Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

McCl@ne blogja

All the time in the world is all they've got

McCl@ne | 2007.10.08. 14:58 | kategória: Mondok egy jó filmet! | 9 hozzászólás

A cím az Armageddon tagline-ja, amire ugye nem nagyon van magyar megfelelő, amolyan hangulatos kis mondatok, néha csak szóláncok, amikkel megadják az alapfeelinget egy filmhez, persze főleg hatásvadász töltettel megspélelve.
(néha halálgagyi filmeknek van iszonyat jó tagline-ja, pl. a Halálhajó c. borzalomnak: "Először a nők és a gyerekek. Aztán Te jössz!":D)

Szóval újranéztem egykori hatalmas moziélményemet és képtelen vagyok szó nélkül elmenni a tökéletessége mellett! Ugyan a '90-es évek kissé "semmilyen" filmtermése főként jellegtelensége révén hívja fel magára a figyelmet, azért történt egy-két dolog. Ilyen volt a független film megerősödése az azóta elkurvult, vagy inkább kissé következetlen Miramax farvizén evezve, ami ugye hullámszerűen hozta magával a jót (QT és Kevin Smith munkái pl.) és a gyengébb -többnyire túlértékelt- koppintásokat, mint az angol Guy Ritchie munkái. Illetve ekkor csúcsosodott ki a blockbusterek özöne is, elég vad nyarakat tudva le maga mögött! Amit úttörőként a Cápa elkezdett a '70-es évek végén, azt számomra az Armageddon zárta 1998 júliusában. A műfaj -mert azzá nőtte ki magát, igen hamar- minden pozitív és negatív velejárója összegyűlt/összegyűlhetett egy olyan ember kezében, akinek úgy tűnik,ez a zsánere: az üstökösön lezavart ámokfutás nemcsak a nyári bombafilmek legjobbja, hanem a rendező Michael Bay-é is.
Pedig nem szeretem a faszit, sőt, kifejezetten iparosnak tartom, aminél lekicsinylőbb jelző is akad ugyan a filmvilágban, de kevesebb, mint több:D Ha fogják a kezét, Bay jó filmeket csinál, így kellett mellé a szakmáját nem éppen előző hónapban kezdő Jerry Bruckheimer is, akivel ez már nem az első filmjük volt, lezavarták előtte kezdésként a Bad Boys-t és a Sziklát is, így egymásratalálásuk minimum nevezhető produktívnak, remélhetőleg nem is marad annyiban, pláne, ha az intő jeleket is figyelembe vesszük (A Sziget, Transformers).
Szóval Armageddon: aki esetleg nem látta volna (pfff... no comment), annak felvázolnám az alapszitut. Harry Stamper (Bruce Willis -imádom) a világ legjobb olajfúrója. Nem az egyik, hanem a. És nagyon laza is: olajfúrótornyáról golflabdával lövöldözi a környezetvédőket:D Ezzel -valószínűleg- párhuzamosan fény derül a világot fenyegető veszélyre is: egy Texas méretű üstökös tart a Föld felé, komoly élettani hatásokkal fenyegetve lakóit, legyenek akár emberrek, akár baktériumok. Egy menthally challanged ötödikes számára is hamar világossá válik: az üstökösön fúrni kell, tapasztalt emberre van szükség...
Bay-Bruckheimer szénnészűrőzött képeivel vezeti elénk a sztorit: sárgás-naplementéssel az első egy órát, a felkészítő fázist és a csapatot, kékes-neonszürkés "üstökösszínnel" pedig a meteorit felszínén zajló, kissé túlpörgetett eseményeket. Aki látott már Bruckheimer filmet, tudja mi lesz: ha a lassított jeleneteket valós időben játszanánk le, a film játékideje kb. a felére csökkenne, lesznek itt az elnöki beszéd alatt felsorakozó asztroolajfúrók, naplementében csókolózó szerelmespár és helikopterek, vadászgépek, katonai indulóra: MINDEN, amit a szem elbír és még egy kicsit több.
Az agyatlan alapötletet is el kell fedni valamivel, erre valók a színészek. Az ugye elkoptatott poén, hogy Bruce-t azért nem hívták játszani a Titanicba, mert mindenkit kimentett volna, nos, ez a neki való film, nyilván helyt is áll benne! De a sor nála csak kezdődik, rohadt messze a vége: Liv Tylertől Ben Affleck-en át Steve Buscemi-ig van itt mindenki, csak győzd beazonosítani őket!
És ha mindezt megspékeljük még a Hans Zimmer alatt edződött Trevor Rabin dallamaival, akkor már közel járunk a végeredményhez, de még nem vagyunk ott. Az egész bugyuta játék nem működik a néző nélkül, ez alap. Így lesz és lehet ebből a varázslatos utazásból a világ leggagyibb filmje, ha nem vigyázol: Bruce Willis utálók (vannak ilyenek?) kíméljenek... Nekik kimarad majd az a zsigerekre ható érzelmi töltés, amit ezek a nagyszerű színészek a kisujjukból előrángatnak, kapnak hozzá színes hátteret és olyan bombasztikus zenét, amiről én most itt lekopogom és kijelentem: a világ legjobb instrumentális filmzenéje, és az elmúlt 9 év alapján az is marad!
Így alakul ki az összkép, ami hol a végletekig fokozza az izgalmakat (kb. 15. alkalommal néztem most és szabályosan leizzadtam néhány résznél), hol megnevettet (főleg az első egy órában), hol pedig könnyekre fakaszt. Igen, talán csak néhány filmet tudnék helyből felsorolni, amin akár huszadjára is kifakadok, de ez a numero uno!

