült filmek kamutrailereivel!!!

Az ugye megvan, hogy Magyarországon, ahogy minden U.S.A.-n kívüli országban, ezeket a filmeket egymástól különválasztva mutatják be, ám cserébe extended változatokat kapunk, tehát kapásból a rendezői változatot. Először örültem e hír hallatán, hiszen így ugyan ugrik a 3 órás szupermozizás, de van helyette 2 jobban kidolgozott darab, amolyan szívből jövő, de a daráló multigépezet által kiszabdalt jelenetekkel. Bullshit. Ugyan Rodriguez Planet Terror-ját még nem láttam -állítólag frenetikus, jobb, mint a Death Proof-, de már tudom: megint mi veszítettünk. A Director's Cut-ok megléte ugyan önmagában örvendetes, de jobban szeretem, ha a DVD-kre száműzik őket, ha kicsit is szem előtt tartjuk a közösségi érdekeket, nyilvánvalóvá válik, hogy miért: egy feszesebbre vágott, így rövid(ebb) játékidejét egy másik -szintén nem hosszú- filmmel kárpótló alkotás jóval több változatosságot nyújt, mint két különálló közel 2 órásra nyújtott őrület, pláne a trailerek nélkül. Azokat ugyan megnézhettük már jóval korábban a YouTube-on, de valljuk be: a két vérprofi film nélkül olyanok, mintha Pistike barkácsolta volna őket a Sims 2 videóprogramjával két Dome-os ámokfutás között... Szóval ez melléfogás, a nagyobbik fajtából, de nem a miénk és nem a rendezőké, így nem fontos a film szempontjából, csak gondoltam megemlítem.

Jóval lényegesebb a rehabilitáció: Tarantino imádja ezt és teszi is olyan érzékkel, hogy szabályosan fürdünk az önmaguktól -végre! ismét!- betépett színészek isteni játékától! Kurt Russel Stuntman Mike-nak született, ahogy Travoltának is a génkódja őrzi a Vincent Vega nevet, Pam Grier is rebeghet egy imát, hogy lehetett Jackie Brown is és őszintén: ki az a Robert Forster? Ja, a vén csóka, aki Brown-t fűzte! (igen, játszott másban is, de mi innen emlékszünk rá és kész)
Esetleg tud valaki néhány minőségi David Carradine filmet? Na ugye...
Szóval QT-t isteníteni nagyon cool dolog, mert QT nagyon cool. Ez ugyan röhejes, de valóságtartalommal bír, amit ugyanis ez az ember csinál, az már most mozitörténelem. Nem váltja meg a világot, nem cool és nem mutat olyat, amit még nem láttál: csak úgy mutatja azokat a dolgokat, amik miatt elkapcsolsz az rtl-klubról az esti "film" miatt, hogy megvedd DVD-n! Ha ez nem zseniális, akkor semmi.
Nagyon perverz és különös ember ő és a Death Proof (Halálbiztos) c. filmjében minden eddiginél inkább kiéli különböző bajait: van itt töménytelenül tobzódó lábfetisizmus, picsogó picsák és bőzorall macsók. Ja meg vér, vér, vér...

Nagyon nem bonyolódom sztorimesélésbe, hamar vége lenne, szóval csak nagyon röviden: Stunman Mike kaszkadőr, legalábbis ezt állítja magáról, nincs okunk kételkedni. Meg vannak még megjegyezhetetlen nevű, ám viszonylag karakteres női szereplők is, akik minden képzeletet felül(alul?)múlóan felületesek, és többnyire nem is néznek ki jól (na jó, Mary Elisabeth "Lucy McCl@ne" Winstead azért nagyon nagy tűz!), így aztán a biztos halál vár rájuk, hisz' ez azért mégiscsak egy horror, ugye? Ááá, dehogy.
Egy emlékállítás egy időszaknak, amikor a "valódi" mozi úgy pezsgett, hogy még az éjfél után üzemelő sikátormozik Z-kategóriás szutykainak is érdemes emléket állítani. És emlékállítás egy jobb sorsra érdemes színésznek, aki azért tett le ezt-azt az asztalra, csak éppen a benne rejlő karaktert sikerült ritkán megfogniuk a drága rendezőknek, szóval emlékállítás Kurt Russelnek. Mike karakerében csak úgy lubickol, öröm nézni, ahogy láthatóan élvezi, ahogy ártatlan lányokon gázolhat keresztül és ahogy -csak tacco-n csámcsogva- végtelenül cool. Bocs:D

Szóval azon túl, hogy "csak így tovább QT!", meg "hajrá, QT!", én azért remélem, hogy a háborús borzalmakat újracsomagoló Inglorius Bastards után ismét kapunk majd valamit, ami saját lábakon áll, aminek talán van akkora a lángja is, mint a füstje. Hogy félreértés ne essék, a Jackie Brown-on kívül imádom minden filmjét, azt is szeretem, csak a szívemtől távolabb áll, és igenis a legjobb dolog, ami a mozival az elmúlt 13 évben történt, hogy Tarantino elkezdett róla összefoglalót készíteni.
Csak én olyan néző vagyok, aki mindig többet és többet akar! Minden kívánságom úgy váljon valóra, ahogy ez fog!

Utolsó módosítás: 2007.12.12. 15:04

Hozzászólások

1 | padavan 2007.09.20. 14:52
Lehet, hogy velem van a gond – értsd: hülye vagyok -, de mintha nem jött volna be annyira a film. Legalábbis nekem ez jött át a kritikádból. „Jó-jó, QT, jó-jó, mesteri karakterek, de kéne már valami önálló, egyedi cucc is”? Jól látom?

Egyébként annak ellenére, hogy nem mindenben értünk egyet – csajok pl. :D -, remekírás lett ez ismételten. Bár mindenki ilyen szinten bloggolna errefelé…

Szernitem embertelen nagy a film, és éppen a már megint zseniális, utánozhatatlan karakterek és dialógusok miatt. Barátnőm a 25. perc körül besokallt, mert várta a nagy akciózásokat, de rá kellett ébresztenem, hogy itt csak pofázni fognak jobbára. Húzta a száját, én meg erre leoltottam. :DDD Szerintem rengetegen nem ezt várták a filmtől, én sem, de én marha pozitívan csalódtam. Nem is értem, miért gáz az, hogy végig szövegelnek benne. :)

Planet Terror: Nahh, az már pl. úgy szar, ahogy van.
McCl@ne
2 | McCl@ne 2007.09.20. 16:27
Benézted, csak direkt nem ajnároztam konkrétan a filmet, de minden dícsérő szó a QT életművel kapcsolatban ennek hatására jött ki belőlem!
Ezek miatt írtam oda a végére, hogy félreértés ne essék, de tudtam, hogy fog:D
Szóval mindennel, amit leírtál, egyetértek, csak én nem a filmről írtam, hanem rám kifejtett hatását ömlesztettem ide, amíg még meleg volt, mivel a blogolás előtt kb. 10 perccel fejeztem be.
Pl. sokkal jobban bejött, mint akármelyik Kill Bill, ami azért nagy szó, mivel a 2. rész szerintem megabrutál abból is!

FilmVilág nagyon hájpolja a Planet Terror-t, én meg még csak rosszat olvastam/hallottam róla, szóval lehet, hogy csak a sznobizmus bújt elő belőlük, nem lenne egyedi eset...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.