Szóval csak ennyit akartam, tulajdonképpen úgyis látta már mindenki, úgyis a legtöbben hasonlóképpen látják (ugye?:D), csak gondoltam, ha már egyszer blog, ennek -mint óriási kedvencnek- helyet szorítok benne!
Aki neadjisten még nem látta, legyen már olyan jó és szakítson két és fél órát a rohanó hétköznapjaiban neki, talán olyan élményekkel gazdagodhat, amilyenekkel én is!

Update: feltöltöttem Nektek a film legjobb számát (Trevor Rabin: Launch), egy jó darabig elérhető lesz ezen a címen, ha esetleg eltűnne, csak szóljatok, felpakolom megint!

Utolsó módosítás: 2007.12.12. 14:40

Hozzászólások

TcG|Rommel|Hun
1 | TcG|Rommel|Hun 2007.10.08. 15:11
Egyik kedvencem nekem is, talán a legnagyobb jelenet egyik képkockája ez a kép. Amikor az elnök beszédet mond, és beszállnak a két űrhajóba. Ott valamit nagyon eltaláltak... Ott tényleg olyan érzése lesz az embrenek, mintha ők a világot akarnák megmenteni, ők az utolsó reménységeink. De említhetném még a leszállást is, amikor szétesik az egyik hajó. Másik személyes kedvenc az atombombahatástalanítós rész és Bruce Willis beszólása:
"-Houston, magukkal van a baj, nem tudom mit akarnak, de nekünk itt még fúrnunk kell egy lyukat." :D (jó persze nem szó szerint idéztem, de kb ez volt)
2 | Samu G 2007.10.08. 15:39
apró kis betűkkel leírhatom hogy nekem nem tetszett ??? - bár tény hogy magukat a "blockbustereket" sem túl kedvelem úgy általában... Ráadásul Armageddon túl csöpögős (én lelkemnek már túl sok)
McCl@ne
3 | McCl@ne 2007.10.08. 15:43
Miért ne írhatnád le? Sőt, érdekelne mindez részletesen, bár nyilvánvaló, miért nem tetszett, sőt, meg is értem teljesen.
Írj blogot róla!
Kanduhrka
4 | Kanduhrka 2007.10.08. 16:45
Úgy gondolom a Karib-tenger is beleillik a blockbuster jelenségbe. (bár nekem csak az első része tetszett)
McCl@ne
5 | McCl@ne 2007.10.08. 16:49
Persze, sőt a Die Hard is, meg a Mission Impossible, meg egy csomó minden! Csak ezek mindig inkább csak beletartoznak a jelenségbe, míg az Armageddon (vagy pl. a Függetlenség Napja) maga a jelenség!
6 | Samu G 2007.10.08. 16:59
Blog nem az én műfajom.. De tömören: van egy alapjaiban abszurd alaptörténet, ami még tán meg is állná a helyét (főleg ebben a műfajban), adottak a kiváló szinészek, de az egész le van kedve iszonyú vastagon szirupos mázzal, olyan mennyiségben hogy nem veszi be gyomor. Persze értem én hogy a világ megmentéséről van szó, de akkor is sokszor éreztem, hogy ez már sok. Ezt a túllőt érzelgősséget (főleg ha ennyire kilóg a lóláb) én egy filmben nem tudom elviselni.
GustyX
7 | GustyX 2007.10.11. 17:22
Nekem az egyik kedvenc filmem, különösen a szereplők miatt! Nem is a téma volt nagyon izgalmas(amerikai fasza gyerekek megmentik a világot. wow...), hanem filmben lévő karakterek. Nagyon eltalálták az egészet.
Egyik kedven részem amikor összeszedik a csapatot. A kedvenc filmes idézetem is innen van:"-Mindegy hogy orosz vágy ámerikái. Úgyis mindegyik méd in tájván":D:D:D
Igaz, a szokásos filmes dolgok ebben is benne vannak, amiket a századik megtekintéskor már nem bírom szó nélkül hagyni:D.
De mint mondtam, nagyon jó film!
powerhouse
8 | powerhouse 2009.01.03. 17:37
Az egyik kedvenc filmem! Tipikus blockbuster, minden kicsi elem a helyén van. Hibát nem is tudok mondani.
LiT
9 | LiT 2009.01.09. 17:38
Egyik kedvenc filmem!!!!!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.